Oskarżam nieodpowiedzialnego Ojca !
| Autor |
Wiadomość |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
WaszJudasz napisał(a): było dla Boga nie do wybaczenia
sory,miało być "nie do pomyślenia'
|
| N wrz 02, 2007 13:20 |
|
|
|
 |
|
Katarzyna M. Orłoś
|
WaszJudasz napisał(a): (...)cała historia z ukrzyżowaniem wygląda na okrutną-acz efektowną-fanaberię.
Tia...
http://www.youtube.com/watch?v=aecIISVN ... ed&search=
"uwierz, a bedziesz uzdrowiony"
Pozdrawiam Was! 
_________________ Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.
|
| N wrz 02, 2007 15:25 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
chyba nie rozumiesz znaczenia słowa 'fanaberia',bo wnioskuję z tego do czego odnośnik mi podałaś,że zrozumiałas mój post jako zaprzeczenie faktu ukrzyzowania Chrystusa,podczas gdy mi chodziło o jego bezsens i zbędność .
|
| N wrz 02, 2007 15:42 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: Zakładając ,ze Bóg istnieje oskarżam Boga za to ,że obciążył mnie wątpliwą winą pierwszych ludzi .Nikt przy zdrowych zmysłach nie umiescił by dzieci i całe pokolenie w wiezieniu za winę ich rodziców .Żaden kochający ojciec nie wygnał by własnych dzieci z powodu jednego nieposłuszeństwa. 1) Bóg Cię nie obciążył - obciążyli siebie i swoje dzieci Adam i Ewa. 2) Rozumujesz po ludzku, a nie wiesz jak rozumuje Bóg. 3) Kochający rodzice nie tylko głaszczą dzieci po głowach i wybaczają - ale też starają się, aby dzieci wyniosły jakąś naukę, zrozumiały coś. Cytuj: aki ja miałem wpływ na życie i postepowanie Adama i Ewy?Nie miałem na to zadnego wpływu ,że oni nie posłuchali Boga ! Nie miałem żadnego wpływu na to ,że sie urodziłem ,ja nie wybrałem sobie genów i predyspozycji wiec niech nikt nie ma do mnie pretensji oto ,ze uwazam to za niesprawiedliwe i pozbawione sensu .Nie miałem zadnego wplywu na to ,że urodziłem sie w takim a nie innym srodowisku ,ze urodziłem sie teraz a nie wczesniej czy póżniej To chyba każdy wie, że nie miałeś  Nie musisz tyle pisać Masz wolną wolę. Możesz robić, co chcesz. Żyjesz z grzechem pierworodnym - ale on tak naprawdę do końca Cie nie determinuje, bo masz Kościół, sakramenty, przykazania, wskazówki - drogę do tego, aby pomimo grzechu Adama i Eway oraz swoich grzechów osiągnąć zbawienie. W ogóle - dziwnie wygląda: 1) oskarżanie Boga w którego nie wierzysz 2) o wątpliwości, które najwyraźniej nie mają dla ciebie znaczenie (patrz wyżej) Cytuj: BO TO WŁAŚNIE TO UKSZTAŁTOWAŁO MNIE CZY GOGOŚ INEGO .I TO WŁASNIE TA ZEWNETRZNA,BOŻA INGERECJA SPRAWIŁA ,ZE JESTEM TAKI A NIE INNY I NIECH TEN KTOŚ MA TERAZ PRETENSJE DO SIEBIE ,ŻE GRZESZE ,CZY NIE GRZESZE,JA NIE WYMYSLIŁEM ZŁA I GO NIE STWORZYŁEM ,WIC NIE MUSZĘ Z TYM ZŁEM WALCZYĆ! Jak Boża ingerencja  Grzechu dopuścili się ludzie - Adam i Ewa, wbrew Bożemu zakazowi. Grzeszysz - tez w konsekwencji czynu rodziców, a nie dlatego że Bóg ich ukarał za to co zrobili. Bóg nie stworzył zła ani też go nie wymyślił. To jeden z jego aniołów zdecydował się odwrócić od Boga i wybrał własną drogę, a przez cały czas stara się na swoją stronę przekabacić ludzi. Cytuj: No chyba ,że założymy iz Boga nie ma i wtedy oskarżanie Boga o nieszczęscia tego swiata przestają mieć sens Bomba  Jak Bóg jest - to wszystko właściwie jest jego wina... nawet gdy na pierwszy rzut oka widać, że tak nie jest. Jak kupisz nowy komputer, który po jakimś czasie się psuje - to obwiniasz za problem tego, ktor ten komputer zrobił (złożył, zmontował), czy tego kto go wymyślił  ... Cytuj: Żaden kochający ojciec nie przygladał by sie ze spokojem jak wąż podchodzi jego dzieci ,wynik takiej konfrontacji nie trudno sobie wyobrazić ,to też jeszcze większą winę ponosi Bóg ,który o wszystkim wiedział i niereagował. Bzdura. Bóg zareagował jeszcze przed kuszeniem - ostrzegł ludzi. To nie było tak, że oni grzecznie siedzieli w Edenie, przyszedł wąż i dał jabłko, zjedli - a potem Bóg ich wywalił, bo po fakcie im powiedział że nie wolno im jeść jabłek akurat z tego drzewa, z którego zjedli. Bóg powiedział, ostrzegł - przed cała sytuacją. A człowiek z wolną wolą zdecydował, że zrobi inaczej niż Bóg chciał. Podjął decyzję, zrobił - konsekwencje są. Cytuj: Pierwsi ludzie nie znali jeszcze węża ,Bóg juz go znał i czekał tylko sposobu aby wypędzić nas z raju .  :D:D:D:D
Spisek - Bóg stworzył ludzi tylko po to, aby wywalić ich z raju...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N wrz 02, 2007 16:18 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
ToMu napisał(a): Bóg Cię nie obciążył - obciążyli siebie i swoje dzieci Adam i Ewa.
nie.to Bóg umyslił sobie by wszyscy ludzie ponosili konsekwencje czynu pierwszych.
jeśli nie kłóci sie to z Twoim poczuciem sprawiedliwości to gratuluję Tobie i Całemu Kościołowi Świetamu..
|
| N wrz 02, 2007 16:25 |
|
|
|
 |
|
Katarzyna M. Orłoś
|
WaszJudasz napisał(a): chyba nie rozumiesz znaczenia słowa 'fanaberia',bo wnioskuję z tego do czego odnośnik mi podałaś,że zrozumiałas mój post jako zaprzeczenie faktu ukrzyzowania Chrystusa,podczas gdy mi chodziło o jego bezsens i zbędność .
Chyba Ty zakladasz, ze ja czegos nie rozumiem, ale masz takie prawo - kto bladzi(?), ten odnajduje..
A tak a propo linku - przegladnales IV filmiki? Zrozumiales "bezsens i zbędność" ukrzyzowania Chrystusa?
Pozdrawiam Was seredecznie!
P.S. A Twoj nicki "mowi" "WaszJudasz", czyli moj tez? Tys z tych "naszych"? 
_________________ Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.
|
| N wrz 02, 2007 16:34 |
|
 |
|
Katarzyna M. Orłoś
|
[quote=ToMu](...)nie wiesz jak rozumuje Bóg[/quote].
Bog, imho, nie rozumuje - rozumiesz co mam na mysli?
Pozdrawiam! 
|
| N wrz 02, 2007 16:38 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: 1) Bóg Cię nie obciążył - obciążyli siebie i swoje dzieci Adam i Ewa.
I to właśnie jest niesprawiedliwe.
|
| N wrz 02, 2007 16:42 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
z Waszych.
nie przeglądnąłem,może jutro,wybacz,że założyłem,że nie rozumiesz-po prostu kiedy zobaczyłem,ze rzecz traktuje o całunie turyńskim pomyślałem,że chodzi Ci o dowodzenie faktyczności ukrzyzowania.
choć zżera mnie ciekawość ,jak badanie całunu moze tłumaczyć sensowność wrzucania wszystkich ludzi w sytuacje udręczenia za nieposłuszeństwo dwojga i wyciągania tych ludzi z tej sytuacji przy pomocy jeszcze większego udręczenia jeszcze jednego człowieka.
|
| N wrz 02, 2007 16:42 |
|
 |
|
Katarzyna M. Orłoś
|
WaszJudasz napisał(a): z Waszych.. Cytuj: nie przeglądnąłem,może jutro,wybacz,że założyłem,że nie rozumiesz-po prostu kiedy zobaczyłem,ze rzecz traktuje o całunie turyńskim pomyślałem,że chodzi Ci o dowodzenie faktyczności ukrzyzowania. Mi chodzi o to, aby ktos czasem sie zastanowil, ze jesli Mandylion z Oddesy, zostal uznany przez wiekszosc swiata nauki, to czemu tak ciezko jest poniektorym zaakceptowac, ze mopze dzialy sie i beda sie dziac, rzeczy, ktorych nasz umysl nie pojmuje, czyli ponownie tej, jak to nazwales "bezsensownosci" smierci Chrystusa na krzyzu... Cytuj: choć zżera mnie ciekawość ,jak badanie całunu moze tłumaczyć sensowność wrzucania wszystkich ludzi w sytuacje udręczenia za nieposłuszeństwo dwojga i wyciągania tych ludzi z tej sytuacji przy pomocy jeszcze większego udręczenia jeszcze jednego człowieka
Ciekawosc jest dobra, ale niech Ciebie tam nic nie zzera, tylko raczej sie raduj, ze SZUKASZ!
Jezus, Chrystus, Syn Bozy, Swoim POSWIECENIEM OTOKI CIELESNEJ, POKAZAL NAM SENS ZYCIA WIECZNEGO!
Oczywiscie niewierzacy lub "racjonalista", czy jakikolwiek sceptyk, bedzie argumentowal takowe ZJAWISKO inaczej i tez jest fajnie, bo PRAWDA jedna jest, tylko ludzkie odmienne poglady sa czesto szukaniem zaprzeczen tego co jest, w mojej opinii oczywiscie, ktora nie powinna dla nikogo byc az tak wazna...
Pozdrawiam serdecznie! 
|
| N wrz 02, 2007 17:05 |
|
 |
|
Katarzyna M. Orłoś
|
Lo jejku!  Z Edessymialo byc!
(czemu tu nie da sie edytowac postow? 
|
| N wrz 02, 2007 17:09 |
|
 |
|
Seweryn
|
 Re: Oskarżam nieodpowiedzialnego Ojca !
Inny_punkt_widzenia napisał(a): .Żaden kochający ojciec nie przygladał by sie ze spokojem jak wąż podchodzi jego dzieci. ,wynik takiej konfrontacji nie trudno sobie wyobrazić ,to też jeszcze większą winę ponosi Bóg ,który o wszystkim wiedział i niereagowałPierwsi ludzie nie znali jeszcze węża ,Bóg juz go znał i czekał tylko sposobu aby wypędzić nas z raju .Mam nadzieje ,że ta historia nie jest prawdziwa ,ale uknuta przez człowieka ,który nie potrafił inaczej wyjasnić nikczemnosci człowieka.
Inny jesteś w dużym błędzie .
Powinieneś wiedzieć, że Bóg aby ukarać węża który był sprawcą grzechu pozbawił węża odnóży .Więc nie możesz mówić że Bóg nie reagował gdy wąż podchodził do jego dzieci . Dzieci miały wolną wolę , i uległy pokusie węża wybierając zło .Nie słuchały prawd ojca . Natomiast muszę powiedzieć z przykrością że niewierzący nie tylko nie słucha prawd ojca ale nawet zaprzecza samemu ojcu.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N wrz 02, 2007 20:19 |
|
 |
|
Paschalis
|
Ostatni OT został usunięty. Jak ktoś chce żalić się na to jaki to KK jest zły to niech to czyni gdzie indziej i nie zaśmieca tego wątku OT.
Wracając do tematu: Inny, jak widzę twoje podejście do tej kwestii to mi się przypomina taka anegdotka z czasów komuny gdy nauczycielka w szkole intensywnie wpajała dzieciom, że Bóg nie istnieje, a następnie kazała im na niego złorzeczyć i krytykować. A wtedy dzieci zdumione zapytały: "Dlaczego mamy złorzeczyć i krytykować Boga skoro go nie ma?". Otóż w twoim przypadku jest podobnie. Ciężko mi racjonalnie pojąć jak można mieć pretensje do kogoś kogo istnienia się nie uznajesz. Krytyka kogoś kto nie istnieje jest irracjonalna.
Przyjmując jednak na potrzeby tej dyskusji założenie, że owo oskarżenie pada z ust osoby wierzącej, no to należy sobie zadać pytanie dlaczego opierać się tylko na samym fragmencie o skuszeniu Adama i Ewy przez węża i wygnaniu ich z raju, skoro Biblia stanowi pewną całość, a odpowiedzią Boga na grzech człowieka, jest zawarcie z nim przymierza poprzez Abrahama, i wyrastające do rangi symbolu wyzwolenie narodu żydowskiego z niewoli Egipskiej, a w końcu poprzez wydanie swojego Syna na śmierć, żeby zgładził ludzkie grzechy. Dlaczego więc formułujesz swoje oskarżenie na podstawie jednego fragmentu Biblii, pomijając pozostałe i to co one mają w sprawie zerwanego przymierza z Bogiem do powiedzenia?
_________________ www.onephoto.net
|
| Pn wrz 03, 2007 8:07 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Panie Paschalis,proponuje dla równowagi usunąć post Lucyny,który jest offtopoem w o wiele większym stopniu.
Jezeli ten post zostanie tam gdzie jest,zrozumiem,że jest on częścią dyskusji i mam prawo na niego odpowiedziec.
|
| Pn wrz 03, 2007 8:13 |
|
 |
|
Paschalis
|
Słusznie, ostatni post Lucyny i jeszcze jeden Kasi (o Gorze i globalnym ociepleniu) też nie dotyczyły tematu więc również zostały usunięte.
_________________ www.onephoto.net
Ostatnio edytowano Pn wrz 03, 2007 8:20 przez Paschalis, łącznie edytowano 1 raz
|
| Pn wrz 03, 2007 8:18 |
|
|
|