Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Autor |
Wiadomość |
Hosi
|
 Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Acro napisał(a): Naturalnie, wszechmoc może oznaczać też rodzaj przynęty na łososiowate, ale w naszym języku definicja tego słowa jest prosta i jednoznaczna i nie ma czego udowadniać. Ale ciągle czekam - co oznacza Twoim zdaniem? Leksykalna definicja słowa "wszechmoc" jest prosta i jednoznaczna,zgadza się.Natomiast jeżeli rozmawiamy o "wszechmocy' Boga z Biblii,termin ten uzyskuje troszeczke inny wymiar. Dlatego też tak zasadniczą kwestią jest w tym wypadku rozszyfrowanie samego przedrostka "wszech".Jak próbowałem ci już wielokrotnie wykazać przedrostek ten może być również zdefiniowany jako "wiele"czego przykładem było słowo "wszechstronny".Sama słownikowa definicja tego przedrostka również dopuszcza taką możliwość.Stąd też w rozumieniu Biblijnym słowo "wszechmocny"nie pojmuje się Tego który"wszystko" może,tylko Tego który"wiele"może.Przykładem właśnie takiego podejścia z mojej strony było podanie dwóch tylko pozornie sprzecznych ze sobą wersetów. A tak oto brzmi definicja Bożej wszechmocy: Bóg wszystko może,oprócz tego czego nie może. Cytuj: To słowo akurat jest jednoznaczne. No dobra- na upartego, jest drugie - potoczne, metaforyczne Jak wykazałem powyżej, nie jest jednoznaczne. Metaforyczne by było wtedy, gdybym musiał uznać za punkt odniesienia Twoje rozumienie tego słowa. Cytuj: Czy odróżniasz etymologię od semantyki? Czy bielizna może być czarna? Proszę o odpowiedzi. Na oba twoje pytania odpowiadam jednoznacznie:TAK!
|
Wt gru 04, 2012 5:13 |
|
|
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): mareta napisał(a): Dał Adamowi rozum i wolną wolę, a ten ją wykorzystał No nie, bo albo było kiepsko z tym rozumem, albo Bóg nie dostarczył Adamowi potrzebnych informacji. Adam albo nie znał znaczenia i konsekwencji tego co robi (z winy Boga, który go o tym nie poinformował) albo, znając je, zrobił to co zrobił mimo to, co świadczy o głupocie (znów z winy Boga, bo chyba głupim Adam się sam nie zrobił?). Bóg, nie ograniczając wolnej woli, mógł Adamowi pomóc - czemu tego nie zrobił? Zrobił. 15) Pan Bóg wziął zatem człowieka i umieścił go w ogrodzie Eden, aby uprawiał go i doglądał. (16) A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; (17) ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz.jak widzisz Adam doskonale wiedział że jak zje z pewnego drzewa to umrze.'\ Czyli znał konsekwencje nieposłuszenstwa . Bóg jasno mu to wyjasnił. Świadczy to o tym że nie chiał byc posłuszny Bogu a nie o głupocie. Dzisiaj luidzie palą .Wiedza z czym to sie wiąże ale wola chwile przyjemnosci nie bacząc na konsekwencje. Czy sa głupi ? Tak jak głupi jhest ten co przekracza prędkosc jadac samochodem i ryzykuje zycie swoje i innych, tak jak ten co zdradza żonę prezez co unieszczęsliwia rodzinę. Tak Adam był głupi ale na włąsne zyczenie bo miał wolną wolę . Mógł wybrać: albo zjem albo nie zjem. Mozliwośc wyboru to nie jest głupota.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt gru 04, 2012 17:25 |
|
 |
JedenPost
|
formek1 napisał(a): Świadczy to o tym że nie chiał byc posłuszny Bogu a nie o głupocie.
Chyba żartujesz  Oczywiście, że świadczy to o głupocie. Sam to zresztą potwierdzasz, pisząc dalej o palaczach i osobach jeżdżących z niebezpieczną prędkością. Człowiek, który naraża istotną wartość (np. życie) bez widoku na wartosc większą jest głupi. Adam był w raju, zatem jeśli znał konsekwencje i wierzył Bogu, który mu o nich powiedział (co nie jest przecież oczywiste...) a mimo to zrobił to co zrobił - był idiotą. Takim, jakim uczynił go Bóg. To samo zresztą można powiedzieć o Szatanie. Zbuntować się przeciw WSZECHMOCNEMU? Idiotyzm. Czemu mądry Bóg stworzył głupiego Szatana i głupiego Adama?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt gru 04, 2012 17:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Czemu mądry Bóg stworzył głupiego Szatana i głupiego Adama? Dla równowagi 
|
Wt gru 04, 2012 17:59 |
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): Świadczy to o tym że nie chiał byc posłuszny Bogu a nie o głupocie.
Chyba żartujesz  Oczywiście, że świadczy to o głupocie. Sam to zresztą potwierdzasz, pisząc dalej o palaczach i osobach jeżdżących z niebezpieczną prędkością. Człowiek, który naraża istotną wartość (np. życie) bez widoku na wartosc większą jest głupi. Adam był w raju, zatem jeśli znał konsekwencje i wierzył Bogu, który mu o nich powiedział (co nie jest przecież oczywiste...) a mimo to zrobił to co zrobił - był idiotą. Takim, jakim uczynił go Bóg. To samo zresztą można powiedzieć o Szatanie. Zbuntować się przeciw WSZECHMOCNEMU? Idiotyzm. Czemu mądry Bóg stworzył głupiego Szatana i głupiego Adama? Nie stworzył ich głupimi. Głupimi sie stali. to tak samo jak człowiek nie rodzi sie zboczeńcem .Zboczeńcem człowiek sie staje później. Tak samo z Adamem. Zresztą co to jest głupota? jak ktos staje w obronie kobiety przeciwko czterm osiłkom to głupota? Wiadomo że oberwie po ryju albo nawet zginie ale cóz ktoś kto ma honor nie patrzy na to walczy. Może to i głupie ale honorowe. I wolałbym zeby ktos taki głupi chciał mi kiedys pomóc gdyby mnie ktos napadł.' Kto zatem jest głupi? Ten kto wierzy w ewolucję .czyli że cos powstało samo pod wpływem przypadku czy ten co wierzy że musi istniec ktoś kto to stworzył. Oto definicja głupoty. Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.czyliw szyscy ludzie są głupi.
Ostatnio edytowano Wt gru 04, 2012 18:24 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 04, 2012 18:17 |
|
|
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): Świadczy to o tym że nie chiał byc posłuszny Bogu a nie o głupocie.
Chyba żartujesz  Oczywiście, że świadczy to o głupocie. Sam to zresztą potwierdzasz, pisząc dalej o palaczach i osobach jeżdżących z niebezpieczną prędkością. Człowiek, który naraża istotną wartość (np. życie) bez widoku na wartosc większą jest głupi. Co to jest wieksza wartośc. Czy jadąc za szybko z dzieckiem które umiera do szpiatala zabiajm dziesiec niewinnych osób to głuota? Widok na większą wartość był ......ale sie zmył. Adam tez myślał ze bedzie mógł sam sie rzadzić .To wieksza wartośc niż ta aby byc podporządkowanym.? Juz widze niewolnika który mówi :bedę tyrał na swojego pana bo wolność (wieksza wartośc)jest niedobra. To o czym piszesz to filozfofowanie. gdyby tak było aby widoki nawieksza wartośc maja znaczenie nie byłoby wojen, wielu chorób, zabójstw itp itd.
|
Wt gru 04, 2012 18:23 |
|
 |
JedenPost
|
formek1 napisał(a): Zresztą co to jest głupota? jak ktos staje w obronie kobiety przeciwko czterm osiłkom to głupota? Wiadomo że oberwie po ryju albo nawet zginie ale cóz ktoś kto ma honor nie patrzy na to walczy. Może to i głupie ale honorowe. I wolałbym zeby ktos taki głupi chciał mi kiedys pomóc gdyby mnie ktos napadł.' Kto zatem jest głupi?
Przecież napisałem Ci wyżej, że głupota to np. narażenie wartości istotnej bez widoku na wartość wyższą lub równie ważną. Dlatego ten kto w staje w obronie głupim nie jest, natomiast głupi był Adam, który miał Raj i w zasadzie zero powodów, by ryzykować jego utratę. formek1 napisał(a): Nie stworzył ich głupimi. Głupimi sie stali. W jaki sposób? Jeśli wybrali głupotę, to znaczy, że byli głupi uprzednio. Co znaczy stali się głupi? Owoc, który zjadł Adam spadł mu na głowę uszkadzając mózg? Skoro wybrali jak wybrali - byli głupi przed dokonaniem wyboru. A byli tacy, jakimi stworzył ich Bóg. formek1 napisał(a): Oto definicja głupoty. Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.
czyliw szyscy ludzie są głupi. Owszem. formek1 napisał(a): To o czym piszesz to filozfofowanie. Przeciwnie, to bardzo proste rozumowanie. formek1 napisał(a): gdyby tak było aby widoki nawieksza wartośc maja znaczenie nie byłoby wojen, wielu chorób, zabójstw itp itd. Nie byłoby. Niemniej, jak ustaliłeś - wszyscy ludzie są głupi, zatem nie ma co w najbliższym czasie na to liczyć. Ponadto - jesteśmy wszyscy w jakimś stopniu ignorantami (nie znamy np. przyszłości, nie możemy wszystkiego przewidzieć), co też miewa fatalne skutki - to a propos sytuacji, gdy Cytuj: jadąc za szybko z dzieckiem które umiera do szpiatala zabiajm dziesiec niewinnych osób
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt gru 04, 2012 18:29 |
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): Zresztą co to jest głupota? jak ktos staje w obronie kobiety przeciwko czterm osiłkom to głupota? Wiadomo że oberwie po ryju albo nawet zginie ale cóz ktoś kto ma honor nie patrzy na to walczy. Może to i głupie ale honorowe. I wolałbym zeby ktos taki głupi chciał mi kiedys pomóc gdyby mnie ktos napadł.' Kto zatem jest głupi?
Przecież napisałem Ci wyżej, że głupota to np. narażenie wartości istotnej bez widoku na wartość wyższą lub równie ważną. Dlatego ten kto w staje w obronie głupim nie jest Ryzykując utrate zycia nie jest głupi? To Adam tak własnie zrobił. , natomiast głupi był Adam, który miał Raj i w zasadzie zero powodów, by ryzykować jego utratę. [/quote] Decydowanie o tym co jest dobre a co złe.To wartośc wyższa. Chiał sam sie rządzić. formek1 napisał(a): Nie stworzył ich głupimi. Głupimi sie stali.
W jaki sposób? Jeśli wybrali głupotę, to znaczy, że byli głupi uprzednio. Wybrał wolnośc zmaiast podporzadkowania Cytuj: Co znaczy stali się głupi? Owoc, który zjadł Adam spadł mu na głowę uszkadzając mózg? Skoro wybrali jak wybrali - byli głupi przed dokonaniem wyboru. A byli tacy, jakimi stworzył ich Bóg. Mylisz się. najpierw zjadła jego zona a potem dała ten owoc Adamowi. I dooki on nie sporzył nie był głupi. Dopiero czyn kradzieży robi z ciebie złodzieja. Wczesniej nie jesteś złodziejem. Cytuj: Ponadto - jesteśmy wszyscy w jakimś stopniu ignorantami (nie znamy np. przyszłości, nie możemy wszystkiego przewidzieć), co też miewa fatalne skutki - to a propos sytuacji, gdy Cytuj: jadąc za szybko z dzieckiem które umiera do szpiatala zabiajm dziesiec niewinnych osób jak to nie umiemy przewidzieć. ja to wiem że tak może się zdarzyć więc nie jade szybko. Niezaleznie od sytuacji. Czy nie jestem głupi?
|
Wt gru 04, 2012 19:12 |
|
 |
JedenPost
|
formek1 napisał(a): Ryzykując utrate zycia nie jest głupi? To Adam tak własnie zrobił.
Trollujesz, czy naprawdę nie widzisz różnicy? Ktoś ryzykuje swoje zdrowie i życie, w trosce o cudze. Ktoś - mając zaspokojone wszystkie potrzeby - ryzykuje swoje życie, dla mglistej obietnicy korzyści. To samo? formek1 napisał(a): Wybrał wolnośc zmaiast podporzadkowania
Więc może zrobił dobrze, a Bóg mści się nie wiadomo czemu? Niech Ci będzie. Cóż, może Bogu właśnie o to chodziło - ludzkość w Raju nie miała żadnych motywacji do działania, pracy, dojrzewania... dzięki defektowi Adama zyskała szanse rozwoju, dorośnięcia, faktycznego korzystania z wolnej woli. Ma to w sumie chyba nawet więcej sensu, niż zakładanie, że Bóg chciał by ludzie żyli w Raju, ale coś poszło nie po jego myśli.
|
Wt gru 04, 2012 19:20 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Nie nie oznacza wszystkiego. Moze dkla ciebie oznacza wszystko ale nie biblijnie. Na przykald Bóg nie może spoowdowac aby liczba 2 była liczba nieparzystą. Takie prawo. Nic tu wielkiego nie odkryłeś - nikt nie kwestionuje, że wszechmoc nie oznacza też tworzenie rzeczy logicznie pustych (nie mających realnej reprezentacji), wynikających z samej zabawy słowami: typu nieparzysta liczba 4, sucha wilgoć, namiętny szelest itp. Kłamanie jest cechą jak najbardziej realną, więc wszechmoc ją musi obejmować. Cytuj: I skończ juz czepianaia sie tego słowa. Słowo z hebrajskiego i greckiego nie ma dokłądnego odpowiednika w jezyku polskim . To bardzo istotne. Otóż zdaje się że dowodzisz, iż Bóg nie jest wszechmocny ( w naszym, polskim rozumieniu tego słowa) ale raczej jedynie "bardzo dużo może". Pewno więcej, niż ktoś z dojściami do Obamy, ale mniej, niż prawdziwie wszechmocny, ba! - nie potrafi pewnych rzeczy, które ja potrafię! Jeżeli przyznajesz, że Bóg nie jest prawdziwie wszechmocny - to ucina dyskusją - bo przecież dokładnie to cały czas twierdzę. Cytuj: W języku polskim jest słowo d e b i l . Oznacza ono chorego ale potocznie uzywa sie je do obrazenia kogoś. w innych krajach pewne słowa mają inne znaczenia niż w Polsce. I nie da sie tego dosłownie przetłumaczyć patrz wyżej Cytuj: Własciciele niewolników o ktorych piszesz nie sosowali sie do Biblii. A my rozważamy ten temat tylko dlatego że dotyczy Boga i Biblii.
Tak? Wj 21, 20-21 " 20 Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. 21 A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością. " Nie odpowiedziałeś: czy można sprzedać swoją własność? Cytuj: Potrafi. Tylko nie kłamie. Wcześniej formek napisał: Cytuj: Na przykład Bóg nie może kłamać. Jest wszechmocny ale nie może kłamać. I o to cały czas toczyła się dyskusja. Teraz nagle zmiana frontu - jednak moze, ale nie chce. Jaja sobie robisz?! Cytuj: Ta która jest w niebie nie grzeszy. A jak zgrzeszy to ja wywalają. I znowu nie ma takich co grzeszą Aha, Czyli NIKT w niebie nie grzeszy, ale kiedy zgrzeszy (choć nie grzeszy) to go wywalają. Czyli wywalają, choc nie wywalają, bo przecież nie ma kogo. Nalegam, naprawdę zaczyna mnie to bardzo intrygować- w jakich szkołach tolerują tego typu niedoróbki edukacyjne? Napisz nam, jaką ostatnią szkołę skończyłeś? Umieram z ciekawości. Cytuj: Czytaj zawsze od poczatku do końca. To było prawo dla ludzi. W historii z Madianitami Bóg nakazywał LUDZIOM (przy ich oporze, zresztą) mordować, także niemowlęta i starców. Cytuj: to są moje słowa. Nie da sie odpowiedzieć na ten temat krótko.
Wiem, że to nie Twoje słowa, choć o nie prosiłem. Cytuj: tak bedzie to miało cień dyskusji jesli odniesiesz sie co jest niezgodnie z Biblia. pokaże ci A czemu do Biblii a nie do Władcy pierścieni? Dyskusja dotyczy prostej logiki. Że Biblia jej zaprzecza, to problem jej i jej wielbicieli i kolejny dowód, że jest niespójna. Cytuj: Na przekałd o Bogu jest powiedziane :Ty jestes najwyższy.
Według twojego rozumowania Bóg jest bardzo wysoki.' Nieudany przykład, bo przecież absolutnie nikt nie kwestionuje istnienia także takiego znaczenia słowa "najwyższy". Dodam, ze może tez oznaczać rodzaj głosu. Ale to dobrze wiemy, to część najszego języka, tak to też rozumiemy i to też opisują słowniki: sjp: 3. dostojny, ważny, hierarchicznie leżący powyżej; 4. o głosie: mający dużą częstotliwość drgań, cienkiZe słowem "wszechmoc" nie mamy tego problemu, ma tylko jedno znaczeni, które podawałem. Ale ok - powtórzę - jezeli biblijna "wszechmoc" oznacza tylko "bardzo dużo mogący" - to wycofuję się usatysfakcjonowany. Bo przecież tylko dowodzę, że Bóg wszechmocny (w zwykłym, językowym i logicznym rozumieniu tego słowa, nie jest.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 04, 2012 19:43 |
|
 |
Acro
|
Hosi napisał(a): Leksykalna definicja słowa "wszechmoc" jest prosta i jednoznaczna,zgadza się.Natomiast jeżeli rozmawiamy o "wszechmocy' Boga z Biblii,termin ten uzyskuje troszeczke inny wymiar. Więc powtórzę to, co pisałem formkowi: jezeli biblijna "wszechmoc" oznacza tylko "bardzo dużo mogący" - to wycofuję się usatysfakcjonowany. Bo przecież tylko dowodzę, że Bóg wszechmocny (w zwykłym, językowym i logicznym rozumieniu tego słowa, nie jest. Cytuj: Dlatego też tak zasadniczą kwestią jest w tym wypadku rozszyfrowanie samego przedrostka "wszech". Nie ma najmniejszego znaczenia. Wskaże tylko na etymologię, czyli pochodzenie słowa, a nei jego znaczenie. Piszesz, że wiesz, czym się różni - ok. Nie przeszkadza Ci w zwrocie czarna bielizna - czyli potrafisz odróżnić semantykę od etymologii. Czemu nie w tym przypadku? Cytuj: A tak oto brzmi definicja Bożej wszechmocy:
Bóg wszystko może,oprócz tego czego nie może. To to w sensie biblijnym i ja jestem wszechmocny. Zaś w rozumieniu logicznym i językowym Bóg wszechmocny nie jest. CBDU. Cytuj: Jak wykazałem powyżej, nie jest jednoznaczne Inne znaczenia tego słowa są znane najwyraźniej tylko Tobie, a obce autorom słowników i językoznawcom... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 04, 2012 19:51 |
|
 |
JedenPost
|
Acro, a co sądzisz o mojej definicji wszechmocy - Bóg może wszystko, co zechce?
|
Wt gru 04, 2012 20:00 |
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): Ryzykując utrate zycia nie jest głupi? To Adam tak własnie zrobił.
Trollujesz, czy naprawdę nie widzisz różnicy?
Ktoś ryzykuje swoje zdrowie i życie, w trosce o cudze. Ktoś - mając zaspokojone wszystkie potrzeby - ryzykuje swoje życie, dla mglistej obietnicy korzyści.
To samo?
To ty myslisz że ludzie są wszyscy tacy sami? Jeden jak zobaczy napad to sie odwróci i ucieknie a drugi straci zycie.' Jeden Adam zje drugi nie zje. formek1 napisał(a): Wybrał wolnośc zmaiast podporzadkowania
Więc może zrobił dobrze, a Bóg mści się nie wiadomo czemu? Niech Ci będzie. Nie Bóg sie nie mści. Adam dostał ziemie w posadanie na okreslonych warunkach . Bedziesz podporzadkowany bedziesz żył i miał zonę i ziemie itp itd. Zjesz umrzesz. Cytuj: Cóż, może Bogu właśnie o to chodziło - ludzkość w Raju nie miała żadnych motywacji do działania, pracy, dojrzewania... dzięki defektowi Adama zyskała szanse rozwoju, dorośnięcia, faktycznego korzystania z wolnej woli. Ma to w sumie chyba nawet więcej sensu, niż zakładanie, że Bóg chciał by ludzie żyli w Raju, ale coś poszło nie po jego myśli. [/quote] Mylisz sie . Raj bedzie .
|
Wt gru 04, 2012 21:14 |
|
 |
Hosi
|
Acro napisał(a): Bo przecież tylko dowodzę, że Bóg wszechmocny (w zwykłym, językowym i logicznym rozumieniu tego słowa, nie jest. Wystarczy ze Bog jest wszechmocny w znaczeniu teologicznym. Cytuj: Nie ma najmniejszego znaczenia. Wskaże tylko na etymologię, czyli pochodzenie słowa, a nei jego znaczenie. Piszesz, że wiesz, czym się różni - ok. Nie przeszkadza Ci w zwrocie czarna bielizna - czyli potrafisz odróżnić semantykę od etymologii. Czemu nie w tym przypadku? . A może konkretniej? Cytuj: To to w sensie biblijnym i ja jestem wszechmocny.  [b]Zaś w rozumieniu logicznym i językowym Bóg wszechmocny nie jest. Słowo "wszechmocny"w znaczeniu Biblijnym stanowi element konstytutywny określenia "Bóg" z wszelkimi tego konsekwencjami,co wyklucza jego zastosowanie w tym samym sensie do człowieka.
|
Wt gru 04, 2012 21:24 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): [
I skończ juz czepianaia sie tego słowa. Słowo z hebrajskiego i greckiego nie ma dokłądnego odpowiednika w jezyku polskim . To bardzo istotne. Otóż zdaje się że dowodzisz, iż Bóg nie jest wszechmocny ( w naszym, polskim rozumieniu tego słowa) ale raczej jedynie "bardzo dużo może". Pewno więcej, niż ktoś z dojściami do Obamy, ale mniej, niż prawdziwie wszechmocny, ba! - nie potrafi pewnych rzeczy, które ja potrafię! Bóg nie jest polakiem wiec trudno aby akurat rozumienie tego słowa w polskim znaczeniu miało jakąs istotna wartośc. Cytuj: Jeżeli przyznajesz, że Bóg nie jest prawdziwie wszechmocny - to ucina dyskusją - bo przecież dokładnie to cały czas twierdzę. Oczywiscie że w Takim rozumieniu jak twierdzisz Bóg nie jest wszechmocny. Nigdy tak nie twierdziłem. Cytuj: Własciciele niewolników o ktorych piszesz nie sosowali sie do Biblii. A my rozważamy ten temat tylko dlatego że dotyczy Boga i Biblii.
Tak? Wj 21, 20-21
" 20 Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. 21 A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością. "
Nie odpowiedziałeś: czy można sprzedać swoją własność? Można. Cytuj: Potrafi. Tylko nie kłamie.
Wcześniej formek napisał:
Na przykład Bóg nie może kłamać. Jest wszechmocny ale nie może kłamać. I o to cały czas toczyła się dyskusja. Teraz nagle zmiana frontu - jednak moze, ale nie chce. Jaja sobie robisz?!
Nie rozumiem. jaka zmiana frontu? Ja potrafie stzrelac ale nie stzrelam bo mi prawo zakazuje. potrafie biegac ale nie biegam bo nie moge biegac: matka zakazali. Potrafie palic ale nie moge palić. Cytuj: Ta która jest w niebie nie grzeszy. A jak zgrzeszy to ja wywalają. I znowu nie ma takich co grzeszą Aha, Czyli NIKT w niebie nie grzeszy, ale kiedy zgrzeszy (choć nie grzeszy) to go wywalają. Czyli wywalają, choc nie wywalają, bo przecież nie ma kogo. Ty jak zwykle czepiasz się słowek czy nie ropzumniesz że słowa mają rózne znaczenia. jak ktos grzeszy oznacza że robi to cały czas. jak ktos zgrzeszy to jest jednorazowa czynność. Mozna kraść ciągle czyli byc złodziejem lub ukraśc raz i koniec. W niebnie mozna zgrzeszyc raz . Potem juz jie mozna bo taka "duszę" z nieba usuwają. czyli w niebie nie mozna grzeszć ale mozna zgrzeszyć(raz). Cytuj: Czytaj zawsze od poczatku do końca. To było prawo dla ludzi. W historii z Madianitami Bóg nakazywał LUDZIOM (przy ich oporze, zresztą) mordować, także niemowlęta i starców. Przytocz o które słowa ci chodzi. Cytuj: Ze słowem "wszechmoc" nie mamy tego problemu, ma tylko jedno znaczeni, które podawałem. Po polsku tak. Ale w jezykach których była pisana Biblia miało inne szersze znaczenie. Cytuj: Ale ok - powtórzę - jezeli biblijna "wszechmoc" oznacza tylko "bardzo dużo mogący" - to wycofuję się usatysfakcjonowany. Bo przecież tylko dowodzę, że Bóg wszechmocny (w zwykłym, językowym i logicznym rozumieniu tego słowa, nie jest. Według znaczenia z polskiego słownika nie jest wszechmogący.
|
Wt gru 04, 2012 21:32 |
|
|
|