Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Wszechwiedzący Bóg 
Autor Wiadomość
Bóg zna nasze przyszłe wolne czyny dlatego, że je zrobimy

A skad Bog wie co zrobimy?

Cz sty 18, 2007 16:50

Mysle, ze jezeli czlowiek ma wolna wole to nie mozliwa jest wiedza o tym co zrobi. Ja ta wiedza moze byc zdobyta?

Jeżeli Boga nie ogranicza fizyka i logika, to czemu miałaby Go ograniczać metoda pomiarowa lub jej brak? Czy Bóg nie może po prostu WIEDZIEĆ?

Cz sty 18, 2007 16:53
Czy Bóg nie może po prostu WIEDZIEĆ?

Rozumiem, ze jak cos jest sprzeczne, to tlumaczysz to sobie, ze: po prostu to Bog i wiadomo, ze nic nie moze byc sprzecznego.
Faktycznie jednak wolna wola czlowieka i wszechwiedza Boga sie wykluczaja, jezeli czlowiek keiruje sie wolna wola to brak jest dedukcyjnych przeslanek o jego przyszlym zachowaniu.

Cz sty 18, 2007 17:01

Kamyk napisał(a):
Bóg zna nasze przyszłe wolne czyny dlatego, że je zrobimy

A skad Bog wie co zrobimy?

Bo dla Niego wszystkie wydarzenie są teraźniejsze, wszystkie je widzi w jednym momencie. Dlatego to, co dla nas jest przyszłe, Bóg widzi "teraz"

Cz sty 18, 2007 17:06

So sty 20, 2007 17:08

Masz na to dowody?

Rozumiem że pytanie było retoryczne? Pewnie pod pojęciem dowód rozumiesz dowód stricte empiryczny. A dowodem jest metafizyczna zasada mówiąca, że Bóg, jako byt najwyższy, jest poza czasem

So sty 20, 2007 21:43
Assur napisał(a):
Masz na to dowody?

Rozumiem że pytanie było retoryczne? Pewnie pod pojęciem dowód rozumiesz dowód stricte empiryczny. A dowodem jest metafizyczna zasada mówiąca, że Bóg, jako byt najwyższy, jest poza czasem

Co znaczy: poza czasem?

So sty 20, 2007 22:36

Masz na to dowody?

Jeżeli Bóg stworzył czas, to chyba nic w tym dziwnego, że nad nim panuje.

So sty 20, 2007 22:39

Wszystkim zadającym tak mądre pytania (dot. wolnej woli) jak te zapoczątkowujące tę dyskusję, polecam "Nowy wspaniały świat".

N sty 21, 2007 9:28
Eeeee Bóg stworzył czas. Jak to brzmi...?

Czas tworzymy my, zmieniając się. Tworzą go planety, krążąc. Gdybyśmy umieli się wszyscy zatrzymać ( całkowicie zatrzymać, że zaden elektron nie ruszyłby z miejsca) czas przestałby istnieć.

N sty 21, 2007 9:29

Ale cały dowcip polega na tym, że nie umielibyśmy się tak całkowicie zatrzymać
I ja osobiście widzę w tym palec Boży. :)

N sty 21, 2007 10:36

Wątki o istnieniu Boga zostały wydzielone tutaj.

N sty 21, 2007 14:10

Post Re: Wszechwiedzący Bóg
Michał-PL napisał(a):

Cytuj:
Czy Bóg jest wszechwiedzący?

tak

Cytuj:
Jeżeli tak, to powinien doskonale wiedzieć, że Ewa zerwie jabłko z drzewa, więc dlaczego do tego dopuścił?

zobacz na to zinnej strony - byc moze to Bóg dopuscił aby Objawic Swoją Pełnię MIłosierdzia w Konaniu Najśw. Chrystusa. Gdyby pierwsi rodzice nie byli wygnani - prawdopodobnie nie bys mial mozliwosci zyc wn Niebie ? Prawda ? aczkolwiek - Bóg nigdy nie chce aby ktos grzeszył, bo to Boga Obraza (+)

Cytuj:
Tak samo, dlaczego zsyłał na ziemie potop, jeżeli to nic nie dało?

duzo dało - ale to jest bardziej owocne dla Teologów. w tym wydarzeniu Bóg - ukazał jesli ludzie grzesza to i kary spadną na ziemie - np,potopy i wojny. Kary Boże, zas sa potrzebne aby wstrzasnac troche tym bezboznym ludem aby sie opanował i nawrocił do swego Boga

Cytuj:
I dlaczego dał ludziom wolną wole, jeżeli wiedział, że ludzie będą grzeszyli przeciwko niemu? Chciał, żeby grzeszyli

Bóg Dał nam wolną Wole poniewaz Pragnie abysmy sami bez przymusu zwrocili sie do NIego - Jezusa,Zbawiciela - Boga który Jest naszym Ojcem

jak cos to pisz

polecam

http://www.teologia.pl/m_k/zag03-07.htm

http://www.teologia.pl/m_k/00-j.htm

Wt sty 23, 2007 14:39

Post Re: Wszechwiedzący Bóg

Witam!
Oto fragment wyjaśnienia tego problemu pochodzący z jednego z w/w linków (przepraszam, ze wklejam, ale tak będzie prościej).

Cytuj:
1. Dlaczego pełne poznanie przez Boga naszego przyszłego losu wiecznego nie ogranicza naszej wolności? Ef 1,4-6

Bóg wie, czy się zbawimy, czy też potępimy. On zna dobrze naszą przyszłość. Znajomość przyszłego losu człowieka nie jest równoznaczna ze zniewoleniem go. Oto przykład. Patrząc z okna mojego mieszkania, widzę, że jakaś osoba idzie w kierunku wykopanego rowu, którego jednak nie dostrzega. Krzyczę więc do niej, żeby zmieniła kierunek, bo spotka ją nieszczęście, ale ona nie słucha i ciągle zbliża się do rowu. Patrząc z wysokości mojego piętra, w pewnym momencie dochodzę do przekonania, że nieszczęsny przechodzień z pewnością wpadnie do wykopanego rowu. Moja znajomość jego losu nie oznacza jednak, że to ja stałem się przyczyną jego nieszczęścia. Nie ja przecież strąciłem go do rowu, lecz wpadł do niego sam, dlatego że z uporem przeciwstawiał się wszelkim dobrym radom. Moje przewidywanie nieszczęścia przechodnia nie pozbawiło go wolności osobistej. Podobnie też Bóg zna od wieków nasze życie, nasze wolne decyzje, nasz przyszły los, co jednak wcale nie pozbawia nas wolnej woli. To, że Bóg przewiduje czyjeś wieczne potępienie, nie oznacza, że go do tego z góry przeznacza lub że pragnie jego wiecznego cierpienia. Przeciwnie, Bóg chce wiecznego szczęścia każdego człowieka i każdemu pragnie udzielić tyle łaski, by przy jej pomocy osiągnął życie wieczne. Jeśli jednak człowiek nie dochodzi do zbawienia, dzieje się tak nie dlatego, że Bóg nie chciał mu pomóc lub nie udzielił mu łaski, ani dlatego, że przeznaczył go na wieczne męki, ale dlatego, że sam człowiek dobrowolnie odrzucił darowaną mu pomoc, odwrócił się od prawdy i dobra, które wskazywało mu sumienie i Ewangelia. (zob. Wszechwiedza Boża)

Moim zdaniem przytoczony przykład ma się nijak do wszechwiedzy bożej. Bóg stwarza nas, ma wpływ na to, jacy jesteśmy, a nie jest biernym obserwatorem.
Dlaczego? Uważam, że po połączeniu trzech zagadnień:
- wszechwiedzy
- stwarzania człowieka
- wolnej woli
problem polega na tym:
1) Bóg nas stwarza
2) Skoro jest wszechwiedzący, to wie, jak postąpimy w każdym momencie naszego życia.

Wynika z tego, że Bóg stwarzając nas (jeszcze zanim zaczniemy żyć) wie, jaką ścieżką pójdziemy. Zna wszystkie wybory, jakich dokonamy.

I tutaj jest problem - gdzie jest miejsce na wolną wolę, skoro Bóg i tak wie co zrobimy.

Innymi słowy:
- Z perspektywy człowieka - on sam ma wolną wolę, bo dokonuje wyborów.
- Z perspektywy Boga, nie, bo Bóg zna każdy wybór człowieka, zanim zostanie dokonany.

Nie wiem, czy jasno się wyraziłem, ale proszę o ustosunkowanie się do tego, bo od jakiegoś czasu nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam,
Łukasz

Śr mar 07, 2007 14:32

Innymi słowy:
- Z perspektywy człowieka - on sam ma wolną wolę, bo dokonuje wyborów.
- Z perspektywy Boga, nie, bo Bóg zna każdy wybór człowieka, zanim zostanie dokonany.

No nie do końca jeśli zna nasze wybory ale w nie nie ingeruje wolna wola jest zachowana, oczywiście powstaje pytanie skoro on i tak to wszystko wie poco ten cały cyrk...

Śr mar 07, 2007 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona