Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy cenzura może być grzechem? 
Autor Wiadomość
a co złego jest w gołych cyckach żeby dzieci miały ich nie oglądać???
tak...
dziecku do ok. roku cycki trzeba i wolno oglądać a potem ma 17 lat kiedy nie wolno a potem już wolno.

małych dzieci poza wszystkim nie da się zgorszyć bo nie są jeszcze na tyle wtłoczone w kierat kultury...

to o czym piszesz to nie cenzura tylko zwykłe zniewolenie.

Śr cze 25, 2008 16:12

Pewna osoba opowiedziała mi taki dowcip, odnośnie tego kiedy dzieci należy odstawić od piersi [akurat sama miała taki dylemat].
Jeśli dziecko przyjdzie do mamy i poprosi 'możesz mi dać trochę mleczka do kawy' to znaczy że to najwyższy czas na odstawienie mleka.

Cz cze 26, 2008 6:30

Cenzura nie jest dobra lub zła. Dobre lub złe może być jedynie jej użycie przez istotę zdolną do czynienia dobra lub zła (np. człowieka).

Zgadzam się z powyższą wypowiedzią, że to człowiek decyduje, czy cenzura będzie dobrą, lub złą. Logicznie, jeżeli cenzura będzie złą - to jak wszelkie zło będzie grzechem.
Nikt z chrześcijan nie powinien mieć wątpliwości, że np. cenzura Słowa Bożego - Biblii, jest grzechem. "2 Tym. 3:16
16. Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,
(BW)

Każda próba dodawania do tego co jest w Biblii, czegoś nie mającego w niej potwierdzenia, lub odwrotnie - nie mówienie tego co Ona zawiera, jest cenzurowaniem samego Boga. To już może być nawet grzech przeciwko duchowi Bożemu a z czym to się wiąże? - " : „Wszelkiego rodzaju grzech i bluźnierstwo będą ludziom przebaczone, ale bluźnierstwo przeciw duchowi nie będzie przebaczone” (Mateusza 12:31).

Tą dobrą na pewno będzie korygowanie tego, czego Słowo Boże nie zawiera i publiczne wykazywanie. Podstawowym warunkiem o którym musi pamiętać, każdy kto powołuje się na Słowo Boże w swoim działaniu, czyli autoryzuje to wolą Boga zawartą w Biblii jest - "Jer. 17:10
10. Ja, Pan, zgłębiam serce, wystawiam na próbę nerki, aby oddać każdemu według jego postępowania, według owocu jego uczynków.
(BW)

Cz cze 26, 2008 10:05

Post cenzura w demokracji
Cytuj:
Jeśli tak, to w jakich przypadkach. Na pewno nie w przypadku cenzurowania treści jawnie kogoś obrażających, kłamliwych itd.

A ja myślałem że od '89 roku nie ma już cenzury politycznej. Wcześniej cenzurowano nie treści tyle treści kłamliwe tylko prawdziwe które wg komunistów mogła zagrozić spokojowi wewnętrznemu, bezpieczeństwu zewnętrznemu, przetrwaniu ustroju i realizacji planów 5-letnich.

Słyszałem [ale to pewnie żart] że niektóre bazy wojskowe w ZSSR objęte były taką tajemnicą, że miejscowości w których były nie było na żadnych ogólnie dostępnych mapach, za to były na mapach drukowanych na podstawie zdjęć satelitarnych przez amerykanów.

Cytuj:
Rozumiem, że nikt z was nigdy nie był przez nic zgorszony, a brutalne obrazy są dla niego niczym, ale są ludzie, który po niektórych widokach potrafią oszaleć, zacząć myśleć nad czymś, co ich przerasta, przez co mogą nawet popełnić samobójstwo. Wg. mnie cenzura jest raczej zła, gdy występuje jej, nawet lekkie, nadużycie.

No tak większość dzieci w wieku 7 lat jest zmuszana do myślenia o rzeczach które je przerastają i to trwa minimum 8 lat, choć niektórzy wytrzymują trochę dłużej.

N lip 06, 2008 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2