Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 18:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Jezus czy Horus, który jest prawdziwy? 
Autor Wiadomość

A mozna prosic o podanie tych "wiekszosci zrodel"?

opierałem się na Wikipedii
Źródła potwierdzają istnienie chrześcijan ale trudno powiedzieć by potwierdzały istnienie Chrystusa wątpliwe by któryś z tych historyków przeprowadził własne dochodzenie w Jerozolimie opierali się więc na tym co usłyszeli od samych chrześcijan nic więc dziwnego, że pokrywało się to z wersją Biblijną... ale jak zauważył Kamyk o tym jest już inny temat więc na tym proponuje zakończyć tą dyskusje

Pt sie 31, 2007 17:23

Post Re: Jezus czy Horus, który jest prawdziwy?
kyob napisał(a):
Horus - Egipt 3000 lat przed Chrystusem
- zwiastun nadejścia gwiazda na wschodzie Sirius
- urodzony 25 grudnia
- urodzony przez dziewicę
- świadkowie 3 królowie
- dokonywał cudów - chodził po wodzie i uzdrawianie
- został ukrzyżowany
- przez 3 dni był piekle
- po czym zmartwychwstał
- głosił 12 praw
- został nauczycielem w wieku 12 lat
- ochrzczony w wieku 30 lat
- 12 uczniów

1. Ta gwiazda dla Starożytnych Egipcjan oznaczała wylew Nilu;
2. A skąd to wiadomo??
3. Izyda nie była dziewicą. Re związał jej macicę anch gdy była w ciąży.
4. ?? Nie słyszałem o tym...
5. Jeśli masz fragmenty tekstów, gdzie o tym piszą, to daj link ;)
6. On nigdy nie umarł. Jego ojciec- Ozyrys został zabity, ale nie Horus!
7. ??
8. Skoro nie umarł to nie zmartwychwstał...
9. Pierwszy raz słyszę. W Egipcie były 42 grzechy główne, ale 12 prawd...
10. ??
11. Skoro był bogiem egipskim to nie mógł być ochrzczony. Zakładając, że Jan Chrzciciel urodził się dużo później, a Horus nigdy nie został chrześcijaninem xD
12. Nie miał żadnych uczniów.

Pt sie 31, 2007 18:26

I... (przepraszam, ale sami wiecie, brak możliwości edycji postów). To Rzymianie wymyślili chrześcijanie, więc na 3000 lat przed Chrystusem nikt go raczej nie znał...

Pt sie 31, 2007 18:30

Cytuj:
A mozna prosic o podanie tych "wiekszosci zrodel"?

opierałem się na Wikipedii
Źródła potwierdzają istnienie chrześcijan ale trudno powiedzieć by potwierdzały istnienie Chrystusa wątpliwe by któryś z tych historyków przeprowadził własne dochodzenie w Jerozolimie opierali się więc na tym co usłyszeli od samych chrześcijan nic więc dziwnego, że pokrywało się to z wersją Biblijną... ale jak zauważył Kamyk o tym jest już inny temat więc na tym proponuje zakończyć tą dyskusje

Wikipedia? Noo to gratuluje "naukowych" dowodow! :D Co do propozycji zakonczenia dyskusji, to bywa tak na forach, kiedy brak argumentacji rzeczowej, ale co mi tam - nie musze dyskutowac z kims, kto nie wierzy, prawda? :)

Pt sie 31, 2007 18:47

To Rzymianie wymyślili chrześcijanie, więc na 3000 lat przed Chrystusem nikt go raczej nie znał...

A mozesz to udokumentowac? Czy tylko tak przypuszczasz, bo z tego, co ja sie orientuje Rzymianie nie wymyslili chrzescijanstwa, a raczej zaakceptowalii te Wiare, bo juz nie mogli walczyc z Chrzescijanami (czytaj: nawet okrutne meczennictwo wyznawcow Chrystusa nie zdalo egzaminu), wiec z wiary w przeroznych bozkow przeszli na monoteizm i uznalii Chrzescijanstwo jako Religie Stanu. :)

No ale takie czasy mamy TERAZ - walka z Jezusem trwa... Ciekawe, kto to tak podsyca i fakty kamufluje? :lol: :x

Pozdrawiam Was! ;)

Pt sie 31, 2007 18:55

NinaX napisał(a):
Porównywać mitologię do Jezusa...

Brawo kyob! Przeszedłeś samego siebie...
Nie wydaje mi sie żebym mogła wypowiedzieć się na ten temat bo to po prostu nie ma tematu aby wypowiadać.

Jeśli uważasz, że jestem w błędzie popraw mnie. Chętnie dowiem się czegoś nowego.

Jak możesz porównywać Jezusa - postać historyczną do mitologi??? Ja tego nie rozumiem. Mitologia to wierzenie, nigdy nie udowodnione, więc co ma piernik do wiatraka?

Pt sie 31, 2007 19:04
Zobacz profil WWW

Wikipedia? Noo to gratuluje "naukowych" dowodow! :D

Naprawdę nie wiem z czego się tak śmiejesz jeśli masz dostęp do innych źródeł to podziel się...
Cytuj:
nie musze dyskutowac z kims, kto nie wierzy, prawda? Uśmiech...

Tak naprawdę to nie musisz tutaj z nikim dyskutować :)

Cytuj:
No ale takie czasy mamy TERAZ - walka z Jezusem trwa... Ciekawe, kto to tak podsyca i fakty kamufluje?

Masoni i cykliści oczywiście.

Pt sie 31, 2007 19:04

Mitologia to wierzenie, nigdy nie udowodnione, więc co ma piernik do wiatraka?

Podobnie Chrześcijaństwo nawet jeśli przyjmiemy, że sam Jezus był postacią historyczną to nie znaczy, że naprawde był tym za kogo się podawał więc właściwie co za różnica ?

Pt sie 31, 2007 19:09

Cytuj:
Mitologia to wierzenie, nigdy nie udowodnione, więc co ma piernik do wiatraka?

Podobnie Chrześcijaństwo nawet jeśli przyjmiemy, że sam Jezus był postacią historyczną to nie znaczy, że naprawde był tym za kogo się podawał więc właściwie co za różnica ?

Różnica jest taka, ze nie porównuje sie postaci historycznej do Horusa, Izydy i innych bogów mitologicznych skoro one nie są postaciami historycznymi. Bo to porównywanie nigdy nie będzie uczciwe i poprawne.

Pt sie 31, 2007 19:15
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Wikipedia? Noo to gratuluje "naukowych" dowodow! :D

Cytuj:
Naprawdę nie wiem z czego się tak śmiejesz jeśli masz dostęp do innych źródeł to podziel się....[/
quote]
Alez sie sie tylko raduje, a smiech, to zdrowie! ;) Widzisz, napisales "wiekszosc zrodel", a podales jedno, czyli Wikipedie, a dla mnie to nie jest odpowiedzia na moje pytanie, tylko Twoim wykretem, ucieczka! :lol: A co do "moich" zrodel, to chcialbys dowody istnienia Jezusa jako postaci historycznej, czy te obalajace Naszego Zbawiciela? :-D

Cytuj:
Cytuj:
nie musze dyskutowac z kims, kto nie wierzy, prawda? Uśmiech...

Tak naprawdę to nie musisz tutaj z nikim dyskutować :)

Wiem, ja nic nie musze! :D

Cytuj:
No ale takie czasy mamy TERAZ - walka z Jezusem trwa... Ciekawe, kto to tak podsyca i fakty kamufluje?

Cytuj:
Masoni i cykliści oczywiście

No nie tylko... :D :p

Pozdrawiam Ciebie serdecznie i mysle, ze sie nie uraziles moim smiechem - ot taka odchylka genetyczna u Orlosiof! :D

Pt sie 31, 2007 19:20

Cytuj:
Katarzyna napisał(a):
Wikipedia? Noo to gratuluje "naukowych" dowodow!

Naprawdę nie wiem z czego się tak śmiejesz jeśli masz dostęp do innych źródeł to podziel się

Alez sie sie tylko raduje, a smiech, to zdrowie! :lol: Widzisz, napisales "wiekszosc zrodel", a podales jedno, czyli Wikipedie, a dla mnie to nie jest odpowiedzia na moje pytanie, tylko Twoim wykretem, ucieczka! A co do "moich" zrodel, to chcialbys dowody istnienia Jezusa jako postaci historycznej, czy te obalajace Naszego Zbawiciela? :)

No napisał(a):
Cytuj:
Katarzyna napisał(a):
nie musze dyskutowac z kims, kto nie wierzy, prawda? :-D

Tak naprawdę to nie musisz tutaj z nikim dyskutować

Wiem, ja nic nie musze! :biggrin:

No napisał(a):
Cytuj:
Katarzyna napisał(a):

Masoni i cykliści oczywiście

No nie tylko... ;)

Pozdrawiam Ciebie serdecznie i mysle, ze sie nie uraziles moim smiechem - ot taka odchylka genetyczna u Orlosiof!
:razz:

BTW, przeedytowalam tego posta, bo wyszlo mish-mash w poprzednim - Forum ma braki w funkcji cytowania czesciowego... ech... ale nie bede macic juz! :lol: :x

Pt sie 31, 2007 19:34

Post Re: Jezus czy Horus, który jest prawdziwy?
a.R.E.k. napisał(a):
1. Ta gwiazda dla Starożytnych Egipcjan oznaczała wylew Nilu;

Racja, ale Syriusz był także zwiastunem nowego roku.

a.R.E.k. napisał(a):
2. A skąd to wiadomo??

"Now in Alexandria at the time of the writing of the 'Matthew' Gospel, the celebration of the new day and the new year were not anymore observed at dawn but at sunset to conform with both the Judeo-Christian tradition and Roman traditions of marking such events at sunset. In consideration of this, let us examine the sky at sunset looking east on the 25th December in c. 50 AD (the average date for the writing of the 'Matthew' Gospel) as seen from the latitude of Alexandria.

Curiously, the starry picture that is afforded is exactly the same as that seen in ancient Egypt in c. 3300 BC at DAWN when the 'birth' of Horus from the womb of Isis was celebrated by the heliacal rising of Sirius. Here is what an observer in Egypt would have witnessed."

http://www.robertbauval.co.uk/articles/ ... beth3.html

a.R.E.k. napisał(a):
3. Izyda nie była dziewicą. Re związał jej macicę anch gdy była w ciąży.

"In Greek mythology, Iris was the daughter of Thaumas and the ocean nymph Electra and one of the Oceanids (according to Hesiod), the personification of the rainbow and messenger of the gods. As the rainbow unites Earth and heaven, Iris is the messenger of the gods to men; in this capacity she is mentioned frequently in the Iliad, but never in the Odyssey, where Hermes takes her place.

Iris is represented as a youthful virgin, with wings of gold, who hurries with the swiftness of the wind from one end of the world to the other, into the depths of the sea and the underworld. She is especially the messenger of Hera, and is associated with Hermes, whose caduceus or staff she often holds. "
http://www.crystalinks.com/amphibiousgods.html

a.R.E.k. napisał(a):
4. ?? Nie słyszałem o tym...

"There were many other gods that had sun-related mythologies (stories) attached to them. In Egypt one of these was known as Horus, which goes back three thousand years before Jesus Christ. At daybreak, this wonderful, newborn child is, of course, “Born Again.” Horus is risen on the horizon.

But oddly enough, it seems that Horus was born of the virgin Isis-Meri on December 25th in a cave/manger with his birth being announced by a star in the East and attended by three wise men."

http://culturalvision.net/html/pagan_religions.html

a.R.E.k. napisał(a):
5. Jeśli masz fragmenty tekstów, gdzie o tym piszą, to daj link ;)

"Horus performed numerous miracles including, like Jesus and even Buddha, the feat of walking on water. Just as Jesus allegedly raised Lazarus from the dead, Horus was supposed to have raised El-Azar-us from the dead. "

http://www.livingstonemusic.net/godmen.htm

a.R.E.k. napisał(a):
6. On nigdy nie umarł. Jego ojciec- Ozyrys został zabity, ale nie Horus!
8. Skoro nie umarł to nie zmartwychwstał...

tak tutaj masz rację

"The cow is a major influence in Egyptian theology. The most well known cow goddess is Hathor, but Nuit like Hathor was depicted as the cosmic cow, and Hesat (whose name means milk) the mother of Anup in early papyri, was also a cow goddess. Hathor is a goddess of many aspects. She is often considered to be conjoined with Sekhmet as two aspects of the same. She is a protectress in the underworld, a goddess of love, music and dance, and cosmic mother. She is also depicted as the seven Hathors in the underworld, the mistresses of fate. She is also a goddess of healing, it was Hathor who restored Horus' sight to him after he lost his eyes. As can be seen, Hathor can be worked with for many things, for she is both bountiful and benevolent (unless treated with disrespect)."

http://www.angelfire.com/realm2/amethys ... eties.html
http://www.si.umich.edu/CHICO/mummy/Aft ... urney.html

a.R.E.k. napisał(a):
9. Pierwszy raz słyszę. W Egipcie były 42 grzechy główne, ale 12 prawd...

to jeszcze muszę zweryfikować

a.R.E.k. napisał(a):
11. Skoro był bogiem egipskim to nie mógł być ochrzczony. Zakładając, że Jan Chrzciciel urodził się dużo później, a Horus nigdy nie został chrześcijaninem xD

punkt dla Ciebie ( co to jest xD? )

a.R.E.k. napisał(a):
12. Nie miał żadnych uczniów.

kolejny punkt dla Ciebie

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

Pt sie 31, 2007 19:43

(..)nawet jeśli przyjmiemy, że sam Jezus był postacią historyczną to nie znaczy, że naprawde był tym za kogo się podawał więc właściwie co za różnica ?

A za kogo "sie podawal" wedlug Ciebie Jezus Chrystus? Uwazasz (tak teraz wyczytalam w Twoim poscie), ze moze jednak istnial, ale byc moze klamal cosik ludziom? ;) Pisz, pisz, pisz... Wiara przychodzi tez przez watpliwosci - trzymam kciuki za Ciebie i pozdrawiam serdecznie! ;)

Pt sie 31, 2007 19:45
Niektorzy chyba nie wiedza o tej aferze, kiedy wykryto, ze niektore hasla Wikipedii sa autorstawa studenta podajacego sie za profesora. Zreszta przekretow na Wikipedii jest wiecej.
Na a juz porownywanie mitow z prawda zakrawa na calkowita ignorancje.

Pt sie 31, 2007 19:51

O, jak fajnie, ze tutaj wszyscy znaja English! :D

Cytuj:
The cow is a major influence in Egyptian theology. The most well known cow goddess is Hathor, but Nuit like Hathor was depicted as the cosmic cow, and Hesat (whose name means milk) the mother of Anup in early papyri, was also a cow goddess.

Na podstawie tego cytatu, przypuszczam, ze Egipcjanie (tak jak Hinusi), byli wegetarianami! :biggrin: Oddawali hold "nosicielce" mleka i jest taka teoria, ze przesadny kult krowy przyczynil sie do powstania pustyni, czyli zaniku trawy na tamtejszym terytorium... ;)

Pozdrawiam Was! :)

Pt sie 31, 2007 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona