Kościół czy Kościół Katolicki ?
Autor |
Wiadomość |
szumi
Moderator
|
Bo Duch Święty nie odejmuje człowiekowi rozumu i woli i może ów człowiek źle wybrać.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn maja 04, 2009 21:03 |
|
|
|
 |
kaloryfer
|
Mnie ten temat dlatego fascynuje - odnosząc się do ostrzeżenia szumiego - bo wiem, że w innych wyznaniach (niech będzie np prostestantyzm) jest wielu biblistów, którzy studiują całe życie dogłębnie Biblię (często w oryginalnych językach), wychodzą poza stereotypowe postrzegania a co najważniejsze AUTENTYCZNIE WIERZĄ I UTOŻSAMIAJĄ się z przesłaniem Bibli , bóstem Jezusa itp...
A mimo to nie uznają KK jako "najpełniej oddającego naukę Chrystusa" (być może przekręciłem to ale jest taka formuła którą KK opisuje wyjątkowść katolicyzmu). I zastanawiam się jakie mają przesłanki ku temu... bo np protestantyzm nie jest wymysłem garstki a ma w swoich szeregach wielu obeznanych i zaangażowanych ludzi... ale jak nie wiecie to możę ich powinienem zapytać
A co do tytułowego autora i książki to jest to: Przewodnik apologetyczny Josha McDowella (nie dawno był w Polsce i nawet mocno promowany: Niedziela, Opoka, Radio Józef itp... i w większości jego nauki są zgodne wg mnie z KK i ogólne przesłanie...chodziaż pewne niuanse się różnią ... choćby ten o który pytam).
www.josh.pl
Pozdrawiam.
|
Pn maja 04, 2009 21:16 |
|
 |
Rutilius
|
Z samej biblii można wyprowadzić dowolną liczbę systemów teologicznych.
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
Pn maja 04, 2009 21:21 |
|
|
|
 |
rybeczka
|
Kaloryfer
Kościół Katolicki też ma swoich biblistów
|
Pn maja 04, 2009 21:23 |
|
 |
rybeczka
|
Cytuj: Bo Duch Święty nie odejmuje człowiekowi rozumu i woli i może ów człowiek źle wybrać.
Zgodzę się, ale papież ma dogamt o nieomylności i nie może sie mylić gdy każe zrobić jakiś rozłam na przykład. Jezus powiedział do Piotra "żeby ustanowil Kościół" co przekonuje mnie do prawdziwości Chrześcijaństwa.
|
Pn maja 04, 2009 21:29 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Poczytaj na czym polega dogmat o nieomylności papieża i później przytaczaj takie tezy.
Poza tym papież nie ogłosił żadnego podziału (nie był inicjatorem).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn maja 04, 2009 21:33 |
|
 |
Spragniony
|
Rutilius napisał(a): Nie gniewaj się, ale pleciesz rzeczy dalekie od rzeczywistości. Paweł w wielu aspektach zerwał z wcześniejszym chrześcijaństwem, nie tylko odnośnie obrzezania, pokarmów i Tory, odrzucił również etos wędrownego kaznodziei. Pojmowania Jezusa jako wcielonego Boga też trudno doszukać sie przed Pawłem. Oczywiście jego wychowankowie zrobili potem wiele, aby te różnice zamaskować, ale jeśli w którymś momencie pogaństwo wkroczyło do chrzescijaństwa, to drzwi otworzył właśnie Paweł. Czyste chrzescijaństwo - nieskażone pogaństwem - istniało krótko, zaniknęło raczej w momencie zburzenia Jerozolimy i rozpędzenia tamtejszej gminy. Potem można śledzić co najwyżej jego osłabione ślady. Osobna kwestia, bardziej historyczna: czy Rzym przyjął chrześcijaństwo, czy chrześcijaństwo przejęło Rzym? Konstantyn sprzyjał arianom a w sprawach religijnych cesarze zwykle ulegali swoim charyzmatycznym doradcom-biskupom. nie gniewam sie pojmowania Jezusa jako Boga mozna doszuakc sie w Ewangeliach, a nawet księgach proroczych (kiedyś czytałem o tym w księdze Izajasza). co do pogaństwa to przyznam szczerze ze w tych pierwszych wiekach nie wiem dokładnie jak było. wiem natomiast tyle, ze kiedy Rzym oglosil chrzescijanstwo jako religie panujaca to rozpoczal sie długi proces mieszania sie chrzescijanstwa z poganstwem. Cytuj: Poza tym papież nie ogłosił żadnego podziału (nie był inicjatorem).
no bezposrednim nie był incijatorem, ale gdyby nie papieska swawola i wybryki to rozłamów byłoby mniej. tak wiec udziałw rozłamach miał, bo był ich przyczyną.
|
Pn maja 04, 2009 22:03 |
|
 |
Rutilius
|
Spragniony napisał(a): pojmowania Jezusa jako Boga mozna doszuakc sie w Ewangeliach, a nawet księgach proroczych (kiedyś czytałem o tym w księdze Izajasza). Ewangelie powstały w większości po Pawle, w kręgu gmin przez niego założonych, czyli składających się przeważnie z chrześcijan nawróconych z pogaństwa. Co do proroków to bzdura niestety, albo raczej nieporozumienie. Zgodnie z Torą, każdy prorok, któryby zasugerował, iż jakiś człowiek może być Bogiem miał być kamieniowany.
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
Pn maja 04, 2009 22:10 |
|
 |
rybeczka
|
Wiesz dobrze że nie chodzi mi tu akurat o te wydarzenia. Jezus stworzył instytucję która zabijała ludzi. Tylko i aż tyle. Hitler też powtarzał że wojny nie chce wcale
I Bóg wiedzaił że było dobre.
Amen.
|
Pn maja 04, 2009 22:13 |
|
 |
rybeczka
|
Powyższy Post jak i poniższy są adresowane do Szumi
Bo Duch Święty nie odejmuje człowiekowi rozumu i woli i może ów człowiek źle wybrać.
Tak, człowiek może się pomylić, zgrzeszyć, ale instytucja stworzona przez Jezusa Chrystusa nie powinna.
|
Pn maja 04, 2009 22:19 |
|
 |
Spragniony
|
Rutilius napisał(a): Spragniony napisał(a): pojmowania Jezusa jako Boga mozna doszuakc sie w Ewangeliach, a nawet księgach proroczych (kiedyś czytałem o tym w księdze Izajasza). Ewangelie powstały w większości po Pawle, w kręgu gmin przez niego założonych, czyli składających się przeważnie z chrześcijan nawróconych z pogaństwa. Co do proroków to bzdura niestety, albo raczej nieporozumienie. Zgodnie z Torą, każdy prorok, któryby zasugerował, iż jakiś człowiek może być Bogiem miał być kamieniowany.
Iz.9:5 bw "Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny , Książę Pokoju."
Zach.12:1,10 "Wyrocznia. Słowo Pana [Jahweh] o Izraelu. Mówi Pan [Jahwe(h)], który rozpiął niebiosa, ugruntował ziemię i stworzył ducha człowieka w jego wnętrzu: (...) Lecz na dom Dawida i na mieszkańców Jeruzalemu wyleję ducha łaski i błagania. WTEDY SPOJRZˇ NA MNIE, NA TEGO, KTÓREGO PRZEBODLI, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym."
tak mniej wiecej sie to przedstawia w ST. cytaty skopiowałem ze strony http://watchtower.org.pl/jz-jezus.php#boskietytuly gdzie jest opracowanie o bóstwie Jezusa.
z tym kamieniowaniem to bym sie skłaniał bardziej, że chodziło o zwykłego człowieka, jakim Jezus nie był.
|
Pn maja 04, 2009 22:23 |
|
 |
kaloryfer
|
Cytuj: ale jak nie wiecie to możę ich powinienem zapytać
i tak też zrobiłem
http://www.zawi.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=2115
|
Pn maja 04, 2009 22:25 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
rybeczko, a ja dodam, że każde wyznanie uważa chyba, że ma takie prowadzenie od sw. Ducha. Przecież nie możliwe, żeby Duch wszystkim mowił coś innego, bo idąc tym tokiem myślenia, dojdziemy do wniosku, że to Duch spowodował rozłamy, a przecież tak być by nie mogo.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn maja 04, 2009 22:28 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
mogło*
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn maja 04, 2009 22:29 |
|
 |
Rutilius
|
|
Pn maja 04, 2009 22:40 |
|
|
|