Błogosławieni, którzy się smucą, albowiem oni będą pocieszeni.
Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy Królestwo niebieskie.
Błogosławieni jesteście, gdy /ludzie/ wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali prorokow którzy byli przed wami
Cytuj:
Natomiast biada wam, bogacze, gdyż w pełni odbieracie swe pocieszenie.
Biada wam, którzy teraz jesteście nasyceni, gdyż będziecie głodować.
Biada wam, którzy się teraz śmiejecie, gdyż pogrążycie się w żałości i będziecie płakać.
Biada, gdy wszyscy ludzie będą o was dobrze mówić, ich praojcowie bowiem czynili tak samo fałszywym prorokom, .
Ja wszystkich, których KOCHAM , Karcę i Ćwiczę (Ap 3, 19Crescit sub pondere virtus - przesladowana Cnota Wzrasta
Cytuj:
bog jest madroscia sprawiajacym ze "zeczy sie dzieja" i nic nie jest ani dobre ani zle gdyz wszystko dzieje sie z woli boga i dobre i zle
Wolą Boga Jest nasze Dobro ... grzech nie jest Wolą Pana
Cytuj:
-gdyby nie wiedzial wszystkiego -bylby ograniczony -wiec po co mielibysmy mu oddawac czesc?
nie Oddajemy Czci dlatego że Bóg Jest Nieograniczony, ale dlatego iż Pierwszy nas Ukochał - w Jezusie Chrystusie
Cytuj:
porzadek ziemski jest odbiciem pprzadku boskiego i woli boga
napewno nie - skad takie rewalacje ?
Cytuj:
-wszystko zatem co sie dzieje -ma sie tak dziac i jest sluszne.
np twoj ateizm i przyszle potepienie wielu ludzi - tak ma sie dziac ? to jest sluszne ? chyba ze dla diabła
Cytuj:
3 nie mamy zatem wolnej woli -realizujemy wole boga
nie jest tak ... ja realizuje Wole Pana a ty nie ... bo Ja wierze a ty nie... oczywiscie jest realizowanie takie ogolne Woli Bożej bo po Uwierzeniu Pan Daje NOwe Zadania .
Cytuj:
i to on okresla nasze losy znajac je juz przy naszym narodzeniu-to okrutne ale prawdziwe .
Bóg Pragnie naszego szczecia - nie potepienia ... kazda dusza ktora idzie na potepienie ZASMUCA PANA poniewaz ta Dusza mogłaby Żyć Z NIM całą Wieczność a tak jest potepiona przez własna nierozwage
-
Cytuj:
jednych skazuje na cierpienie zlo i nieszczescie a innym daje szczescie milosc zdrowie urode .
tak jak dałem ci linki - ci pierwsi Błogosławieni - ci drudzy ...
Cytuj:
pozostaje zatem nam lekac sie go i liczyc ze to nam da szczesliwa karte w zyciu oraz dopomoze w naszych staraniach dazenia do dobra i szczescia i milosci a nie ze nas przeklnie.
zreszta sam decydujesz czy wierzysz czy nie ... jesli ty nie wierzysz to wina Pana czy twoja

czy od dzis nie moglbys byc osoba wierzaca

Cytuj:
czlowiek dazy do szczescia -
ktore Jest w Niebia... Bóg Powiedział do Św Adama iż będzie z TRudem zdobywał żywnosć a Św Ewa z Bólem Rodziła dzieci
...
Cytuj:
na pewno to ze jednych doswiadcza cierpieniem za nic a innym blogoslawi -wg naszej ziemskiej oceny jest niesprawiedliwe -
samo cierpienie w świecie jest wynikiem grzechu ... lecz samo doswiadczania czł cierpienia Jest Miłością Bożą - nawet gdyby nikt tego nie rozumiał tak zawsze będzie poniewaz my wierzymy nie w to co rozumiemy ale wto co Objawił Bóg Dobry. Wierzzymy w Pismo Św ze wzgledu na sam autoryet
Cytuj:
Jezeli racje maja materialisci ,marksisci twierdzacy ze boga nie ma to oznaczaloby ze jedynym bogiem jest czlowiek i od niego zalezy czy stwozy sobie niebo czy pieklo...
marksism to idea szatana ktory che zbudowac swiat bez Pana Boga ... ale nie uda mu się
Cytuj:
...Jezeli to czlowiek jest bogiem
ojej

czy znasz pojecie BÓG ? Bóg to Byt ABsolutny - ktory wykracza ponad ten świat .. który Stworzył ziemie i całą galaktyka ... człowiek nie może być bogiem ....
Cytuj:
moze nawet niesmiertelni-dzieki postepowi medycyny
nie bedzie zadnego postepu w medycynie ... Kara Boża się zbliża na ziemie zpowodu zteizmmu i bezboznictwa
Cytuj:
.?Moze po wiekach zniknie glod -sytuacja materialna ludzi na ziemi poprawi sie na tyle ze ludzie beda szczesliwi i nie beda mieli powodow do toczenia wojen?
Bez Boga NIe uda sie Stworzyć tego świata
Cytuj:
bog nas kocha -ale nic za darmo cos za cos....
Za co Bóg mi się Objawił ? za Co Bóg za mnie się Ofiarował i Zbawił ? za co Bóg Odpuszcza mi grzechy ? za co ?
jezeli ktos nie idzie do Nieba to tylko wyłacznie ze nie chciał ...
Cytuj:
Kardynal Ratzinger z kongregacji wiary(obecny papiez pius 16);"zmartwychstanie chrystusa nie bylo faktem historycznym lecz zjawiskiem mistyczno-eschatologicznym....."
no pewnie - Zmartwychwstaina nie mozna Udowodnić - Nalezy w je UWIERZYĆ - bez dowodw
Cytuj:
,.lecz jezeli bog nas stwozyl to jest w tym jakis sens i madrosc dla nas ukryta i tajemnicza -czym zatem jest bog?
Bóg Wcielił się ... Jezus Chrysus Pojednał świat z NIebem po przez Najśw Swoją Mękę na Krzyżu -
Gdzie Zawisł Pomiedzy NIebem a Ziemią , zaden czlowiek nie moze ot tak wskoczyc sobie do NIeba ... musi wejsc po Drabinie Św... tą Drabiną Jest Chrystus... Krzyż ...
Ja nie pragnę śmierci występnego, ale jedynie tego, aby występny zawrócił ze swej drogi i żył. Zawróćcie, zawróćcie z waszych złych dróg! Czemuż to chcecie zginąć, domu IzraelaJeśli odstąpi występny od swojego występku i postępować będzie według prawa i sprawiedliwości, to ma za to zostać przy życiu. 20 A wy powiadacie: "Postępowanie Pana nie jest słuszne". Będę sądził każdego z was, domu Izraela, według jego postępowania».
4
Cytuj:
. Dlaczego istnienie cierpienia nie przeczy istnieniu Boga? (zob. Księga Hioba)
Dla wielu ludzi cierpienie, zwłaszcza doświadczone przez nich samych, stanowi trudność w uznaniu istnienia Boga. Nie jest tak oczywiście zawsze, gdyż wielu przyjmuje w swoich nieszczęściach postawę Hioba, który nie wątpił w istnienie Boga ani od Niego nie odszedł.
Kiedy widzimy piękny, jadący szybko samochód, możemy podziwiać go i jego producentów. Cenimy twórców dobrych firm, którzy projektują wspaniałe samochody. Nigdy nie przyjdzie nam na myśl, że wspaniały samochód może powstać sam, że jest dziełem przypadku. A co sądzimy o samochodzie zepsutym, który nie potrafi zastartować? Czy mówimy: "Powstał sam, bo jest zepsuty?" Nic podobnego! Rozumujemy następująco: "Ktoś wyprodukował samochód po to, by jeździł, a nie po to, by stał w garażu lub na parkingu, niezdolny do poruszania się. Jeśli nie startuje, to znaczy, że jest zepsuty. Coś się w nim zepsuło. Jakaś część jest uszkodzona. Wiemy, że szalony byłby producent nastawiony na produkowanie zepsutych samochodów. A więc jest tak: ktoś produkuje dobre samochody, pojawiają się jednak jakieś inne przyczyny, dla których niektóre elementy ulegają uszkodzeniu. Skutkiem działania tych przyczyn jest to, że samochód nie funkcjonuje sprawnie.
Podobnie jest ze światem. To, co Bóg stworzył, było dobre i bardzo dobre (por. Rdz 1,4.10.12.18.21.25.31). Nie Bóg, lecz szatan zaczął działać, aby w świecie pojawiło się zło moralne i fizyczne. Bóg, który jest Nieskończoną Miłością, nie lubuje się w cierpieniu ani w zadawaniu go. Duchy upadłe cieszą się z czyjegoś bólu, dlatego robią wszystko, na co pozwala ich natura, aby w świecie było jak najwięcej zła, cierpienia i