Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Przewrotne pytanie 
Autor Wiadomość

Hmmm...Zmartwychwstanie już było zanim Chrystus zmartwychwstał ? :o
Ponadto, już był na forum niejaki bolo czy olob, któremu za nic były świętości i pytam kolejny raz, czy uzywanie nazw i imion, zwłaszcza drogich chrześcijaństwu musi byc pisane z małej litery ?
Pozdrawiam.

No widocznie tam byc "musi" dla niektorych Bolkow! :lol: Ja tam z szacunku dla blizniego pisze nazwy wlasne z duzej litery, ale przypuszczam, ze Chrystus by takie "ceregiele" olaj - On byl ponadto! :)

Pozdrawiam serdecznie Was! :)

P.S. Brak respektu dla Czyjes Wiary, jest dowodem braku szacunku dla samego siebie, wiec moze te Nasza Wiare negujace Bolki potrzebuje naszej milosci i zrozumienia!? :D Sceptyczne Bolki, przytulam Was! :lol:

So wrz 01, 2007 5:56

Nie zadalam Tobie pytania, jednak Ty odpowiedziales i to bez sensu

Sprostowałem nieprawdę którą napisałaś o tym, że przed chrześcijaństwem żadna religia nie propagowała przebaczania wrogom itd., więc jak najbardziej moja wypowiedź miała sens.

So wrz 01, 2007 8:32

Uważam, że absolutnym novum, które wprowadził Jezus i chrześcijaństwo, to bezwarunkowa miłość wszystkich ludzi - nawet nieprzyjaciół

http://pl.wikipedia.org/wiki/Metta
"Mettā (...) oznacza bezwarunkową i nie przywiązaną do konkretnych obiektów miłującą dobroć, kochającą życzliwość, miłowanie.
(...)
Obiektem medytacji mettā jest praktyka miłującej dobroci (miłości bez przywiązania, miłości nie-wyłączającej) wobec wszystkich czujących istot. Praktykę zazwyczaj rozpoczyna się od kultywowania miłującej dobroci w stosunku do siebie samego (...), następnie pole skupienia rozciąga się na osoby bliskie sercu, przyjaciół, nauczycieli, znajomych i obcych ludzi, a w końcu na wrogów i nieprzyjaciół."

So wrz 01, 2007 9:29
zbanowany na stałe

mam nadzieję,ze tym razem nikt nie będzie zarzucał
Cytuj:
kyobowi

,że założył głupi temat. mi też chodziło po głowie,by poruszyć podobne kwestie-tak naprawdę chrzescijaństwo jest religią pod tym względem taką samą jak wszystkie inne-psychomitologicznym konstruktem przetwarzającym
wątki,postacie,archetypy,symbolikę,schematy zachowań i inne elementy kultury.jak wiele przed nią i zapewne wiele po niej.

So wrz 01, 2007 10:03
zbanowany na stałe

oj,nie chodziło mi o cytat,tylko o pogrubienie,więc: kyobowi.

So wrz 01, 2007 10:04
zbanowany na stałe

Bylo? Masz poparciew faktach? :biggrin: Czy TYLKO znow MITOLOGIA? :lol:

taka sama jak Zmartwychwstały Chrystus.
i-uprzedzając pytanie:wiem,że działający ok 2000 lat temu człowiek imieniem Jezus jest postacią historyczną.
ale Jezus Zmartwychwstały to juz efekt nałożenie na tegoż czlowieka uniwersalnego motywu mitycznego,ot.

So wrz 01, 2007 10:11

A czy w jakiejkolwiek innej religii Bóg stał się człowiekiem?

So wrz 01, 2007 10:12

aby Bóg mógł się stać człowiekiem należało by najpierw udowodnić istnienie Boga

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

So wrz 01, 2007 10:17
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

kyob,założyłeś fajny temat to nie psuj go teraz glupotami.

So wrz 01, 2007 10:21

Tak, w hinduizmie i to wiele razy - patrz awatara.

So wrz 01, 2007 10:40
zbanowany na stałe

acz zapewne gdyby trzymać się ściśle koncepcji jedynego w historii wcielenia Boga zyjącego życiem człowieka od narodzin do śmierci to pewnie wyszło by na to,że Chrystus byłby jedyny,..
choć tak czy inaczej jest to raczej ewolucja niż rewelacja...

So wrz 01, 2007 11:27
zbanowany na stałe

acz zapewne gdyby trzymać się ściśle koncepcji jedynego w historii wcielenia Boga

mam na myśli,ze chyba żadna z religii dopuszczających boskie wcielenie nie twierdziła,że nastąpiło ono w historii tylko raz i już się nie powtórzy.

So wrz 01, 2007 11:30

Może i tak, ale to nijak nie zmienia faktu, że samo wcielenie się Boga w człowieka to nie jest chrześcijański "wynalazek" jak to Kamyk sugerował.

So wrz 01, 2007 12:06

Wiara w Nauki Jezusa, czyli religia na nich oparta, "wprowadzila" BEZWARUNKOWA MILOSC, czyli nawet do nie-przyjaciol (nadstawianie drugiego policzka, itp) i PRZEBACZANIE oraz rownosc i nieosadzanie blizniego jak i emancypacje! :D Tego zadna inna religia (mi znana) nie propagowala!

Ciekawe ktory z chrzescijan - o katolikach nie wspominajac - wprowadza to w zycie. :) Ale to inny temat.

To wszystko bylo znane od dawna. W nauczaniu Buddy, Platona, Seneki.

So wrz 01, 2007 12:35
zbanowany na stałe

Może i tak, ale to nijak nie zmienia faktu, że samo wcielenie się Boga w człowieka to nie jest chrześcijański "wynalazek" jak to Kamyk sugerował.

oczywiście.,jak napisałem,tak se napisze jeszcze raz: ewolucja a nie rewelacja.

So wrz 01, 2007 12:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona