Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kontynuacja tematu kataklizmow i chorob 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

szybkie pytanie,niezupełnie na temat-gdzie w Biblii opisana jest historia buntu Szatana?

Pt sie 31, 2007 13:59

a w jaki sposób?
czy reklamy ograniczają wolną wolę co do zakupów?

Reklamy? Nie. Pistolet przystawiony do glowy z zaznaczeniem "Nie kupuj tego produktu"? Owszem. W ten sam sposob wystepowanie kataklizmow naturalnych i chorob ogranicza moja wolna wole co do mojego miejsca zamieszkania.

stern napisał(a):
jest drobna róznica między człowiekiem a przedmiotami czy nośnikami wartości materialnych, nie sądzisz?

Niewatpliwie. Zycie jest wazniejsze od dowolnej sumy pieniedzy wiec dysponowanie nim - przez jakakolwiek istote - jest tym bardziej haniebne.

stern napisał(a):
Cóz, od momentu buntu jego zachowanie jest nieracjonalne i trudne do wytlumaczenia.

"Historia jest napisana przez zwyciezcow." ;-) Osobiscie od bezmyslnego idioty ktory przedstawia KK przez Szatana bardziej podoba mi sie wizja Mormonska - ktora ma sens. W kazdym razie takiej istocie moglbym przypisac moze zachowanie nieracjonalne - ale nie bezdenna glupote.

Pt sie 31, 2007 14:16

Reklamy? Nie. Pistolet przystawiony do glowy z zaznaczeniem "Nie kupuj tego produktu"? Owszem. W ten sam sposob wystepowanie kataklizmow naturalnych i chorob ogranicza moja wolna wole co do mojego miejsca zamieszkania.

ech przesadzasz z tymi porównaniami. Czy mieszkasz w bunkrze tam gdzie mieszkasz drżąc ze strachu o swoje życie?

tommy napisał(a):
Niewatpliwie. Zycie jest wazniejsze od dowolnej sumy pieniedzy wiec dysponowanie nim - przez jakakolwiek istote - jest tym bardziej haniebne.

Czy On Ci dyktuje co masz robić?
My wierzymy: "Stworzył nas Bóg, on jest naszym Panem, On nam dał życie". I z tego wynikają pewne konsekwencje.

Czy Bóg dysponuje Twoim życiem? Zrobił Cię swoją marionetką ?

tommy napisał(a):
Osobiscie od bezmyslnego idioty ktory przedstawia KK przez Szatana bardziej podoba mi sie wizja Mormonska - ktora ma sens. W kazdym razie takiej istocie moglbym przypisac moze zachowanie nieracjonalne - ale nie bezdenna glupote.

Gdzie kościół mówi o nim jak o bezmyslnym idiocie, bo to dla mnie nowość.

Pt sie 31, 2007 14:26
Zobacz profil ICQ WWW

ech przesadzasz z tymi porównaniami. Czy mieszkasz w bunkrze tam gdzie mieszkasz drżąc ze strachu o swoje życie?

Ja? Nie. Polowa tego swiata jednak mieszka w koszmarnych warunkach - i to nie z swojej wlasnej winy.

stern napisał(a):
Czy On Ci dyktuje co masz robić?
My wierzymy: "Stworzył nas Bóg, on jest naszym Panem, On nam dał życie". I z tego wynikają pewne konsekwencje.
Czy Bóg dysponuje Twoim życiem? Zrobił Cię swoją marionetką ?

Jak chcesz zwalac wine z kataklizmow naturalnych i chorob na szatana to nie. Chociaz moznaby argumentowac, ze nawet jesli odpowiedzialny jest szatan - to Bog dalej jest jego stworca. Przynajmniej czesc odpowiedzialnosci za jego czyny spoczywa na Bogu.

stern napisał(a):
Gdzie kościół mówi o nim jak o bezmyslnym idiocie, bo to dla mnie nowość.

Bezmyslna glupota jest wywolywac kataklizmy naturalne i wypuszczac wirusy ktore tak czy inaczej - w wiekszosci zabija niewinnych ludzi ktorzy pojda do nieba.

Pt sie 31, 2007 14:38

Bezmyslna glupota jest wywolywac kataklizmy naturalne i wypuszczac wirusy ktore tak czy inaczej - w wiekszosci zabija niewinnych ludzi ktorzy pojda do nieba.

Szatan jest opanowany żądzą gniewu, nienawiści, zazdrości, chciwości i zła. Jest szalony. Nie wymagajmy więc od niego żeby zastanawiał się nad konsekwencjami swoich czynów.

Pt sie 31, 2007 15:12
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

to przeciez nie Szatan wywołuje kataklizmy i tworzy wirusy tylko Bóg.

So wrz 01, 2007 12:56

Jak chcesz zwalac wine z kataklizmow naturalnych i chorob na szatana to nie. Chociaz moznaby argumentowac, ze nawet jesli odpowiedzialny jest szatan - to Bog dalej jest jego stworca. Przynajmniej czesc odpowiedzialnosci za jego czyny spoczywa na Bogu.

tak, jest taka teoria.
BTW: Jesteś zwolennikiem determinizmu ?

tommy napisał(a):

zawsze jest szansa, że się załamią.
Mają wolną wolę i do konca moznosc wyboru złego.

BTW: regulamin mówi, że celem dyskusji jest dojscie do prawdy. Znasz moje argumenty, ja znam Twoje, nie przekonamy się - możemy zakończyć chyba.

pozdrawiam

So wrz 01, 2007 13:02
Zobacz profil ICQ WWW

tak, jest taka teoria.
BTW: Jesteś zwolennikiem determinizmu ?

Uwazam, ze jesli istnialaby istota wszechwiedzaca to moznaby bylo patrzec na wszystko deterministycznie. Poniewaz jednak nie uwazam, ze takowa istnieje to nie jestem.

stern napisał(a):
BTW: regulamin mówi, że celem dyskusji jest dojscie do prawdy. Znasz moje argumenty, ja znam Twoje, nie przekonamy się - możemy zakończyć chyba.

Pewno i masz racje. :-)

So wrz 01, 2007 13:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2