Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego...?
Jeszcze tak chciałem napomknąć, iż: 1)" Linus był drugim, po św. Piotrze Apostole, biskupem Rzymu (64-79) , czyli według tradycji katolickiej drugim papieżem. Do przełomu II i III wieku był jednak uważany za pierwszego papieża" https://pl.wikipedia.org/wiki/Linus_(papie%C5%BC) Jak to, "do przełomu II i III wieku, był jednak uważany za pierwszego papieża"!? Czyżby koncepcja pojawienia się św Piotra w Rzymie i Jego biskupstwa, pojawiła się "nieco" później?  I co ciekawe: 2)"Ewodiusz, pierwszy biskup Antiochii (53-68), następca św. Piotra Apostoła" https://pl.wikipedia.org/wiki/Ewodiusz_ ... _Antiochii) Zatem Linus biskup z Rzymu w latach 64-79? Czy Ewodiusz biskup z Antiochii w latach 53-68? Kto był Następcą św Piotra? 
|
N gru 04, 2016 3:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Jeszcze tak chciałem napomknąć, iż: 1)" Linus był drugim, po św. Piotrze Apostole, biskupem Rzymu (64-79) , czyli według tradycji katolickiej drugim papieżem. Do przełomu II i III wieku był jednak uważany za pierwszego papieża" https://pl.wikipedia.org/wiki/Linus_(papie%C5%BC) Jak to, "do przełomu II i III wieku, był jednak uważany za pierwszego papieża"!? Czyżby koncepcja pojawienia się św Piotra w Rzymie i Jego biskupstwa, pojawiła się "nieco" później?  I co ciekawe: 2)"Ewodiusz, pierwszy biskup Antiochii (53-68), następca św. Piotra Apostoła" https://pl.wikipedia.org/wiki/Ewodiusz_ ... _Antiochii) Zatem Linus biskup z Rzymu w latach 64-79? Czy Ewodiusz biskup z Antiochii w latach 53-68? Kto był Następcą św Piotra?  Rzym I Antiochia, jakbyś nie zauważył to różne miasta. http://www.deon.pl/imieniny/imie,987,ewodiusz.html
|
N gru 04, 2016 9:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i co w zwiazku z tym, Alus...? Czego niby ma dowodzic twoje rozroznienie...?
|
N gru 04, 2016 11:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No i co w zwiazku z tym, Alus...? Czego niby ma dowodzic twoje rozroznienie...? Spytaj Wshispernighta czego chciał dowieść podając imiona obu biskupów.
|
N gru 04, 2016 11:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
On pewniie chce wypelnic hasla w wicki, bo sa puste. Powinien zaczac od studiowania materialow na ten temat.
|
N gru 04, 2016 11:58 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Whispernight napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Po pierwsze - ponieważ wystarczy podkreślić co innego  Na przykład "Tymczasem z tym Kościołem, z powodu jego szczególnego autorytetu założenia, winien zgadzać się każdy Kościół, to znaczy wszyscy wierni zewsząd. W nim zawsze została zachowana przez wiernych zewsząd ta tradycja, która wywodzi się od Apostołów" To się nazywa wyrywaniem wypowiedzi z kontekstu, Marku. Całokształt wypowiedzi przedstawia coś zgoła odmiennego. Naprawdę? To dlatego ja zacytowałem dalsze fragmenty, a Ty je pominąłeś? Cytuj: Ale po kolei: Marek_Piotrowski napisał(a): Św. Ireneusz[/b] (ur. 130–140): „Zbyt wiele miejsca w tej księdze zajęłoby wyliczanie sukcesji [biskupów] we wszystkich Kościołach/.../" Zatem istniała sukcesja we wszystkich Kościołach Apostolskich. Antiochia, Filippi, Efez, Korynt, Rzym. Oczywiście. Tak jest do dziś - każda diecezja posiada sukcesję apostolską. Oczywiście katolicka (ale i np. prawosławna). Też mi nowość... Cytuj: Dla przykładu Antiochia (Turcja). 1)Święty Piotr (37-53). 2)Ewodiusz, pierwszy biskup Antiochii (ok. 53-68), następca św. Piotra Apostoła Sakrę według Euzebiusza z Cezarei objął w trzy lata po wyjeździe apostoła z Antiochii. 3)Św. Ignacy Antiocheński (68-107). itd. https://pl.wikipedia.org/wiki/Patriarcha_AntiochiiI co w tym dziwnego? APostołowie szli i zakładali Kościoły w poszczególnych miastach (o czym jest nawet cała księga, Dzieje Apostolskie - radzę przeczytać  ). Cytuj: Mała dygresja Marku... "Kościół rzymskokatolicki naucza, że Piotr był uczniem Jezusa, od którego uzyskał szczególną władzę. Tej doktrynie szczególnie przeciwni byli patriarchowie i biskupi greccy, którzy godzili się tylko na honorowy prymat biskupa Rzymu. Spór o pierwszeństwo biskupów Rzymu doprowadził w 1054 roku do podziału chrześcijaństwa na katolicyzm i prawosławie (zobacz: schizma wschodnia). Władzę papieża zanegował też ksiądz Marcin Luter, dając początek protestantyzmowi.https://pl.wikipedia.org/wiki/Papie%C5%BCKolejna sensacja, że tysiąc lat później Prawosławie zanegowało prymat papieski. A arianie zanegowali Trójjedyność Boga. Czego to ma dowieść, oprócz tego, że istnieją herezje? 2Tm 4:3 bt5 "Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli." A tego "że Piotr był uczniem Jezusa, od którego uzyskał szczególną władzę" naucza Biblia: Mt 16:19 bt5 "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie."Mam nadzieję, że to dla Ciebie "szczególna" władza? Cytuj: No nic, jedziemy dalej: Marek_Piotrowski napisał(a): "przekazujemy zatem tradycję pochodzącą od Apostołów i wiarę głoszoną ludziom tylko na przykładzie największego, najstarszego i wszystkim znanego Kościoła, założonego i ustanowionego przez dwu najsławniejszych Apostołów, Piotra i Pawła, Kościoła w Rzymie" Co jasno wynika z tekstu, to TYLKO przykład, głoszenia ludziom wiary i Tradycji, pochodzącej od Apostołów. Co nie wyklucza, głoszenia tej wiary i Tradycji na przykładzie pozostałych Kościołów Apostolskich. Oczywiście że tak - jak mówiłem, kazdy biskup musi mieć sukcesję. Co do Kościoła w Rzymie - pisałeś tu powyżej by nie wyrywać z kontekstu. Czy dlatego właśnie pominąłeś fragment: "Tymczasem z tym Kościołem, z powodu jego szczególnego autorytetu założenia, winien zgadzać się każdy Kościół, to znaczy wszyscy wierni zewsząd."? Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): tradycję i wiarę tak, jak dotarła ona do nas dzięki następstwu kolejnych biskupów. Jak choćby w Antiochii, prawda? Tak. I także tak, jak w mojej diecezji. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Tak właśnie zawstydzimy wszystkich, którzy w jakiś sposób, czy to dla przypodobania się, czy dla próżnej chwały, czy to przez zaślepienie i złą wolę, gromadzą się osobno, nie jak należy. Marku, jak wiadomo wszem i wobec, na zachodzie, a więc w obszarze łacińskim, Rzym był jedynym Kościołem apostolskim, zatem wniosek jest oczywisty, że chodzi o Kościoły lokalne, a nie jak dziś twierdzicie, wszystkie Kościoły w ogóle, w sensie jurysdykcji wobec Rzymu. "Tymczasem z tym Kościołem, z powodu jego szczególnego autorytetu założenia, winien zgadzać się każdy Kościół, to znaczy wszyscy wierni zewsząd." Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Tymczasem z tym Kościołem, z powodu jego szczególnego autorytetu założenia, winien zgadzać się każdy Kościół, to znaczy wszyscy wierni zewsząd. Znaczy, z Kościołem Apostolskim! Jak napisano: "z powodu jego szczególnego autorytetu założenia"A wszyscy wierni zewsząd, oznacza Kościoły lokalne własnie. Zacytujmy zatem cały fragment - myślę, że nie wymaga nawet komentarza: „(...)na przykładzie największego, najstarszego i wszystkim znanego Kościoła, założonego i ustanowionego przez dwu najsławniejszych Apostołów, Piotra i Pawła, Kościoła w Rzymie, tradycję i wiarę tak, jak dotarła ona do nas dzięki następstwu kolejnych biskupów. Tak właśnie zawstydzimy wszystkich, którzy w jakiś sposób, czy to dla przypodobania się, czy dla próżnej chwały, czy to przez zaślepienie i złą wolę, gromadzą się osobno, nie jak należy. Tymczasem z tym Kościołem, z powodu jego szczególnego autorytetu założenia, winien zgadzać się każdy Kościół, to znaczy wszyscy wierni zewsząd.Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): W nim zawsze została zachowana przez wiernych zewsząd ta tradycja, która wywodzi się od Apostołów. A więc błogosławieni Apostołowie, zakładając i budując Kościół, powierzyli Linusowi urząd biskupa dla zarządzania Kościołem. Tak jak Ewodiusz, pierwszy biskup Antiochii, sakrę objął w trzy lata po wyjeździe Apostoła Piotra. Owszem, Franciszek jest biskupem Rzymu i Dziwisz jest biskupem Krakowa. To takie samo podobieństwo Super. Nie ma papiestwa (mimo ustanowienia w Biblii) bo patriarchowie uważają inaczej. A ponieważ Świadkowie Jehowy uważają inaczej, Jezus nie jest Bogiem?  Dużo masz jeszcze podobnych "argumentów"? A może odniósłbyś się do pozostałej góry cytatów (z Pisma i ze swiadectw wczesnochrześcijańskich) jakie przedstawiłem?
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N gru 04, 2016 12:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sapper napisał(a): On pewniie chce wypelnic hasla w wicki, bo sa puste. Powinien zaczac od studiowania materialow na ten temat. Saper, czy powyzsze twoje slowa wynikaja z twojej glebszej refleksji...?...czy raczej z innych pobudek...?
|
N gru 04, 2016 12:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jedno i drugie.
|
N gru 04, 2016 13:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): A tego "że Piotr był uczniem Jezusa, od którego uzyskał szczególną władzę" naucza Biblia: Mt 16:19 bt5 "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." Tak kobiecym okiem. Czy wtedy był podział na kościół katolicki, protestancki, prawosławny? Marek_Piotrowski napisał(a): 2Tm 4:3 bt5 "Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli." Jedynym nauczycielem jest Jezus. Reszta cytatu dotyczy wszystkich trzech podzielonych chrześcijańskich kościołów.
|
N gru 04, 2016 21:30 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Maria-Magdalena napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): 2Tm 4:3 bt5 "Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli." Jedynym nauczycielem jest Jezus. Naprawdę? 1Kor 12:28 bt4 "I tak ustanowił Bóg w Kościele najprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli, a następnie tych, co mają dar czynienia cudów, wspierania pomocą, rządzenia oraz przemawiania rozmaitymi językami."
|
Pn gru 05, 2016 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panie, do kogoz pójdziemy, tylko Ty masz słowa życia wiecznego. - J,6,68
|
Pn gru 05, 2016 20:38 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Maria-Magdalena napisał(a): Panie, do kogoz pójdziemy, tylko Ty masz słowa życia wiecznego. - J,6,68 Po co w takim razie nasz Pan Jezus wybrał apostołów? Co znaczą Jego słowa: "Idźcie i nauczajcie wszystkie narody... ."?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 05, 2016 20:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Panie, do kogoz pójdziemy, tylko Ty masz słowa życia wiecznego. - J,6,68 Ktore przekazal Apostolom by wedlug nich nauczali.
|
Pn gru 05, 2016 20:52 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Maria-Magdalena napisał(a): Panie, do kogoz pójdziemy, tylko Ty masz słowa życia wiecznego. - J,6,68 Łk 10:16 "Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał."
|
Pn gru 05, 2016 21:23 |
|
 |
chwat
|
Maria-Magdalena napisał(a): Panie, do kogoz pójdziemy, tylko Ty masz słowa życia wiecznego. - J,6,68 Rzecz w tym, że Ci którzy powiedzieli do kogóż pójdziemy, tylko Ty masz słowa życia wiecznego, sami zostali powołani do głoszenia tych słów życia wiecznego. Apostołowie byli nie tylko biernymi słuchaczami. Maria-Magdalena napisał(a): Jedynym nauczycielem jest Jezus. W znaczeniu twórcy treści przekazu tak, w znaczeniu powołania do apostolstwa nie. ... i będziecie mi świadkami...(Dz 1,8)
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn gru 05, 2016 22:06 |
|
|
|