Ssaki a grzech pierworodny
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Słonie podobnie grzebią zmarłych, jak ludzie.
Ale tutaj nie chodzi o to co ma człowiek do innych ssaków.
Tylko o karę Bożą.
Bóg ukarał człowieka, ponieważ ten mu się sprzeciwił.
Nie wiadomo dlaczego w ten sam sposób ukarał ssaki ?
|
N sie 17, 2008 17:42 |
|
|
|
 |
On
|
Po swoim zgonie, który przecież kiedyś nastąpi, będziesz mial możliwość spytać o to istoty z tamtego świata. Oby mialy aureole a nie rogi.

|
N sie 17, 2008 17:51 |
|
 |
No
|
Cytuj: Nie wiadomo dlaczego w ten sam sposób ukarał ssaki ?
Pewnie z tego samego powodu dla którego ukarał wszystkich ludzi za grzech dwojga.
|
N sie 17, 2008 17:54 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Aztec napisał(a): Nie wiadomo dlaczego w ten sam sposób ukarał ssaki ?
Przede wszystkim nie ukarał.
Uznaj to za dar Boży nie zaś za karę.
I zwierząt nie ukarał, bo nic się u nich nie zmieniło.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sie 17, 2008 18:51 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
florafauna napisał(a): Mój Boże - chciałoby się rzec - skoro jesteś pewien, że jesteś ssakiem, a nie jesteś pewien, że jesteś dzieckiem Bożym to weź i przenieś się na jakieś forum National Geographic, co? I zacznij rozmawiać z końmi, krowami, poznawaj ich język. Po co piszesz na forum "wiara , prawda". Zajmij się tym - co pewne. Pewne jest, że koń rży - idź i przedyskutuj z nim kwestie moralne czy co tam chcesz. Florafauna wyluzuj , nie jesteśmy tutaj sami 
|
N sie 17, 2008 19:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
No - ale to taki paradoks, paranoja - twierdzi wiele osób, że - dosłownie - tak rozumie zwierzęta, a co - rozumiesz co mówią? Nie. A Bóg z pewnością rozumie każe miau oraz hau. No i co - czemu nie rozumiesz tyle lat mowy zwierząt, a mowy ludzkiej się nauczysz (POWIEDZMY). No - dziwne nie?

|
N sie 17, 2008 19:43 |
|
 |
szumi
Moderator
|
To nie jest temat o języku zwierząt i możliwości nauki tego języka! Proponuję powrót do głównego wątku!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sie 17, 2008 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Przede wszystkim nie ukarał. Uznaj to za dar Boży nie zaś za karę.
Trudno uznać za dar Boży formę wydawania potomstwa, w którym matka niejednokrotnie traci życie, i odczuwa duży ból. Ale w sumie to nikt nie mówi, że dary Boga muszą być przyjemne. Cytuj: I zwierząt nie ukarał, bo nic się u nich nie zmieniło.
Niby tak.
Ale ta kara, która była karą dla człowieka, zwierzętom została dana już w momencie stworzenia, jako dar.
To takie trochę niesprawiedliwe, mówią, że Bóg miłosierny, a on na bólu opiera wszystko co tworzy.
Tworzy zwierzęta, które muszą cierpieć.
Tworzy zwierzęta, które muszą się nawzajem zjadać, i często wręcz w brutalny sposób rozszarpywać.
Ja bym to urządził inaczej. 
|
Pn sie 18, 2008 9:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Jacy wy jesteście PYSZNI tu wszyscy. Oczywiście, że Bóg jest miłosierny Azteku bo byś nie mógł tego napisać. Po prostu by cię nie było. Bóg mógł zabić ludzi po pierwszym grzechu, ale ich nie zabił. Mnożyli się w sposób kontrolowany co prawda, ale doszło aż do Ciebie. A tak ogólnie to sam siebie zaplanowałeś, wymyśliłeś - a jak nie siebie samego to ziemię, której używasz bo po czymś łazisz. No i tak to jest.
Lepiej bądź pokorny wobec Boga bo gdyby chciał to się rozpłyniesz w powietrzu albo cię zaraz dach uderzy, który spadnie na ciebie.
A jeśli tak się nie dzieje to się ciesz i tyle.
|
Pn sie 18, 2008 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Wolę już żyć w świecie takim jaki znam niż w świecie URZĄDZONYM przez Ciebie. Wyjrzyj za okno - gazetę otwóz, telewizor - fajnie urządzone jest to państwo. Jesli przykładasz do tego palec na codzień to ja dziękuję za to co by mogło być gdybyś dostał trochę więcej władzy. Chybabyś mnie rozniósł w proch. A mnie by się to nie podobało na przykład.
|
Pn sie 18, 2008 15:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Zwierzęta się rozszarpują przede wszystkim gdy na nie patrzysz. Mogą rozszarpać i ciebie również.
No - ludzie się rozszarpują i zwierzęta też. Jedni i drudzy chcą jeść.
Trudna sprawa. Ale tak poza tym to zwierzęta mają bardziej klepki na miejscu. Choć niektóre wariują i mogą być też opętane.
Jak ludzie.
|
Pn sie 18, 2008 15:26 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Florafauna twój nick wskazuje na to , że kochasz zwierzęta to dobrze , bo bez zwierząt nie moglibyśmy żyć , jemy świnki , kurczaki itd. Największą krzywdę zwierzętom wyżądza oczywiście człowiek , a nie Bóg . Zwierzęta cierpią przez człowieka , a nie przez Boga , więc mamy rację kiedy mówimy , że przez grzech człowieka cały świat został pokarany . Kiedy nie było człowieka zwierzęta żyły sobie swoim odwiecznym , naturalnym prawem , jedne drugich zjadały , ale tylko poto aby żyć , gineły te najsłabsze , najstarsze i niedołężne , ale od momentu kiedy na ziemi pojawił sie człowiek i zaczął zabijać dla przyjemności cała ta odwieczna , naturalna harmonia uległa degradacji i nadal ulega .
|
Pn sie 18, 2008 15:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie przesadzaj.
Człowiek nie zabijał dla przyjemności, tylko po to aby przeżyć.
Dla przyjemności to chyba tylko te ofiary całopalne... 
|
Wt sie 19, 2008 0:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Nie wiem czy człowiek zabija dla przyjemności. Człowiek zabija z nienawiści, zemsty. Nie wiem czy to jest przyjemność. Trudno zaliczyć to do strategii przetrwania również. Nie wiem czy któreś zwierzę ma takie motywy zbrodni. Żadne chyba. W tym są od nas lepsze.
A składanie ich jako ofiary pewnie miało przypominać komu je zawdzięczamy, kto je stworzył. Cos ala dożynki.
|
Wt sie 19, 2008 6:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Wydaje mi się też, że bardzo częstym motywem wielu zbrodni ludzkich jest..STRACH - no i kasa. Przyjemność z zabijania - to jest sadyzm. Rodzaj sadyzmu.
Może jedynie małpoludy zabijały by się pożywić czy ZE STRACHU się zabijały. Niektórzy ludzie mają też więcej siły niż inni i to też jest SADYZM jak się znęcają nad słabszymi, głupszymi. Cały świat taki jest.
Ale nie zawsze ich zabijają. Po prostu są sadystami. Drwią ze słabszych, głupszych.
|
Wt sie 19, 2008 6:46 |
|
|
|