Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna strona
 ATEIZM? zapraszam gorąco! 
Autor Wiadomość

Polecam poczytać sobie Evilbible.com, np. http://www.evilbible.com/Murder.htm

A co to tu robi? Pytanie do moderatora.

Pn paź 30, 2006 15:34

A co to tu robi? Pytanie do moderatora.

Czyzby cytaty z biblii sprawialy Ci dyskomfort? :) Tam nic nie jest przekrecone. Mozesz z wlasna kopia biblii siedziec w reku i sprawdzac.

Pn paź 30, 2006 15:54

Tam nic nie jest przekrecone. Mozesz z wlasna kopia biblii siedziec w reku i sprawdzac.

Tak więc -evil- w języku angielskim nie oznacza bynajmniej niczego dobrego. Wiążąc to słowo z Biblią pada sugestia, że jest Ona zła. Tak na chłopski rozum.
Podawanie linku do strony, gdzie wyrywane są z kontekstu wersety biblijne jest niepotrzebne, ponieważ każdy z nas, chrześcijan posiada własną całą Biblię.

tommy napisał(a):
Czyzby cytaty z biblii sprawialy Ci dyskomfort? :)

Po raz kolejny tommy, słabo ci wychodzi ta psychoanaliza mojej osoby. Ale skoro chcesz wyciągać błędne wnioski ...

Pozdrawiam.

Wt paź 31, 2006 14:13

Chodzi ci o adres tej strony? Jeśli Ci to nie odpowiada, to można zrobić "Kopiuj-wklej" i wrzucić te cytaty na serwer z bardziej neutralną domeną. Ale to nie zmieni ich treści.

Polemizowałbym, czy są to cytaty wyrwane z kontekstu. Są raczej jednoznaczne a w razie wątpliwości, każdy ma swoją Biblię i może sobie kontekst doczytać.

Nie widzę też naruszenia regulaminu. Na tej stronie są tylko niemodyfikowane cytaty prosto z Biblii. Nie przesadzajmy, że kogoś uraża zestawienie słów "zła" i "Biblia" w adresie URL, bo to już zachacza o absurd. Gdybym ja się miał obrażać za każdym razem, gdy ktoś nazwie mnie "złym", to bym chyba musiał to forum podać do sądu :)

gg 3287237

Wt paź 31, 2006 19:40

Chodzi mi o to, że Biblia nie jest książką kulinarną, z której wybieramy sobie przepisy na dowolną potrawę, taką na którą przyjdzie nam ochota.

Sama strona powstała w konkretnym celu. Autor zdaje się mieć problemy ze zrozumieniem Biblii, albo tłumaczy ją sobie (i innym) w sposób powierzchowny. Zatem zawartość tej strony ma charakter tendencyjny, inaczej mówiąc wybiórczy, jeszcze inaczej mówiąc, stronniczy. A to znaczy, że wypacza Jej sens i wykrzywia Prawdę w niej zawartą.

Czy takie uzasadnienie jest wystarczające?

Ponadto na temat samej Biblii zostało powiedziane już wystarczająco dużo i przy odrobinie dobrej woli można znaleźć interesujące informacje nawet tu na forum. :)

Cz lis 02, 2006 15:14

Ok, ale specjalnie przeczytałem regulamin i nie jest to zabrobione :) Zgadzam się, że strona traktuje Biblię wybiórczo, żeby coś wykazać i być może nie oddaje jej "globalnego przesłania". Ale nikt nie zabrania komukolwiek cytowania wersetów z Biblii i komentowania ich według własnego uznania.

Czy link jest do czegoś potrzebny? Sprawa dyskusyjna. Ale nawet, jeśli nie, to nie ma w nim nic, co by sugerowało potrzebę wycięcia go. Nie propaguje treści "satanistycznych, erotycznych (szczególnie w jakikolwiek sposób promujacych pedofilię##), faszystowskich, rasistowskch, ezoterycznch#", więc niech sobie wisi :)

gg 3287237

Cz lis 02, 2006 15:32

Powiedz zatem, jaki był cel zamieszczenia tego adresu?

Czy nie powinno się właśnie unikać niedomówień i przeinaczeń? Kolejny fałszywy obraz i po co to?
Bóg nie daje nam swojego Słowa po to, żeby go preparować, Ono nam służy pomocą właśnie wśród zawiłości życia i zmiennych zachowań ludzkich. Wyjaśnia skąd się biorą nasze problemy, ale także można się dowiedzieć jak z nich wyjść.
Na kartach Biblii zapisana jest nie tylko historia Narodu Wybranego, to historia każdego człowieka. I tak, np. przekora nie jest wcale cechą małych dzieci. Byla obecna w człowieku kilka tysięcy lat temu - jest obecna i dziś.

Fragmenty na tej stronie dowodzą, że Miłość nie jest fraszką-igraszką, czczą gadaniną, obietnicą bez pokrycia.

Ktoś traktuje mnie serio.
Mocne.

Pt lis 03, 2006 14:26

Cel był taki, żeby właśnie uniknąć jednostronnego interpretowania Biblii jako miłej i przyjemnej opowieści o tym, jak to wszyscy się kochają, a już najbardziej Bóg. Owszem, może ona służyć pomocą i przekazywać pewne wartości, ale występują w niej też czyny okrutne i nieludzkie, natchnione przez Boga. On kazał wymordować dzieci w Egipcie, albo wyniszczać całe miasta, które śmiały Go nie czcić. To też jest element historii biblijnej i zdaje się niektórzy (jak mój dyskutant Grygor:
Cytuj:
Po 1 Bibla nie nakłania do wyzynania narodów LOL....
Bóg który jst Bogiem pokoju każe wyzynać narody.. dobre;p

zdają się o tym zapominać.

gg 3287237

Pt lis 03, 2006 16:47

Tragedią jest śmierć niewinnych ale prawdziwym dramatem jest wszystko to, co do tego dramatu doprowadza.

Tak, jestem przekonana, że koszmar ST jest człowieka zasługą. Mogło być inaczej. Zastanawiałeś się może kiedyś dlaczego i dziś tyle zła się dzieje? Dobrze zastanów się nad odpowiedzią.
Człowiek nie jest bezwolną lalą, która nie ma wpływu na swoje życie. Bierze czynny bądź bierny udział w tworzeniu historii.

Z tą czcią też jest jakis problem. Dlaczego Bogu tak na niej zależy? No właśnie dlaczego?

Pn lis 06, 2006 16:03
Biblia jest księgą mętną i zawiłą, i sprzeczną sama w sobie.
Dowodem na to jest fakt, że na biblii bazuje kilkadziesiąt religii, wtym Świadkowie Jehowy, Żydzi(tora) i ileś tam odłamów chrześcijaństwa.
Gdyby byblia była jasna i przejrzysta. To tylko jedna religia mogłaby się na niej opierać, a inne religie nie mogły by być inne gdyż były by identyczne jak ta jedna, bo wyznawałyby te same zasady.

Pn lis 06, 2006 21:55

Tragedią jest śmierć niewinnych ale prawdziwym dramatem jest wszystko to, co do tego dramatu doprowadza.Tak, jestem przekonana, że koszmar ST jest człowieka zasługą. Mogło być inaczej.

W ST w wielu przypadkach byla to tylko i wylacznie wola Boga... Chociazby slawne 10 plag Egipskich gdzie Bog "zatwardzil" serce faraona. Wydanie na niewyobrazalnie okrutny i nikczemny test Hioba. Jestes chrzescijanka, powinnas o tym wiecej wiedziec ode mnie.

Anula napisał(a):
Zastanawiałeś się może kiedyś dlaczego i dziś tyle zła się dzieje? Dobrze zastanów się nad odpowiedzią.

Pomyslmy... Choroby, katastrofy naturalne, tragiczne warunki dla rozwoju w wielu czesciach swiata. No tak, wszystko wina czlowieka.

Anula napisał(a):
Człowiek nie jest bezwolną lalą, która nie ma wpływu na swoje życie. Bierze czynny bądź bierny udział w tworzeniu historii.

Jasne. Ale sporo rzeczy jest poza kontrola czlowieka.

Anula napisał(a):
Z tą czcią też jest jakis problem. Dlaczego Bogu tak na niej zależy? No właśnie dlaczego?

Rozumiem, ze to pytanie retoryczne, ale wybacz - nie znam odpowiedzi :? Moze pomozesz mi w tej kwestii? :-)

Pn lis 06, 2006 23:09

Biblia jest księgą mętną i zawiłą, i sprzeczną sama w sobie.

Jest Księgą Życia skierowaną do Ciebie, do mnie i wszystkich ludzi.
Aztec napisał(a):
Gdyby byblia była jasna i przejrzysta.
Widocznie człowiek nie jest jasny i przejrzysty...

tommy, kiedy poznajesz nową osobę, interesujesz się wyłącznie tym jak się złości, w jaki sposób daje upust gniewowi? Czy tylko na tym skupiasz swoją uwagę?
A może osoby, które znasz, to wyłącznie anioły o nieschodzącym z twarzy uśmiechu?

Cześć=szacunek.

Wt lis 07, 2006 15:12

Widocznie człowiek nie jest jasny i przejrzysty...

Dlaczego Biblia ma być jak człowiek?
Człowiek jest i owszem skomplikowany ma własny charakter,zasady,sposób myślenia często niezrozumiały dla innego człowieka dlatego jeśli coś ma być skierowane do wszystkich musi być dla wszystkich zrozumiałe czyli siłą rzeczy musi być jasne i przejrzyste tak by nawet kompletnie różni ludzie mogli to tak samo zrozumieć i wyciągnąć te same wnioski...

Wt lis 07, 2006 15:32

Ależ, oczywiście. Proponuje jeszcze do prawej rączki deser z lodami kremowymi, a do lewej lamkę z szampanem. Czy jeszcze jakieś życzenia? :-D :-D

Ale już zupełnie poważnie, w Biblii każdy znajdzie siebie.

Na koniec dedykacja płynąca z serca:

8. Pouczę ciebie i wskażę ci drogę, którą masz iść; Będę ci służył radą, a oko moje spocznie na tobie.
9. Nie bądźcie nierozumni jak koń i jak muł, Które wędzidłem i uzdą trzeba wstrzymywać, aby się nie zbliżały.
10. Bezbożny ma mnóstwo cierpień, Kto zaś ufa Panu, tego łaska otacza.
11. Weselcie się w Panu i radujcie się sprawiedliwi! Śpiewajcie radośnie wszyscy prawego serca!
Ps. 32:8-11 (BW)

Wt lis 07, 2006 15:51

Cytuj:
Ale już zupełnie poważnie, w Biblii każdy znajdzie siebie.

Możliwe podobnie jak w wielu innych książkach ale nie o to mi chodziło...
Biblia nie jest jednoznaczna ani łatwa w odbiorze weźmy takie "metafory" ze starego testamentu jak stworzenie świata przez tysiące lat ludzie nie wiedzieli nawet, że to "metafory" i ddyby nie Darwin i ogólnie postęp w nauce nie wiedzieliby nadal!
Żydzi mając te same przykazania jak my a wśród nich "nie zabijaj" nie widzieli nic nie moralnego w kamienowaniu nieposłusznych dzieci bo ta sama Biblia w innym miejscu tak nakazywała itd.
Najlepszym dowodem na niejednoznaczność Biblii i jej przekazu jest liczba odłamów chrześcijaństwa(i Judaizmu) ...

Wt lis 07, 2006 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna strona