Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Zencognito napisał(a): Nie wiem. Jeżeli jest możliwe zniknąć samemu z siebie to mamy tyle samo powodów by przyjąć, że wszechświat jest w stanie sam zniknąć w wyniku procesów wewnętrznych co że Bóg jest w stanie z własnej woli zniknąć. No ale odchodzimy od tematu - wykazałem, że ewentualny brak wszechmocy wszechświata nie oznacza, że nie może on być wieczny tymsamym pokazałem iż jak najbardziej można przyjąć, że wszechświat nie miał początku.
O jakich procesach mówisz ,które to procesy , umozliwią mu zniknięcie w każdej chwili?
Czemu zakładasz, że nie miał początku?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lip 24, 2007 22:41 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn, chodzi o to że wiemy iż wszechświat się rozszerza.
Ale mógł zacząć się powiedzmy rozszerzać po jakimś zdarzeniu, wcześniej mógł być stały, no bo czemu nie?
Mógł mieć początek w BB. BB nie musiało być przez nic zainicjowane, no bo czemuż?
Może być tak, że się rozszerza i maleje w nieskończoność, no bo czemu nie?
Może być tak, że na początku była jakaś nieznana energia, no bo czemu nie?
Jest tyle możliwości, że wcale a wcale nie musiał być na początku żaden bóg.
Bóg z definicji jest inteligentny, a wcale a wcale, jeżeli w ogóle jakaś przyczyna była, to nie musiał być nią właśnie bóg.
Ledwo co człowiek oderwał się od swojej planety, inne układy słoneczne widzimy sprzed miliardów lat, o wszechświecie wiemy jeszcze tyle co nic.
Jeżeli więc wiemy o wszechświecie jakieś 0,0000001, to nie możemy już z miejsca wystartować ze stwierdzeniem: "Była na 100% przyczyn a i na 100% był nią bóg!".
Nie możemy, bo za przeproszeniem, (censored) wiemy 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Śr lip 25, 2007 10:28 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Mógł mieć początek w BB. BB nie musiało być przez nic zainicjowane, no bo czemuż?Może być tak, że się rozszerza i maleje w nieskończoność, no bo czemu nie?Może być tak, że na początku była jakaś nieznana energia, no bo czemu nie?Jest tyle możliwości, że wcale a wcale nie musiał być na początku żaden bóg. Jeżeli więc wiemy o wszechświecie jakieś 0,0000001, to nie możemy już z miejsca wystartować ze stwierdzeniem: "Była na 100% przyczyn a i na 100% był nią bóg!". Nie możemy, bo za przeproszeniem, (censored) wiemy 
Bóg istnieje nie tylko z powodu (no bo czemu nie) .Jest wiele potwierdzeń ,które układaja się w jedną całość i potwierdzaja jego istnienie .Natomiast (no bo czemu nie) jest bardzo płytkim i śmiesznym argumentem ,na powstanie Świata
Jeżeli mówisz ,że o wszechświecie wiemy 0,0000001 to znaczy ,że do czasu Apokalipsy nie dojdziemy nawet do 1 %.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lip 25, 2007 22:01 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Nie Sewerynie. Jakoś cały czas mówisz, że jest wiele potwierdzeń, a te Twoje i innych potwierdzenia sprowadzają się do rozmyślań o pierwszej przyczynie.
A to nie są potwierdzenia, a tak jak inne hipotezy.
Sewerynie nie od zaraz życie na ziemi powstało, tak też my nie poznamy wszechświata w jeden dzień 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz lip 26, 2007 9:29 |
|
 |
sp
|
Zencognito napisał(a): sp napisał(a): poczatek = BÓG , a przeciez nie mozna zaprzeczyc ze byl jakis poczatek Oczywiście, że można. Na takiej samej zasadzie, na której bezpoczątkowość przypisuje się Bogu.
tu nie chodzi o przypisywanie ale bardziej o Terminologie
Termin BÓG znaczy tyle co - Poczatek Wszystkiego - Bóg OSobowy zas to Ten co wszystko Przenika
Enigma
czy sugerujesz iz nie bylo zadnego poczatku czy tylko nasza nieudolnosc pojecia tego iz cos od zawsze istniało ?
Zencognito
<<
wszechświat jako całość jest wszechmocny, gdyż ma potencjał wykonania wszelkich możliwych zdarzeń. >>
nie jest wszechmocny - nie ma własnej woli , rozumnosci - wszexhswiat to slepa sila . Wszechmoc Łaczy sie z Bogiem OSobowym - Wszechmoc - Wszchmocny - Wszystko Może .
<<
wykazałem, że ewentualny brak wszechmocy wszechświata nie oznacza, że nie może on być wieczny tymsamym pokazałem iż jak najbardziej można przyjąć, że wszechświat nie miał początku.>>
zgadzam sie jednak iz bezpoczatkowosc nie wymaga wszechmocy ale nie wiem skad doszedles do wniosku iz wszechswiat nie mial poczatku
sa tylko 2 mozliwosci
a) wszechswiat odwieczny jest i to on jest pocatkiem
b) wszechswiat ktos Storzył i to On Jest Poczatkiem ( pod Warunkiem iz Stworzyciel Wszechswiata sam nie jest Stworzony )
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
Pn lip 30, 2007 11:50 |
|
|
|
 |
sp
|
dobry_dziekan napisał(a):
Może być tak, że na początku była jakaś nieznana energia, no bo czemu nie? Jest tyle możliwości, że wcale a wcale nie musiał być na początku żaden bóg.
eżeli w ogóle jakaś przyczyna była, to nie musiał być nią właśnie bóg.
to nie możemy już z miejsca wystartować ze stwierdzeniem: "Była na 100% przyczyn a i na 100% był nią bóg!".
1. poczatek = BÓG , jesli na poczatku byla jakas sila slepa - nieznana energia - to wtedy mamy do czynienia z bogiem osobowym - ale czy to mozliwe aby sila tak slepa nadala taki ład wszystkiemu ?
2. skoro jest skutek to i musi byc przyczyna ... Przyczyna wszystkiego zas jest to co bylo na poczatku czyli BÓG
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
Pn lip 30, 2007 11:56 |
|
 |
Enigma
|
@sp: owszem. Sugeruję, że nie potrafisz pojąć, iż coś mogło nie mieć początku. Umiłowanie ładu jest domeną ludzi słabych, którzy muszą mieć silne fundamenty i jasno nakreślone zasady postępowania oraz klarowny obraz ich historii. Niestety to są wszyscy wierzący, w cokolwiek i w kogokolwiek.
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pn lip 30, 2007 13:30 |
|
 |
dobry_dziekan
|
SP, nie możesz powiedzieć że był tam bóg, i nie możesz go porównywać z bezmyślną energią, bo to przeczy wierze katolickiej.
|
Pn lip 30, 2007 19:59 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Hurra, znowu ten potężny argument "Musiała być przyczyna no bo musiała i tyle. A tą przyczyną oczywiście musi być Bóg."
Pn lip 30, 2007 20:39 |
|
 |
Paschalis
|
_Big_Mac_ napisał(a): Hurra, znowu ten potężny argument "Musiała być przyczyna no bo musiała i tyle."
Raczej dlatego bo zmienność nie jest bezprzyczynowa.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn lip 30, 2007 20:53 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Paschalis napisał(a): _Big_Mac_ napisał(a): Hurra, znowu ten potężny argument "Musiała być przyczyna no bo musiała i tyle." Raczej dlatego bo zmienność nie jest bezprzyczynowa.
Nieuprawniona analogia w przypadku powstania wszechświata. Nie mamy podstaw twierdzić, że zasada przyczynowości czy determinizm sięga poza nasz wszechświat. Przecież już tyle razy o tym było?
Pn lip 30, 2007 21:02 |
|
 |
Seweryn
|
_Big_Mac_ napisał(a): Nieuprawniona analogia w przypadku powstania wszechświata. Nie mamy podstaw twierdzić, że zasada przyczynowości czy determinizm sięga poza nasz wszechświat. Przecież już tyle razy o tym było?
Big Mac często powołujesz się na naukę ,a potem jej zaprzeczasz .Mówiac bez przyczyny zaprzeczasz nie fizyce ,lecz wszystkim naukom jednocześnie ,gdyż każda jedna nauka opiera sie na skutku i przyczynie która go wywołuje. Dlatego tym bardziej jest to śmieszne jeśli dla potrzeb zaprzeczenia Bogu, zaprzeczasz wszystkim naukom.
|
Pn lip 30, 2007 21:04 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Sewerynie, a ty nadal nie widzisz, że do wszechświata wcale nie muszą się odnosić "Skutek/Przyczyna", bo nie znamy innych przypadków stworzenia wszechświata.
|
Pn lip 30, 2007 21:22 |
|
 |
Paschalis
|
_Big_Mac_ napisał(a): Paschalis napisał(a): _Big_Mac_ napisał(a): Hurra, znowu ten potężny argument "Musiała być przyczyna no bo musiała i tyle." Raczej dlatego bo zmienność nie jest bezprzyczynowa. Nieuprawniona analogia w przypadku powstania wszechświata. Nie mamy podstaw twierdzić, że zasada przyczynowości czy determinizm sięga poza nasz wszechświat. Przecież już tyle razy o tym było?
Mamy. Choćby dlatego bo to fundamentalne doświadczenie, które we wszystkich znanych nam przypadkach się sprawdza. Podobnie jak np. śmiertelność homo sapiens, choć nie wszyscy homo sapiens jeszcze umarli to takie uogólnienie jest w pełni uzasadnione.
A uznanie, że determinizm musi istnieć tak gdzie nie ma wolnej woli, czyli np. przy powstaniu bezrozumnego Wszechświata.
Ale nie będę już ciągnął offtopa bo temat jest o tym dlaczego ateiści nie wierzą i to jest tu istotne, a nie dlaczego istnieje Bóg.
Co powoduje, że ty nie wierzysz? Tylko proszę nie odbijaj piłeczki i nie pytaj dlaczego masz wierzyć. 
_________________ www.onephoto.net
|
Pn lip 30, 2007 21:26 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Sewerynie, a ty nadal nie widzisz, że do wszechświata wcale nie muszą się odnosić "Skutek/Przyczyna", bo nie znamy innych przypadków stworzenia wszechświata.
skąd wiesz?
|
Pn lip 30, 2007 21:28 |
|
|
|