Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zmysły - po śmierci... 
Autor Wiadomość
Tu masz rację: nikt Cię nie słucha, może więc skończ gadać?

Crosis

Śr lis 14, 2007 19:44
A ja wam odradzam rozmawiać z aztec jako że to jest ateista, bo po co się trudzić?

Wiara katolicka zakłada trud i cierpienie jako najpewniejszą drogę zbawienia :-). Dla mnie rozmowa nie jest trudem, to sama przyjemność.

Panie mnie zaskakują :-)
Lucyna napisał(a):
roznica zasadnicza jest to, co bedzie z czlowiekiem po smierci (jego dusza trafia do nieba, czesto po czysccu, albo do piekla) a co bedzie po cial zmartwychwstaniu bo chyba mieszasz te dwie kwestie.

Zawsze myślałem, że czyściec jest etapem przejściowym do piekła i nieba. A tutaj się okazuje, że to niebo jest etapem przejściowym do ciał zmartwychwstania. Tego mnie na religi nie uczono :-)

Teresse napisał(a):
Wszyscy otrzymają nowe ciała- takie jakie będą chcieli, seksu nie będzie gdyż w niebie nie ma płci

A jak ktos będzie chciał mieć płeć ? Więc jeżeli wszyscy będziemy obojniakami, to czy biblia mówi coś na temat jak będziemy wyglądać od pasa w dół ? :-)

Śr lis 14, 2007 22:30

Wszyscy otrzymają nowe ciała- takie jakie będą chcieli, seksu nie będzie gdyż w niebie nie ma płci

A po zmartwychwstaniu ?

Śr lis 14, 2007 22:51
A ja wam odradzam rozmawiać z aztec jako że to jest ateista, bo po co się trudzić? Przecież to i tak go nie przekonacie (jak napisał 1024 posty na forum katolickim i dalej nie wierzy...). Raczej wam bym radził mieć dyskusję tak dla ogólnego zainteresowania, ale kto mnie słucha...

Ciekawie brzmi ta wypowiedź "myślącego" w zestawieniu z jego podpisem

Cytuj:
Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34)

Obłuda w czystej postaci, wstyd przed ateistami. Ciekawe kto cię religii uczył, chyba jakiś fanatyk.

Śr lis 14, 2007 22:54
Acha, czyli różni katolicy różnie wierzą,
bo chyba większość twierdzi, że nie będzie ciał tylko sama dusza niematerialna.

Czyli skoro ciało to i jedzenie, i wszystkie inne czynności z tym związane. Zbłeś mnie trochę tymi poglądami. I tym pojawia się lawina pytań:
1. Z którego okresu ciało bóg wskrzesi wskrzesi dziadków i dzieci ?
2. Czy zmarłe dzieci zrobi starszymi czy dziećmi ?
3. Czy zmartchwychwstałe ciało będzie się starzało ?
4. Czy zmarłych starców zrobi młodszymi, czy będą dziadkami ?
5. Czy będziemy zabijać dla pożywienia (tak jak jest to dzisiaj) ?
6. Czy będzie można uprawiać seks (skoro zmysły będą to i narządy również ;-) ?
7. Czy wskrzesi nas w naszych miastach, czy na innych kontynentach.
9. Czy brzydkich i ułomnych wskrzesi pięknymi czy dalej pozostaną brzydcy, np, ze zniekształconą twarzą ?

No tak, ale najnowsze katolickie koncepcje czyśćca i piekła zmierzają ku temu, że będzie to stan duszy, duszy cierpiącej ?
10. Czy w piekle też będą ciała i zmysły, czy może dusza ?
11. Jak w piekle będziemy odczuwać cierpienie ? Czym ?

12. Czy zgniecionych i roztrzaskanych biedaków, którzy doświadczyli bożej miłości (np. przez eksplozję ładunku wybuchowego podczas wojny) zbawi w kawałkach, czy pozbiera i ułoży? A jeśli wyparowali? Może znajdą się w błękitnym królestwie, jako dymek? Kto wie... :diabel:

Śr lis 14, 2007 23:07

Wiara katolicka zakłada trud i cierpienie jako najpewniejszą drogę zbawienia

Herezja :P ;) Najpewniejsza droga osiągnięcia zbawienia to przestrzeganie Przykazania Miłości :)

Cytuj:
Zawsze myślałem, że czyściec jest etapem przejściowym do piekła i nieba. A tutaj się okazuje, że to niebo jest etapem przejściowym do ciał zmartwychwstania. Tego mnie na religi nie uczono

Czyściec może być etapem przejściowym do nieba. Ale niebo nie jest etapem przejściowym do zmartwychwstania ciał

P.S - a niektóre osoby poproszę o raczej rzeczową dyskusję, niż wymyślanie kolejnych skrajnych sytuacji :)

Śr lis 14, 2007 23:27

Post !
@profos20:
A czy ty jesteś ateistą? Bo po twojej wypowiedzi zgadnę że tak.
Zresztą to wszyscy ateiści na tym forum powinni mieć tylko jeden dział do pisania dla szukających BOGA, przymusowo. A ci co już nie szukają ale propagują ateizm powinni dostać bana.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Cz lis 15, 2007 11:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2