ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Seweryn, czy Ty nie wierzysz w nie istnienie nie istniejącego Boga? Wierzę że Bóg jest .Tak mi każe sądzić nie tylko Religia , Wiara i Pismo lecz takrze ,rozum, logika i racjonalizm. Natomiast ty piszesz że wierzysz w naukę i rozum a zaprzeczasz nie tylko Bogu ale i naukowym definicjom Atei w świetle definicji jesteś wierząca: Cytuj: Wiara jest terminem wieloznacznym. W mowie potocznej oznacza przekonanie o czymś. W religiozawstwie natomiast polega na przyjęciu istnienia lub nie istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt. Świadoma decyzja przyjęcia takiej wiary nazywa się aktem wiary.
Główna definicja Ateizmu: Ateizm ; przekonanie mówiące, że Bóg , bogowie nie istnieją .
Czyli Ateizm to inaczej wiara , że Bóg , bogowie nie istnieją , bo przecież wiara to przekonanie o czymś. ( zgodnie z definicją wiary) Więc Ateiści przyjęli nie istnienie Boga jako akt wiary , bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt.
Więc albo nie zaprzeczaj definicjom ,albo nie pisz ,że wierzysz w naukę i rozum.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 11, 2007 22:17 |
|
|
|
 |
Atei
|
Cytuj: Atei w świetle definicji jesteś wierząca: Jeśli już, to "wierzą cy" - wiem, mój nick jest trochę mylący  Cytuj: W religiozawstwie natomiast [..] Od tego miejsca zaczynamy analizę, ponieważ "wiara" to określenie wieloznaczne. Czyli zastanawiamy się tylko nad religioznawstwem. Cytuj: W religiozawstwie natomiast polega na przyjęciu istnienia lub nie istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt.
Powołując się na tą definicję wiary, potwierdzasz, że nie masz żadnych dowodów wiarygodnie potwierdzających fakt istnienia Boga - z tym się z Tobą zgadzam.
A co do aktu wiary w nie istnienie boga:
Ja mam dowody na nieistnienie boga/bogów, tylko Ty nie chcesz ich do siebie przyjąć:
Założenia:
- Bóg jest wszechwiedzący i wie wszystko
- Bóg jest dobrem i jest miłosierny
- Bóg stworzył Szatana który był początkiem zła
Tak więc:
- Bóg jest twórcą zła, ponieważ stworzył Szatana, więc nie może być dobrem i nie może być miłosierny, albo
- Bóg nie jest twórcą zła, ponieważ nie wiedział co zrobi Szatan, więc nie jest wszechwiedzący i nie może wiedzieć wszystkiego
Te dwa ostatnie założenia wykluczają istnienie Boga wszechwiedzącego, a równocześnie miłosiernego.
Uhh, tak więc nie jestem wierzący 
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N lis 11, 2007 22:47 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Założenia: - Bóg jest wszechwiedzący i wie wszystko - Bóg jest dobrem i jest miłosierny - Bóg stworzył Szatana który był początkiem zła Tak więc: - Bóg jest twórcą zła, ponieważ stworzył Szatana, więc nie może być dobrem i nie może być miłosierny, albo - Bóg nie jest twórcą zła, ponieważ nie wiedział co zrobi Szatan, więc nie jest wszechwiedzący i nie może wiedzieć wszystkiego Te dwa ostatnie założenia wykluczają istnienie Boga wszechwiedzącego, a równocześnie miłosiernego. Uhh, tak więc nie jestem wierzący  Założenia: - Atei jest dużo wiedzący i wie wiele - Atei jest dobry i czasami miłosierny - Atei robi czasami złe rzeczy Tak więc: - Atei jest twórcą zła, ponieważ robi złe rzeczy, więc nie może być doby i nie może być miłosierny, albo - Atei nie jest twórcą zła, ponieważ nie wiedział co zrobi gdy czynił źle , więc nie jest dużo wiedzący i nie może wiedzieć wiele Te dwa ostatnie założenia wykluczają istnienie Atei dużo wiedzącego, a równocześnie dobrego i miłosiernego. W związku z powyższym muszę przyznać ci rację Atei napisał(a): Uhh, tak więc nie jestem wierzący 
w naukę i rozum.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 11, 2007 23:08 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Sewerynie zanim coś napiszesz to zastanów się czy aby analogia jest dobra.
Rozróżniasz dobro od nieskończonego dobra?
Coś nieskończenie dobrego nie może popełnić ani jednej złej rzeczy.
Ale to znowu nie jest temat na taką dyskusję. ; p
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 11, 2007 23:27 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Sewerynie zanim coś napiszesz to zastanów się czy aby analogia jest dobra. Rozróżniasz dobro od nieskończonego dobra? Coś nieskończenie dobrego nie może popełnić ani jednej złej rzeczy. Ale to znowu nie jest temat na taką dyskusję. ; p Więc nie dyskutuj 
|
N lis 11, 2007 23:36 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Więc nie dyskutuj 
Chętnie. Zrób coś tylko, by nie trzeba było Cię poprawiać.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 11, 2007 23:45 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): Więc nie dyskutuj  Chętnie. Zrób coś tylko, by nie trzeba było Cię poprawiać.
Już robię.
dobry dziekan - Prawda jest taka...
...że nie ma obiektywnej prawdy.
|
N lis 11, 2007 23:52 |
|
 |
wieczny_student
|
Mam tutaj link do rozważań Jarka Dabrowskiego (wuja zboj) o wierze ateistów:
http://www.geocities.com/jarkowi/articl ... nkers.html
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
N lis 11, 2007 23:55 |
|
 |
Seweryn
|
Bardzo ciekawy artykół . Dobry na rozwinięcie mojego tematu . Dzięki.
Polecam wierzącym , oczywiście Ateistom i Katolikom.
|
Pn lis 12, 2007 0:08 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Założenia: - Atei jest dużo wiedzący i wie wiele - Atei jest dobry i czasami miłosierny - Atei robi czasami złe rzeczy
Tak więc: - Atei jest twórcą zła, ponieważ robi złe rzeczy, więc nie może być doby i nie może być miłosierny, albo - Atei nie jest twórcą zła, ponieważ nie wiedział co zrobi gdy czynił źle , więc nie jest dużo wiedzący i nie może wiedzieć wiele
Te dwa ostatnie założenia wykluczają istnienie Atei dużo wiedzącego, a równocześnie dobrego i miłosiernego. Nie wydaje mi się, abym był nieskończenie dobry i nieskończenie wszechwiedzący - tak więc paplasz jakieś nieokreślone głupoty  Cytuj: Uhh, tak więc nie jestem wierzący Uśmiech...
w naukę i rozum.
Znów manipulujesz słowami - przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post, ale tym razem tak troszkę dokładniej, ok? 
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pn lis 12, 2007 0:12 |
|
 |
KeyMaker
|
Jeżeli ktoś lepiej się będzie się czuł gdy niewierzących będzie nazywał wierzącymi to nic mi do tego, ale na Boga nie mówcie że ateista to teista.
Pozdrawiam niewierzących w nieistnienie Boga.
_________________ Ciemność widze ...
|
Pn lis 12, 2007 0:42 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Nie wydaje mi się, abym był nieskończenie dobry i nieskończenie wszechwiedzący - tak więc paplasz jakieś nieokreślone głupoty  Znów manipulujesz słowami - przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post, ale tym razem tak troszkę dokładniej, ok?  Atei napisał(a): Założenia: - Bóg jest wszechwiedzący i wie wszystko - Bóg jest dobrem i jest miłosierny - Bóg stworzył Szatana który był początkiem zła
Tak więc wyjasnij to abyś nie musiał mówic o sobie że : - Bóg jest twórcą zła, ponieważ stworzył Szatana, więc nie może być dobrem i nie może być miłosierny, albo - Bóg nie jest twórcą zła, ponieważ nie wiedział co zrobi Szatan, więc nie jest wszechwiedzący i nie może wiedzieć wszystkiego
Te dwa ostatnie założenia wykluczają istnienie Boga wszechwiedzącego, a równocześnie miłosiernego. 1.A gdzie w Biblii pisze , że Bóg jest nieskończenie dobry ,jest po prostu dobry i miłosierny. 2.I skąd wiesz , że Bóg nie wiedział co zrobi Szatan? 3.I czemu twierdzisz ,że to Bóg jest twórcą zła skoro sam piszesz, że to Szatan był początkiem zła. Więc wyjaśnij proszę ,aby to co mówisz nie świadczyło że : Atei napisał(a): Znów manipulujesz słowami
|
Pn lis 12, 2007 0:46 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: 1.A gdzie w Biblii pisze , że Bóg jest nieskończenie dobry ,jest po prostu dobry i miłosierny. To doskonały Bóg nie jest doskonale miłosierny i dobry? o_O Cytuj: 2.I skąd wiesz , że Bóg nie wiedział co zrobi Szatan? Zwróć uwagę na słowo "albo" między tymi dwoma założeniami. Cytuj: 3.I czemu twierdzisz ,że to Bóg jest twórcą zła skoro sam piszesz, że to Szatan był początkiem zła.
Jeśli Bóg wiedział, że Szatan w pewnym momencie zapoczątkuje zło, to tym samym stwarzając go wyraził zgodę na to, żeby ten Szatan zrobił to co zrobił. To jest jedno z moich założeń, przypominam o słowie "albo" między dwoma ostatnimi.
|
Pn lis 12, 2007 1:50 |
|
 |
tommy
|
 Re: ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
Seweryn napisał(a): Więc Ateiści przyjęli nie istnienie Boga jako akt wiary , bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt. I co z tego? Jak wielokrotnie mowilem - negacja badz nie wypowiadanie sie na temat prawdziwosci tezy pozytywnej(gdy nie istnieja przekonujace dowody na to, ze owa jest prawdziwa) to postawa zdecydowanie bardziej racjonalna od przekonania, ze ta teza jest prawdziwa bez dowodow. Take zalozenie to wrecz podstawa naszego funkcjonowania(ie. negacja istnienia wszelkich fantastycznych bytow i zjawisk gdy nie zostana nam dostarczone dowody) jak i naszego systemu prawnego(ie. niewinny poki nie jest udowodniona wina). Seweryn napisał(a): Ateiści tak jak Katolicy używają WIARY, tylko w odwrotnym kierunku , wiary iż Bóg nie istnieje. W taki sam sposob w jaki sadownictwo uzywa WIARY na temat niewinnosci oskarzonego dopoki nie zostana dostarczone dowody. Seweryn napisał(a): Ich światopogląd jest dość słabo uzasadniony i nie poparty żadnymi materiałami historycznymi . Ze co? Seweryn napisał(a): Nie mogą mieć więc żadnej pewności . I co z tego? Nie mozesz miec stuprocentowej pewnosci na temat jakiegokolwiek stwierdzenia. Ateizm wyjatkiem nie jest. Seweryn napisał(a): Mają natomiast swoich proroków ,lub ludzi którzy głoszą ich wiare np. Dawkins , który zajmuje się Bogiem , mówi i pisze o Bogu częściej niż niejeden Biskup . Eh bzdura. Ateizm nie jest skodyfikowany w zaden sposob. Moj respekt wobec Dawkinsa niczym sie nie rozni od mojego respektu wobec niesamowitego kolarza, koszykarza, pisarza, poety, aktora czy dowolnego innego czlowieka ktory jest wybitny w swojej dziedzinie. Seweryn napisał(a): Jednak jego przekonania oparte są tylko na wierze , że Boga niema ,bo przcież nauka na ten temat się nie wypowiada , gdyż nauka potrzebuje dowodów , a nie wiary . Oczywiscie. Nauka przyjmuje postawe agnostyczna. Seweryn napisał(a): A więc chcąc niechcąc , w świetle definicji ,Ateiści są wierzący ...że Boga nie ma . A ich światopogląd oparty jest między innymi na baśniach Andersena.
I co z tego Seweryn?
Ta cala dyskusja "niewiara w istnienie bogow" i "wiara w nieistnienie bogow" i "ateisci tez wierza" jest doprawdy jalowa. To semantyka ktora w gruncie rzeczy ma znaczenie tylko w jednym aspekcie - gdy ateista sam okresla czy sadzi, ze 'wierzy' czy 'wie', ze Boga nie ma(co oczywiscie ma zerowy wplyw na stan faktyczny).
Doprawdy nie wiem co wy chcecie udowodnic klocac sie na temat tego czy wierzymy czy nie. Jesli nie chcemy kompletnie ignorowac tego jak okreslamy prawdziwosc tez w naszym codziennym zyciu czy funkcjonowania systemu prawnego to postawa ateistyczna i tak pozostanie bardziej racjonalna.
|
Pn lis 12, 2007 6:34 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
tommy napisał(a): I co z tego?
Jesli nie chcemy kompletnie ignorowac tego jak okreslamy prawdziwosc tez w naszym codziennym zyciu czy funkcjonowania systemu prawnego to postawa ateistyczna i tak pozostanie bardziej racjonalna. Zapomniałeś o jednym zdaniu . A właśnie ono mówi jak często określasz prawdziwość tez w swoim życiu (bardziej racjonalnym): Cytuj: Ich biblią są Baśnie Andersena .Ateiści głęboko wierzą , że postaci z ich księgi nie istnieją ,dlatego często się na nie powołują.
No ale dobra .Pytasz co z tego? .Ano to z tego ,że od dziś można się zwracać do Ateistów per wierzący.
|
Pn lis 12, 2007 9:44 |
|
|
|