Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
R6 napisał(a): Żeby mieć wolną wolę trzeba umieć sterować sobą tak aby móc świadomie czynić to co powinniśmy.
Tak i to jest to; umieć sterować soba pełnią swej woli ;
... Przemienienie jest Moim dziełem w każdym z was. Nikt sam z siebie narodzić się powtórnie nie może. Tak mądry i uczony człowiek, jakim był Nikodem, też zrozumieć tego nie potrafił, bo myślał o własnym działaniu.
Nie, to Ja sprawiam wasze przeobrażenie, lecz wedle waszej woli, o ile zechcecie; również wedle siły waszego pragnienia i wytrwałości woli.
I w tym wam pomagam, gdyż to, co „cielesne" w was, to się sprzeciwia, bo widzi zagrożenie swoje. I tak jest, bo umrzeć musi, nigdy bowiem to, co „ziemskie", nie wejdzie do Królestwa Niebieskiego. Sprzeciw ten popiera nieprzyjaciel wasz i broni was, jako swojej własności. Kłamie wam i oszukuje was! Bo wykupiłem was Swoją Krwią z niewoli grzechu i jesteście wolni. Naprawdę wolni i zawsze zwycięzcy - jeśli uwierzycie Mnie i zawierzycie tej Miłości, Która za was ukrzyżowana została.
Zawierzenie jest gruntem, na którym odbywa się przemienienie wasze. Im większe jest i bardziej bezinteresowne, wielkoduszne i mężne, tym szybciej mogę was przeobrazić na Obraz Mój i Sobą nasycić.
Wtedy już nic wam szatan zrobić nie zdoła, gdyż wyrzucony jest poza granice duszy waszej, którą zamieszkuję Ja Sam, Niezwyciężony.
Szatan drży przede Mną i ucieka, a tylko z zewnątrz naszczekiwać może. Natomiast bez Mojej Obrony zwycięża was łatwo, bo zna tysiące tajnych wejść do twierdzy waszej duszy. Zna je o wiele lepiej, niźli wy sami. Mądrze jest zatem nie ukrywać ich przede Mną, Który je widzę jasno, lecz przeciwnie - przy każdym wejściu postawić Mnie, który pragnę wam pomóc, abym was bronił.
Dlatego ten, kto za Przyjaciela swego Mnie uważa, mówi Mi o lękach i obawach swoich, a miejsca słabe w murach swoich Mojej obronie powierza.
Wszystkie słabości wasze, wady wasze, które was bolą, pożądliwości wasze, nieopanowane uczucia wasze, myśli i wyobrażenia, niepohamowany język, twardość serca, sądy ostre, niemiłosierne słowa i czyny, brak wrażliwości na biedę bliźnich, kręte poczynania i wyrachowaniem kierowane znajomości - te i tysiące innych ciemnych korytarzy, którymi wślizguje się wróg wasz, oddawajcie Mnie i proście o pomoc Moją. Ja pragnę ubezpieczać was. Ale trzeba wam prawdziwie pragnąć obrony Mojej. Wy zaś pozostawiacie nie zamknięte te wszystkie furty waszej duszy, którymi sami lubicie wyprawiać się potajemnie „w świat". Duszno wam bowiem w domu duszy waszej i smutno w Moim - tylko - towarzystwie. Jeszcze nie zasmakowaliście we Mnie. Nie wiecie, jak ze Mną mówić i o czym, a zwłaszcza -jak ze Mną żyć na co dzień. Prawda?
Ja jestem niewidzialny. W obecność Moją trzeba wierzyć. Wymaga to trudu i męczy was, więc szukacie ucieczki od wysiłku, a „świat" jest taki barwny i pełen rozrywek...
|
Śr paź 29, 2008 18:59 |
|
|
|
 |
tes
|
 wolna wola
Myślę,że w sprawie właściwych wyborów modlimy sie do Boga(tak,tak!!!!):"I nie wodź nas na pokuszenie"
|
Śr paź 29, 2008 20:14 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: "I nie wodź nas na pokuszenie"
A co to wlasciwie znaczy? W innych postach czytam, ze to diabel kusi.
|
Cz paź 30, 2008 11:33 |
|
|
|
 |
No
|
R6 napisał(a): Żeby mieć wolną wolę trzeba umieć sterować sobą tak aby móc świadomie czynić to co powinniśmy.
Powinniśmy czy chcemy?
|
Cz paź 30, 2008 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Cytuj: "I nie wodź nas na pokuszenie" A co to wlasciwie znaczy? W innych postach czytam, ze to diabel kusi.
Nie wódź nas na pokuszenie czy nie pozwól abyśmy ulegli pokusie. Te tłumaczenia są naprawdę zdumiewające  . Ale czy to było ważne, skoro religia była adresowana dla ludzi, którym się tłumaczyło co chciało bez względu na to, co zostało napisane?
O jakiej pokusie tu mowa? O grzechach. A jaki grzech jest największy ? Grzech pychy. A z czego wynika grzech pychy? Ano z przekonania, że Bóg jest po naszej stronie. Co zatem oznaczają te słowa? Tylko tyle:
" daj nam pokorę, abyśmy nie uważali się za Twoich pośredników ". Czas chyba zacząć czytać ST przez pryzmat nauk Jezusa. Tym zdaniem modlitwy Jezus zaprzeczył temu, że ktokolwiek jest przez Boga wybrany. Zresztą nie tylko tymi słowami. Również takimi, które powinny być zrozumiałe dla wszystkich: " cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych mnieście uczynilli ". Zatem Boga trzeba prosić o łaskę pokory i miłości bliźniego, jeśli komuś się wydaje, że może innych nawracać i nadużywać swojej władzy. Wtedy na pokuszenie wodzi go szatan. Ten co jest przez Boga wybrany - kocha swoich bliźnich, a nie usprawiedliwia wojen religijnych i nawracania. Dlaczego codziennie trzeba te słowa Jezusa sobie przypominać w modlitwie porannej i wieczornej? Ano dlatego, że Jezus ostrzegał przed wilkami w owczej skórze. Ich można poznać po tym, że uznają się za wybranych i nawracają innych korzystając z władzy danej od ...szatana, bo szatan z Bogiem im się myli. Najlepszą ilustracją tego jest islam...
|
Cz paź 30, 2008 14:51 |
|
|
|
 |
kropelka_rosy
|
dla mnie też to było niejasne, zastanawiałam się dlaczego życie bez Boga ma mnie pozbawiać wolności... skoro tak czy tak chciałam żyć dobrze...
dziś wiem..kilka prostych przykładów.. zbuntowałam się i wybrałam "wolność" ludzką,... efekt?:
-nałogi- dziś pragnę ich nie mieć- ale jestem zniewolona- nie potrafię przestać ..
przykładów jest wiele - jaka to "wolność" kiedy ja jestem zniewolona?
a w Bogu mam prawdziwa wolność lekkiego serca , może ono cierpi, ale mam wolność decydowania.. mogę iść za tym, czego pragnę..
nie wiem.. dla mnie to oczywiste, choć niedawno w ogóle nie rozumiałam tych pojęć..
|
Cz lis 13, 2008 22:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie natomiast żadna natnaturalna wyimaginowana istota nie musi tresować na zasadzie kary i nagrody - kija i marchewki, abym w życiu potrafił żyć szczęśliwie, a co najważniejsze wg zasad moralnych, które potrafie wysnuć sam ze swojego umysłu.
Jeśli wolność ludzka ma oznaczać totalną samowolkę to rzeczywiście - takiej wolności nie chcę gdyż uważam, że moja wolność kończy się dokładnie tam, gdzie zaczyna brak wolności drugiego człowieka.
Cytuj: a w Bogu mam prawdziwa wolność lekkiego serca , może ono cierpi, ale mam wolność decydowania.. mogę iść za tym, czego pragnę..
Ja również mogę iść za tym czego pragnę, zupełnie bez idei Boga 
|
Cz lis 13, 2008 22:47 |
|
 |
kropelka_rosy
|
je też tak myślałam.. myślałam że bez Niego mogę być wolna.. ale pomijasz bardzo ważny fakt: szatan istnieje i wybierając życie bez Boga decydujesz się na pozbawienie wolności przez tego złego..
nie da się być wolnym bez Chrystusa- takie jest moje zdanie, nie wierzyłam w to ślepo- JA TEGO DOśWIADCZYłAM!
|
Pt lis 14, 2008 8:09 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
I nie widzisz tutaj wolnej woli,którą Pan Jezus uszanował z milości?
Właśnie dał Ci wybór żyjesz albo nie żyjesz zgodnie z przykazaniami.
Te przykazania są po to,abyś się w życiu nie pogubiła i nie poraniła!
I Pan Jezus mówi:" Jeśli chcesz to zapraszam .."
Zawsze czeka na nas z otwartymi ramionami!
Nawet nie wiesz jak ludzie potrafią nieświadomie sami pchać się do piekła 
|
Pt lis 14, 2008 9:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nawet nie wiesz jak ludzie potrafią nieświadomie sami pchać się do piekła
Ale skoro nieświadomie, to jak Bóg może ich za to ukarać?
Czy dobry ojciec spuszcza lanie gdy dziecko przypadkowo robije wazon?
|
Pt lis 14, 2008 9:56 |
|
 |
kropelka_rosy
|
nieświadomie (choć nie weim czy autorka posta miała to na myśli) to znaczy, że postępują zgodnie z typowo ludzkim podejściem: Bóg mówi co ich czeka - daje pewną świadomość- ale człowiek jako istota ..nieufna i niedowierzająca, próbuje sam ocenić, pakując się w złe wybory- pozbawiające w rezultacie wolności, dopiero kiedy doświadczy zdaje sobie sprawę- uświadamia w pewien sposób- ale jest już grzechem zniewolony i potrzebuje Boga do wyzwolenia
|
Pt lis 14, 2008 12:05 |
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: nieświadomie (choć nie weim czy autorka posta miała to na myśli) to znaczy, że postępują zgodnie z typowo ludzkim podejściem: Bóg mówi co ich czeka - daje pewną świadomość- ale człowiek jako istota ..nieufna i niedowierzająca, próbuje sam ocenić, pakując się w złe wybory- pozbawiające w rezultacie wolności, dopiero kiedy doświadczy zdaje sobie sprawę- uświadamia w pewien sposób- ale jest już grzechem zniewolony i potrzebuje Boga do wyzwolenia
Różne religie oferują piekło za różne rzeczy. Dlaczego wierzyć akurat katolicyzmowi?
|
Pt lis 14, 2008 13:13 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
kropelka_rosy napisał(a): nieświadomie (choć nie weim czy autorka posta miała to na myśli) to znaczy, że postępują zgodnie z typowo ludzkim podejściem: Bóg mówi co ich czeka - daje pewną świadomość- ale człowiek jako istota ..nieufna i niedowierzająca, próbuje sam ocenić, pakując się w złe wybory- pozbawiające w rezultacie wolności, dopiero kiedy doświadczy zdaje sobie sprawę- uświadamia w pewien sposób- ale jest już grzechem zniewolony i potrzebuje Boga do wyzwolenia
Tak , chodziło mi o to , że człowiekowi zawsze wydaje się, że wie lepiej 
|
Pt lis 14, 2008 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: daje pewną świadomość- ale człowiek jako istota ..nieufna i niedowierzająca, próbuje sam ocenić, pakując się w złe wybory
Sprzeczność, człowiek wg wiary katolickiej jest taką istotą jaką stworzył go Bóg. Nierozumiem więc, dlaczego Bóg ma karać nas, za to że jesteśmy takimi jakimi nas stworzył 
|
Pt lis 14, 2008 22:51 |
|
 |
Mikolaj9
|
Pewnie dlatego, że mieliśmy "wolną wolę", i tak naprawdę sami siebie tworzyliśmy, czy jakoś tak 
|
Pt lis 14, 2008 23:01 |
|
|
|