Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 24, 2025 1:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
 Punkt widzenia ateisty-antyklerykała 
Autor Wiadomość

Post Re: Punkt widzenia ateisty-antyklerykała
ErgoProxy napisał(a):
chwat napisał(a):
Kogo interesuje, jak spada mniemanie Irici?

Mnie na przykład...
I co z tego? To dawaj na priva z Ircią.
Regulamin wymaga, że dyskutuje się argumentami, a nie osobistymi wynurzeniami. Wynurzenia co kto lubi, to nie dyskusja. Czyli jak ktoś pociska, że nie lubi owsianki albo Jahwe, to nie ma to żadnej wartości dyskusyjnej. To taki sposób na ukryte szkalowanie, Ergo sam nader często to stosuje jak do powiedzenia nie ma nic ciekawego, a chce pomielić ozorem i powozić się po Panu Bogu.

Pn sie 06, 2018 20:12

Ale gdy ktoś pisze dlaczego/z jakiego powodu nie lubi Jahwe, lub co sprawia że ma o Nim niskie mniemanie jest to argument, szczególnie w wątku o punkcie widzenia ateisty-antyklerykała, którego stanowisko brzmi plus-minus: Nie istnieje Bóg taki jak Jahwe, gdyż jest on wymysłem ludzi sprzed kilku tysięcy lat, posiadającym cechy jakie wówczas były cenione i uważane za właściwe Bogu, więc należy zwalczać Kościół jako organizację szerzącą zabobony oraz propagującą jako ideał do którego należy dążyć postać prezentującą niski ,według obecnych standardów, poziom moralny.

Nie zgadzam się że należy zwalczać Kościół, bo ma sporo plusów, a standardy moralne generalnie dopasowuje do współczesnej wiedzy i kultury oraz etyki, ale mimo że obecnie mogę stwierdzić że wierzę w Boga to nie jest nim Jahwe, którego uważam za złą postać z Biblii, a to że zabił pierworodnych w Egipcie wcześniej zatwardzając serce faraona jest argumentem , który to potwierdza.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pn sie 06, 2018 20:28

Jeśli mają być argumenty to ok , będę przedstawiać argumenty na to że :
Jahwe prezentuje niski jak na współczesne standardy poziom moralny
i możesz je obalać Chwacie kontrargumentami :
- Wygnał dwoje niewykształconych, a więc mających prawo do popełniania głupot ludzi z raju za zjedzenie owocu z drzewa, które nie dość że sam zasadził to jeszcze pozwolił wężowi na akcję z namawianiem do zjedzenia go. To jakby zostawić na stole cukierki powiedzieć małym dzieciom że nie wolno ich jeść i zostawić w domu złośliwego kuzyna, który je przekonał że jednak powinni je zjeść i za karę wyrzucić je z domu ,łaskawie dając im kurtki na drogę, a niech sobie radzą skoro nie umieją słuchać.
-Kain i Abel - Bóg bardzo niesprawiedliwie postąpił z Kainem, odrzucając jego dary.
-Potop - zabił praktycznie wszystkich ludzi łącznie z małymi dziećmi , które nic złego nie zrobiły - odpowiedzialność zbiorowa i kara śmierci pasuje bardziej do dyktatora niż dobrego Boga

Dosłownie chcę bronić Boga, bo uważam że istnieje i jest czystym Dobrem i Miłością, a to co o nim napisano w Biblii to przekłamanie, bo przypisano mu rzeczy jakich nie zrobił.
Dodam że od kiedy w Niego wierzę to sobie trochę gawędzimy i jak się zapytałam czy serio zrobił te wszystkie okrutne rzeczy odparł: A dobry i szlachetny rycerz zamordował ostatniego smoka na Ziemi... Ktoś chciał mu dodać chwały, ale obecnie to by się mu obrońcy zwierząt dorwali do tyłka...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pn sie 06, 2018 20:40

IrciaLilith napisał(a):
Ale gdy ktoś pisze dlaczego/z jakiego powodu nie lubi Jahwe
Mowa była o zarzucie morderstwa, czego bynajmniej nie wykazano. Jeśli w tym momencie mówi się o jakichś własnych wrażeniach czego się nie lubi, to jest to zakamuflowane poparcie dla pierwotnej niewykazanej tezy.

Pn sie 06, 2018 21:04
akruk napisał(a):
Coś nowego. Pewnie jakąś inną Księgę Rodzaju czytałem. Bo w mojej pozostałym osobom wcale nie darowano winy i Sodoma została zniszczona.

Opowieści dydaktyczne można interpretować na różne sposoby. W katolickich komentarzach biblijnych wskazuje się na zdemoralizowanie mieszkańców Sodomy i Gomorry i karę jaka ich spotkała.

akruk napisał(a):
Ale co ja tam wiem, pewnie w Biblii Mrs_Hadley było tak, że wystarczył jeden sprawiedliwy Lot i cała społeczność Sodomy została uratowana.

Egzegeci biblijni skłaniają się ku wersji, w której Lot był jedynym sprawiedliwym. Mógł wyprowadzić więcej ludzi z miasta, aniołowie dali mu taki wybór, ale Ci, którym obiecał córki, odmówili lekceważąc przestrogę. Zatem po opuszczeniu przez niego Sodomy, niedoszli mężowie i pozostała społeczność Sodomy poniosła karę. Co ciekawe, w NT również mamy ostrzeżenie, które nawiązuje do opuszczenia miasta przez Lota i tego, co się w efekcie wydarzyło w Łk 17, 26-30.
Jaka jest Twoja interpretacja tej opowieści?

Cytuj:
Społeczność Gomory, w której w związku z tym nie było już potrzeby szukać tych dobrych i sprawiedliwych, także ocalała. Brawo, hura i kurtyna.

Możemy sobie kpić z opowieści bibilijnych, ale nie taki jest cel dyskusji. Bóg nie musiał szukać dobrych i sprawiedliwych, ponieważ znał ich serca. Chyba, że @akruk ma model Boga, który musi szukać, bo pewnych atrybutów nie posiada. Tylko czy chcesz rozmawiać o Twojej wersji Boga, w którą nie wierzysz?

Cytuj:
Wszyscy mieszkańcy Sodomy byli bezdzietni, dlatego w mieście w ogóle nie było dzieci. Wiadomka.

Dla katolików ta opowieść ma wymiar dydaktyczny, UNK podaje wykładnię na podstawie znajomości języka biblijnego oraz ówczesnej kultury. Dlaczego wg Ciebie należy tą historię odczytywać inaczej? Jaki klucz metodologiczny przyjmujesz?

Cytuj:
Że co "rychło w czas"

rychło w czas dołączyłeś do dyskusji :).

Pn sie 06, 2018 21:27

chwat napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):
chwat napisał(a):
Poproszę o cytat: "posyłam Anioła, żeby wymordował pierworodnych"

Sam sobie znajdź w Księdze Wyjścia
Nie ma takiego cytatu. Zbigniew kłamie.

Cytuj:
Ja nie jestem od wyszukiwania Ci cytatów i dokształcania Cie
Na pewno nie jesteś od wyszukiwania cytatów, jesteś od kłamania.

Cytuj:
Szukaj fragmentów dotyczących dziesiątej plagi egipskiej
A po co komu plagi? Przecież ja nie pytam o cytat na temat plag egipskich, tylko o cytat potwierdzający morderstwo dokonane przez Boga.

Cytuj:
Wiesz Chwat... trochę samodzielności.
Jeśli będę coś twierdził na temat Boga, to samodzielnie poszukam i zaprezentuję. Na razie to Ty coś twierdziłeś, więc teraz czas na samodzielne poszukanie cytatów na udowodnienie Twoich bredni.

Cytuj:
Biblia jest ogólnie dostępna
I mimo tego masz trodności z zaprezentowaniem cytatu? Tak to się kończy, kiedy się kłamie.

IrciaLilith napisał(a):
poczytałam, przez co moje mniemanie o Jahwe jeszcze bardziej spadło

Kogo interesuje, jak spada mniemanie Irici?

Pozwól, Chwacie, że nie odpowiem na Twoje imputacje, bo to poniżej mojej godności. Masz problemy z interpretacją Księgi Wyjścia i z wyszukiwaniem ifnormacji. To Twój problem. Ircia podała Ci wszystkie możliwe cytaty. Słyszałeś je pewnie nie raz w kościele. Jeśli zaś czegoś nie rozumiesz - to Ty masz problem.

Pn sie 06, 2018 22:09

chwat napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):
Ale gdy ktoś pisze dlaczego/z jakiego powodu nie lubi Jahwe
Mowa była o zarzucie morderstwa, czego bynajmniej nie wykazano. Jeśli w tym momencie mówi się o jakichś własnych wrażeniach czego się nie lubi, to jest to zakamuflowane poparcie dla pierwotnej niewykazanej tezy.

Wyparcie...
Więc jeszcze raz :
Cytuj:
21 Pan rzekł do Mojżesza: «Gdy będziesz zbliżał się do Egiptu, pamiętaj o władzy czynienia wszelkich cudów, jaką ci dałem do ręki, i okaż ją przed faraonem. Ja zaś uczynię upartym jego serce, że nie zechce zezwolić na wyjście ludu. 22 A ty wtedy powiesz do faraona: "To mówi Pan: Synem moim pierworodnym jest Izrael. 23 Mówię ci: Wypuść mojego syna, aby mi cześć oddawał; bo jeśli zwlekać będziesz z wypuszczeniem go, to Ja ześlę śmierć na twego syna pierworodnego"».
(Wj.4 )

Nie dość że Bóg wyraźnie mówi że jeśli faraon będzie zwlekał z wypuszczeniem Izraela to ześle śmierć na jego pierworodnego syna to jeszcze to On czyni jego serce upartym ( ingerencja w wolną wolę? Jak już to robi to czemu w tą stronę???)

Po opisie plag ,którymi Jahwe dręczył Egipcjan za upór faraona w Wj 12 jest napisane czarno na białym:
Cytuj:
12 Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu4 - Ja, Pan. 13 Krew będzie wam służyła do oznaczenia domów, w których będziecie przebywać. Gdy ujrzę krew, przejdę obok i nie będzie pośród was plagi niszczycielskiej, gdy będę karał ziemię egipską.

Rzeczywiście się pomyliłam z tym Aniołem, jednak zrobił to osobiście...
O tym że chce sądzić bogów Egiptu przyznając że istnieją, bo po co sądzić wymysły nie wspominam...

Cała akcja z barankami staje się podstawą ustanowienia święta Paschy i dalej czytamy:
Cytuj:
14 Gdy cię syn zapyta w przyszłości: Co to oznacza? - odpowiesz mu: Pan ręką mocną wywiódł nas z Egiptu, z domu niewoli. 15 Gdy faraon wzbraniał się nas uwolnić, Pan wybił wszystko, co pierworodne w ziemi egipskiej, zarówno pierworodne z ludzi, jak i z bydła, dlatego ofiaruję dla Pana męskie pierwociny łona matki i wykupuję pierworodnego mego syna. 16 Będzie to dla ciebie znakiem na ręce i ozdobą3 między oczami [przypominając], że Pan potężną ręką wywiódł nas z Egiptu».
(Wj 13)

Serio nie widać kto zabił wszystko co pierworodne w Egipcie?

Pn sie 06, 2018 22:24

IrciaLilith napisał(a):
Serio nie widać kto zabił...
A będzie coś o morderstwie? Bo miało być, a nie ma.

Pn sie 06, 2018 22:58

Może zdefiniuj co dla Ciebie znaczy zabijać i mordować, bo dla mnie to i to znaczy tyle co 'powodować zgon', przy czym mordować zarezerwowane jest dla istot w pełni świadomych swoich czynów, czyli że zwierzęta nie mogą zamordować człowieka - mogą go zabić, tak samo jak zabójstwo w afekcie nie jest morderstwem, zlecenie morderstwa także jest morderstwem. W mojej definicji Bóg ewidentnie zgony spowodował swoim świadomym działaniem, czyli właśnie zamordował pierworodnych.

Jak inaczej to nazwiesz? Bardzo mnie to ciekawi.

W Biblii jest napisane : 'ześlę śmierć', 'zabiję' i 'Pan wybił' ,opisane działanie ma wszystkie znamiona morderstwa i gdyby trafił pod współczesny sąd odpowiadałby za zbrodnię ludobójstwa, czyli masowego mordowania ludności cywilnej...

Pn sie 06, 2018 23:33

IrciaLilith napisał(a):
Może zdefiniuj co dla Ciebie znaczy zabijać i mordować

Niestety, stykamy się tu z problemem, o którym dyskutowałem od paru dni. Nie ma możliwości, by chwat przyjął definicję morderstwa, która objęłaby możliwosc uczestnictwa Boga. Skoro Bóg coś robi, to jest to dobre, kropka. Morderstwo jest złe, więc to, co Bóg robi, to nie morderstwo. Poza tym Bóg jest wszak właścicielem życia, może więc sobie eksterminować kogo chce.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sie 07, 2018 8:35
Moderator

Nie ma to jak literalne (tam, gdzie wygodnie) odczytywanie Biblii :?

Wt sie 07, 2018 9:13

Małgosiaa napisał(a):
Nie ma to jak literalne (tam, gdzie wygodnie) odczytywanie Biblii :?

Hmm? O co chodzi?

Odczytujemy Biblię nie literalnie, ale żeby ją odczytywać metaforycznie, najpierw trzeba określić fakt: Bóg odebrał życie pierworodnym w Egipcie.

Wt sie 07, 2018 12:10

Lata swietlne temu cytowalem hinduskie opowiadanie i wiesniaku ktoremu uciekl kon. Wiesniak ow swoim analitycznym umyslem odkryl ze tak wlasciwie nie mamy mozliwosci oceny czy cos jest dobre czy zle. Okazuje sie, ze Ircia, Jeden Post (i wielu wielu innych) rosci sobie prawo do takiej oceny. Jednoczesnie na uwage - co by bylo gdyby - cisza. Brak argumentow. Mysle, ze to nieuczciwe aby kogos oskarzac nie znajac drugiej strony zagadnienia. Dziecko placze gdy go cos boli -->ale dorosly zdaje sobie sprawe ze to bardzo dobrze ze boli bo jest to oznaka ze cos jest nie w porzadku. Dziecku (i wielu doroslym) latwo pokazac tysiace ofiar bomb atomowych --> ale ja uwazam, ze ofiar bylo by o wiele wiecej gdyby japonczycy bronili sie na swojej ziemi do ostatniej kropli krwi.
Moze uzurpowanie sobie prawa decydowania, ze wymordowanie pierworodnych bylo zle jest wlasnie mysleniem dziecka? Moze to mialo glebszy sens?

Wt sie 07, 2018 12:17

robaczek2 napisał(a):
Dziecku (i wielu doroslym) latwo pokazac tysiace ofiar bomb atomowych --> ale ja uwazam, ze ofiar bylo by o wiele wiecej gdyby japonczycy bronili sie na swojej ziemi do ostatniej kropli krwi.

Powtarzasz ten frazes wzięty wprost ze starej z amerykańskiej propagandy po raz drugi, pozwolę sobie więc zareagować: sądzisz, że Japończycy "broniliby się na swojej ziemi do ostatniej kropli krwi" gdyby Amerykanie zademonstrowali im moc swojej nowej broni, anihilując jakąś niezamieszkaną wyspę albo obszar wojskowy? Jesteś gotów obstawać przy tym, że konieczne było mordowanie właśnie tysięcy cywilów?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sie 07, 2018 13:49

JedenPost napisał(a):
Powtarzasz ten frazes wzięty wprost ze starej z amerykańskiej propagandy

Po prostu moja opinia. Mysle ze nie jestem w tej opinii osamotniony. Podobnie jak Ty w swojej opinii o Bogu-mordercy - powtarzasz ten frazes wziety wprost ze starej ateistycznej propagandy.

Ale problem jest inny - ja mam takie zdanie ale zdaje sobie sprawe z tego, ze to nie ja rozstrzygam co jest dobre a co zle. W przeciwienstwie do wszystkich kwestionujacych decyzje Najwyzszego.

Wt sie 07, 2018 14:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona