Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Jezusa 
Autor Wiadomość

Post Re: czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Je
Kael@
to Ty patrz w pal, a ja patrze w Jezusa Chrystusa :)

N maja 11, 2014 11:15
Niektorzy patrza i nie widza....
Obraz Jezusa Milosiernego jest tym, czym byl waz na palu na pustyni.
Jezeli ktos tego nie chce rozumiec, co Bog chcial nam przez ten obraz weza powiedziec, to wierzy tylko w o co chce. Bog jaki naprawde Jest, go malo interesuje.

N maja 11, 2014 12:10
Moderator

amadeus35 napisał(a):
Kael@

Żartujesz...
Widziałeś i nadal widzisz Jezusa Chrystusa i na Niego patrzysz? Jesteś wizjonerem?
Bo widzisz, nie znam nikogo, kto widziałby dziś Jezusa w Jego Bożej i ludzkiej postaci.
:-D

N maja 11, 2014 18:55
Zobacz profil WWW

Różnice między nami wydają się być nie do przeskoczenia. W każdej dyskusji na linii katolik-protestant pojawia się ten argument, o tym że sam Bóg kazał sporządzić materialny przedmiot, przez który objawiała się Jego moc. Niby oczywisty argument za tym, że sens nie czynienia obrazów czy rzeźb czy innych rzeczy nie polega na samym zakazie, ale na sensie i celu, w tym wypadku zakaz dotyczy celu sprzecznego z bożym zamysłem. Być może dziś obraz kojarzy się czysto z wizerunkiem, ale dawniej obrazy miał w sobie symbolikę i nie rozumiem w czym było by coś złego, aby malować ziemski obraz Jezusa-człowieka, lub nawet Boga jako podstawowym element jakiejś sceny, która działa na wyobraźnię. Obraz to taki sam rodzaj przekazu jak opowieść czy pismo. Skoro obraz może nie wyobrażać Boga doskonale, to tym bardziej pismo, a już na pewno jego tłumaczenie. W takim razie razem z obrazami spalmy i Pisma św. w tłumaczeniu na polski. Nie widzę innej możliwości.

N maja 11, 2014 21:02

medieval_man napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Kael@

Żartujesz...
Widziałeś i nadal widzisz Jezusa Chrystusa i na Niego patrzysz? Jesteś wizjonerem?
Bo widzisz, nie znam nikogo, kto widziałby dziś Jezusa w Jego Bożej i ludzkiej postaci.

Nie zartuje, widze bardzo czesto naszego Pana Jezusa Chrystusa ktory nie namawia mnie do lamania przykazania Bozego w wrecz odwrotnie.

Pn maja 12, 2014 7:04

WIST napisał(a):
Różnice między nami wydają się być nie do przeskoczenia. W każdej dyskusji na linii katolik-protestant pojawia się ten argument, o tym że sam Bóg kazał sporządzić materialny przedmiot, przez który objawiała się Jego moc. Niby oczywisty argument za tym, że sens nie czynienia obrazów czy rzeźb czy innych rzeczy nie polega na samym zakazie, ale na sensie i celu, w tym wypadku zakaz dotyczy celu sprzecznego z bożym zamysłem. Być może dziś obraz kojarzy się czysto z wizerunkiem, ale dawniej obrazy miał w sobie symbolikę i nie rozumiem w czym było by coś złego, aby malować ziemski obraz Jezusa-człowieka, lub nawet Boga jako podstawowym element jakiejś sceny, która działa na wyobraźnię. Obraz to taki sam rodzaj przekazu jak opowieść czy pismo. Skoro obraz może nie wyobrażać Boga doskonale, to tym bardziej pismo, a już na pewno jego tłumaczenie. W takim razie razem z obrazami spalmy i Pisma św. w tłumaczeniu na polski. Nie widzę innej możliwości.

WIST szanuje ciebie za bardzo trafne i przyjazne odpowiedzi, ale tu mamy i bedziemy mieli problem.
Nie ma tlumaczenia lamania Bozego zakazu, jest jasny w swoim przekazie, klarowny i prosty.

Pn maja 12, 2014 7:06
No wlasnie: jest jasny, potwierdzony Slowem Bozym o czynieniu sobie obrazu weza na palu, na ktorego Izraelici mieli patrzec, zeby nie umrzec i objawieniami Jezusa np sw Pawlowi, o ktorych tenze pisze.

Ale jak ktos ma inny obraz Boga i Prawda go nie interesuje, bo by mu jego obraz Boga wymyslony na wlasne potrzeby zniszczyl, to jest, jak jest.

Pn maja 12, 2014 8:01
amadeus35 napisał(a):
Nie ma tlumaczenia lamania Bozego zakazu, jest jasny w swoim przekazie, klarowny i prosty.
W Biblii jest dużo więcej jasnych i klarownych nakazów oraz zakazów, np.

Nie będziecie rozpalać ognia w dniu szabatu w waszych mieszkaniach. (Wj 35:3)

Jeśli bracia będą mieszkać wspólnie i jeden z nich umrze, a nie będzie miał syna, nie wyjdzie żona zmarłego za mąż za kogoś obcego, spoza rodziny, lecz szwagier jej zbliży się do niej, weźmie ją sobie za żonę, dopełniając obowiązku lewiratu. (Pwt 25:5)

Człowiek, który pychą uniesiony nie usłucha kapłana ustanowionego tam, aby służyć Panu, Bogu twemu, czy też sędziego, zostanie ukarany śmiercią (Pwt 17:12)

Pn maja 12, 2014 8:04

Kael napisał(a):
No wlasnie: jest jasny, potwierdzony Slowem Bozym o czynieniu sobie obrazu weza na palu, na ktorego Izraelici mieli patrzec, zeby nie umrzec i objawieniami Jezusa np sw Pawlowi, o ktorych tenze pisze.

Ale jak ktos ma inny obraz Boga i Prawda go nie interesuje, bo by mu jego obraz Boga wymyslony na wlasne potrzeby zniszczyl, to jest, jak jest.

Szanowna Kael czy wiemy od kogo pochodzi slowo Chrzescijanin ?
Jesli wiesz to mam nadzieje ze sprawa weza zostala juz wyjasniona ?

Pn maja 12, 2014 8:09
Czy ty w ogole rozumiesz, czym jest Pismo sw?
Ze Bog niczego nie robil ot tak, ale ze ST mozemy naprawde zrozumiec, tylko i wlasnie przez Chrystusa?
Nie?

To nie mamy o czym rozmawiac....

Pn maja 12, 2014 8:28
Cytuj:
Nie zartuje, widze bardzo czesto naszego Pana Jezusa Chrystusa ktory nie namawia mnie do lamania przykazania Bozego w wrecz odwrotnie.

A gdzie znajdujesz w Piśmie św przykazanie dla Boga, że nie wolno Mu działać przez wszystkie wieki?
I o czym zatem niby mówi Chrystus - Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz (jeszcze) znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy (J 16,12-13).
Widzisz Chrystusa i jednocześnie usiłujesz Go ograniczać :o

Pn maja 12, 2014 8:33
Moderator

amadeus35 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Kael@

Żartujesz...

Tak poważnie?
Opisz Go. Jakie ma oczy, jakie włosy, może zrobisz Mu zdjęcie i wkleisz w tym temacie?

Pn maja 12, 2014 9:05
Zobacz profil WWW

Rozumiem ze czegos podobnego nie przezyles, no coz widocznie nie kazdemu jest to dane.
Myslisz ze sarkazm pomoze nam w dyskusji ?

Pn maja 12, 2014 13:12

Kael napisał(a):
Czy ty w ogole rozumiesz, czym jest Pismo sw?
Ze Bog niczego nie robil ot tak, ale ze ST mozemy naprawde zrozumiec, tylko i wlasnie przez Chrystusa?
Nie?

To nie mamy o czym rozmawiac....

Oczywiscie ze nie mamy o czym rozmawiac, Pismo Swiete mowi zupelnie o czyms innym niz sugerujesz, a wiec temat mamy zakonczony.

Pn maja 12, 2014 13:15

Alus napisał(a):
Cytuj:

A gdzie znajdujesz w Piśmie św przykazanie dla Boga, że nie wolno Mu działać przez wszystkie wieki?
I o czym zatem niby mówi Chrystus - Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz (jeszcze) znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy (J 16,12-13).
Widzisz Chrystusa i jednocześnie usiłujesz Go ograniczać :o

To jest twoja interpretacja nie moja.

Pn maja 12, 2014 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona