Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy niewierzący w Kościół może studiować teologię? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Czy z tego co pisze Kamyk mam rozumieć,że teolog, który zgłębiając swoją dziedzinę straci wiarę przestanie być teologiem?

Cz gru 27, 2007 15:19

Myślę, że mógłbym zaryzykować takie stwierdzenie

Cytuj:
Nie no OK, nie będę dyskutował z studentem "doktorem" teologii. 3, 5 roku to naprawdę wyjątkowy kawał czasu. Widzę, ze po takim czasie można pozjadać wszystkie rozumy...i zostać katechetą w podstawówce.

Nie trzeba być w czymś wybitnym specjalistą, żeby pewne rzeczy odczuć samemu. Ale jeśli dla Ciebie wiążące jest zdanie autorytetów - to Cię muszę zmartwić, bo właśnie tą zasadę najbardziej słyszałem od specjalistów z hab. i prof. przed nazwiskiem
Poza tym naprawdę nie sądzę żebyś wiedział tutaj lepiej ode mnie, a tak się zachowujesz

Cz gru 27, 2007 16:36

Teolog musi być osobą wierzącą. Jako osoba wierząca przyjmuje za ostateczną instancję w sprawach wiary Kościół. Innymi słowy - wierność i posłuszeństwo nauce Kościoła należy do metodologii teologii. Dlatego też ktoś taki nie może być dobrym teologiem

Z pewną taką nieśmiałością, jako że teologii nigdy nie studiowałem, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą Kamyku.

Pierwsze czego mi brakuje w dyskusji to definicji "dobrego teologa", ale niezależnie od tego teoretycznie nie trzeba wierzyć, żeby - uprawiając teologię - poruszać się w ramach nakreślonych przez Kościół.

Można wszak - nawet będąc niewierzącym - poruszać się tylko w granicach określonych nauczaniem Kościoła.

Jednakowoż (lubię to słowo), nie wyobrażam sobie, aby ktoś kto nie wierzy był zdolny do takiego "samoograniczenia" i poddania autorytetowi Kościoła - choć może mam zbyt małą wyobraźnię.

Cz gru 27, 2007 18:54
Zobacz profil ICQ WWW

Owszem, ktoś niewierzący może się w ramach ortodoksji poruszać, jednak cały czas obstaję przy tym, że będzie to dla niego religioznawstwo (dość specyficzne, ale jednak), a nie teologia

Cz gru 27, 2007 19:07

Owszem, ktoś niewierzący może się w ramach ortodoksji poruszać, jednak cały czas obstaję przy tym, że będzie to dla niego religioznawstwo (dość specyficzne, ale jednak), a nie teologia

Nie zgadzam się z tobą. Studiowałam religioznawstwo, i mogę cię zapewnić ze nie ma ono nic wspólnego ze studiowaniem teologii przez osobę mniej wierzącą.
Religioznawstwo jest rzetelną nauką, w której jedną z zasad jest to, że "kto zna jedną, nie zna żadnej". Mowa rzecz jasna o religiach, ponieważ religioznawstwo jest zasadniczo nauką porównawczą.
Inną istotną zasadą jest to, że religioznawstwo nie zajmuje się tym, czy bóg jest (i jaki jest) czy też go nie ma. Istotne jest to, że są ludzie którzy w tego boga wierzą. Dlatego też w kursach mają spory udział psychologia, socjologia oraz fenomenologia.
P.S. Mój bardzo zresztą sympatyczny proboszcz widuje mnie raz na kilka lat (jeśli akurat jestem w domu gdy chodzi po kolędzie). Niemniej, gdy jakiś czas temu dyskutowaliśmy o możliwości podjęcia przeze mnie studiów na PAT, obiecał że stosowne zaświadczenie wystawi mi bez problemu.

Cz gru 27, 2007 19:37

Dlatego w którymś miejscu napisałem, że byłoby to dość specyficzne religioznawstwo, z zakresu katolicyzmu
Nawet jeśli nie religioznawstwo senso stricte, to jednak bliższe byłoby to religioznawstwu niż teologii

Cz gru 27, 2007 22:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2