Autor |
Wiadomość |
Katarzyna M. Orłoś
|
gosc12 napisał(a): Hmmm...Zmartwychwstanie już było zanim Chrystus zmartwychwstał ? Ponadto, już był na forum niejaki bolo czy olob, któremu za nic były świętości i pytam kolejny raz, czy uzywanie nazw i imion, zwłaszcza drogich chrześcijaństwu musi byc pisane z małej litery ? Pozdrawiam.
No widocznie tam byc "musi" dla niektorych Bolkow!  Ja tam z szacunku dla blizniego pisze nazwy wlasne z duzej litery, ale przypuszczam, ze Chrystus by takie "ceregiele" olaj - On byl ponadto!
Pozdrawiam serdecznie Was!
P.S. Brak respektu dla Czyjes Wiary, jest dowodem braku szacunku dla samego siebie, wiec moze te Nasza Wiare negujace Bolki potrzebuje naszej milosci i zrozumienia!? Sceptyczne Bolki, przytulam Was! 
_________________ Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.
|
So wrz 01, 2007 5:56 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Nie zadalam Tobie pytania, jednak Ty odpowiedziales i to bez sensu
Sprostowałem nieprawdę którą napisałaś o tym, że przed chrześcijaństwem żadna religia nie propagowała przebaczania wrogom itd., więc jak najbardziej moja wypowiedź miała sens.
|
So wrz 01, 2007 8:32 |
|
 |
filippiarz
|
Kamyk napisał(a): Uważam, że absolutnym novum, które wprowadził Jezus i chrześcijaństwo, to bezwarunkowa miłość wszystkich ludzi - nawet nieprzyjaciół
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metta
"Mettā (...) oznacza bezwarunkową i nie przywiązaną do konkretnych obiektów miłującą dobroć, kochającą życzliwość, miłowanie. (...) Obiektem medytacji mettā jest praktyka miłującej dobroci (miłości bez przywiązania, miłości nie-wyłączającej) wobec wszystkich czujących istot. Praktykę zazwyczaj rozpoczyna się od kultywowania miłującej dobroci w stosunku do siebie samego (...), następnie pole skupienia rozciąga się na osoby bliskie sercu, przyjaciół, nauczycieli, znajomych i obcych ludzi, a w końcu na wrogów i nieprzyjaciół."
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
So wrz 01, 2007 9:29 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
mam nadzieję,ze tym razem nikt nie będzie zarzucał
,że założył głupi temat. mi też chodziło po głowie,by poruszyć podobne kwestie-tak naprawdę chrzescijaństwo jest religią pod tym względem taką samą jak wszystkie inne-psychomitologicznym konstruktem przetwarzającym
wątki,postacie,archetypy,symbolikę,schematy zachowań i inne elementy kultury.jak wiele przed nią i zapewne wiele po niej.
|
So wrz 01, 2007 10:03 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
oj,nie chodziło mi o cytat,tylko o pogrubienie,więc: kyobowi.
|
So wrz 01, 2007 10:04 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Bylo? Masz poparciew faktach?  Czy TYLKO znow MITOLOGIA? 
taka sama jak Zmartwychwstały Chrystus.
i-uprzedzając pytanie:wiem,że działający ok 2000 lat temu człowiek imieniem Jezus jest postacią historyczną.
ale Jezus Zmartwychwstały to juz efekt nałożenie na tegoż czlowieka uniwersalnego motywu mitycznego,ot.
|
So wrz 01, 2007 10:11 |
|
 |
Kamyk
|
A czy w jakiejkolwiek innej religii Bóg stał się człowiekiem?
|
So wrz 01, 2007 10:12 |
|
 |
kyob
|
Kamyk napisał(a): A czy w jakiejkolwiek innej religii Bóg stał się człowiekiem?
aby Bóg mógł się stać człowiekiem należało by najpierw udowodnić istnienie Boga
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
So wrz 01, 2007 10:17 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
kyob,założyłeś fajny temat to nie psuj go teraz glupotami.
|
So wrz 01, 2007 10:21 |
|
 |
Zencognito
|
Kamyk napisał(a): A czy w jakiejkolwiek innej religii Bóg stał się człowiekiem?
Tak, w hinduizmie i to wiele razy - patrz awatara.
|
So wrz 01, 2007 10:40 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
acz zapewne gdyby trzymać się ściśle koncepcji jedynego w historii wcielenia Boga zyjącego życiem człowieka od narodzin do śmierci to pewnie wyszło by na to,że Chrystus byłby jedyny,..
choć tak czy inaczej jest to raczej ewolucja niż rewelacja...
|
So wrz 01, 2007 11:27 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
WaszJudasz napisał(a): acz zapewne gdyby trzymać się ściśle koncepcji jedynego w historii wcielenia Boga
mam na myśli,ze chyba żadna z religii dopuszczających boskie wcielenie nie twierdziła,że nastąpiło ono w historii tylko raz i już się nie powtórzy.
|
So wrz 01, 2007 11:30 |
|
 |
Zencognito
|
Może i tak, ale to nijak nie zmienia faktu, że samo wcielenie się Boga w człowieka to nie jest chrześcijański "wynalazek" jak to Kamyk sugerował.
|
So wrz 01, 2007 12:06 |
|
 |
unbeliever
|
Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Wiara w Nauki Jezusa, czyli religia na nich oparta, "wprowadzila" BEZWARUNKOWA MILOSC, czyli nawet do nie-przyjaciol (nadstawianie drugiego policzka, itp) i PRZEBACZANIE oraz rownosc i nieosadzanie blizniego jak i emancypacje! :D Tego zadna inna religia (mi znana) nie propagowala!
Ciekawe ktory z chrzescijan - o katolikach nie wspominajac - wprowadza to w zycie. :) Ale to inny temat.
To wszystko bylo znane od dawna. W nauczaniu Buddy, Platona, Seneki.
|
So wrz 01, 2007 12:35 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Zencognito napisał(a): Może i tak, ale to nijak nie zmienia faktu, że samo wcielenie się Boga w człowieka to nie jest chrześcijański "wynalazek" jak to Kamyk sugerował.
oczywiście.,jak napisałem,tak se napisze jeszcze raz: ewolucja a nie rewelacja.
|
So wrz 01, 2007 12:38 |
|
|
|