Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 O Bogu 
Autor Wiadomość
Post Re: O Bogu
Tak biedronko, ale słowo Boże musimy przyjąć na wiarę. Różni ludzie różnie o Bogu sądzą. Gdy rozmawiamy z Żydami, to mamy wspólne źródło - Stary Testament, gdy rozmawiamy z Heretykami, to mamy przecież Nowy testament, gdy zaś rozmawiamy z Ateistami czy Poganami to żadne słowo Boże nic nam w tej dyskusji nie pomoże bo nie uważają oni Biblii za prawdziwe słowo Boże, ale za zwykłą czysto ludzką książkę, która wcale nie musi być prawdziwa.

Tymczasem rozumowe dowody, logiczne ścisłe, takie jakie przedstawiał Kant, Arystoteles, czy Tomasz z Akwinu, przemawiają do rozsądku i logiki, jako czynnika weryfikującego niezależnie od żadnego autorytetu, co jet prawdziwe a co fałszywe.
Dlatego ja teraz chcąc rozmawiać właśnie z wszystkimi muszę uciec się tylko do rozumowych dowodów no i o nich właśnie chcemy podyskutować.

Śr lip 21, 2010 18:35

a z muzulmanami jak mamy rozmawiac..wg Starego, Nowego Testamentu?

napisales Bog jest Duchem
a co znaczy Duch

Śr lip 21, 2010 20:16

Sebastian88 napisał(a):
Nie rozumiem. Dlaczego nie możemy pomówić o istocie Stwórcy?

http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%85d_materialny

Błąd materialny to przyjęcie fałszywej lub nieuzasadnionej przesłanki, nie odnoszę się do prawdziwości\fałszywości Twojej przesłanki, uważam ją jedynie za nieuzasadnioną.
Podaj argumenty za istnieniem stwórcy (swoje uzasadnienie), a może zmienię perspektywę.

Sebastian88 napisał(a):
Chyba nie wiesz o czym mówisz. Nikt nie udowodni że istnienie Boga jest Fałszem.

Masz nieaktualne informacje, przeczytaj proszę cały tekst do końca.

http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=334

Sebastian88 napisał(a):
Wiele ludzi wyznaje że Bóg stworzył świat, chcemy więc się dowiedzieć jakie on ma cechy aby zrozumieć w co tak naprawdę się wierzy. Przyznam że zrobiliśmy założenie, zrobiliśmy je po to aby uniknąć sprzeczki czy Bóg jest czy nie, bo zależało mi aby porozmawiać o Istocie Boga.

To że wielu ludzi twierdzi że Bóg istnieje, nie znaczy że on istnieje.

Tak jak to że wiele much oddaje swoje nieczystości na stół nie znaczy że i my powinniśmy tak robić.

Dyskusja o tym czy Bóg istnieje czy też nie, jest warunkiem rozmawiania o tym jaki On miałby być, inaczej popełniamy błąd materialny nieuzasadnionej przesłanki, o czym już wspomniałem.
A jeśli tak to cała nasza dyskusja byłaby irracjonalna i przypominałaby raczej konfabulację niż uczciwe dochodzenie do Prawdy.

biedronka25 napisał(a):
ludzkość powinna mówić o Bogu to, co On Sam mówi o Sobie.

On milczy...

Sebastian88 napisał(a):
Tak biedronko, ale słowo Boże musimy przyjąć na wiarę.

Dlaczego musimy?

Sebastian88 napisał(a):
Tymczasem rozumowe dowody, logiczne ścisłe, takie jakie przedstawiał Kant, Arystoteles, czy Tomasz z Akwinu, przemawiają do rozsądku i logiki, jako czynnika weryfikującego niezależnie od żadnego autorytetu, co jet prawdziwe a co fałszywe.
Dlatego ja teraz chcąc rozmawiać właśnie z wszystkimi muszę uciec się tylko do rozumowych dowodów no i o nich właśnie chcemy podyskutować.

To może je powtórz, bo mi przekonywujące dowody na istnienie osobowego stwórcy chyba jakoś umknęły :mrgreen:

http://www.buddyzm.edu.pl

Cz lip 22, 2010 13:11

Cytuj:
biedronka25 napisał(a):

On milczy...

mylisz sie
wyslal do nas Prorokow z jego przeslaniem np. Mojzesz . Jezus Abraham
wg,wskazowek jakie nam dali mamy zyc

Cz lip 22, 2010 13:36

Post Re: O Bogu...ciekawa interpretacja...
Czy słyszeliście o prof.dr.Pająku?
O totalizmie?
Ciekawi mnie zdanie w tej kwestii kogo Kompetentnego...
Na stronie...
http://energia.sl.pl/totalizm_pl.htm
jest spektrum filozofii tego człowieka.
Zadaje sobie pytanie czy nie ma w tym prawdy co naukowo ,a może pseudonaukowo głosi.
Szarlatan czy naukowiec?
Jedno musze mu przyznac .Mentalność i intelektualizm ludzi współczesnych jest inny co najmniej inny jak 2000 lat temu.
Co sądzicie o jego filozofii i ... /wiedzy o BOGU/
Nie prowokuje lecz zapytuje .

Cz lip 22, 2010 19:06
biedronka25 napisał(a):

a co znaczy Duch

Substancja Duchowa to inaczej niematerialna. Powiem prościej: Rzeczy materialne nazywamy Cielesnymi. Rzeczy niematerialne nazywamy Duchowe. Znaczy to tyle co : Bóg nie skłda się z Atomów, fotonów, bozonów elektronów itp.
Co do muzułmanów to poleciłbym rozumową dyskusję, ponieważ głównie chyba opierają się na Koranie, ale nie jest to dzieło wspólne nam chrześcijanom.

Cytuj:
Błąd materialny to przyjęcie fałszywej lub nieuzasadnionej przesłanki, nie odnoszę się do prawdziwości\fałszywości Twojej przesłanki, uważam ją jedynie za nieuzasadnioną.
Podaj argumenty za istnieniem stwórcy (swoje uzasadnienie), a może zmienię perspektywę.

Nadal nie rozumiesz sprawy. Więc jeszcze raz. Nie obchodzi mnie to tu i teraz w tym temacie czy Bóg jest czy nie. Rozchodzi mi się tylko o to aby poznać jaki by musiał być gdyby okazało się że taki stwórca jest.
Rozmowa ta więc przypomina rozmawianie o tym jak mógłby wyglądać kolejny odcinek "Gwiezdnych wojen" w przypadku gdyby je mieli wypuścić. Ty nie rozumiesz że my nie chcemy stwierdzać czy Bóg jest czy nie. Bo do tego są inne tematy, my tu rozmawiamy o WIERZE! Zerknij jak się nazywa ten dział!! Wiara i Prawda. Robimy więc 1 założenie, po to aby poznać jak by było gdyby się okazało że nasze założenie jest prawdziwe.

To jednak czy ono jest prawdziwe czy nie, to nie ma dla nas znaczenia, ponieważ niektórzy z nas już w to wierzą, chcemy więc poznać w co tak naprawdę wierzymy. To czy jednak Bóg jest czy nie, to nie ma dla tego tematu żadnego znaczenia!

Damian907 napisał(a):

Tak jak to że wiele much oddaje swoje nieczystości na stół nie znaczy że i my powinniśmy tak robić.

Dyskusja o tym czy Bóg istnieje czy też nie, jest warunkiem rozmawiania o tym jaki On miałby być, inaczej popełniamy błąd materialny nieuzasadnionej przesłanki, o czym już wspomniałem.

Ale nam nie rozchodzi się o to czy on istnieje!!!!!!
My chcemy poznać jaki on jest, gdyby był, takie czysto hipotetyczne poznanie.... bez względu czy to jest czy nie.

Czy nie uważasz tego za Cynizm? Gdy chciałem rozmawiać o istnieniu Boga to niektórzy wołali:
"Stwórca może i istnieje, ale nie jest on Bogiem" zatem postanowiłem zbadać czy stwórca musi być Bogiem, postawiłem założenie, że rozmawiamy o Stwórcy i chcemy poznać jego cechy.

Teraz wkraczasz ty i mówisz, "Nie gadajmy o cechach kiedy nie wiemy czy on istnieje!".
Słuchaj kolego, a jak chcesz udowodnić istnienie czegoś, jeśli nawet nie wiadomo jak to wygląda!!!
Jak chcesz udowodnić istnienie Boga kiedy nie są znane jego cechy? Skąd wtedy będzie wiadomo co jest Bogiem a co nie?
Weź się zastanów, później napisz.

Damian907 napisał(a):
o może je powtórz, bo mi przekonywujące dowody na istnienie osobowego stwórcy chyba jakoś umknęły :mrgreen:

Widzę więc że mam do czynienia z człowiekiem co filozoficznego zmysłu nie ma żadnego.
Dla ciebie więc Jaki kto jest, jest tym samym Czy on jest? [JAKI = CZY]
?? Człowieku, jest temat "Dowody na istnienie Boga, Koniec Ateizmu" Proszę tam sobie wejść i tam podyskutować, my tu nie chcemy rozmawiać czy Bóg jest, ale o tym jaki musiałby być, gdyby Był jakiś stwórca.

Cz lip 22, 2010 21:29
Czy wszyscy już rozumieją o czym jest ten temat?
Jeśli ktoś chce podyskutować o tym czy jakiś Stwórca istnieje proszę skorzystać z tego tematu:

viewtopic.php?f=46&t=11107&start=2055

Tam bodajże na którejś z 80 - tych stron podałem dowód z zasad Termodynamiki, jeśli cię to interesuje, to znajdziesz sobie ten dowód i chętnie twoją krytykę poczytam, tu jednak jest miejsce gdzie rozmawiamy o cechach Boga, nie o tym czy on jest, ale jaki musiałby ten stwórca być, gdyby się okazało że jest. Tak więc nie mieszajmy tego.

Cz lip 22, 2010 22:04
Sebastian88 napisał(a):

Następne kwestie do rozważenia:
12. Czy w Bogu są jakieś następstwa (Momenty)?
13. Czy Bóg jest swoją istotą?

12. Stwórca jest naszym pierwszym poruszycielem, jak założyliśmy, to za jego przyczyną powstał cały świat. Jak uczy nas fizyka przed powstaniem świata nie było czasu, zatem stwórca musi działać ponad czasem, gdzie nie ma żadnych momentów. Ciekawy też jest dowód Św. Tomasza:

Cytuj:
Ponadto jeśli istnienie czegoś nie jest całe jednocześnie, [byt] ten może coś tracić i coś zyskiwać; traci bowiem coś, co przemija, zyskać zaś może coś, czego oczekuje w przyszłości. Bóg zaś nie traci ani nie zyskuje, gdyż jest nieporuszalny. Tak więc Jego istnienie jest całe jednocześnie.

Streszczenie Teologii Cz. 1, R. 8.
Za słowo nieporuszalny można wstawić i "niezmienny" a dowód wcale nie straci na sile.
Poza tym, gdyby w Bogu coś Było "Przedtem" a coś "potem" to gdzie tu konieczność? To co istnieje w sposób konieczny nie może raz "Być" innym zaś razem "nie być". Zatem jego cłe jego istnienie wraz z istotą musi być całe jednocześnie i nie może w nim być jakichś momentów czy następstw.

Te oto dowody przyszły mi do głowy, co o tym sądzie, i proszę się odnosić do tych właśnie konkretów a nie zmieniać charakteru dyskusji, bo nie mam zamiaru w tym temacie rozstrzygać, czy to o czym mówimy istnieje naprawdę, czy tylko hipotetycznie gadanie, w razie gdyby się założenia sprawdziły. O istnieniu Boga (Stwórcy) mamy już przecież tematy.

Cz lip 22, 2010 22:33

biedronka25 napisał(a):
Cytuj:
biedronka25 napisał(a):

On milczy...

mylisz sie
wyslal do nas Prorokow z jego przeslaniem np. Mojzesz . Jezus Abraham
wg,wskazowek jakie nam dali mamy zyc

Mam na myśli to że dziś milczy, dawni prorocy umarli, czy tak samo jest z Waszym Jahwe?

Sebastian88 napisał(a):
Jak uczy nas fizyka przed powstaniem świata nie było czasu, zatem stwórca musi działać ponad czasem, gdzie nie ma żadnych momentów.

Fizyka tego nie wie, nie ma dostępu do pierwszych chwil wszechświata (Czas Plancka),
więc takie twierdzenie to tylko wróżenie z fusów.

http://www.buddyzm.edu.pl

Wt lip 27, 2010 11:20

Cytuj:
Mam na myśli to że dziś milczy, dawni prorocy umarli, czy tak samo jest z Waszym Jahwe?

oczywiscie ze umarli..nikt nie zyje wiecznie, zostawili po sobie swiete ksiegi ktore jesli je poznasz dostaniesz wskazowki jak zyc. Ksiegi te to np. psalmy dawidowe dane Prorokowi Dawidowi Tora dana Mojzeszowi,, Ewangelia dana Jezusowi i muzulmanie maja Koran

ale Sebastian prosil aby nie robic balaganu, takze o tych sprawach musisz w innych watkach dyskutowac :-D

Wt lip 27, 2010 15:06

Damian907 napisał(a):
Sebastian88 napisał(a):
Chyba nie wiesz o czym mówisz. Nikt nie udowodni że istnienie Boga jest Fałszem.

Masz nieaktualne informacje, przeczytaj proszę cały tekst do końca.

http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=334

Rozprawy filozoficzne nic nie dowodzą...
Nawet Budda nie nazywał swoich nauk "prawdą ostateczną" czy czymś takim.

Śr lip 28, 2010 10:38
Damian907 napisał(a):

Fizyka tego nie wie, nie ma dostępu do pierwszych chwil wszechświata (Czas Plancka),
więc takie twierdzenie to tylko wróżenie z fusów.

pomijając już sprzeczność w samym zdaniu, sam bowiem stwierdzasz o "pierwszych chwilach", to przecież podałem szereg innych argumentów które wskazują że w Bogu nie ma żadnych następstw, momentów...

Śr lip 28, 2010 19:16

0. Że Bóg to istota konieczna która stworzyła świat. (Założenie)
Wnioski:
1. Bóg jest niezmienny,
2. Bóg jest wieczny,
3. Istota Konieczna istnieje sama z siebie,
4. Bóg jest zawsze,
5. Bóg jest prosty, niezłożony z części,
6. Istnieje tylko jeden Bóg, jedna Istota Konieczna co stworzyła świat,
7. Bóg jest Duchem,
8. Bóg jest nieskończony,
9. W Bogu nie ma żadnych następstw.

Właśnie na nowo odkryłem taki temat. Okazuje się, że dawno temu rozmówcy doszli do tak wspaniałych wniosków, na podstawie rozumowań różnych filozofów. A później temat umarł.

Dziś wiele osób na forum nie wie jakie cechy z konieczności ma absolut. Może warto reinkarnować ten wątek, bo wielu nowych użytkowników nie wie, iż wierzący kiedyś doszli to takiego porozumienia z ateistami na tym forum co do istoty Boga, a dziś tyle zamętu jest w tej materii na forum.

Damian907 napisał(a):
Sebastian88 napisał(a):
Tak biedronko, ale słowo Boże musimy przyjąć na wiarę.

Dlaczego musimy?

A co? Można je przyjąć, bo da się dla każdego wersu Pisma Świętego skonstruować jakiś dowód? Sebastianowi88 chodziło zapewne o to, że nie mamy dowodów na wszystko co jest w Biblii, więc jeśli to przyjmujesz, to musisz to przyjąć wiarą, inaczej się nie da. Ale inteligentny przeciwnik w dyskusji nie uwzględnia czegoś takiego jak kontekst wypowiedzi tylko wyrywa jedno słówko.

Pt lut 01, 2013 9:55
Post Re:
Aztec napisał(a):
Bóg,
Wymyślony przez ludzi, skupia więc ich wszystkie cechy.
Jest dobry - daje ludziom raj
Jest niedobry - posyła ich do piekła, traci w katastrofach, trzęsieniach itp.
Jest miłosierny - ludzi kocha
Jest niemiłosierny - szatana chyba nie kocha ?...a może kocha...
Jest nieporuszalny - nic nie zmieni jego decyzji o niebie i piekle (chyba macie taką nadzieję ? ;-)
Jest poruszalny - modlitwami łatwo wpłynąć na jego decyzję
Jest dowcipny - robi sobie jaja z Abrachama, kazuje mu syna zabić.
Jest brutalny - stworzył zwierzęta, których celem jest stać się pożywieniem dla innych
Lubi hazard - zakładają się z diabłem ile Hiob przetrzyma.
Zakazuje hazardu - bo to grzech.
Zapładnia cudze kobiety - wybrał do tego celu żonę Józefa
Ale zabrania cudzołóstwa - bo to grzech.
Uczy bardzo pożytecznych zasad - każe zakopywać odchody aby nie roznosić zarazków
Lubi jak człowiek długo się męczy - hiob, abracham, każe kamionować ludzi i odcinać im ręce, zamiast np utopić, lub zrzucić ze skały
Lubi słuchać w kółko jedno i to samo - np litanie, po 20 razy identyczny cytat,
Lubi być jako chmura dymu lub płomień
Lubi mieć "przedstawicieli handlowych", pośredników, którzy potrafią więcej u niego załatwić, niż sama osoba zainteresowana (święci, kapłani)
Dużo by wymieniać ?

Sam napisałeś - " wymyślony przez ludzi"

Pt lut 01, 2013 15:02
Sebastian88 napisał(a):
biedronka25 napisał(a):

a co znaczy Duch

Substancja Duchowa to inaczej niematerialna. Powiem prościej: Rzeczy materialne nazywamy Cielesnymi. Rzeczy niematerialne nazywamy Duchowe. Znaczy to tyle co : Bóg nie skłda się z Atomów, fotonów, bozonów elektronów itp.
Co do muzułmanów to poleciłbym rozumową dyskusję, ponieważ głównie chyba opierają się na Koranie, ale nie jest to dzieło wspólne nam chrześcijanom.

Cytuj:

Nadal nie rozumiesz sprawy. Więc jeszcze raz. Nie obchodzi mnie to tu i teraz w tym temacie czy Bóg jest czy nie. Rozchodzi mi się tylko o to aby poznać jaki by musiał być gdyby okazało się że taki stwórca jest.
Rozmowa ta więc przypomina rozmawianie o tym jak mógłby wyglądać kolejny odcinek "Gwiezdnych wojen" w przypadku gdyby je mieli wypuścić. Ty nie rozumiesz że my nie chcemy stwierdzać czy Bóg jest czy nie. Bo do tego są inne tematy, my tu rozmawiamy o WIERZE! Zerknij jak się nazywa ten dział!! Wiara i Prawda. Robimy więc 1 założenie, po to aby poznać jak by było gdyby się okazało że nasze założenie jest prawdziwe.

To jednak czy ono jest prawdziwe czy nie, to nie ma dla nas znaczenia, ponieważ niektórzy z nas już w to wierzą, chcemy więc poznać w co tak naprawdę wierzymy. To czy jednak Bóg jest czy nie, to nie ma dla tego tematu żadnego znaczenia!

Damian907 napisał(a):

Ale nam nie rozchodzi się o to czy on istnieje!!!!!!
My chcemy poznać jaki on jest, gdyby był, takie czysto hipotetyczne poznanie.... bez względu czy to jest czy nie.

Czy nie uważasz tego za Cynizm? Gdy chciałem rozmawiać o istnieniu Boga to niektórzy wołali:
"Stwórca może i istnieje, ale nie jest on Bogiem" zatem postanowiłem zbadać czy stwórca musi być Bogiem, postawiłem założenie, że rozmawiamy o Stwórcy i chcemy poznać jego cechy.

Teraz wkraczasz ty i mówisz, "Nie gadajmy o cechach kiedy nie wiemy czy on istnieje!".
Słuchaj kolego, a jak chcesz udowodnić istnienie czegoś, jeśli nawet nie wiadomo jak to wygląda!!!
Jak chcesz udowodnić istnienie Boga kiedy nie są znane jego cechy? Skąd wtedy będzie wiadomo co jest Bogiem a co nie?
Weź się zastanów, później napisz.

Damian907 napisał(a):
o może je powtórz, bo mi przekonywujące dowody na istnienie osobowego stwórcy chyba jakoś umknęły :mrgreen:

Widzę więc że mam do czynienia z człowiekiem co filozoficznego zmysłu nie ma żadnego.
Dla ciebie więc Jaki kto jest, jest tym samym Czy on jest? [JAKI = CZY]
?? Człowieku, jest temat "Dowody na istnienie Boga, Koniec Ateizmu" Proszę tam sobie wejść i tam podyskutować, my tu nie chcemy rozmawiać czy Bóg jest, ale o tym jaki musiałby być, gdyby Był jakiś stwórca.

Jaki musiałby być Bóg - gdyby Był...

Zastanowiło mnie to zdanie.
Z większości wypowiedzi wysnułam , że musiałby być taki jakiego chciałby mieć człowiek.
" Jaki musiałby być " - powstaje wyobrażenie człowieka o Bogu , dostosowane do ludzkich pragnień, zamierzeń, do ludzkich celów...
Człowiek jest w stanie stworzyć sobie boga na ludzki obraz i ludzkie podobieństwo, boga dostosowanego do ludzkich zachowań.

Człowiek nie jest jednak w stanie wyobrazić sobie Istoty Boga jaka JEST faktycznie.
Pisząc - " jaki musiałby być" - jest jedną wielką pomyłką człowieka.
" gdyby był " - przecież JEST.

Bóg JEST - jako Byt Absolutny .
Prawdziwa, Rzeczywista , Realna , Osobowa Istota - zawierająca w Sobie 'WSZYSTKO".
Przekraczająca wszelkie granice ludzkich wyobrażeń, ludzkich stwierdzeń, ludzkich ideologii.
Sam fakt mówienia - dobry, zazdrosny, mściwy, okrutny, opiekuńczy itp - jest dostosowany do ludzkich opinii wyciągniętych z " obserwacji życia" - czyli Bogiem ocenionym przez człowieka.

Człowiek nie jest w stanie w żaden sposób pojmowania ludzkiego , odnieść się do Istoty Boga , język ludzki jest " zbyt skąpy"

Jedyne co może powiedzieć...
" Bóg zawiera w sobie wszystko - niczego więcej nie potrzebuje - niczego więcej nie chcę - jeśli mam Ciebie Ojcze , wypełnieniem mojego jestestwa Jesteś .Całkowitym zaspokojeniem pragnienia życia i istoty bycia."

Słowo " Miłość" wykreowane przez człowieka nie jest w stanie odnieść się do Istoty Boga - jest za małe, za płytkie, za proste, za kruche ....
Bóg JEST POTĘŻNĄ DAWKĄ DOBROCI - przekraczającą wszelkie ludzkie oczekiwania i wyobrażenia.

Nie ma czegoś takiego jak " Jaki byłby Bóg , gdyby Był " - Bóg JEST Rzeczywistością.

Pt lut 01, 2013 15:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona