Czym jest demokracja dla katolików?
| Autor |
Wiadomość |
|
Kamyk
|
Vacarius napisał(a): Kamyk napisał(a): Kościół nie kradnie
Jeśli twoja wiara w to ze kościół nie kradnie jest tak samo duża jak twoja wiara w boga. To nie ma sensu abym próbował ciebie jeszcze tutaj przekonywać.
Jak do tej pory nie tylko nie podałeś żadnych argumentów na poparcie tej bzdurnej tezy, ale również skutecznie odmawiasz udzielenia odpowiedzi na moje pytanie
|
| So maja 17, 2008 16:20 |
|
|
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Kościół kradnie dusze. 
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
| So maja 17, 2008 17:02 |
|
 |
|
Adamek
|
A jak to się ma do demokracji?
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
| So maja 17, 2008 17:25 |
|
|
|
 |
|
0bcy_astronom
|
Chodziło o to że mamy większość katolicką i ponoć demokratycznie kościół okrada innowierców.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| So maja 17, 2008 18:01 |
|
 |
|
R6
|
A sam Kościół jaki jest demokratyczny.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| N maja 18, 2008 10:08 |
|
|
|
 |
|
0bcy_astronom
|
Mamy głosować na to kto jest bardziej bądź mniej wierzący?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| N maja 18, 2008 10:48 |
|
 |
|
R6
|
Czy nie jest tak, że najlepiej Kościołowi wiodło się w czasach feudalizmu?
Czy Kościół walczył z feudalizmem tak jak z komunizmem?
Żeby było jasne - z dwojga złego wybrałbym rządy ludzi związanych z Kościołem niż z komunistami. Ale i tak lepsza jest demokracja, nawet ze swoimi wadami niż rządy wrogów pluralizmu.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| N maja 18, 2008 16:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Demokracja dla Katlików to...na przykładzie niektórych księży katolickich:
1.) Wolność od obrażania mniejszości seksualnych od pedałów i nawoływanie do palenia ich na stosie:
http://www.youtube.com/watch?v=akNs5JOhPVU
2.) Bicie dzieci w szkole podczas lekcji religii na odlew, pięścią lub z zamachu:
http://www.pardon.pl/artykul/5007/ksiad ... -_normalka
3.) Świadomość bezkarności swoich poczynań bo chroni go wiara...a Boga widocznie sie nie boi:
- Siedziałyśmy z koleżankami na ławce i śpiewałyśmy pieśni, które miałyśmy śpiewać w kościele – mówi uczennica gimnazjum w Hłudnie. – Ksiądz stanął za mną i włożył mi ręce pod sweter. Nie wiem, czy ksiądz bawił się w pedofila, ale to było okropne, obrzydliwe. Czułam do niego obrzydzenie, czułam się zbezczeszczona.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=75931476
|
| Śr maja 28, 2008 9:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Podaj przykłady, kiedy to z budżetu państwa budowano świątynie katolickie? Bezpośrednio - nie. Ale Gość Warszawski napisał(a): 11 stycznia Senacka Komisja Gospodarki Narodowej poparła poprawkę do tegorocznego budżetu, na mocy której budowa Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie ma dostać z budżetu państwa 40 mln zł. [...] Ustawa o stosunku państwa do Kościoła jasno określa zasady rozdzielności finansowej, co uniemożliwia wsparcie budowy kościoła przez państwo. Dlatego bez zmian ustawy nie jest możliwe przekazanie pieniędzy na budowę świątyni w Wilanowie. "Kolejne uchwały Sejmu czy Senatu, przeznaczające fundusze na Świątynię Opatrzności Bożej, nie zostaną zrealizowane" - przewiduje ks. Leszczewicz. [Gość Warszawski nr 3/421, s.II] I oczywiście bezpośrednio na Świątynię Opatrzności Bożej nie przekazano ani grosza. Natomiast okazało się, że można te pieniądze przekazać na rozmaite cele kulturalne związane z tą budową, odciążając tym samym jej budżet. Jak było dalej nie wiem, nie śledziłem potem tej sprawy... R6 napisał(a): A sam Kościół jaki jest demokratyczny. Kościół w ogóle nie jest demokratyczny. Jest prawie wyłącznie hierarchiczny. Jedynymi instytucjami demokratycznymi są rady starszych wybierające z pośród siebie kandydatów na naczelne stanowiska; np. przeorów, papieży...
|
| Śr maja 28, 2008 11:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
mariolcia napisał(a): Demokracja dla Katlików to...na przykładzie niektórych księży katolickich: [...]
Demokracja dla sił ONZ to... na przykładzie niektórych funkcjonariuszy, wykorzystywanie seksualne nawet 6-letnich dzieci w zamian za żywność i telefony komórkowe. Zdarzają się też gwałty.
Rzeczpospolita
|
| Śr maja 28, 2008 12:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Demokracja dla sił ONZ to... na przykładzie niektórych funkcjonariuszy, wykorzystywanie seksualne nawet 6-letnich dzieci w zamian za żywność i telefony komórkowe...
Czyli i ta "czarno-katolicka" forma demokracji i ta ONZ-owska przytoczona przez Ciebie są godne potępienia.
|
| Śr maja 28, 2008 12:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
mariolcia napisał(a): Czyli i ta "czarno-katolicka" forma demokracji i ta ONZ-owska przytoczona przez Ciebie są godne potępienia. Jak najbardziej. Zwróciłbym jednak uwagę na to, że - wbrew ogólnomedialnemu czarnowidzeniu - obie te formacje mają nieliczny odsetek wypaczonych funkcjonariuszy. Co nie zmienia faktu, że nie powinni być tolerowani.
|
| Śr maja 28, 2008 14:07 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: I oczywiście bezpośrednio na Świątynię Opatrzności Bożej nie przekazano ani grosza. Natomiast okazało się, że można te pieniądze przekazać na rozmaite cele kulturalne związane z tą budową, odciążając tym samym jej budżet. Jak było dalej nie wiem, nie śledziłem potem tej sprawy...
No to jest jeden przykład, którego się spodziewałem. Ale prosiłem o przykłady, bo mowa była o świątyniach
|
| Śr maja 28, 2008 16:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Fakt dzięki demokracji niektórzy księża mogą pokusić sie o okradanie własnych wiernych czy plebanii:
Kradną od kostki brukowej:
Duchownego, podejrzewanego o kradzież kostki brukowej, zatrzymali zielonogórscy policjanci. W samochodzie 50-letniego księdza znaleziono 14 kostek brukowych pochodzących z jednej z dróg gminnych pod Zieloną Górą. Jak dowiedziała się PAP ze źródeł zbliżonych do policyjnych, zatrzymany to ksiądz w jednej z parafii koło Sulęcina w Lubuskiem. W Świdnicy, gdzie został zatrzymany, przebywał u swojej znajomej. Na jej posesji znaleziono 570 kostek brukowych pochodzących z rozbieranej przez złodziei drogi w gminie Świdnica pod Zieloną Górą. Samorządowcy z tej gminy od dawna skarżą się na złodziei, którzy rozbierają drogę kostka po kostce.
Według informacji uzyskanych przez PAP, znalezione w samochodzie księdza kostki, a także te znajdujące się na posesji jego znajomej, miały posłużyć do ułożenia chodnika przed domem kobiety
http://www.wilzonex.com/ksi_dz_ukrad_ko ... 11800.html
Po grubą kasę:
Lada dzień łowicka prokuratura wyda list gończy za ks. Franciszkiem Augustyńskim, który ograbił wiernych i wpędził w długi parafię św. Ducha w Łowiczu. Prokurator czeka już tylko na powrót akt z Sądu Rejonowego, który wczoraj wydał nakaz aresztowania księdza na 14 dni.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,UHJ6 ... &_ticrsn=5
|
| Pn cze 02, 2008 11:26 |
|
 |
|
Dabar
|
No to mamy na forum wiara "Fakty i Mity".
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
| Pn cze 02, 2008 14:27 |
|
|
|