Czy jest sens ciągle dyskutować o czymś w co się nie wierzy?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
No napisał(a): O nim akurat nie prawde mówiąc wątpie by jego historia była aż tak ciekawa dla kogokolwiek za to swego czasu mocno zainteresowałem się losami niejakiego Frodo Bagginsa i nie tylko ja zajrzyj choćby tutaj : http://forum.tolkien.com.pl/a wcześniej czytałem sporo książkowych Gwiezdnych Wojen jeśli wpiszesz w google Gwiezdne Wojny lub Star Wars znajdziesz tysiące jeśli nie miliony ludzi którzy dyskutują o tym całymi latami zresztą nie tylko dyskutują więc lepiej posłuchaj dobrego dziekana i przyznaj uczciwie, że byłeś w błędzie bo te twoje uniki są dość żałosne...
Że byłem w błędzie odnośnie czego?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt gru 07, 2007 22:22 |
|
|
|
 |
No
|
Czyżbyś zapomniał?
Że niemożna rozmawiać o czymś co nie istnieje tymczasem ludzie rozmawiają o tym nie rzadko więcej niż o tym co istnieje w rzeczywistości.
|
Pt gru 07, 2007 22:29 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Czyżbyś zapomniał? Że niemożna rozmawiać o czymś co nie istnieje tymczasem ludzie rozmawiają o tym nie rzadko więcej niż o tym co istnieje w rzeczywistości.
A gdzie ja piszę że nie można rozmawiać? .Można rozmawiać o wszystkim . Jednak ciągła rozmowa o "rzeczach" których "nie ma" jest mało racjonalna . Ja rozmawiam o tym co według mnie istnieje .Nie rozpisuję się kilka tysięcy razy o czymś czego według mnie nie ma . Jednak ludzie robią różne niedorzeczne żeczy i ja im tego zabronić nie mogę i nawet nie chcę .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt gru 07, 2007 22:40 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
O rany ;d
Jak w ogóle można powiedzieć, że rozmawianie o rzeczach nieistniejących jest "mało racjonalne"?
Interesowanie się fantastyką jest "mało racjonalne"?
Oglądanie filmów nie opartych na faktach jest "mało racjonalne"?
Czytanie książek jest "mało racjonalne"?
Kogo ty chcesz oszukać i o co Ci w ogóle chodzi?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So gru 08, 2007 10:27 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): O rany ;d Jak w ogóle można powiedzieć, że rozmawianie o rzeczach nieistniejących jest "mało racjonalne"? Interesowanie się fantastyką jest "mało racjonalne"? Oglądanie filmów nie opartych na faktach jest "mało racjonalne"? Czytanie książek jest "mało racjonalne"? Kogo ty chcesz oszukać i o co Ci w ogóle chodzi?
Fantastyka naukowa istnieje
filmy nie oparte na faktach istnieją
książki istnieją
Bóg istnieje
Więc widzisz ,że tak na prawdę rozmawiasz o tym co istnieje .
|
So gru 08, 2007 10:36 |
|
|
|
 |
No
|
istnieje Biblia i jej fanklub  Bóg to postać literacka i jest tak samo prawdziwy jak Frodo Baggins z Shire...
|
So gru 08, 2007 11:29 |
|
 |
olek
|
Seweryn napisał(a): Fantastyka naukowa istnieje filmy nie oparte na faktach istnieją książki istnieją Bóg istnieje
1. Postaci, wydarzenia, zjawiska opisane w fantastyce realnie nie istnieja
2. Postaci, wydarzenia, zjawiska przedstawione w filmach nie opartych na faktach realnie nie istnieja
3. Postaci, wydarzenia, zjawiska bedace fikcja literacka, opisane w ksiazkach realnie nie istnieja
4. Bog opisany w ksiedze zwanej Biblia, czy Pismem Swietym, przedstawiony w filmach na podstawie tego dziela, realnie nie istnieje
_________________ "... myśleć, mówić i kształtować się na zasadzie autonomii i odwagi intelektualnej bez ograniczenia ideologiczną poprawnością"
|
So gru 08, 2007 14:13 |
|
 |
Seweryn
|
olek napisał(a): 1. Postaci, wydarzenia, zjawiska opisane w fantastyce realnie nie istnieja 2. Postaci, wydarzenia, zjawiska przedstawione w filmach nie opartych na faktach realnie nie istnieja 3. Postaci, wydarzenia, zjawiska bedace fikcja literacka, opisane w ksiazkach realnie nie istnieja 4. Bog opisany w ksiedze zwanej Biblia, czy Pismem Swietym, przedstawiony w filmach na podstawie tego dziela, realnie nie istnieje
5 .Olek nie istnieje .
Mówić można wiele, jednak samo słowo bez uzasadnienia jest warte tyle co nic.
|
So gru 08, 2007 19:02 |
|
 |
olek
|
Seweryn napisał(a): 5 .Olek nie istnieje .
Mówić można wiele, jednak samo słowo bez uzasadnienia jest warte tyle co nic.
uzasadnij zatem, ze rozmawianie i/lub interesowanie sie na dluzsza mete czyms co nie istnieje, jest malo racjonalne!
_________________ "... myśleć, mówić i kształtować się na zasadzie autonomii i odwagi intelektualnej bez ograniczenia ideologiczną poprawnością"
|
So gru 08, 2007 19:08 |
|
 |
Seweryn
|
olek napisał(a): Seweryn napisał(a): 5 .Olek nie istnieje .
Mówić można wiele, jednak samo słowo bez uzasadnienia jest warte tyle co nic. uzasadnij zatem, ze rozmawianie i/lub interesowanie sie na dluzsza mete czyms co nie istnieje, jest malo racjonalne!
Nie przynosi to żadnego pożytku .Rozmowa o czymś co według naszej wiary nie istnieje jest niepotrzebną stratą roboczogodzin .
|
So gru 08, 2007 19:33 |
|
 |
No
|
Cytuj: Nie przynosi to żadnego pożytku .Rozmowa o czymś co według naszej wiary nie istnieje jest niepotrzebną stratą roboczogodzin .
Jeśli sprawia nam przyjemność to nie jest.
|
So gru 08, 2007 19:43 |
|
 |
olek
|
ok, wiec dalsza dyskusja z Toba nie ma zadnego sensu, bo w swojej prostocie nie zrozumiesz jak wiele dobra i zdrowej przyjemnosci moze przyniesc ZAINTERESOWANIE I PASJA!
bede spotykal sie i rozmawial z fanami gwiezdnych wojen, wladcy pierscieni.
bede mowil swoim dzieciom o swietym mikolaju, ktory w czasie ich snu wklada do butow slodkie upominki.
bede rozmawial ze znajomymi o przeczytanej ksiazce / obejrzanym filmie
bede czerpal z tego wszystkiego przyjemnosc, bo jestem normalny i TO JEST NORMALNE
jesli myslisz inaczej, nie mozna nazywac Cie normalnym 
|
So gru 08, 2007 19:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To jak gadanie do ściany... Skończ Waść wstydu oszczędź. Seweryn, jesteś gorszy, niż wierzący, bo oni przynajmniej tylko wierzą, a ty znasz prawdę: bóg istnieje
Prawdopodobnie, gdybym chciał na to dowodów odpowiedziałbyś: "zacznij się do niego modlić". Właśnie na takim poziomie jesteś. Żenujące... 
|
So gru 08, 2007 19:47 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Jeśli sprawia nam przyjemność to nie jest. Nie wtedy jest tylko przyjemne .Przyjemność nie musi być racjonalna. Można czerpać przyjemnośc z wielu nieracjonalnych zdarzeń ,np niektórzy czerpią przyjemność z obrażania ,jest to nieracjonalne ,ale dla niektórych może być przyjemne np. olek napisał(a): jesli myslisz inaczej, nie mozna nazywac Cie normalnym  inni czerpią przyjemność z narkotyków . tommy napisał(a): - pod wplywem dzialania odpowiednich narkotykow czujesz szczescie. Jeszcze inni z: tommy napisał(a): Pedofila cieszy kazde dziecko ktore moze molestowac. Morderce kazda kolejna ofiara. Gwalciciela podobnie. Heroinisty kolejna dawka.
Wszystko to jest mało racjonalne lecz dla niektórych przyjemne .
Rozmowa o czymś czego nie ma ,jest równie nieracjonalna choć jest dla was przyjemna.
|
So gru 08, 2007 20:11 |
|
 |
Seweryn
|
Jednak nie przejmujcie się ,głowa do góry . Jest jedno racjonalne wytłumaczenie tego, że rozmawiacie o Bogu . Po prostu go poszukujecie i za to was cenię. To jest dobre i godne pochwały , w dodatku szukacie w dobrym miejscu 
|
So gru 08, 2007 21:21 |
|
|
|