Dlaczego tak dużo osób się myli?
Autor |
Wiadomość |
Tutte
|
 Re: Dlaczego tak dużo osób się myli?
Nie obraź się aspherusie,ale jak dotąd nie przeczytałam ani jednej logicznej odpowiedzi na moje pytanie.Nawet to,że piszesz dużymi literami nie pomaga.Chyba przeceniasz wartośc naszej rozmowy,jesli uważasz,że tyle osób myli sie,bo za daleko wybiegliśmy z nasza dyskusją w Biblię.Dlatego z mojej strony temat jest zamknięty.Kłaniam się.
|
Śr lut 10, 2010 11:56 |
|
|
|
 |
archibald2007
zbanowany na stałe
|
Dlaczego się tak dużo ludzi myli?????Dobre pytanie,a trudna odpowiedz.Mój syn ostatnio mi powiedział-jak to możliwe że 99 procent ludzi nie zna prawdy??????Jak to możliwe że tak olbrzymia ilosc ludzi się myli?????????Jest to mozliwe.Znalezc prawde w tym szalenstwie jest rzeczą prawie niemożliwą.Ale prawie.Każda religia mówi że jest naj,że moja to ta wlasnie ,że tylko ta a nie inna.A PRAWDA JEST TYLKO JEDNA,I ŻEBY JĄ POZNAC TO TRZEBA SZUKAC,I PUKAC,I ŁOMOTAC.Aż wreszcie ktos otworzy te drzwi,prowadzące do prawdy.Z prawda w tych czasach jest tak jak z fałszywymi pieniedzmi.Falszywe czasem są wspaniale podrobione,i zwykły laik nie zobaczy różnicy.Ale ekspert,który się tym zajmuje,natychmiast rozpozna falsyfikat.Tak jest i z religią.Setki religii,setki odlamów,setki sekt.A PRAWDA JEDNA.SZUKAJ,PUKAJ,KOŁACZ.JESLI BĘDZIESZ BARDZO CHCIAŁA,BÓG NAPEWNO POMOŻE CI ODNALEZC PRAWDĘ
|
N wrz 12, 2010 23:36 |
|
 |
Bzyk
|
Dlaczego mylą się ludzie, którzy nie słyszeli nigdy o Jezusie ? Dlaczego wymyślają własną religię nie związaną z Jezusem ? A może nie ma w tym nic dziwnego ? Przecież każdy człowiek musi sobie jakoś tłumaczyć zjawiska których nie rozumie. Wymyślenie Boga, który miota piorunami, sprowadza huragany, trzęsienia ziemi, to chyba jedyne logiczne wytłumaczenie, jak się nie ma dostępu do nauki.
|
Cz wrz 30, 2010 18:11 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Przecież każdy człowiek musi sobie jakoś tłumaczyć zjawiska których nie rozumie. Ja nie. Ja mam swiadomosc niedoskonalosci. Sa rzeczy ktorych nie rozumiem, a wiec ich sobie nie tlumacze. Uwazam takie tlumaczenie za samomydlenie oczu. Obserwuje i tyle. No ale musze dodac, ze ja jestem jednostka nieprzecietna. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt paź 01, 2010 10:58 |
|
 |
R6
|
Tylko dlaczego Bóg miałby nas stworzyć aż tak zdolnymi do błędu? Czy wolności polega na tym że przymusowo pozostajemy głupcami nie umiejącymi poznać prawdy o Nim?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn paź 04, 2010 19:39 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ja bym dokladnie taki wniosek wyciagnal. Wydaje sie, ze chodzi wylacznie o "gonienie krolika", bo sam krolik jest zarezerwowany. A dlaczego tak jest? To jest ukryte wlasnie w kroliku. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn paź 04, 2010 20:36 |
|
 |
R6
|
Trochę to dziwne. Bóg tworzy mocno ograniczone poznawczo istoty a potem jeszcze posyła im słowo, które owe istoty z racji swojego ograniczenia interpretują na n-sposobów. Czy nie dało się inaczej tych prawd przekazać, nie dało się stworzyć pojętniejszych istot? Coś nie gra w tej teorii o Bogu uczącym poprzez wielki zbiór twierdzeń przekazanych w formie sprzyjającej złej interpretacji.
|
Pn paź 04, 2010 21:18 |
|
 |
renata155
|
hmm..R6 ..mądremu wystarczy dekalog,i nie potrzebują niczego innego--czy można było jeszcze prościej?-owszem,gdyby zamiast ludzi obdarzonych wolną wolą,rozumem,i pociągiem do słabości i grzechu-po prostu zbudował zdalnie sterowanego robocika
|
Pn paź 04, 2010 21:46 |
|
 |
R6
|
Wszystko fajnie póki nie zaczniesz wnikać w szczegóły aby go zastosować.
|
Wt paź 05, 2010 7:00 |
|
 |
renata155
|
jaki problem?-ja go nie widzę
|
Wt paź 05, 2010 7:58 |
|
 |
R6
|
Zawsze jesteś pewna, że dobrze rozumiesz przykazania i zawsze wiesz co powinnaś na ich podstawie uczynić? Niesamowite! Jak jesteś w stanie to zrobić na podstawie 10 ogólników?
|
Wt paź 05, 2010 9:40 |
|
 |
renata155
|
myśląc?
|
Wt paź 05, 2010 12:29 |
|
 |
Daniel86
|
renata155, jeśli wystarczy tylko Dekalog, to dlaczego Jezus nauczał i dlaczego Bóg dał nam Biblię?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz paź 07, 2010 9:22 |
|
 |
renata155
|
naprawdę tego nie wiesz?..jeśli nie wiesz..to już wiesz dlaczego potrzebujesz nauki Jezusowej i Biblli  ..i takich jak ty było,są będą ,miliony--bardzo dobrze,ze Jezus nauczał,i bardzo dobrze że jest pismo święte..bo człowiek z naprawdę drobnej rzeczy potrafi zrobić wielki raban (o nic)..są tacy którym dekalog nie wystarcza..a są tacy którzy bazują przede wszystkim na nim-Jezus nie nauczał niczego innego,wszystko o czym mówił-jest w dekalogu-a przede wszystkim przekazanie miłości--dekalog sam w sobie ,to słowa miłości
|
Cz paź 07, 2010 9:52 |
|
 |
Daniel86
|
renata155, ja wiem, po co ludziom nauka Jezusa i Biblia. To Ty przecież napisałaś, że ludziom powinien wystarczyć tylko Dekalog. renata155 napisał(a): hmm..R6 ..mądremu wystarczy dekalog,i nie potrzebują niczego innego Nie uważam, żeby Dekalog był streszczeniem całej Biblii i całej nauk Jezusa. Moim zdaniem w Biblii i w naukach Jezusa jest dużo więcej niż tylko Dekalog i właśnie dlatego nauka Jezusa i Biblia są potrzebne.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz paź 07, 2010 11:10 |
|
|
|