Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Mazli napisał(a): Z pewnością nie należy interpretować początku Księgi Rodzaju w żadnym stopniu dosłownie. Więc nie należy tego traktować dosłownie , że Bóg pozwala szatanowi nas kusić ?
|
N sty 17, 2010 19:18 |
|
|
|
 |
mazli
|
booker napisał(a): Czy jesteś z grona tych nielicznych, którzy we wspomnianej przezemnie sytuacji (niewiara w Boga ale jednak bycie dobrym człowiekiem) nie uważa, że taka osoba jednak będzie się palić w ogniach piekielnych (bo była niewiernym) a będzie sądzona wg. czynów a nie wg. tego w co wierzyła, a raczej w co nie wierzyła? Pismo mówi, że ten miłuje Boga, kto wypełnia Jego prawo. Jako najważniejsze występuje zaś przykazanie o miłowaniu bliźniego. Skoro ktoś wypełnia Boże prawo możliwe jest, że spotka go za to nagroda. Oczywiście rodzi się pytanie, czy osoba ta świadomie dorzuciła Boga. Uważam, że aby ewentualnie świadomie Go odrzucić należy Go również bardzo dobrze poznać. Ale jak Bóg postąpi w każdym jednorazowym przypadku nie jestem w stanie przewidzieć. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Więc nie należy tego traktować dosłownie , że Bóg pozwala szatanowi nas kusić ? Tego doświadczył sam człowiek - podszept, który pojawia się w naszych myślach, kiedy mamy wybór między czynem zgodnym z prawem Bożym, a czynem łamiącym owe prawo. Podszept, szatan, kusiciel, pokusa - jakkolwiek go nazwiemy, pojawia się w naszym sercu, więc Bóg pozwala na taką sytuację. buscador napisał(a): Cytuj: Ale ten kret u Ciebie w ogródku to też wina Boga, czy nie? Może Bóg jest winny, ponieważ nie ostrzegł Cię przed zakupem niefortunnej działki? Tak czy siak wina Boga, ponieważ gdyby nie stworzył świata nie popełniłbyś błędu kupując działkę pełną kretów! Nie bardzo wiem jak się ma ten kret do raju. Nie, nie. Kret miał zwrócić uwagę, iż za absolutnie wszystko możemy mieć pretensje do Boga. Gdyby nie Jego dzieło stwórcze, nie mielibyśmy problemów, dylematów.
|
N sty 17, 2010 23:08 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Dziękuję za ostatnią odpowiedź i wspólną rozmowę, Mazli.
Z pozdrowieniami
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
N sty 17, 2010 23:57 |
|
|
|
 |
bodek
|
A ja mam takie pytania.
Ten kto wierzy w Boga nie ma się czego bać? Jednak najbardziej wierzący ludzie przecież doznawali kuszeń czy opętań.
|
Wt sty 19, 2010 13:53 |
|
 |
buscador
|
booker napisał(a): Jest to działaniem robota z krótkimi przerwami na wolną wolę, bo patrząc na to, jak traktujemy życie, w którym przyszło nam żyć, to w większości wypadków - uogólniając - jasno widać, że wciąż jeszcze mamy kiepski software. A no, kiepski software, tylko, że ten nasz kiepski program nie wziął się znikąd, jest to spuścizna po naszych przodkach, która ciągle jest powielana przez następne pokolenia z niewielkimi korektami, tylko pytanie zasadnicze, czy człowiek może żyć bez żadnych idei, religii, poglądów, czy nie jest tak, że nawet gdy odrzucamy coś co uważamy za przestarzałe, głupie lub anachroniczne automatycznie tworzymy sobie nowe idee, które jak sądzimy będą bardziej utylitarne, uszczęśliwią więcej ludzi. Przecież taki przynajmniej w swoich pierwotnych założeniach miał być komunizm, no i co? Wszystkie nawet najwznioślejsze idee w końcu i tak rozbijają się o „czynnik” ludzki, bo idea świetna, tylko, że ludzkość jeszcze nie dorosła do niej, stała się po prostu kolejną utopią. Nie przypadkowo mówi się, że każda rewolucja pożera swoje dzieci. Co było po rewolucji francuskiej, a po co sięgać tak daleko, a co pozostało po wzniosłych ideach Solidarności? Przecież miało być tak pięknie. Piszesz, że to nasze idee odbierają nam wolną wolę, problem w tym, że człowiek nie może żyć bez idei, czyli w jakiejś abstrakcyjnej pustce, umysł nie znosi pustki dla tego tworzy różne idee, bo lepsza jakaś niż żadna. Owszem człowiek przywiązuje się do idei nazywając je (jak piszesz) świętymi, oświeconymi, czy prawdziwymi, ale to nie one są przyczyną całego zła, to właśnie ten czynnik ludzki.  To nic innego jak nasza głupota, egoizm, pycha, zazdrość, strach, wszelkiego rodzaju obawy, lęki egzystencjalne, chciwość i można by tu wymienić jeszcze parę innych grzechów głównych naszej kochanej ludzkości. Oczywiście można by tu dodać jeszcze kilka teorii spiskowych, że właśnie komuś zależy aby tak właśnie było; władza pieniądza, celowo podsycany strach, iluminaci alias masoneria, interesy „szaraków” (UFO), najogólniej to diabeł miesza ogonem aby wszystko pozostało po staremu Inny_punkt_widzenia napisał(a): Tak więc powtażam , że ta historia pierwszych ludzi , że ten szatan i to nieposłuszeństwo względem Boga , a może nawet i sam Bóg , który jest również wpisany przecież w te same karty , że to wszystko jest NIE PRAWDA . Mało kto uwierzy w to Mazli , że za nieszczęście haitańczyków odpowiada Ewa i Adam . Ja także nie wieżę, że jest to od początku do końca prawda, w końcu są to tylko mity, co wcale nie oznacza, że u podstaw tych opowiadań nie stoją jakieś rzeczywiste fakty historyczne, zresztą tym różnią się bajki (historyjki całkowicie zmyślone) od mitów (alegorii) w których fabuła, opowiadania mogą być fikcyjne, ale zawarte w nich symbole - prawdy (oczywiście w odpowiedni sposób interpretowane) są prawdziwe. Temat jest bardzo obszerny, wspomnę tylko, że podobne opowiadania do tych biblijnych rozsiane są po wszystkich kulturach świata włączając w to np. mity aborygenów, pigmejów i wiele innych które do złudzenia przypominają te sumeryjskie, czy ze ST. Może tak dla przykładu mit o stworzeniu świata w wersji pigmejów:  Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię, zwierzęta i na końcu człowieka a potem osiedlił się w jednej z wiosek i przebywał razem z ludźmi. Jak to bywa na początku wszyscy żyli w szczęściu w harmonii z przyrodą i dobrobycie, wszyscy byli syci i zadowoleni bo nie brakowało zwierzyny do upolowania. Ale nadszedł dzień próby, Bóg sprawił, że wszystkie zwierzęta gdzieś się pochowały, coraz trudniej można było coś upolować, nastąpił głód, ludzie zaczęli podstępnie zabierać jeden drugiemu jedzenie, zabijać się nawzajem i tak nastało zło. Bóg wystraszył się, że stworzył potwory i uciekł do nieba, ale aby uratować niektórych spuścił na Ziemię lianę i oświadczył, że kto się po niej dostanie będzie „zbawiony”, odzyska utracone szczęście, ale był jeden warunek, że przed wspinaczką nie wolno się było przejadać, czyli jak to się mówi należało zjeść tak w sam raz. Ludzie upolowali resztki zwierzyny i urządzono ucztę pożegnalną, potem wszyscy zaczęli wspinać się po lianie, okazało się jednak, że ci co byli przejedzeni po krótkim dystansie odpadli, natomiast ci co posłuchali nakazów Boga dostali się bez trudu do nieba. Ostatecznie ci co pozostali na Ziemi stali się protoplastami całej ludzkości, jednak męska część społeczności aborygeńskiej ma pretensje do kobiet, że te w godzinie próby zbyt dobrze przyrządziły mięso i przez to nie mogli dostąpić szczęścia w niebie. W tych wszystkich mitach istnieją uderzające podobieństwa co do pewnej genezy życia na ziemi i stworzenia człowieka. Podobne motywy a nawet fabuła. Ja natomiast zwróciłem uwagę na ten bardziej zabawny motyw jaki można doszukać się w mitach pigmejów jak i w KG, tzn. ten który winą za grzech pierworodny obarcza się bezpośrednio kobietę i tak sobie pomyślałem, kto wie czy w przeciwieństwie do Ewy Adam dałby się tak łatwo skusić)  No, ale zawsze musi być jakiś kozioł ofiarny 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Wt sty 19, 2010 14:25 |
|
|
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
buscador napisał(a): Piszesz, że to nasze idee odbierają nam wolną wolę, problem w tym, że człowiek nie może żyć bez idei, czyli w jakiejś abstrakcyjnej pustce, umysł nie znosi pustki dla tego tworzy różne idee, bo lepsza jakaś niż żadna. Zgadza się, w naszej kulturze nie jesteśmy uczeni poznawać pustki umysłu (nie abstrakcyjnej, bynajmniej  ). W kulturze Zachodu umysł ma być zawsze czegoś pełny....i jest to jakby dokładnie przeciwnie do tego, jak się mają sprawy z podejściem na Wschodzie. Ale to nic. W każdym razie, nie chodziło mi iż idee same w sobie odbierają nam wolną wolę, tylko, że w zasadzie nie umiemy pracować z ideami - w końcu się orientujemy, że to nie my używamy idei a one nas; w ten sposób sami sobie odbieramy wolną wolę. buscador napisał(a): Owszem człowiek przywiązuje się do idei nazywając je (jak piszesz) świętymi, oświeconymi, czy prawdziwymi, ale to nie one są przyczyną całego zła, to właśnie ten czynnik ludzki.  To nic innego jak nasza głupota, egoizm, pycha, zazdrość, strach, wszelkiego rodzaju obawy, lęki egzystencjalne, chciwość i można by tu wymienić jeszcze parę innych grzechów głównych naszej kochanej ludzkości. Yep  Jak zdanie wyżej.
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Wt sty 19, 2010 18:44 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Mazli napisał(a): Z pewnością nie należy interpretować początku Księgi Rodzaju w żadnym stopniu dosłownie. IPW napisał(a): Więc nie należy tego traktować dosłownie , że Bóg pozwala szatanowi nas kusić ? Mazli napisał(a): Tego doświadczył sam człowiek - podszept, który pojawia się w naszych myślach, kiedy mamy wybór między czynem zgodnym z prawem Bożym, a czynem łamiącym owe prawo. Podszept, szatan, kusiciel, pokusa - jakkolwiek go nazwiemy, pojawia się w naszym sercu, więc Bóg pozwala na taką sytuację. To że są w naszych umysłach podszepty to wiemy i nie jesteśmy pewni od kogo , lub czego pochodzą , ale ja nie o tym . Skoro Ty i Buscador stawiacie Księgę Rodzaju na równi ze starożytnymi mitami , więc muszę to ująć chyba tak: Starożytne mity podają , że Bóg pozwala szatanowi nas kusić , Ty Mazli powiedziałeś , że nie należy tego traktować dosłownie , lecz z przymrużeniem oka , więc nie należy Mazli teraz brać poważnie sobie do serca , że szatan nas kusi i że Bóg na to pozwala , bo to jest tylko takie starożytne podanie , mit .
|
Śr sty 20, 2010 22:12 |
|
 |
Ja'akowe-el
|
"I wróciło siedemdziesięciu dwóch, i mówili z radością: Panie, nawet złe duchy są nam uległe ze względu na imię Twoje. A On im powiedział: Widziałem, jak szatan spadł z nieba na kształt błyskawicy. Oto dałem wam władzę stąpania po wężach i skorpionach, i po wszelkiej potędze przeciwnika. I nic wam nie zaszkodzi. Lecz nie cieszcie się z tego, że duchy są wam posłuszne. Radujcie się raczej z tego, że imiona wasze zapisane są w niebie." (Łk 10, 17-20)
|
Pt mar 26, 2010 12:50 |
|
 |
Elbrus
|
@Ja'akowe-el Czy powyższe wg ciebie sugeruje, że jeśli apostołowie mieli władzę nad złymi duchami, to nie byli kuszeni? Chyba niezbyt w temacie jest ten fragment.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt mar 26, 2010 19:25 |
|
 |
niewazny12
|
Dopust bycia kuszonym przez złego ducha nie jest jakąkolwiek winą Boga. Bóg ze swej natury nie może mieć winy, nie może grzeszyć. Zła nie powinno być, to nadgłupota upadłych aniołów spowodowała jego zaistnienie.
Dlaczego stworzenia mają możliwość popełniania zła? Może dlatego, że jakby osoby stworzone byłyby z natury bez możliwości popełnienia zła, to (od razu) byłby w jednym z aspektów równe Bogu w jednym z elementów natury? Bóg z natury nie może popełnić zła, więc jakby stworzona osoba od pierwszej chwili swego istnienia nie miała możliwości wyboru zła, tylko idealną wolną wolę (tak samo jak Bóg) to byłaby taka sama jak Bóg w tym aspekcie? Czy Maryja mogłaby popełnić grzech lub niedoskonałość, czy była kuszona (lub mogła być)?
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
N lis 27, 2011 10:49 |
|
 |
Karolajn
|
Od razu mówię że nie jestem teologiem . Piszę na podstawie dotychczas zdobytej wiedzy na temat wiary nawróciłam sie na dobre rok temu także mogę nie wiedzieć wielu rzeczy a raczej wiedzieć niewiele . Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo, Stworzył Go w miłości bo Bóg sam jest Miłością. Obdarzył Go wolną wolą bo Chce by człowiek kochał Go dlatego ze sam to wybrał a nie dlatego ze został tak zaprogramowany. Zło jest jakby kierunkiem jaki powstał po tym jak wolną wolę zaczęło rozpatrywać inne stowrzenie Boże anioł. Z tego co mi wiadomo na temat Matki Bożej to Ona została już od początku naznaczona łaską darem Świętością (Błogosławiona jesteś między niewiastami Łk 1,42) czyli wykluczamy Jej grzeszność. Z kuszeniem to nie wiem. Wchodzimy tu już w dywagacje mocno teologiczne ja jak już wpominałam nie posiadam tak szerokiej wiedzy na ten temat .
|
Śr lis 30, 2011 2:36 |
|
 |
Vacarius
|
Skoro Bóg pozwala Szatanowi nas kusić to powinniśmy też zalegalizować aborcje, eutanazje, prostytucje i wszystkie narkotyki bo tak chce bóg byśmy byli kuszeni i poddawani próbą.
Bo bez prób to skąd Bóg będzie wiedział czy wpuścić kogoś do Nieba gdy ten ktoś nigdy nie przeszedł żadnej próby bo Opiekuńcze Państwo uchroniło go przed złymi pokusami?
|
Pt gru 23, 2011 2:10 |
|
|
|