| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Adamek 
   | Jeśli chodzi o sformułowanie: "Nie zabijaj" - w dekalogu właściwie powinno się tłumaczyć (z tego co słyszałem od człowieka znającego m.in. aramejski) "Nie morduj" czyli po naszemu: "Nie miej "przyjemności" w uśmiercaniu - zadawaniu bólu"...
 Chrystus "troszkę" (dość troszkę) zmienia to brzmienie: ktokolwiek osądza człowieka (nie czyny) - zabija...
 Ja znam pewien fanatyzm, który wydaje mi się całkiem zdrowy: Fanatyczne zapomnienie o sobie...  _________________
 Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;

|  
			| Pn kwi 21, 2008 11:40 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| deepongi 
   | dodam że przykazania obowiązywały tylko Żydów. Nie-żydzi mogli być radośnie zabijani. _________________
 Nie ma darmowych obiadów.

|  
			| Pn kwi 21, 2008 15:04 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| Cytuj: Ja pisałem ogólnie, a nie o sobie (skąd ci to w ogóle na myśl przyszło, że aż tak subiektywne mogą być moje wybory?).Teściowe stanowią problem ludzi z problemami emocjonalnymi. Normalni ludzie lubią swoje teściowe, bo są one obrazem ich żon za kilkanaście lat    Jeżeli jeszcze nie lubisz swojej teściowej, to radzę Ci zacząć się chociaż przyzwyczajać  

|  
			| Pn kwi 21, 2008 15:06 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Adamek 
   | deepongi napisał(a): dodam że przykazania obowiązywały tylko Żydów. Nie-żydzi mogli być radośnie zabijani.Dodam, że po wyjaśnieniach Chrystusa, objęło ono cały rodzaj ludzki, nie tylko Żydów..._________________

|  
			| Pn kwi 21, 2008 16:17 | 

|  
		|  |  

| Cytuj: Dodam, że po wyjaśnieniach Chrystusa, objęło ono cały rodzaj ludzki, nie tylko Żydów...Dodam, że do tego czasu Żydzi w imię Boga mogli wyrzynać mężczyzn, kobiety i dzieci...

|  
			| Pn kwi 21, 2008 16:23 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Adamek 
   | ... co oczywiście uległo radykalnej zmianie zaraz po ukrzyżowaniu ... _________________

|  
			| Pn kwi 21, 2008 16:34 | 

|  
		|  |  

| ... co nie zwróciło życia pomordowanym z zimną krwią... Niech im ziemia lekką będzie. Przed takim bogiem nie powinno się klękać... 

|  
			| Pn kwi 21, 2008 18:07 | 

|  
		|  |  
			| Adamek 
   | Rita napisał(a): ... co nie zwróciło życia pomordowanym z zimną krwią... Niech im ziemia lekką będzie. Przed takim bogiem nie powinno się klękać...... a tu bym się nie zgodził ... i ze zwróceniem życia i z klękaniem, choć to drugie może wynikać z braku doświadczeń ..._________________

|  
			| Pn kwi 21, 2008 18:24 | 

|  
		|  |  

| Cytuj: ... a tu bym się nie zgodził ... i ze zwróceniem życiaNo chyba mi nie powiesz, że Bóg chciał, by Żydzi mordowali dzieci po to, by one szybciej trafiły do nieba. Jeśli tak, to biorę nóż i idę na porodówkę. A potem jak wnioskuję, prosto do nieba. A to już moje osobiste zdanie, które nie pozwala mi się korzyć przed zbrodniarzami.

|  
			| Pn kwi 21, 2008 18:32 | 

|  
		|  |  
			| Adamek 
   | Rita napisał(a): No chyba mi nie powiesz, że Bóg chciał, by Żydzi mordowali dzieci po to, by one szybciej trafiły do nieba.Nie nie powiem tak - powiem tylko, że nie zgadzam się z tym, że jak Chrystus został ukrzyżowany (i dalej zmartwychwstał), to to nie zwróciło im życia - bo mnie się zdaje, że mogło im to życie zwrócić...
 A z klękaniem to klękam nie przed mordercą lecz zamordowanym - tym na krzyży, jakby jeszcze były jakieś wątpliwości (wym po środku - jeszcze precyzyjniej)._________________

|  
			| Pn kwi 21, 2008 18:37 | 

|  
		|  |  

| Cytuj: Nie nie powiem tak - powiem tylko, że nie zgadzam się z tym, że jak Chrystus został ukrzyżowany (i dalej zmartwychwstał), to to nie zwróciło im życiaNie zwróciło. To byli żywi ludzie. Niewierni. Poszli prosto do szeolu, czy jak mu tam. A człowiek może żyć tylko raz.

|  
			| Pn kwi 21, 2008 18:43 | 

|  
		|  |  
			| Adamek 
   | "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania." _________________

|  
			| Pn kwi 21, 2008 18:54 | 

|  
		|  |  

| Cóż, przy okazji zaprzeczyłeś ST    Cieszę się, że w końcu zauważyłeś starotestamentowe braki  

|  
			| Pn kwi 21, 2008 19:07 | 

|  
		|  |  
			| Adamek 
   | "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania."
 Do uzasadnienia braku braków w Starym Testamencie należy zasięgnąć rady teologów - ja nim nie jestem więc i niczemu nie zaprzeczyłem... błąd rozumowania...

Polecam ciekawą książkę "Twierdza" Antoine de Saint-Exupéry właśnie m.in. o śmierci i jej sensie.

|  
			| Pn kwi 21, 2008 19:23 | 

|  
		|  |  
			| deepongi 
   | a gdzie Jezus zaprzeczył jakoby zakaz zabijania obowiązywał tylko Żydów? _________________
 Nie ma darmowych obiadów.

|  
			| Pn kwi 21, 2008 19:55 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach