Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 17:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona
 Dusza istnieje? Argumenty za i przeciw. Własne refleksje... 
Autor Wiadomość
A ja twierdzę, że fundamentalne doświadczenie człoweka wskazuje na istnienie duszy. Już Kant zauważył, że rzeczywistość "nieba gwieździtego" (czyli materii przyrodniczej) jest zupełnie inna od rzeczywistości "prawa moralnego" (rozumnej skłonności do rzoważań zwłaszcza etycznych) w człowieku. I ciężko się z nim nie zgodzić.

Zgadza się, również rzeczywistość praw matematycznych, lub rzeczywistość idei ludzkich. Mamy różne rzeczywistości, jeżeli tak to nazwać, ale co to ma wspólnego z duszą.

Cytuj:
Ta zasadnicza różnica w przyrodniczej godności człowieka, i w rozumowej godności człowieka raczej powinna skłaniać do uznania, że rozum ludzki i zdolność do tworzenia norm etycznych nie są tylko efektem biologicznych funkcji mózgu, ale czymś co przekracza naturę przyrodniczą i materialną, a człowiek słada się nie tylko z ciała, ale i z ducha.

Ale ta różnica występuje również u zwierząt. Inaczej widzimy je patrząc na przyrodę, a inaczej wgłębiając się w ich zwyczaje.
Co do norm etycznych to tworzą sobie je również zwierzęta, np nie robią pod siebie, lub nie wchodzą na terytorium innych zwierząt. Nie tylko ludzie tworzą własne normy. My nazwaliśmy je etycznymi.
Czyli zwierzęta też mają dusze.

sp napisał(a):
czy jest w mózgu obszar odpowiadajacy świadomości ?
raczej nie - to moze byc dowodem na istnienie Duszy

Przecież napisał ci gość wyżej. Z twojego rozumowania wynika że nawet pchła ma duszę. Też nie znamu u niej miejsca odpowiedzialnego za świadomość. A przecież jest świadoma. Jak ją będziesz gonił to ci będzie uciekać :-)

So kwi 21, 2007 22:02

To ciekawy pogląd choć chyba mało w dzisiejszych czasach przynajmniej popularny i dość... problematyczny bo czy w takim razie zwierzęta i rośliny też idą do nieba ?Czy zły kusi jabłonie by dawały kwaśne jabłka, czy jemioły mogą grzeszyć i w końcu czy Jezus umarł także za ziemniaki ?

So kwi 21, 2007 23:16

Według wyznania buddyjskiego wszystkie zwierzeta mają dusze .Tak wiec to czy zwierzeta mają dusze zalezy od ludzi i od ich wyznania .I tak zwierzeta w azji mają dusze a w europie te same zwierzeta juz nie mają duszy .Czego to człowiek jeszcze nie wymysli?Ciekaw jestem czy te zwierzeta coś o tym wiedzą?

N kwi 22, 2007 17:44

A Zagłoba mówił do Rocha Kowalskiego,że każde bydlę ma swój rozum.Ale o duszach nic nie mówił, więc pewnie SP się myli.Ale kto to sprawdzi.

N kwi 29, 2007 18:42

Im wiekszy mózg tym wiekszy rozum ,a człowiek ma najwiekszy mózg,wniosek jest oczywisty. Kiedys uwazano że mózg jest siedzibą duszy i np .ludzie ktorzy mieli padaczke mieli chora dusze ,byli opętani ,a konwulsje chorobowe tylko to potwierdzały.Do dzisiaj opetani zucaja sie w konwulsjach padaczkowych ,to ciekawe jak dawne wierzenia przenikły do dzisiejszych czasów.

N kwi 29, 2007 19:16

Żadnych nie ma, oprócz własnej wiary.Chyba,że mówisz o żelazku.

Moj pogląd:
pl. dusza = gr. psyche = psychika.
Jeśli ktoś nie wierzy, że ma psychikę to gratuluję jemu "wysokiego IQ. :)
Oczywiście jest to wredne z mojej strony, bo w sumie różni ludzie, społeczeństwa, filozofowie, religie... inaczej postrzegali/postrzegają DUSZĘ.

PROPONUJĘ:
Zamiast ślepo pytać o istnienie, w dodatku nie wiedzieć czym coś ewent. jest, lepiej poszukać w książkach, słownikach o tym, lub popytać ludzi z wyższym wykształceniem po kierunkach humanistycznych.

W skrócie jednak, jest to niematerialna część człowieka. Wystarczyło też poczytać więcej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza. Myślę, że po poświęceniu chwili czasu na stronie wikipedii, dyskusja nabierze kolorów. :)

Wt maja 01, 2007 14:41

Wt maja 01, 2007 17:45

A może niewierzymy może wiemy że mamy dusze ,skąd to wiemy?

Wt maja 01, 2007 17:48

A może niewierzymy może wiemy że mamy dusze ,skąd to wiemy?

Nie wiem, czy zaglądałeś do WIKIPEDII o co prosiłem. Mam wrażenie że niezbyt...hihi ;)

No to napiszę odp. tu, jak krowie ;) na rowie:
Skąd wiemy? Z definicji duszy. Do mnie najbardziej przemawia definicja Platona. Moze dlatego, że nie widzę rozdźwięku z NT i nie jest tak zawiła jak inne definicje.

No więc dusza to nasza psychika: myśli, uczucia, emocje itp. A jeśli tak, to nie jest właściwym pytanie o wiarę w istnienie duszy, wg. mnie, bo to jest oczywiste. To tak jak pytanie: skąd wiadomo że człowiek widzi i słyszy. No kurcze, ma oczy to widzi... :razz:

Skoro mamy mózg i układ nerwowy, to właśnie tym odczuwamy w ciele reakcje duszy. Skoro odczuwasz w sobie emocje, uczucia, umiesz myśleć itp... to znaczy że masz duszę.

Domyślam się też jednak, że niektórzy mylą DUSZĘ z DUCHEM. Może dlatego że W GRECKIM w wypowiedzi Jezusa o niematerialnej części człowieka użyto zwrotu DUSZA, a Ap. Paweł widzi to jako DUSZA+DUCH.

Stąd też rodzą sie czasem nieporozumienia, bo każdy ma co innego na myśli mówiąc tym samym językiem.

Teraz spytam: co masz na myśli pytając o istnienie duszy? W wersji Pawła czy Jezusa? :)

Tak więc na gorąco umiem pokazać i dowieść istnienie duszy wg. podziału Ap. Pawła, ale czy umiem dowieść empirycznie istnienie DUCHA, tej najbardziej wewnętrznej części czlowieka? Raczej nie. Z Biblii można to wychwycić, ale empirycznie to nie wiem jakie są na to sposoby. Może są ale nic mi teraz do głowy nie przychodzi. Empirycznie dowodzi się istnienia jakiejś materii, lub czegoś powiązanego ściśle z materią, a DUCH człowieka nie jest ani materialny ani wprost powiązany z ciałem, tylko z duszą.

DUCH --> DUSZA --> CIAłO

Taki grafik mi się kojarzy. Można jeszcze ewent. zrobić model koncentrycznych kół.

PAXIOR

Wt maja 01, 2007 22:32

Zwierzęta tez mają jakieś mysli jakieś emocje mają nawet sny ,mają rozum ,czy zwierzęta tez mają dusze ?

Śr maja 02, 2007 12:14

Zwierzęta tez mają jakieś mysli jakieś emocje mają nawet sny ,mają rozum ,czy zwierzęta tez mają dusze ?

Rozum , uczucia, emocje są inaczej rozwinięte u ludzi a inaczej u zwierząt. Niemniej jednak zwierzęta mają duszę. Czy jest ona nieśmiertelna to nie potrafię powiedziec... Trudno mi tu cokolwiek wnioskować na podstawie Biblii. :)

w PRZYPADKU CZłOWIEKA mamy do czynienia z DUCHEM i być może to z tego powodu dusza+duch jest nieśmiertelna a sama dusza nie... No ale to tylko moje podejrzenia - nie róbmy więc z tego DOGMATU. 8)

Może ktoś mądrzejszy się wypowie? :D

PAXIOR

Śr maja 02, 2007 13:25

mcfunthoms skoro do swoich wniosków doszedłes na podstawie bibli którą przeczytałem to napeno porozumiemy sie ,wystarczy tylko że wskażesz w bibli miejsce gdzie pisze że zwierzeta mają dusze a ludzie maja dusze +ducha .Mcfunthomas nie gaś ducha.

Śr maja 02, 2007 22:26

mcfunthoms skoro do swoich wniosków doszedłes na podstawie bibli którą przeczytałem to napeno porozumiemy sie ,wystarczy tylko że wskażesz w bibli miejsce gdzie pisze że zwierzeta mają dusze a ludzie maja dusze +ducha .Mcfunthomas nie gaś ducha.

Dwa wystarczą? Acz charakterystyczne..?
O człowieku jest np. w 1 Tes 5,23:
"Sam Bóg pokoju niech was całkowicie uświęca, aby nienaruszony duch wasz, dusza i ciało bez zarzutu zachowały się na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa."
BT
"A sam Bóg pokoju niechaj was w zupełności poświęci, a cały duch wasz i dusza, i ciało niech będą zachowane bez nagany na przyjście Pana naszego, Jezusa Chrystusa." BB
"A sam Bóg pokoju niech was zupełnie poświęci; a cały duch wasz, i dusza, i ciało niech będą bez nagany na przyjście Pana naszego, Jezusa Chrystusa, zachowane." BG
"And the very God of peace sanctify you wholly; and I pray God your whole spirit and soul and body be preserved blameless unto the coming of our Lord Jesus Christ." KJV
greckiej wersji już mi sie w całości nie chce wklepywać... :| "...to pneuma kai he psyhe kai to soma..." NTI

Drugi to Hbr 4,12:
"Żywe bowiem jest słowo Boże, skuteczne i ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić pragnienia i myśli serca."
BT
"Bo Słowo Boże jest żywe i skuteczne, ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić zamiary i myśli serca." BB
"Boć żywe jest słowo Boże i skuteczne, i przeraźliwsze nad wszelki miecz po obu stronach ostry, i przenikające aż do rozdzielenia i duszy, i ducha, i stawów, i szpików, i rozeznawające myśli i zdania serdeczne." BG
"For the word of God is quick, and powerful, and sharper than any twoedged sword, piercing even to the dividing asunder of soul and spirit, and of the joints and marrow, and is a discerner of the thoughts and intents of the heart." KJV
greckiej wersji już mi sie w całości nie chce wklepywać... :| "...psych'es kai pne'umatos, harmon te kai myel'on..." NTI

Zarówno wyraz DUSZA (ponad 100 razy w BT) jak i DUCH (ponad 200 razy w BT) występują, jak widać, wielokrotnie w Biblii.

pl. dusza = gr. [psyche] = hebr. [nefesz]
pl. duch = gr. [pneuma] = hebr. [ruach=tchnienie]
...ciekawostką jest, że wypowiedzenie po hebrajsku zwrotu tchnął w nozdrza (Rdz. 2,7) wymaga mocnego, wyraźnego tchnienia. :D

Przykładowe fragmenty, obrazujące duszę, która wyraża się przprzez emocje, uczucia, myśli:
Hioba 30,25 Czy nie płakałem z innym w dzień smutku? Współczuła z biedakiem ma dusza.
Hioba 31,39 Jeślim jadł plon nie zapłacony, a dusza robotnika wzdychała;
Ps 16,9 Dlatego się cieszy moje serce, dusza się raduje, a ciało moje będzie spoczywać z ufnością,
1 Sam 18,1 Kiedy właśnie przestał przemawiać do Saula, dusza Jonatana przylgnęła całkowicie do duszy Dawida.

Skoro Biblia pokazuje czym i jak się wyraża istnienie i "działanie" duszy, to przez wnioskowanie (lub analogię) dowodzimy, że zwierzęta też ją mają...z definicji duszy. Poza tym wystarczy zawołać kota, czy psa i ugryźć go w ogon, a da się zaobserwować przejaw "działania" jego duszy. :lol:

Podane fragmenty są z BT, jeśli nie podano inaczej.

PAXIOR

Cz maja 03, 2007 0:15

Coż najwyrażniej masz racje ,chociaz nie ma w bibli wzmianki gdzie zwierzeta mają dusze to jednak nie możesz sie mylić.Mam do ciebie następne pytanie ,oczywiście na podstawie bibli :W ktorym momencie człowiek otrzymuje od Boga dusze a kiedy otrzymuje ducha?Czym Adam i Ewa różnią sie od zwierząt skoro one tez mają dusze ?Dlaczego Adam i Ewa zostali stworzeni na podobieństwo Boga,a może zostali stworzeni na podobieństwo zwierząt ktore juz z duszami chodziły przed ludzmi po ziemi?

Cz maja 03, 2007 12:14

Coż najwyrażniej masz racje ,chociaz nie ma w bibli wzmianki gdzie zwierzeta mają dusze to jednak nie możesz sie mylić.

mogę, mogę. [nobody's perfect] Po prostu to co napisałem jest wg. mnie logiczne i niegłupie dlatego przyjmuję jako oczywiste. Nie jest to jednak dogmat, w który będę kazał wierzyć. ;) ;) ;)

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Mam do ciebie następne pytanie ,oczywiście na podstawie bibli :W ktorym momencie człowiek otrzymuje od Boga dusze a kiedy otrzymuje ducha?Czym Adam i Ewa różnią sie od zwierząt skoro one tez mają dusze ?Dlaczego Adam i Ewa zostali stworzeni na podobieństwo Boga,a może zostali stworzeni na podobieństwo zwierząt ktore juz z duszami chodziły przed ludzmi po ziemi?

odpowiedź wkrótce. cierpliwości [poziom trudności pytania=3 na 5]

Proponuję również zrobić przegląd księgarnii chrześcijańskich [np. w necie] w celu zakupu i poczytania pozycji różnych autorów na interesujące Cię tematy. W razie potrzeby pomocy - pomogę doradzić, ale to już chyba na priv'a, bo to nie temat wątku...porządek na forum musi być. ;) ;) ;)

PAXIOR

Cz maja 03, 2007 12:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona