Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 22:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ustawki 
Autor Wiadomość

Kościól nie potepia. Kościól nie poleca - napisał szumi ;)
Myśle sobie, że i boksu Kościól nie potepia, choć i nie pochwala. A "ustawki" to juz zupelnie inna bajka.

Dn 3,52

Wt lip 08, 2008 13:47
Zobacz profil WWW
Moderator

No patrz pan, a w Opus Dei jest to normalna praktyka ;)

Nie wiem jakie praktyki są w Opus Dei, ale emot umieszczony na końcu Twojej wypowiedzi poddaje w wątpliwość w mojej ocenie tę informację. Jeśli umiesz to jakoś dowieść do byłbym wdzięczny :)

(J 8, 32b)

Wt lip 08, 2008 13:57

Stosowanie cilice to jeden z najbardziej rozpowszechnionych zwyczajów...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 08, 2008 15:03
Moderator

No to źle coś chyba zrozumieli z ducha chrześcijańskiego umartwienia.

(J 8, 32b)

Wt lip 08, 2008 15:15

Post Re: Ustawki
WaszJudasz napisał(a):
Czy uczestniczenie w kibolskich ustawkach ,czyli bicie kogoś, kto chce być bity a w każdym razie liczy się z taką opcją i przystaje na to, jest grzechem?

Ustawki są przejawem najniższych ludzkich instynktów i nikt, kto ma choć trochę poukładane w głowie w nich nie uczestniczy. To właśnie tam rodzi się agresja, która często jest przenoszona na ulice. Nie wiem, czy wiesz, ale ustawki są karalne! To tez o czymś świadczy.

Cytuj:
A jeśli tak,to co z boksem,kickboxingiem i innymi brutalnymi rodzajami sportu?

A które to te "inne brutalne rodzaje sportu"? Bo chyba boks i kickboxing się do nich nie zalicza. Jest cały szereg norm i przepisów, gdzie można uderzać i w jaki sposób uderzać, aby nie spowodować trwałych uszkodzeń lub śmierci przeciwnika. Przecież nikt nie pozwoli walić po jajach, czy też prosto w grzdyla. W ustawkach raczej nie ma szacunku dla przeciwnika.
No to idźmy dalej.
Czy piłka nożna jest bardziej brutalnym sportem niz boks?
Chyba widziałeś nie raz, jak ktoś z premedytacją wali gościa z łokcia w twarz podczas wyskoku, wjeżdża wyprostowaną nogą w piszczel przeciwnika (pamiętasz jak jakiś rok temu gościowi noga się w drugą stronę odwróciła?), z premedytacją staje leżącemu na kostkę (byle sędzia nie widział), a pamiętasz takiego piłkarza, jak Terry Butcher? Toż czegoś takiego to w boksie nie widziałem, bo tam sędzia od razu przerywa walkę, kiedy widzi, że może być jakieś zagrożenie dla zdrowia lub dla samej estetyki sportu. Itd itp.
To jak - granie w piłkę nożną jest grzechem?
Odpowiedź jest prosta. Jeśli ktoś wyrządza krzywdę przeciwnikowi z premedytacją, to jak najbardziej jest to grzech, czy to w boksie, czy w futbolu. Jeśli zrobi komuś krzywdę "niechcący" w ferworze walki, to tutaj raczej o grzechu mowy być nie może.
Ja tak to widzę.

Wt lip 08, 2008 17:07
zbanowany na stałe

Ustawki są przejawem najniższych ludzkich instynktów i nikt, kto ma choć trochę poukładane w głowie w nich nie uczestniczy. To właśnie tam rodzi się agresja, która często jest przenoszona na ulice.

Co do instynktów zgoda, ale z przenoszeniem agresji jest własnie odwrotnie. To na ustawki przenosi się agresję z ulic/stadionów, zamiast wyładowywac ją tam.

Cytuj:
A które to te "inne brutalne rodzaje sportu"? Bo chyba boks i kickboxing się do nich nie zalicza.

Nie wydaje mi sie,żeby celowe wywoływanie ciosem wstrząsu mózgu - a jest to zgodne z regułami - mogło nie być brutalne, niezależnie od tego,czy szanuje się przeciwnika czy nie.

Śr lip 09, 2008 9:15

Co do instynktów zgoda, ale z przenoszeniem agresji jest własnie odwrotnie. To na ustawki przenosi się agresję z ulic/stadionów, zamiast wyładowywac ją tam.

O nie nie nie, tutaj stanowczo się nie zgadzam!
Agresja rodzi agresję i każdy psycholog z prawdziwego zdarzenia ci to potwierdzi!

Cytuj:
Nie wydaje mi sie,żeby celowe wywoływanie ciosem wstrząsu mózgu - a jest to zgodne z regułami - mogło nie być brutalne, niezależnie od tego,czy szanuje się przeciwnika czy nie.

Po pierwsze nie celowe.
A po drugie nie odniosłeś się w ogóle do mojego wcześniejszego postu, w którym starałem się uzasadnić, dlaczego nie można porównywać ustawek ze sportem jakim jest boks.
A co z piłką nożną?

Śr lip 09, 2008 18:11
i)każdy psycholog z prawdziwego zdarzenia ci to potwierdzi!

ii)Po pierwsze nie celowe.

i) chyba każdy podwórkowy...
ii) tak - bokserzy się biją przypadkiem.

Śr lip 09, 2008 19:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2