Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
 Re: Grzech w spadku
Afilatelista, zaraz ale czy archeologia mówi coś o grzechu pierworodnym? Coś ci się pomieszało. My tutaj dyskutujemy o śmierci jako karze za grzech pierworodny, a ty tutaj wyjeżdżasz z dinozaurami. Biblia nic nie mówi o dinozaurach, podobnie współczesna nauka nic nie mówi o grzechu w spadku. Albo rozmawiamy o jednym, albo o drugim, poruszyłeś dwa odrębne wątki, które nie mają ze sobą nic wspólnego, tak mieszać nie wolno.
|
Wt gru 29, 2020 21:38 |
|
|
|
 |
No_Pasaran
|
Zapytałeś się skąd Afilatelista wie, że przed pojawieniem się ludzi była śmierć i dostałeś odpowiedź. Faktem, potwierdzanym bezpośrednio przez nauki przyrodnicze jest, że śmierć i choroby istniały na miliony lat przed człowiekiem, a więc na miliony lat przed tym, nim ten miał sposobność popełnienia jakiegokolwiek grzechu.
_________________ Hasta la Victoria Siempre
|
Wt gru 29, 2020 21:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No_Pasaran napisał(a): Zapytałeś się skąd Afilatelista wie, że przed pojawieniem się ludzi była śmierć i dostałeś odpowiedź. Faktem, potwierdzanym bezpośrednio przez nauki przyrodnicze jest, że śmierć i choroby istniały na miliony lat przed człowiekiem, a więc na miliony lat przed tym, nim ten miał sposobność popełnienia jakiegokolwiek grzechu. Nie istniały bo musielibyscie udowodnić ewolucje a tego nie zrobiliście
|
Wt gru 29, 2020 23:27 |
|
|
|
 |
afilatelista
|
Quinque napisał(a): Nie istniały bo musielibyscie udowodnić ewolucje a tego nie zrobiliście Czy zgodzisz się z tym że gdyby teoria ewolucji była prawdziwa, to chrześcijaństwo nie miałoby sensu?
|
Śr gru 30, 2020 8:02 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
afilatelista napisał(a): Quinque napisał(a): Nie istniały bo musielibyscie udowodnić ewolucje a tego nie zrobiliście Czy zgodzisz się z tym że gdyby teoria ewolucji była prawdziwa, to chrześcijaństwo nie miałoby sensu? No a ja nie mam nic przeciwko teorii ewolucji. Ja bym tak sztywno nie trzymał się opisów z Księgi Rodzaju. Mam na to swoje specyficzne spojrzenie. Moim zdaniem to Bóg bardzo niedawno zakończył proces stwarzania. Tym ostatnim elementem stwarzania było tchnięcie duszy w człowieka. No i to stało się kilka tysięcy lat temu. Od tego momentu nastąpił bardzo dynamiczny rozwój człowieka, a ostatnie kilkaset lat jest na to niezbitym dowodem. Te wcześniejsze miliardy lat, to było stwarzanie i przygotowywanie świata (Ziemi) dla funkcjonowania człowieka w nim. No a Księga Rodzaju jest raczej księgą dydaktyczną, a nie zapisem historycznym. Tak że szukanie szczątków arki Noego i ruin wieży Babel jest dla mnie bez sensu.
|
Śr gru 30, 2020 11:57 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Jak inaczej wyjaśnić sprzeczność między naszą skłonnością do grzechu, a tym, że jak Bóg tworzył świat to "było dobre" a ludzie "to było bardzo dobre"? No tak, powie ktoś, ale i tak zgrzeszyli. Właśnie na tym polegała tragedia, bo teraz ludzie popełniają bez ograniczeń grzechy,
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr gru 30, 2020 12:58 |
|
 |
afilatelista
|
krzysiekniepieklo napisał(a): No a ja nie mam nic przeciwko teorii ewolucji. Ja bym tak sztywno nie trzymał się opisów z Księgi Rodzaju. Mam na to swoje specyficzne spojrzenie. Moim zdaniem to Bóg bardzo niedawno zakończył proces stwarzania. Tym ostatnim elementem stwarzania było tchnięcie duszy w człowieka. No i to stało się kilka tysięcy lat temu. Od tego momentu nastąpił bardzo dynamiczny rozwój człowieka, a ostatnie kilkaset lat jest na to niezbitym dowodem. Te wcześniejsze miliardy lat, to było stwarzanie i przygotowywanie świata (Ziemi) dla funkcjonowania człowieka w nim. Czy był taki moment, w którym część ludzi miała duszę, a ich rodzice i dziadkowie nie mieli? Czy też w pewnym momencie cześć nieludzi dostała duszę już w trakcie życia? Czy otrzymanie duszy w jakiś sposób wpłynęło na zachowanie ludzi? Czy uważasz że był jakiś olbrzymi skok pomiędzy praludźmi a ludźmi z duszą? Czy miał miejsce grzech pierworodny? Czy zgadzasz się z tym że cierpienie istniało przed człowiekiem? Czy zgadzasz się z tym że w świecie przyrody istnieje niepotrzebne cierpienie? Czy uważasz że jest ono złe? Co jest powodem cierpienia? Cytuj: No a Księga Rodzaju jest raczej księgą dydaktyczną, a nie zapisem historycznym. Tak że szukanie szczątków arki Noego i ruin wieży Babel jest dla mnie bez sensu. Czy starożytni Izraelici wiedzieli że księgi rodzaju nie należy czytać dosłownie? Czy Jezus to wiedział? A może wierzący uważali że to księga historyczna dopóki nauka jej nie podważyła? Andy72 napisał(a): Jak inaczej wyjaśnić sprzeczność między naszą skłonnością do grzechu, a tym, że jak Bóg tworzył świat to "było dobre" a ludzie "to było bardzo dobre"? No tak, powie ktoś, ale i tak zgrzeszyli. Właśnie na tym polegała tragedia, bo teraz ludzie popełniają bez ograniczeń grzechy, Np tak że "skłonność do grzechu" to nasze instynkty pochodzące z czasów przed cywilizacji. Czyść jest niekorzystna dla współczesnego społeczeństwa, a część jest neutralna ale sprzeczna z normami kulturowymi a tym normami.kulturowymi wpisanymi w konkretne religie.
Ostatnio edytowano Śr gru 30, 2020 13:08 przez afilatelista, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr gru 30, 2020 13:02 |
|
 |
Andy72
|
Za życia nie "rozkminimy" tego.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr gru 30, 2020 13:05 |
|
 |
Wybawiony
|
afilatelista napisał(a): Andy72 napisał(a): Jak inaczej wyjaśnić sprzeczność między naszą skłonnością do grzechu, a tym, że jak Bóg tworzył świat to "było dobre" a ludzie "to było bardzo dobre"? No tak, powie ktoś, ale i tak zgrzeszyli. Właśnie na tym polegała tragedia, bo teraz ludzie popełniają bez ograniczeń grzechy, Np tak że "skłonność do grzechu" to nasze instynkty pochodzące z czasów przed cywilizacji. Czyść jest niekorzystna dla współczesnego społeczeństwa, a część jest neutralna ale sprzeczna z normami kulturowymi a tym normami.kulturowymi wpisanymi w konkretne religie. Całkiem dobry argument. Niestety nie dla kogoś, kto wierzy w istnienie Boga jako bezpośredniego Stwórcy człowieka.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Śr gru 30, 2020 13:30 |
|
 |
afilatelista
|
Andy72 napisał(a): Za życia nie "rozkminimy" tego. czego nie rozkminimy?
|
Śr gru 30, 2020 13:39 |
|
 |
Andy72
|
Jak pogodzić Księgę Rodzaju z nauką
|
Śr gru 30, 2020 13:42 |
|
 |
afilatelista
|
Andy72 napisał(a): Jak pogodzić Księgę Rodzaju z nauką No nie rozkminy bo Księga Rodzaju jest nienaukowa. Pisali ją ludzie którzy nie mieli dostępu do żadnej wiedzy na temat początków świata, pochodzenia gatunków, pochodzenia języków itd. Do tego ich moralność była bardzo ograniczona i podrzędna do współczesnej. Księga ta nie nosi żadnych znamion bycia zainspirowaną przez Boga.
|
Śr gru 30, 2020 15:58 |
|
 |
Andy72
|
Proponuję wysłuchać Jordana Petersona https://www.youtube.com/watch?v=7dfTn33IiZwAutor nie jest jakimś "religiantem" a psychologiem. Biblia to nie jakieś historyjki ale wielka ponadczasowa mądrość.
|
Śr gru 30, 2020 16:02 |
|
 |
proteom
|
Andy72 napisał(a): Jak pogodzić Księgę Rodzaju z nauką Moze interpretować ją symbolicznie?Niektórzy tak próbują https://czasopisma.uksw.edu.pl/index.ph ... /3016/2753
|
Śr gru 30, 2020 16:38 |
|
 |
proteom
|
afilatelista Cytuj: No nie rozkminy bo Księga Rodzaju jest nienaukowa. Pisali ją ludzie którzy nie mieli dostępu do żadnej wiedzy na temat początków świata, pochodzenia gatunków, pochodzenia języków itd. Do tego ich moralność była bardzo ograniczona i podrzędna do współczesnej.
Księga ta nie nosi żadnych znamion bycia zainspirowaną przez Boga. Tylko chrześcijanie wierzą, ze cała Biblia jest natchniona przez Boga.
|
Śr gru 30, 2020 16:39 |
|
|
|