Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
ale judasznasz już parę razy pisał że wg. niego nic nie POWSTAŁO
tzn nie twierdzi że "był niebyt" albo "nic nie było" a potem nagle pojawił się byt.
byt był zawsze tylko się wciąż zmieniał. znamy "historię" tych zmian w okresie równym 14 miliardów obrotu ziemi wokół słońca a wcześniejszych jego perypetii nie.
coś nie może powstać z niczego a więc byt był zawsze.
a Seweryn i tak nie pokuma, cóż już taka jego natura.
|
Wt cze 24, 2008 21:28 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Ty wierzysz w Boga,który nie powstał,tylko po prostu istnieje,bo ma taką wlasciwość,prawda? Ja wierzę,że taką właściwość ma wszechświat. Tak trudno to skumać?
Nauka potrzebuje dowodów , a nie tylko wiary , Czy znasz jakąś analogię w przyrodzie ,że coś powstaje z niczego bez przyczyny , jeśli nie to na czym opierasz swój światopogląd ? , bo na pewno nie na nauce.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt cze 24, 2008 21:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
na nauce nie da się oprzeć światopoglądu.
nauka bada fakty a światopogląd to wyznawane wartości.
|
Wt cze 24, 2008 21:33 |
|
|
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Seweryn napisał(a): WaszJudasz napisał(a): Ty wierzysz w Boga,który nie powstał,tylko po prostu istnieje,bo ma taką wlasciwość,prawda? Ja wierzę,że taką właściwość ma wszechświat. Tak trudno to skumać? Nauka potrzebuje dowodów , a nie tylko wiary , Czy znasz jakąś analogię w przyrodzie ,że coś powstaje z niczego bez przyczyny , jeśli nie to na czym opierasz swój światopogląd ? , bo na pewno nie na nauce.
Sewerynie, skoro tak, to jaka jest przyczyna powstania Boga?
Pozdrawiam
/M
|
Wt cze 24, 2008 21:39 |
|
 |
Seweryn
|
booker napisał(a): Seweryn napisał(a): WaszJudasz napisał(a): Ty wierzysz w Boga,który nie powstał,tylko po prostu istnieje,bo ma taką wlasciwość,prawda? Ja wierzę,że taką właściwość ma wszechświat. Tak trudno to skumać? Nauka potrzebuje dowodów , a nie tylko wiary , Czy znasz jakąś analogię w przyrodzie ,że coś powstaje z niczego bez przyczyny , jeśli nie to na czym opierasz swój światopogląd ? , bo na pewno nie na nauce. Sewerynie, skoro tak, to jaka jest przyczyna powstania Boga? Pozdrawiam /M
Nie potrzebuję dowodów na Wiarę gdyż rozumiem, że są we wszechświecie rzeczy których ludzki rozum nie pojmie bo jest za mały, przypominają mi o tym ciągle Ateiści ,którzy nie mogą pojąć powstania wszechświata . Świadczy to o tym , że istnieje coś co jest ponad nauką do czego zbliżyć się nie możemy ,możemy tylko wierzyć faktom , a te mówią Jezus zmartwychwstał , więc Stwórca istnieje.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt cze 24, 2008 22:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a jakieś fotki z tego zmartwychwstania masz?
a z tego że człek nie pozna całości rzeczywistości nie wynika że żydzi parę tysięcy lat temu ją całą poznali.
|
Wt cze 24, 2008 22:34 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Odnośnie fotki - mamy przecież odbicie na całunie... Za mała rozdzielczość jak dla Ciebie? Wtedy lepszych nie było.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt cze 24, 2008 22:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
w XII wieku? 
|
Wt cze 24, 2008 22:53 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Idiota napisał(a): w XII wieku? 
Już dawno obalono teorię średniowiecznego pochodzenia całunu z Turynu. I rozdzielczość całkiem dobra 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt cze 24, 2008 23:21 |
|
 |
Seweryn
|
Idiota napisał(a): a jakieś fotki z tego zmartwychwstania masz?
a z tego że człek nie pozna całości rzeczywistości nie wynika że żydzi parę tysięcy lat temu ją całą poznali.
A masz fotki z odkrycia Ameryki przez Columba?
|
Wt cze 24, 2008 23:26 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Seweryn napisał(a): Nie potrzebuję dowodów na Wiarę gdyż rozumiem, że są we wszechświecie rzeczy których ludzki rozum nie pojmie bo jest za mały, przypominają mi o tym ciągle Ateiści ,którzy nie mogą pojąć powstania wszechświata . Świadczy to o tym , że istnieje coś co jest ponad nauką do czego zbliżyć się nie możemy ,możemy tylko wierzyć faktom , a te mówią Jezus zmartwychwstał , więc Stwórca istnieje.
Na swój sposób nie mam poglądu ateistycznego, jednak coś mi mówiło, że nie zechcesz odpowiedzieć na moje pytanie, tylko nie wiem, dlaczego
Pozdrawiam
/M
|
Śr cze 25, 2008 0:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Idiota napisał(a): a jakieś fotki z tego zmartwychwstania masz?
a z tego że człek nie pozna całości rzeczywistości nie wynika że żydzi parę tysięcy lat temu ją całą poznali. A masz fotki z odkrycia Ameryki przez Columba?
mam Amerykę...
pozatem ja nie jestem wyznawcą jakiegoś kultu głoszącego kolumbizm więc nie wiem o co ci chodzi.
najgrubsza różnica jest taka że
jeśli to co piszą o kolumbie to prawda to dzięki niemu możemy my teraz podróżować do Ameryki.
a
jeśli to co piszą o Jezusie jest prawdą to możemy dzięki temu podróżować do nieba.
jakoś wiem gdzie jest i jak wygląda Ameryka bo choćby mam google earth i mogę se patrzeć a google haeven nie ma...
to bardzo proste wbrew pozorom.
|
Śr cze 25, 2008 0:22 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Swoją drogą, sensowniej jest mówić, że Kolumb odkrył drogę morską do Ameryki, a nie 'Amerykę' , bo przed nim bylo tam przecież trochę ludzi. Nie dziwię sie Indianom,których denerwuje, że po jakichś parkach krajobrazowych pisze,że tą czy inną jaskinię 'odkrył' jakiś Niemiec czy Anglik, gdy tymczasem ich przodkowie odwiedzali ją od setek lat.
Sewerynie,fakty są takie, że zmartwychwstały Jezus jest postacią literacką,która nie występuje w żadnym źrodle historycznym, poza pismami sporządzonymi przez członków pewnej sekty z I-II w.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Śr cze 25, 2008 0:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no nie występuje...
jak znam Seweryna zarzuci nas urywkami pisma lub legendami i jakichś III czy IV wiecznych "historyków".
|
Śr cze 25, 2008 0:42 |
|
 |
Klebestift
|
Seweryn napisał(a): Czy znasz jakąś analogię w przyrodzie ,że coś powstaje z niczego bez przyczyny , jeśli nie to na czym opierasz swój światopogląd ?
Sewerynie czy nie rozumiesz że właśnie brak takiej analogii w przyrodzie pozwala podejrzewać że wszechświat mógł w ogóle nie powstać z niczego?
Aby snuć jakieś analogie musielibyśmy zaobserwować jak coś powstaje z niczego i wtedy zastanawianie się czy z wszechświatem było podobnie miałoby sens. Tymczasem obserwujemy jedynie istnienie wszechświata i jego rozmaite przekształcenia a nie powstawanie czegokolwiek.
_________________ „Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky”
|
Śr cze 25, 2008 7:09 |
|
|
|