Autor |
Wiadomość |
bettafanatic
|
Każdy wolny człowiek może oceniać "Boga" ...
_________________ Musi im być ciężko...
Tym, którzy wzięli autorytet za prawdę,
zamiast prawdę za autorytet.
G.Massey - Egiptolog
|
Pn gru 29, 2008 11:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bettafanatic napisał(a): Każdy wolny człowiek może oceniać "Boga" ...
Każdy wolny, myslący człowiek zdaje sobie sprawę, że zanim zacznie oceniać Boga winien wpierw poznać człowieka.
Człowieka - czyli siebie samego.
A kto z nas potrafi precyzyjnie, wiarygodnie ocenić, przewidzieć intencje, motywy, sposoby zachowania w określonych sytuacjach?
Niezaprzeczalnie przyszłość jest tajemnicą, a jakże często interpretacja przeszłości stwarza problemy, przerasta możliwości wytłumaczenia zachowań.
Ocena człowieka dla człowieka jest rzeczą niemożliwą - ocena Boga wychodzi poza zasięg ludzkich mozliwości.
Wszelkiego rodzaju wydumane "mądrości" oceniaczy Bogu to tylko ludzka paplanina...ble..ble..ble..
|
Pn gru 29, 2008 12:19 |
|
 |
bettafanatic
|
Każdy człowiek rodzi się wolny i pozostaje nim do końca swego zycia ... Religia robi ludziom sieczke z mózgu, powinniśmy postępować wedle własnego sumienia. Wole dać bezdomnemu 2 zl niz oddac je na tace Kościołowi... bo mimo tego, że dusza nie idzie do nieba czy do piekła po śmierci człowiek powinien czynić dobro ... dobrem nie jest klepanie wyuczonych regułek tylko pomoc innemu gdy tej pomocy potrzebuje.
G.Massey - Egiptolog
|
Pn gru 29, 2008 13:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bettafanatic napisał(a): Każdy człowiek rodzi się wolny i pozostaje nim do końca swego zycia ... Religia robi ludziom sieczke z mózgu, powinniśmy postępować wedle własnego sumienia. Wole dać bezdomnemu 2 zl niz oddac je na tace Kościołowi... bo mimo tego, że dusza nie idzie do nieba czy do piekła po śmierci człowiek powinien czynić dobro ... dobrem nie jest klepanie wyuczonych regułek tylko pomoc innemu gdy tej pomocy potrzebuje.
Slogany...
|
Pn gru 29, 2008 15:41 |
|
 |
bettafanatic
|
Jeżeli Ty czlowieku wolisz dac na tace 2 zl niz bezdomnemu to nie jestes godzien ze mna rozmawiac...
G.Massey - Egiptolog
|
Pn gru 29, 2008 16:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bettafanatic napisał(a): Jeżeli Ty czlowieku wolisz dac na tace 2 zl niz bezdomnemu to nie jestes godzien ze mna rozmawiac...
Mogę odpowiedzieć odwrotnie...nie dajesz na tacę - nie jestes godzien ze mna rozmawiać
Rzecz w tym, że mnie starcza i na tacę i dla bezdomnego  ....i nie tylko 2 zł 
|
Pn gru 29, 2008 19:14 |
|
 |
Vacarius
|
Ja dałem pijakowi pod Plusem 2 zł razem z wózkiem i nie żałuje.
Bo pijak przynajmniej odstawił za mnie wózek a ksiądz nic nie robi.
Gdyby ksiądz tez stanął pod sklepem i odstawiał wózki to tez bym mu dał. 
|
Pn gru 29, 2008 19:58 |
|
 |
jumik
|
Vacarius napisał(a): ksiądz nic nie robi.
I jak tu dyskutować z niewierzącym? Niewierzący nie musi rozumieć co robi ksiądz. A robi dalece więcej od "odstawiania wózka".
Biblia silnie zaleca ubóstwo, ale jak najbardziej podkreśla, że duchowni mają prawo być przez nas utrzymywani.
_________________ Piotr Milewski
|
Pn gru 29, 2008 20:11 |
|
 |
bettafanatic
|
A ja wole dac 2 zl bezdomnemu niz księdzu ktory wybuduje setny dom katechetyczny. Mialem ksiedza w rodzinie wiec wiem jak to wyglada od kuchni, ze mna wasze teksty jak to ksieza zyja w ubostwie nie przejda
G.Massey - Egiptolog
|
Pn gru 29, 2008 21:01 |
|
 |
Kamyk
|
Też mi alternatywa... 2 zł albo bezdomnemu, albo na ofiarę... jeśli dla kogoś 2 zł to dużo, to w ogóle nie powinien mieć takich dylematów, bo ma pilniejsze wydatki. Dla kogo 2 zł to niezbyt dużo, to też dylematu nie ma. Bo chrześcijanin da i jałmużnę biednemu, i będzie dbał o dobro swojej Wspólnoty
Pisanie "wolę dać 2 zł biednemu niż księdzu na tacę" to zwykłe wydumanie i bicie piany
Poza tym... nie jest to za bardzo na temat prawdy i autorytetu, wobec czego proszę o powrót do głównego tematu
|
Pn gru 29, 2008 22:12 |
|
 |
Kamyk
|
Prosiłem o powrót do tematu. Offtop usunąłem
|
Wt gru 30, 2008 0:33 |
|
 |
R6
|
Czy wam wystarczy pieniędzy na wszystko?
To po co ta WOŚP skoro katolicy dają na wszystkich potrzebujących i biedy nie ma już na świecie? Dlaczego nie walczycie z tym oszustem i niekatolikiem Owsiakiem, który wmawia ludziom, że szpitale potrzebują sprzętu i innych środków skoro Wy już dawno to wszystko zapewniliście? A te schroniska dla zwierząt. Też już przez Was opłacone. Już wszyscy mają dach na głową, jedzenie. Piękny nasz świat. Można budować gigantyczne kościoły. 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt gru 30, 2008 14:04 |
|
|
|