Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 pochodzenie cech boga katolickiego. 
Autor Wiadomość

ja tak tylko nieśmiało zapytam: a matematyka? czy istnieje matematyka? ;)

Cz sie 16, 2007 17:59

Jeśli stosować Twoje kryterium sensowności to isnieje cała taka klasa pojęć, które są dla nas są oczywiste a jednak go nie spełniają. Są to wszystkie nasze subiektywne odczucia. Miłość, złość, strach. Doznania te istnieją (bez dwóch zdań) a według Twojego kryterium są całkowicie niesprowadzalne to pojęć pierwotnych, z czego by wynikało, że nie istnieją w sposób realny (chyba, że komuś je wskażesz swoje subiektywne emocje).

Moje zdanie jest takie, że istnieją ludzie odczuwający coś co nazywają miłością. Sama "miłość" nie istnieje. Tak samo np. nie istnieje "ciężar" jako taki, bo jest to parametr służący do opisu obiektów materialnych.
linia napisał(a):
ja tak tylko nieśmiało zapytam: a matematyka? czy istnieje matematyka?

Będę konsekwentny - moja opinia jest taka, że matematyka nie istnieje. To sposób opisu rzeczywistości. Zlikwidujmy rzeczywistość i zobaczmy czy matematyka się ostanie czy nie ;)

Pt sie 17, 2007 7:19

snafu napisał(a):
Twoje twierdzenie o tym, że pojęcia te nie mają sensu wynika jedynie z wcześniejszego założenia, że Bóg czy dusza nie istnieją. Jeśli założysz sobie, że istnieją to dane twierdzenia mają sens.

Nie nazwał bym tego "założeniem" tylko raczej wnioskiem z obserwacji rzeczywistości. Ale ogólnie zgadzam się co do niemożności pełnej weryfikacji prawdziwości swego światopoglądu. Cóż, jak mówi znana mądrość ludowa: "Wyżej d... nie podskoczysz" ;)

Pt sie 17, 2007 7:38

Moje zdanie jest takie, że istnieją ludzie odczuwający coś co nazywają miłością. Sama "miłość" nie istnieje. Tak samo np. nie istnieje "ciężar" jako taki, bo jest to parametr służący do opisu obiektów materialnych.
....Będę konsekwentny - moja opinia jest taka, że matematyka nie istnieje. To sposób opisu rzeczywistości. Zlikwidujmy rzeczywistość i zobaczmy czy matematyka się ostanie czy nie ;)

No i prawie się zgadzam
Pytanie o matematykę jest właściwie prowokacją: chodzi mi o to, że język jako narzędzie, jest chwilami zbyt mało precyzyjny (właściwie język też nie istnieje? :PPP .
Matematyka nie istnieje- ale przecież jest a może istnieje ale jej nie ma ( jest czymś znacznie bardziej abstrakcyjnym, niż miłość; jest wszak czystą abstrakcją) To może matematyka tylko funkcjonuje? No ale jak może funkcjonować coś czego nie ma? Jak do licha, można tego używać?
Wydaje mi się, że purytańskie przestrzeganie dosłowności prowadzi do absurdu.
A pojęcie „nieśmiertelny” ma sens dosyć oczywisty: nieśmiertelny- to taki który nie podlega śmierci- który nie umiera.
Problematyczne może być dopiero, czy istnieje istota nieśmiertelna.

Pt sie 17, 2007 19:24

Czytam ten wątek od jakiegoś czasu i nie potrafię pojąć dlaczego jego autor uznaje, że wyraz "nieśmiertelny" jest pustosłowiem skoro sam przyznaje, że słowa "śmiertelny" (jako podatny na umieranie) i "nie" (jako zaprzeczenie) mają treść. A nie ma logiki w twierdzeniu, że słowo, które jest wyłącznie "prostym zlepkiem" treściwych słów, samo jest nietreściwe.

Nie wspominając już o tym, że pojęcie nieskończoności (którego odpowiednikiem w przypadku istot żywych jest właśnie słowo "nieśmiertelność") jest w powszechnym użyciu w nauce.

linia napisał(a):
inna sprawa, czy w tym temacie chodzi o pochodzenie cech boskich, czy o pochodenie słów określających te cechy; bo jeśli o to drugie- to raczej dla językoznawcy temat ;)

Też zaczynam odnosić takie wrażenie.

So sie 18, 2007 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2