Czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Jezusa
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Je
amadeus35 napisał(a): Rozumiem ze czegos podobnego nie przezyles, no coz widocznie nie kazdemu jest to dane. Myslisz ze sarkazm pomoze nam w dyskusji ? Myślę, że w rozmowie pomoże nam poważne traktowanie siebie nawzajem. Co znaczy zaproponowana przez Ciebie opcja: patrzec albo w pal (w domyśle: jakiś obraz) a patrzeć w Jezusa? Czym Twoje patrzenie w Jezusa różni się od patrzenia w Jezusa za pośrednictwem jakiegoś obrazu?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn maja 12, 2014 13:55 |
|
|
|
 |
WIST
|
Amadeusz35 napisał(a): WIST szanuje ciebie za bardzo trafne i przyjazne odpowiedzi, ale tu mamy i bedziemy mieli problem. Nie ma tłumaczenia łamania Bożego zakazu, jest jasny w swoim przekazie, klarowny i prosty. Bywały chyba i nieprzyjazne, ale to wyjątki. Rzecz w tym że nikt nie łamie bożego nakazu, bo trzeba go jeszcze dobrze zrozumieć. W inny, wypadku trzeba by uznać że Bóg sam łamie swoję nakazy. A jednak, wy szczególnie podkreślacie że Biblia jest spójna i nie sprzeczna. Więc logicznym jest założyć, że skoro sam Bóg karze sprawić materialne symbole i przez nie działa, to nie daje On przykazań, gdzie zarazem tego zakazuje. Jak już wcześniej Kael napisała, wszystko ma swój sens, a Bóg nie daje przykazań bez sensu. Po co więc daje przykazanie i rozpisuje się w nim, tak jakby pierwsze zdanie nie wystarczyło? Nie będziesz sporządzać i już, koniec kropka. Jak masz przykazanie które czegoś zakazuje, to po co potem wyszczególniasz że nie będziesz się kłaniał itp? Ja tego nie rozumiem. Chyba że wszystko ma sens i logika jest taka by postępować zgodnie z każdym zdaniem. A zatem nie będziesz sobie czynił niczego, czemu będziesz oddawał cześć boską i nijak nie będzie to się odnosić do Boga. Prosta sprawa, Bóg jest jeden i jest zazdrosny. Miałby być zazdrosny o obraz, w którym widzimy symbolikę jego własnych przymiotów? Absurd. Równie dobrze może być zazdrosny że oddajemy część Pismu św. Czy słowa pisane to jakiś radykalnie inny sposób komunikowania, niż obrazy, czy symbole? Czy w swej niedoskonałości, jednak nie stały się sposobem na komunikację między Bogiem a człowiekiem? Jeśli obraz jest zły, to co dopiero tekst, który jak dobrze widzimy, bywa mylący, niejasny i z tego powodu że nasza interakcja z nim nie jest nigdy idealna. To zupelnie bez zasadne wybrać jeden obiekt przekazu myśli i odczuć jak np obrazy i czepiać się go, a inne czcić boską czcią.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn maja 12, 2014 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Nie zartuje, widze bardzo czesto naszego Pana Jezusa Chrystusa ktory nie namawia mnie do lamania przykazania Bozego w wrecz odwrotnie. A gdzie znajdujesz w Piśmie św przykazanie dla Boga, że nie wolno Mu działać przez wszystkie wieki? I o czym zatem niby mówi Chrystus - Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz (jeszcze) znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy (J 16,12-13). Widzisz Chrystusa i jednocześnie usiłujesz Go ograniczać  To jest twoja interpretacja nie moja. Co nie oznacza, że Twoja jest prawdziwa.
|
Wt maja 13, 2014 7:54 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Czy Pismo Swiete wspomina cos o objawieniach maryjnych ? Czy objawienia maryjne mozna akceptowac jesli 80% przeslania jest zaprzeczeniem Slowa Bozego ?
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N cze 01, 2014 10:40 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
amadeus35 napisał(a): Czy Pismo Swiete wspomina cos o objawieniach maryjnych ? Czy objawienia maryjne mozna akceptowac jesli 80% przeslania jest zaprzeczeniem Slowa Bozego ? Czy Pismo święte wspomina coś o protestantach? Nikt nie akceptuje objawień, które zaprzeczają Objawieniu.
|
N cze 01, 2014 12:48 |
|
|
|
 |
mensajero
|
W Biblii nigdzie takich informacji nie znalazłem jakoby diabeł przybrał postać Jezusa. W zasadzie jedyny przypadek zmiany postaci to przybranie postaci węża podczas kuszenia Ewy.
|
N cze 01, 2014 19:47 |
|
 |
JedenPost
|
Biblia nic nie pisze o tym, żeby to był diabeł. Wyraźnie napisane jest, że chodzi o zwierzę.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 01, 2014 19:52 |
|
 |
amadeus35
|
medieval_man napisał(a): amadeus35 napisał(a): Czy Pismo Swiete wspomina cos o objawieniach maryjnych ? Czy objawienia maryjne mozna akceptowac jesli 80% przeslania jest zaprzeczeniem Slowa Bozego ? Czy Pismo święte wspomina coś o protestantach? Nikt nie akceptuje objawień, które zaprzeczają Objawieniu. Naturalnie, cale Pismo Swiete jest poswiecone nam chrzescijanom wierzacych w Jezusa Chrystusa.
|
Pn cze 02, 2014 11:00 |
|
 |
amadeus35
|
mensajero napisał(a): W Biblii nigdzie takich informacji nie znalazłem jakoby diabeł przybrał postać Jezusa. W zasadzie jedyny przypadek zmiany postaci to przybranie postaci węża podczas kuszenia Ewy. Pismo Swiete ostrzega ze szatan moze przyjac postac swiatlosci, i na to trzeba bardzo uwazac i byc czujnym.
|
Pn cze 02, 2014 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jednego szatan nie potrafi. Przyoblec się w pokorę i posłuszeństwo. W pokorę bo jest ojcem pychy i posłuszeństwo bo powiedział Bogu że nigdy nie będzie służył.
|
So cze 07, 2014 22:49 |
|
 |
JedenPost
|
Kiedy tak powiedział?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 08, 2014 16:00 |
|
 |
panMK
|
A szatan działa przez sekciarzy takich jak świadkowie jahwe a nie JAHWE nie mylić z BOGIEM prawdziwym.Kurcze tak na zdrowy rozum czy jeśli Kościół Katolicki nie byłby dany nam od BOGA pod postacią JEZUSA który sam mówił do swoich uczniów 13 Gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał swych uczniów: «Za kogo ludzie uważają Syna Człowieczego?» 14 A oni odpowiedzieli: «Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków»5. 15 Jezus zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» 16 Odpowiedział Szymon Piotr: «Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». 17 Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew6, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie». 20 Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem. Więc farmazony jakie wciskają ci sekciarze ze świadków to widzi mi się jakiegoś gościa żyjącego w dziewiętnastym wieku który to wie lepiej od samego JEZUSA na kim zbuduje swój kościół ,bo nigdzie nie pisze że na widzi mi się jakiegoś tam natchnionego (na pewno nie przez BOGA)kolesia który wątpi w słowo BOŻE .A odnośnie tych matactw które wciskają to słowo JEZUSA wystarczająco mówi że „Nie każdy, kto do mnie mówi: Panie, Panie, wejdzie do Królestwa Niebios; lecz tylko ten, kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie"
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
N cze 08, 2014 22:25 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: 13 Gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał swych uczniów: «Za kogo ludzie uważają Syna Człowieczego?» 14 A oni odpowiedzieli: «Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków»5. 15 Jezus zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» 16 Odpowiedział Szymon Piotr: «Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». 17 Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew6, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie». 20 Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem. Cała ten fragment dotyczy czego? Osoby Jezusa, tego kim jest. A fundamentem na którym stoi cały kościół jest Jezus i właśnie wiara w to kim jest. Na tej skale jest zbudowany kościół Jezusa, nie na Piotrze.... Zdajesz sobie sprawę że te słowa [czyli skała] nie występują w Biblii? Zresztą sam Augustyn uważany za Ojca waszego kościoła, nie rozumiał tego fragmentu, że opoką jest Piotr. Cytuj: "Powiedziałem w jakimś miejscu o Apostole Piotrze, że na nim, jako na opoce założono Kościół. W tym sensie wielu śpiewa hymn Ambrożego:
'Sama Opoka Kościoła zmyła jego winę, gdy zapiał kur' 'Hoc ipsa petra ecclesiae canente, culpam diluit' Hymn poranny Ambrożego 'Aeternum rerum conditor
Wiem jednak, jak wykładałem często później, że słowo Pana: "Ty jesteś Petrus i na tej petra zbuduję Kościół mój" - należy rozumieć jako odnoszące się do Tego, którego Piotr wyznał słowami: Tyś jest Syn Boga żywego. Zatem Piotr tak nazwany od tej opoki przedstawia osobę Kościoła, który jest założony na tej opoce i otrzymuje klucze Królestwa Niebios. Nie powiedziano doń bowiem "Ty jesteś Petra (opoka), lecz "Ty jesteś Petros" (Piotr)". Opoką (petra) bowiem jest Chrystus, przez którego wyznanie Szymon otrzymał imię Piotr. Niech czytelnik sam zadecyduje, która z tych dwóch interpretacji jest bardziej prawdopodobna."
"Piotr, mocą prymatu swego apostolstwa, uosabia sobą obrazowo cały Kościół. ... Kiedy Jezus powiedział do niego: "Tobie dam klucze Królestwa Niebios" etc., Piotr reprezentował sobą cały Kościół, który na tym świecie jest atakowany różnymi pokusami niczym powodziami i burzami, a mimo to nie upada, ponieważ jest założony na opoce, od której Piotr wziął swe imię. Gdyż to nie opoka jest tak nazwana od Piotra, ale Piotr od opoki (non enin a Petro petra, sed Petrus a petra), tak jak i Chrystus nie bierze swego imienia od chrześcijan, lecz chrześcijanie od Chrystusa. Pan powiedział: "Na tej opoce zbuduję mój Kościół" dlatego, że Piotr wcześniej powiedział: "Ty jesteś Chrystus, Syn Boga Żywego". Mówi: Na tej opoce, którą wyznałeś, zbuduję mój Kościół". Gdyż to Chrystus był tą opoką (petra enim erat Christus), na której zbudowany był także Piotr, gdyż nikt nie może założyć żadnego innego fundamentu niż ten, który jest założony, a którym jest Jezus Chrystus. W ten oto sposób Kościół, który jest zbudowany na Chrystusie, otrzymał od niego w osobie Piotra klucze do nieba, to znaczy moc wiązania i rozwiązywania grzechów". Traktat o Ewangelii Jana, 124:5.
Źródło: P. Schaff History of the Christian Church, vol. 3, s. 306 -7. © Literatura Chrześcijańska Cytuj: Według łaski Bożej, która mi jest dana, jako mądry budowniczy założyłem fundament, a inny na nim buduje. Każdy zaś niechaj baczy, jak na nim buduje. Albowiem fundamentu innego nikt nie może założyć oprócz tego, który jest założony, a którym jest Jezus Chrystus. Jak to dobrze, że apostoł Paweł nie budował kościoła na apostole Piotrze, ale na Chrystusie.
|
Wt cze 10, 2014 3:09 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Login2 napisał(a): Zdajesz sobie sprawę że te słowa [czyli skała] nie występują w Biblii?
Dawno już ustalilismy, że występują. Nowe imię Szymona - "Piotr" oznacza skałę, kamień. Jezus powiedział do Szymona: Ty jesteś "Skała". Oczywiście, w rodzaju męskim, bo Szymon był facetem.
|
Wt cze 10, 2014 9:29 |
|
 |
Login2
|
 Re: Czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Je
To weź sobie tekst grecki i sprawdź czy masz tam [czyli skała] dopisane. Otóż nie ma. Inna sprawa że imiona w Biblii coś oznaczają i imię Petros oznacza kamień, tak jak np. Michał oznacza któż jak Bóg, albo Krzysztof oznacza niosący Chrystusa. Zresztą Jezus powiedział, że zbuduje kościół na PETRA, nie Petros.
|
Wt cze 10, 2014 13:37 |
|
|
|