Rozum czy wiara ? Czym bardziej kierować się w życiu ?
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
To już chyba nie jest temat tej dyskusji
|
Śr sie 29, 2007 16:45 |
|
|
|
 |
sp
|
No napisał(a): Cytuj: czy tego nie moze robic jako Stworca - sam odbiera i daje życie Nie taka znowu wielka 2% bywało nawet, że mniej Cytuj: czy tego nie moze robic jako Stworca - sam odbiera i daje życie Kto daje i odbiera... Dla mnie to wcale nie takie oczywiste. Cytuj: czy moglbys rozwinac wypowiedz o tych kobietach Kobiety i dzieci to ofiary kataklizmów czy to dla ciebie nowość ?
hmmmm , teoretycznie tak - ofiary kataklizmu ale w praktyce ofiary glupoty ludzkiej - ile razy grzeszysz tyle razy Najśw gniew Boży sciagsz na swoja rodzine
kto daje ten odbiera - nie zawsze tak jest ale - w tym przypadku nie ma zadnej nielogicznej wpadki
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
Pn wrz 24, 2007 12:43 |
|
 |
sp
|
tommy---------------------
<<Jesli komus dam ogromna sume pieniedzy, czym uszczesliwie go w znaczacy sposob i ulatwie mu zycie, to moge mu te pieniadze z powrotem odebrac jako Dawca?>>
w zyciu codziennym wsrod ludzi sa inne reguly ... BÓG natomiast ustala takie reguly jakie chce - Przeciez wszystko może :) a wszystko czyni dla naszego dobra :) [/quote]
|
Pn wrz 24, 2007 12:45 |
|
|
|
 |
sp
|
tommy
<<Daje wolna wole a jak ja wykorzystujemy to zsyla plagi, trzesienia ziemi i zsyla w wieczny ogien? Kiepska ta wolna wola.
Wyobraz sobie dziecko z zapalniczka nad mrowiskiem. Mrowki moga ruszac sie w kazdym kierunku w jakim chca - ale jak beda sie poruszac w kierunku ktory sie nie podoba dziecku to sfajczy je za pomoca zapalniczki. Jak oceniasz wolnosc mrowek? >>
nie , daje Wolna wole - jak zle ja wykorzystujesz to zsyla plagi aby ludzkosc sie opamietala . pytasz sie dlaczego tyle wojen ... wlasnie kiepsko z wykorzystywaniem tej woli przez ludzi ktorzy przekraczaja Prawo Boże
co do mrowek - a jak mam oceniac - maja wolna wole czy nie ? moga sie poruszac czy nie ?
nie zrozumiales bracie do konca - Miłosierdzie Boże Podtrzymuje świat - jesli ludzie odrzucaja je - czeka ich Sprawieliwosc Boża
niewatplliwie wszystkie kataklizmy sa karami za grzechy - a drugiej strony Millosierdziem dla ludzkosci ku upamietaniu
|
Pn wrz 24, 2007 12:50 |
|
 |
Paschalis
|
To nie jest temat tego wątku. O tej kwestii można dyskutować tutaj:
viewtopic.php?t=13299
_________________ www.onephoto.net
|
Pn wrz 24, 2007 13:04 |
|
|
|
 |
basia123
|
Witam, wedlug Islamu czlowiek powinien sie uczyc, powinien myslec logicznie. Wiara jest logiczna, wiadomo dlaczego nalezy postapic tak a nie inaczej, w Koranie Bog mowi o tym, jak stworzyl swiat (wilekie bum, gaz ) i o wielu rzeczach, ktore naukowcy teraz moga tylko potwierdzic.
pozdrawiam
basia
|
Pn lis 05, 2007 11:54 |
|
 |
Zencognito
|
basia123 napisał(a): w Koranie Bog mowi o tym, jak stworzyl swiat (wilekie bum, gaz )
Wskaż mi proszę to wielkie bum i gaz w Koranie 
|
Pn lis 05, 2007 11:59 |
|
 |
Nietzsche
|
Moim zdaniem tylko rozum jest drogą poznania, tylko przez rozum mozemy sie ruszyć z miejsca, a nie ciemno wierzyc i sobie wmawiac.
_________________ Gott ist tot - Bóg jest martwy! Bóg pozostaje martwy! I my go uśmierciliśmy! Jak pocieszymy się, mordercy nad mordercami? To, co świat dotychczas posiadał jako najświętsze i wszechmocne, wykrwawilo się pod naszymi nożami – kto zmyje z nas tę krew?
|
Wt lis 06, 2007 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kierowanie się wiarą wielu doprowadziło do wyniesienia na ołtarze, kierowanie się rozumem wielu doprowadziło do Nobla. Wybór należy do Ciebie 
|
Wt lis 06, 2007 20:54 |
|
 |
Nietzsche
|
wg twojej opcji to wybór jest oczywisty
_________________ Gott ist tot - Bóg jest martwy! Bóg pozostaje martwy! I my go uśmierciliśmy! Jak pocieszymy się, mordercy nad mordercami? To, co świat dotychczas posiadał jako najświętsze i wszechmocne, wykrwawilo się pod naszymi nożami – kto zmyje z nas tę krew?
|
Wt lis 06, 2007 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja odpowiem na pytanie zadane w temacie:
sercem.
To najlepsze wyjście - jeśli serce podpowiada Wam, żeby akurat w tym momencie kierować się rozumem - kierujcie się rozumem. Jeśli wiarą, kierujcie się wiarą.
Odpowiedź jest banalnie prosta
Crosis 
|
Wt lis 06, 2007 21:27 |
|
 |
DeaDe
|
szuba napisał(a): zawsze wybieraj sercem, a na pewno się nie pomylisz No napisał(a): za to możesz mieć zawał.

|
Cz lis 08, 2007 23:02 |
|
 |
DeaDe
|
W temacie - oczywiście rozum.
|
Cz lis 08, 2007 23:04 |
|
 |
Seweryn
|
Rita napisał(a): Kierowanie się wiarą wielu doprowadziło do wyniesienia na ołtarze, kierowanie się rozumem wielu doprowadziło do Nobla. Wybór należy do Ciebie 
Rito co mu po Noblu , dwa metry pod ziemią.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz lis 08, 2007 23:34 |
|
 |
No
|
A co po ołtarzu ?
|
Pt lis 09, 2007 0:19 |
|
|
|