Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 9:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Następna strona
 Czy Bóg jest okrutny. 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg jest okrutny.
sowaniejestmadra napisał(a):
chwat napisał(a):
Najważniejsza historia biblijna - śmierć Jezusa na krzyżu jest jak najbardziej autentyczna. Jak to możliwe - że ojciec zabija siebie, jak to możliwe, że Bóg sam siebie poddaje torturom. Nie mmiał bym zaufania do takiej osoby, która zbawia mnie za jakiś wyimaginowany grzech pierworodny - skazując swojego syna. Nie mam więc też zaufania do Boga katolickiego - bo to jest jednoznacznie OKRUTNE! Nie zbawia się kogoś przez zabijanie. Nie chce być tak zbawiany i nie czuję, że rodzące się dzieci są czemukolwiek winne i dlaczego to Jezus je wybawił, że od momentu chrztu są oczyszczone. To jest nielogiczne. Gdzie tu jest miłosierdzie? Jeżeli ktoś ma na to prostą (bo taka powinna być - niezawoluwana w mitach) odpowiedź - to proszę podjąć się wyjaśnienia tego.

Chwilami chciałbym wiedzieć co Ty wypisujesz i co przez to rozumiesz. Na początku piszesz "śmierć Jezusa na krzyżu jest jak najbardziej autentyczna", więc skoro mówisz o autentyczności, to Jezus jest dla Ciebie faktem. W kolejnym zdaniu mamy "ojciec zabija siebie" i "Bóg siebie", a w następnym "skazując swojego syna". Dwa zdania dalej "nie mam zaufania do Boga katolickiego".
Więc jaka jest Twoja koncepcja wiary? Co jest dla Ciebie autentyczne, kto jest kim, kto jest dla Ciebie winnym, a kto poszkodowanym? Czy są jakieś konkrety, czy pisząc czwarte zdanie, po prostu doznajesz amnezji, o czym pisałeś w pierwszym?

Nie wiem czego nie rozumiesz w mojej wypowiedzi. To ja ciebie się pytam - gdzie jest miłosierdzie w śmierci Jezusa? Gdzie w tym jest zbawienie? Tylko prosto, bez teoretyzowania.

Bóg za dobro wynagradza, a za zło karze. A jednak, Bób stał się człowiekiem, żeby za poniżanie i zadane cierpienia pomimo braku winy, powiedzieć nam "to nic, wybaczam wam", zamiast sprawiedliwie ukarać. Zło nie zastało ukarane sprawiedliwym "wyeliminowaniem", ale poprzez zadziałanie dobrem, utraciło możliwość zaistnienia, samo zostało zamienione w dobro. A my dostaliśmy drugą szansę, żeby za drugim razem postąpić inaczej.
Poza tym wszystkim, jest jeszcze jeden mały szczegół.

Wt mar 08, 2016 19:07

Soul33 napisał(a):

Niestety wszędzie mamy sprzeczności - tu również. Bo z jednej strony człowiek jest stworzony na wzór i podobieństwo Boga, a z drugiej jest grzeszny i niedoskonały.

Wzór i podobieństwo pod jakim względem? Pod każdym? Poza tym "wzór i podobieństwo" wykluczają tożsamość.

Cytuj:
Gdy odwołamy się do ewolucji natomiast - wszystko w tym względzie "niedoskonałości" wydaje się być właśnie doskonałe.

Nie wiem, skąd czerpiesz wiedzę o ewolucji, ale ona zachodzi tylko dlatego, ponieważ organizmy są właśnie niedoskonałe i ciągle potrzebują lepszego przystosowania do środowiska.

Mylisz pojęcia, ewolucja jest samoistnym mechanizmem (doskonałym), który non stop działa i zmienia organizmy żywe. Takie tłumaczenie oddala wizję stworzenia - niedoskonałego przez Boga. Ewolucja i Bóg wykluczają się wzajemnie. Bo oto Bóg musiałby stworzyć coś doskonałego, a tu jest sobie taka ewolucja, która z tej doskonałości, robi coś jeszcze bardziej doskonałego. I nie ma końca w dążeniu do doskonałości. Śmierć i unicestwienie jest niezbędnym czynnikiem, żeby ewolucja zaistniała. Ale i narodziny. I tu dochodzimy do jedynej zbieżności religii i nauki. Jest to oczywiście zbieżność pozorna - poetyczna można by rzec. Mówi się niedoskonały świat - a doskonały Bóg. Nauka mówi doskonały świat i kropka. Ateista powie doskonała nauka i świat i niedoskonała wizja Boga. Ale tu kolejna sprzeczność w ustach katolików - mówią o doskonałym Bogu i niedoskonałym świecie. To sprzeczność. Jak bowiem doskonały Bóg może stworzyć niedoskonały świat i niedoskonałego człowieka. To same nonsensy są.

Wt mar 08, 2016 20:43

chwat napisał(a):
Bóg za dobro wynagradza, a za zło karze. A jednak, Bób stał się człowiekiem, żeby za poniżanie i zadane cierpienia pomimo braku winy, powiedzieć nam "to nic, wybaczam wam", zamiast sprawiedliwie ukarać. Zło nie zastało ukarane sprawiedliwym "wyeliminowaniem", ale poprzez zadziałanie dobrem, utraciło możliwość zaistnienia, samo zostało zamienione w dobro. A my dostaliśmy drugą szansę, żeby za drugim razem postąpić inaczej.

Wyobraź sobie dziecko, które karzesz za złe, a wynagradzasz za dobre - niczego go nie nauczysz i wychowasz na cynika, egoistę, bojącego się świata. Bo oto serwujesz mu świat kija i marchewki. To jest miłosierny ojciec? Karzesz, a później wybaczasz? I może swoje dziecko poślesz na śmierć, żeby wybaczyć temu drugiemu i trzeciemu które masz? Dlaczego po prostu nie powiedzieć przez Mojżesza, czy przez innego proroka - wybaczam wam. Niech by to zostało spisane w Starym Testamencie - wtedy nie trzeba by było pisać Nowego Testamentu - było by po sprawie.
Czy swojemu dziecku dałbyś tylko drugą szansę? Bo ja bym dawał mu za każdym razem szanse żeby mogło się poprawić.

Wt mar 08, 2016 20:49

chwat napisał(a):

Wyobraź sobie dziecko, które karzesz za złe, a wynagradzasz za dobre - niczego go nie nauczysz i wychowasz na cynika, egoistę, bojącego się świata. Bo oto serwujesz mu świat kija i marchewki. To jest miłosierny ojciec? Karzesz, a później wybaczasz? I może swoje dziecko poślesz na śmierć, żeby wybaczyć temu drugiemu i trzeciemu które masz? Dlaczego po prostu nie powiedzieć przez Mojżesza, czy przez innego proroka - wybaczam wam. Niech by to zostało spisane w Starym Testamencie - wtedy nie trzeba by było pisać Nowego Testamentu - było by po sprawie.
Czy swojemu dziecku dałbyś tylko drugą szansę? Bo ja bym dawał mu za każdym razem szanse żeby mogło się poprawić.

Nie przeskakujmy po dwa stopnie na raz.
Nikt nie został nagrodzony za śmierć na niewinnym człowieku. Jeśli Ci, którzy krzyżowali Chrystusa, zakończyliby swoje życie chwilę później, dalej mając w sobie tę samą nienawiść, poszliby do piekła. To, że Jezus powiedział "wybaczam", nie znaczyło "nagradzam". Nikt nie otrzyma zbawienia w prezencie, którego nie chce, nikt! Jezus urodził się i cierpiał po to, żeby uciąć na zło, które go spotkało. Istnienie świata i nasze, to dokonywanie wyborów między złem a dobrem. Bóg w tej walce ze złem, osobiście stanął po stronie dobra i zwalczył zło w jedyny możliwy sposób - mówiąc "wybaczam".
Nie znaczy to ani trochę, że bilans naszych osobistych żywotów został zmieniony. Nie został. Ale cały bilans walki zło-dobro jaki się dokonuje, został zmieniony, bo Bóg stanął w tej walce po naszej stronie. Ten jeden raz, przeważył szalę bilansu zło-dobro na zawsze. Bóg nie tylko patrzy z góry na nas i sprawiedliwie nas osądza, Bóg jest z nami TUTAJ.

Śr mar 09, 2016 5:39

Dalej brak wyjaśnienia po co ta męka i śmierć.

Bóg mógł "uciąć to zło" i "stanąć w tej walce po naszej stronie" bez tego, prawda?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr mar 09, 2016 6:32

JedenPost napisał(a):
Dalej brak wyjaśnienia po co ta męka i śmierć.

Bóg mógł "uciąć to zło" i "stanąć w tej walce po naszej stronie" bez tego, prawda?

Jaka "ta" męka?
Czy to Jezus sam siebie męczył, czy to my Go męczymy? Kogo pytasz po co?

Śr mar 09, 2016 6:37

chwat napisał(a):
Czy to Jezus sam siebie męczył, czy to my Go męczymy?

Mi proszę nie imputować. Różne rzeczy mam na sumieniu, ale nikogo do niczego nie przybijałem.

chwat napisał(a):
Kogo pytasz po co?

Ciebie zasadniczo, ale jesli ktoś inny zechce odpowiedzieć, to też będę rad.

Śr mar 09, 2016 8:34

JedenPost napisał(a):
Mi proszę nie imputować. Różne rzeczy mam na sumieniu, ale nikogo do niczego nie przybijałem.

Przybiłeś, swoim grzechem

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr mar 09, 2016 9:24

Zaprawdę, nie widzę powodu, by coś takiego sobie wkręcać.

Nie widzę absolutnie żadnego związku śmierci Jezusa z czyimikolwiek grzechami.

Śr mar 09, 2016 10:01

Andy72 napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Przybiłeś, swoim grzechem

Niestety racja. Do dziś wszyscy wbijamy Bogu gwoździe i ubliżamy Mu. A On cierpliwie czeka, a my pytamy po co? Po to, że nie może zrobić nic bardziej wartościowego niż dać życie i czekać wspierając go. Tak samo jak najcenniejsze co my możemy zrobić to dawać , tak samo On nie może zrobić niczego w cenniejszego ponad dawanie.

Śr mar 09, 2016 10:16

Gdzie był Bóg, kiedy w imię Ewangelii mordowano i palono setki tysięcy niewinnych ludzi, kiedy podczas dziewięciu krucjat wyżynano innowierców? Gdzie był Bóg w noc św. Bartłomieja w Paryżu podczas pogromu hugenotów? Dlaczego pozwolił wytępić katarów, husytów, hugonotów, albigensów, waldensów? Dlaczego Bóg pozwolił nazistom w tak okrutny sposób mordować żydów? Dlaczego pozwolił i pozwala na ten ogrom zła?
No tak mamy wolną wolę i to my ludzie, ludziom zgotowaliśmy taki los. Wina w nas, bo stwórca, nie uczynił nas doskonałymi. Za to, że pierwsi ludzie nie usłuchali swego stwórcy, Bóg mści się na nas wszystkich. Każe dzieci za winy rodziców. My ludzie zrozumieliśmy już, z nie jest to sprawiedliwe. Prymitywny Bóg jak widać nie. Nie dość, że jest niesprawiedliwy, to jeszcze nakazuje, abyśmy podziwiali jego dobroć i karze nas za to, jakimi nas uczynił.

"Świat jest taki, jakim go Bóg zamierzył. Jeśliby chciał, aby był lepszy — byłby lepszy. Jeśli istnieje grzech, widać, że Bóg tak chce. Napisano bowiem, że wszystko czego chce — może zrobić. Jeśli zaś nie chce, a grzech mimo to istnieje, należy go nazwać albo nieprzewidującym, albo bezsilnym, albo okrutnym; skoro czy to nie był świadom swej woli, czy nie mógł jej wykonać, czy też jej poniechał.” Do tego wniosku doszedł Cezare Vanini, który w 1619 r. został spalony na stosie, bo zagrażał potędze kościoła.
Nawet jeśli o zbrodnie ludzkie obwinimy człowieka, to co z żywiołami: powodzie, huragany, tsunami. Dlaczego ludzie, (nawet ci, co starają się, jak mogą żyć przyzwoicie, mimo że obciążeni są grzeszną naturą) są karani w tak okrutny sposób? Dlaczego rodzą się chore dzieci? Dlaczego Bóg (skoro jest wszechmocny i nieskończenie miłosierny), nie wybaczył pierwszym ludziom za takie błahe przewinienie? Każdy normalny rodzic tysiąc razy przebacza swoim dzieciom? Jeśli takie jest Boskie miłosierdzie.... to jakie zgotował nam niebo?
Jeśli istnieje BÓG, to albo nie interesuje go nasz los, albo jest okrutny, zapalczywy, mściwy, niesprawiedliwy, ma wszystkie najgorsze cechy człowieka.
Wszystko, co się dzieje to przecież jego wielki Boski plan. Jeżeli wierzymy, że jest wszechmocny, to dlaczego istnieje zło?
Specjalnie je dopuścił, żeby cieszyć się naszym nieszczęściem. Jeśli taka jest jego wola, to nie jest ani dobry, ani litościwy. Nie umiem wierzyć w takiego Boga.
Kościół już tak zaplątał się w swoich kłamstwach, że stworzył religię tak absurdalną, że dziwi mnie, że pozornie mądrzy ludzie dają się tak ogłupiać. Rozumiem tych, którzy nie mieli dostępu do książek, nie byli wykształceni. Rozumiem też tych, dla których jest to problem nieistotny. Nie zajmują się szukaniem odpowiedzi na pytania, na które nigdy nie znajdą odpowiedzi. Dziwi mnie jak bardzo niektórzy bronią swojego stwórcy i trzymają się wiary jak pijany płotu i jestem pełna podziwu dla arcymistrzów matactwa, którzy podtrzymują tę idiotyczną szkołę ogłupiania.

Śr mar 09, 2016 11:57
JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Czy to Jezus sam siebie męczył, czy to my Go męczymy?

Mi proszę nie imputować. Różne rzeczy mam na sumieniu, ale nikogo do niczego nie przybijałem

A w tej chwili co robisz? Piszac takie bzdurne posty.
W ogole to dziw bierze ze mamy w kraju osoby ktore sa w stanie wymyslec az tak idiotyczne tematy jak ten.
Sowa przebija wszystkich.
Poza tym dziwie sie ze inni katolicy daja sie wciagac w tak idiotyczne dyskusje.
Nie karmcie troli to szybko zdechna z glodu.

Jak pisalem wczesniej sudoku tez jest okrutne. :-)
Dokladnie tak jak caly ten temat.

Śr mar 09, 2016 12:11
beata50 napisał(a):
Gdzie był Bóg, kiedy w imię Ewangelii mordowano i palono setki tysięcy niewinnych ludzi, kiedy podczas dziewięciu krucjat wyżynano innowierców? Gdzie był Bóg w noc św. Bartłomieja w Paryżu podczas pogromu hugenotów? Dlaczego pozwolił wytępić katarów, husytów, hugonotów, albigensów, waldensów? Dlaczego Bóg pozwolił nazistom w tak okrutny sposób mordować żydów? Dlaczego pozwolił i pozwala na ten ogrom zła?
No tak mamy wolną wolę i to my ludzie, ludziom zgotowaliśmy taki los. Wina w nas, bo stwórca, nie uczynił nas doskonałymi. Za to, że pierwsi ludzie nie usłuchali swego stwórcy, Bóg mści się na nas wszystkich. Każe dzieci za winy rodziców. My ludzie zrozumieliśmy już, z nie jest to sprawiedliwe. Prymitywny Bóg jak widać nie. Nie dość, że jest niesprawiedliwy, to jeszcze nakazuje, abyśmy podziwiali jego dobroć i karze nas za to, jakimi nas uczynił.

Bog stworzyl wszystko idealne, wolna wola jast konieczna, nie urodzilas sie np. zlosnica, czy morderczynia, jesli ktos sie takim staje to tylko i wylacznie jego wolna wola.
Czy wy nie potraficie zrozumiec tak prostej sprawy, ze wy sami swoja wolna wola powodujecie wszelakie zlo. A gdybyscie nie mieli wolnej woli bylibyscie jak maszyny.
Az korci aby skierowac was do wicki abyscie sprawdzili jak okresla sie ludzi ktorzy nie rozumieja co sie do nich mowi.

Śr mar 09, 2016 12:20

beata50 napisał(a):

"Świat jest taki, jakim go Bóg zamierzył. Jeśliby chciał, aby był lepszy — byłby lepszy. Jeśli istnieje grzech, widać, że Bóg tak chce. Napisano bowiem, że wszystko czego chce — może zrobić. Jeśli zaś nie chce, a grzech mimo to istnieje, należy go nazwać albo nieprzewidującym, albo bezsilnym, albo okrutnym; skoro czy to nie był świadom swej woli, czy nie mógł jej wykonać, czy też jej poniechał.” Do tego wniosku doszedł Cezare Vanini, który w 1619 r. został spalony na stosie, bo zagrażał potędze kościoła.
Nawet jeśli o zbrodnie ludzkie obwinimy człowieka, to co z żywiołami: powodzie, huragany, tsunami. Dlaczego ludzie, (nawet ci, co starają się, jak mogą żyć przyzwoicie, mimo że obciążeni są grzeszną naturą) są karani w tak okrutny sposób? Dlaczego rodzą się chore dzieci? Dlaczego Bóg (skoro jest wszechmocny i nieskończenie miłosierny), nie wybaczył pierwszym ludziom za takie błahe przewinienie? Każdy normalny rodzic tysiąc razy przebacza swoim dzieciom? Jeśli takie jest Boskie miłosierdzie.... to jakie zgotował nam niebo?
Jeśli istnieje BÓG, to albo nie interesuje go nasz los, albo jest okrutny, zapalczywy, mściwy, niesprawiedliwy, ma wszystkie najgorsze cechy człowieka.
Wszystko, co się dzieje to przecież jego wielki Boski plan. Jeżeli wierzymy, że jest wszechmocny, to dlaczego istnieje zło?
Specjalnie je dopuścił, żeby cieszyć się naszym nieszczęściem. Jeśli taka jest jego wola, to nie jest ani dobry, ani litościwy. Nie umiem wierzyć w takiego Boga.
Kościół już tak zaplątał się w swoich kłamstwach, że stworzył religię tak absurdalną, że dziwi mnie, że pozornie mądrzy ludzie dają się tak ogłupiać. Rozumiem tych, którzy nie mieli dostępu do książek, nie byli wykształceni. Rozumiem też tych, dla których jest to problem nieistotny. Nie zajmują się szukaniem odpowiedzi na pytania, na które nigdy nie znajdą odpowiedzi. Dziwi mnie jak bardzo niektórzy bronią swojego stwórcy i trzymają się wiary jak pijany płotu i jestem pełna podziwu dla arcymistrzów matactwa, którzy podtrzymują tę idiotyczną szkołę ogłupiania.

Mamy być szczęśliwi i ma nie być zła, tak? Zdajesz sobie sprawę, że żyjąc w świecie składającym się tylko z dobra, które znasz teraz, znalazłabyś się w świecie składającym się z neutralności? Twoje pomysły na nowy porządek światowy są absurdalne w swojej nierealności.

Śr mar 09, 2016 12:33

sapper napisał(a):
A w tej chwili co robisz? Piszac takie bzdurne posty.
W ogole to dziw bierze ze mamy w kraju osoby ktore sa w stanie wymyslec az tak idiotyczne tematy jak ten.

Wiesz... to, że Ty sobie bimbasz na ludobójstwo nie znaczy, że każdy tak ma.

Śr mar 09, 2016 12:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Następna strona