Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
Seweryn napisał(a): Nie każdy Ateista to nazista , ale każdy nazista to Ateista.
Hitler był katolikiem.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt lut 19, 2008 10:46 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
filippiarz napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie każdy Ateista to nazista , ale każdy nazista to Ateista. Hitler był katolikiem. Mógł uważać się nawet za napoleona ,co nie znaczy że nim był . Ale na pewno uważał że : R6 napisał(a): te teksty o kochającym Bogu to łgarstwo
Bo inaczej by nie mordował zachowując przykazanie Boże: nie zabijaj.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 19, 2008 12:02 |
|
 |
R6
|
Sewerynie, proponujesz wegetarianizm?
I czy jest miejsce na świecie gdzie jest bezpiecznie i gdzie będzie mogła żyć w znośnych warunkach cała ludzkość?
Czy wolna wola jest warta tego całego zła?
Twoje odpowiedzi nie były zadowalające. To marne wymówki. Może znasz jakieś lepsze odpowiedzi. Ja tez bym wolał by Bóg istniał. Ale nie mam zamiaru wierzyć bo tak fajniej.
Szatan też pewnie jest ateistą 
|
Wt lut 19, 2008 12:15 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Sewerynie, proponujesz wegetarianizm? I czy jest miejsce na świecie gdzie jest bezpiecznie i gdzie będzie mogła żyć w znośnych warunkach cała ludzkość?
Czy wolna wola jest warta tego całego zła?
Twoje odpowiedzi nie były zadowalające. To marne wymówki. Może znasz jakieś lepsze odpowiedzi. Ja tez bym wolał by Bóg istniał. Ale nie mam zamiaru wierzyć bo tak fajniej.
Jeśli powstrzymanie się od zabijania ludzi nazwiesz wegetarianizmem to tak. A jeśli przykazanie nie zabijaj nie jest dla ciebie zdowalającą odpowiedzią to trudno.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 19, 2008 13:15 |
|
 |
No
|
Cytuj: Bo inaczej by nie mordował zachowując przykazanie Boże: nie zabijaj.
Z tym, że nie wolno mordować ludzi a Hitler nie uznawał żydów za ludzi...
|
Wt lut 19, 2008 13:22 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Cytuj: Bo inaczej by nie mordował zachowując przykazanie Boże: nie zabijaj. Z tym, że nie wolno mordować ludzi a Hitler nie uznawał żydów za ludzi...
To ciekawe , że po tym wszystkim ktoś staje w obronie hitlera usprawiedliwiając jego zbrodnie . Cieszę się, że nie jestem Ateistą.
|
Wt lut 19, 2008 13:37 |
|
 |
No
|
Dlatego zostałeś nazistą ?
|
Wt lut 19, 2008 13:44 |
|
 |
danbog
|
Seweryn !
Cytuj: To twoje słowa ,a ty jesteś Ateistą . Obawiam się , że oni myśleli właśnie tak jak ty: To moje słowa , ale opisujące proces zachodzący w głowie wierzącego . Też obawiam się że oni właśnie wg tego schematu , czyli religijnie/nieracjonalnie . Cytuj: Nie każdy Ateista to nazista , ale każdy nazista to Ateista. Hitler był katolikiem , a kościół katolicki wychwalał go pod niebiosa współpracując z nazistami [ i innymi faszystami ] przed II WŚ , w czasie niej i po II WŚ . Co prawda zgłaszał pewne zastrzeżenia , że faszyzm [ nazizm ] ogranicza pewne działania kościoła , ale w każdej innej kwestii udzielał mu poparcia . Dlatego za lepiej uzasadnione uważam twierdzenie : Nie każdy Teista to nazista , ale każdy nazista to Teista. W końcu czyż istnieje racjonalne [ ateistyczne ] uzasadnienie holokaustu ? Tylko nieuzasadniona wiara mogła doprowadzić do takiej potworności . Cytuj: Mógł uważać się nawet za napoleona ,co nie znaczy że nim był . Ale na pewno uważał że : ...te teksty o kochającym Bogu to łgarstwo ...
Bo inaczej by nie mordował zachowując przykazanie Boże: nie zabijaj.
Ależ człowiek musi zabijać , by żyć .
Chodzi tylko o zdefiniowanie kogo czego nie należy zabijać .
Pogląd ateistyczny w tym względzie winien skłaniać się do postaci :
"Nie zabijaj samoświadomych istot " [ na mocy imperatywu kategorycznego Kanta " .
Stanowisko teistyczne jest zaś niezmienne od wieków i brzmi :
"Nie zabijaj braci w wierze ", co skutkuje zabójswami religijnymi tych którzy nie podzielają danego zestawu urojeń .
Niezależnie jakie są oficjalne deklaracje danej religii , należy skupić się nie na głoszonych deklaracjach , ale na czynach wyznawców i chierarchii danej religii .
|
Wt lut 19, 2008 13:44 |
|
 |
danbog
|
Errata [ uzupełniam , bo zjadłem istotne słowa ]
Winno być :
Też obawiam się że oni właśnie wg tego schematu myśleli i postępowali, czyli religijnie/nieracjonalnie .
|
Wt lut 19, 2008 13:51 |
|
 |
No
|
Cytuj: Też obawiam się że oni właśnie wg tego schematu myśleli i postępowali, czyli religijnie/nieracjonalnie .
Podobnie jak komuniści z tym, że ateizm nie musi być koniecznie racjonalny.
|
Wt lut 19, 2008 14:03 |
|
 |
filippiarz
|
R6 napisał(a): Szatan też pewnie jest ateistą 
Lol, szatan to najbardziej wierząca w Boga istota we Wszechświecie 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt lut 19, 2008 14:25 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a): Seweryn ! Cytuj: Nie każdy Ateista to nazista , ale każdy nazista to Ateista. Hitler był katolikiem , a kościół katolicki wychwalał go pod niebiosa współpracując z nazistami [ i innymi faszystami ] przed II WŚ , w czasie niej i po II WŚ . Co prawda zgłaszał pewne zastrzeżenia , że faszyzm [ nazizm ] ogranicza pewne działania kościoła , ale w każdej innej kwestii udzielał mu poparcia . Dlatego za lepiej uzasadnione uważam twierdzenie : Nie każdy Teista to nazista , ale każdy nazista to Teista. W końcu czyż istnieje racjonalne [ ateistyczne ] uzasadnienie holokaustu ? Tylko nieuzasadniona wiara mogła doprowadzić do takiej potworności . 1) Nie wystarczy wychwalać kościół ale trzeba wypełniać słowa Boże ,aby nazwać sie sługą Boga. A jak wiesz Hitler ich nie wypełniał i nie uznawał gdyż uważał że : Cytuj: te teksty o kochającym Bogu to łgarstwo
Nie staniesz się doktorem tylko dlatego, że bedziesz wychwalał medycynę ,musisz jeszcze znać zasady medycyny a przede wszystkim stosowaś je .Dlatego twoje twierdzenie że każdy nazista to Teista.
jest fałszywe z prostego powodu . Prawdziwy Teista stosuje dekalog .Jeśli go nie stosuje to chodźby zwał się katolikiem ,w rzeczywistości nim nie będzie ,gdyż tożsamość człowieka nie zależy tylko od nazwy ,ale przede wszystkim od czynów. Jesli ty bedziesz się uważał za miss polski to nie wystarczy , że bedziesz o tym mówił .
|
Wt lut 19, 2008 14:34 |
|
 |
R6
|
I oto właśnie chodzi. Najgorszy z najgorszych nie jest ateistą.
Czy to nie niby Bóg wymyślił to co my zwiemy łańcuchem pokarmowym? Nie udawaj Sewerynie, że nie wiesz o co chodzi.
Bóg jest ponoć dobry więc nie mógł tego wymyślić. A może go nie ma?(może)
|
Wt lut 19, 2008 14:38 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Chodzi o jelonka, który zjada trawkę i zostanie zjedzony przez wilka.
To nie jest zło ani złe.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt lut 19, 2008 14:54 |
|
 |
R6
|
I jakie estetyczne oraz przyjemne dla jelonka. Piękno pochodzące od Boga?
A ludzie to co niby co wcinają. Nic wcześniej nie czujące kamienie?
Pewnie jestem nielogiczny skoro nie chce by ktoś komu cierpienie nie przynosi korzyści nie cierpiał?
|
Wt lut 19, 2008 15:01 |
|
|
|