ŚJ- Dosłowność, Elitarność, Zmartwychwstanie
Autor |
Wiadomość |
arcana85
|
Karwoch napisał(a): Nie zmienia to faktu obalenia dosłowności. Albo się wierzy że to dokładnie te kilka dni, albo wiele milionów. Skoro Biblia posługuje się takimi metaforami i to w nie jednym miejscu, można się spodziewać że jest tych metafor więcej, a przede wszystkim że nawet rzeczy które brzmią dosłownie (6 dni tak?) nie koniecznie takie muszą być. Skoro sześć dni jest tak dokładnie sprecyzowane, to czemu inne liczby/fakty/miejsca równie dobrze sprecyzowane nie miały być zwyczajnie metaforami? Istotą jest to że Bóg stworzył świat, nie to że zrobił to w konkretnym czasie, jeśli dane zdanie ma jeden sens, to nie koniecznie musi mieć również każdy inny sens który z tego zdania można wyciągnąć.
dzień to nie metafora
ma po prostu wiele znaczeń
"dni Noego' - czasy Noego które trwały wiele lat
"Dzień Sądu' - nie znaczy że bedzie trwać 24 godziny
"Dzien odpoczynku" - boskiego trwa przeciez do dzisiaj, wieć skoro ten dzien trwa już od 6 tysiecy lat to wskazuje że poszczególne dni stwarzania nie były 24 godzinnymi dniami. A nawet w Rodzaju 2:4 nazwano 6 dni stworzenia jednym "dniem w którym Pan uczynił niebo i ziemie"
także jako miara odległości "dzień drogi"
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt maja 22, 2009 14:40 |
|
|
|
 |
Karwoch
|
To ile dni ma dzień Biblijny? I czy w ogóle to istotne? Analogia do 6000 lat ludzkości.
|
Pt maja 22, 2009 15:47 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: "Dzien odpoczynku" - boskiego trwa przeciez do dzisiaj,
Nie pamietam ale zdaje sie w Biblii 1000-lecia jest to czas przeszly dokonany.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt maja 22, 2009 16:30 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Mam:
Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym: w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
|
Pt maja 22, 2009 16:33 |
|
 |
jarekS
|
Witam
Karwoch napisał(a): To ile dni ma dzień Biblijny? I czy w ogóle to istotne? Analogia do 6000 lat ludzkości.
Jak juz arcana85 zaznaczył w biblii jest wiele dni o róznym znaczeniu .
osobiście nie spotkałem w treści biblijnej i nie znam takiego określenia dzień Biblijny .
Natomiast są informacje mówiace na temat dnia Bożego.
Psalm 90;4 BT
(4) Bo tysiąc lat w Twoich oczach jest jak wczorajszy dzień, który minął, niby straż nocna.
Być może jest to porównanie znaczenia czasu dla wiecznego Boga w odniesieniu do czasu dla człowieka jego znikomości i krótkiego zycia .
W liście 2 Piotra 3:7,8 BT czytamy
(7) A to samo słowo zabezpieczyło obecnie niebo i ziemię jako zachowane dla ognia na dzień sądu i zguby bezbożnych ludzi. () Niech zaś dla was, umiłowani, nie będzie tajne to jedno, że jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień.Jak widac Piotr jakby brał dosłownie tysiąc lat -jeden dzień Boży
Nik przy tym się nie upiera że tak ma byc ,ale powyższe wersety pozwalają przyjąc pogląd że od Adama -według chronologii biblijnej-minęło 6 dni Bożych -około 6000 lat ludzkości
Pozdrawiam.
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
Pt maja 22, 2009 22:06 |
|
|
|
 |
jarekS
|
Wtam
Dural napisał(a): Mam: Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym: w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
Dural a o jakim odpoczynku mowa w liście do Hebrajczyków 3:15-19, 4:1-11 BT ?
(15) Jest bowiem powiedziane: Dziś, jeśli głos Jego usłyszycie, nie zatwardzajcie serc waszych jak w buncie! (16) Kim rzeczywiście są ci, którzy, gdy usłyszeli, zbuntowali się? Czyż to nie wszyscy ci, którzy wyszli z Egiptu pod wodzą Mojżesza? (17) Na kogo to gniewał się przez czterdzieści lat? Czy nie na tych, którzy zgrzeszyli, a których trupy porozrzucał po pustyni? (1) Którym to zaś złożył przysięgę, że nie wejdą do Jego odpoczynku, jeśli nie tym, którzy nie byli posłuszni? (19) Widzimy zatem, iż nie mogli wejść z powodu niedowiarstwa.
(1) Lękajmy się przeto, gdy jeszcze trwa obietnica wejścia do Jego odpoczynku, aby ktoś z was nie mniemał, iż jest jej pozbawiony. (2) Albowiem i myśmy otrzymali dobrą nowinę, jak i tamci, lecz tamtym słowo usłyszane nie było pomocne, gdyż nie łączyli się przez wiarę z tymi, którzy je usłyszeli. (3) Wchodzimy istotnie do odpoczynku my, którzy uwierzyliśmy, jak to powiedział: Toteż przysiągłem w gniewie moim: Nie wejdą do mego odpoczynku, aczkolwiek dzieła były dokonane od stworzenia świata. (4) Powiedział bowiem /Bóg/ na pewnym miejscu o siódmym dniu w ten sposób: I odpoczął Bóg w siódmym dniu po wszystkich dziełach swoich. (5) I znowu na tym /miejscu/: Nie wejdą do mego odpoczynku. (6) Wynika więc z tego, że wejdą tam niektórzy, gdyż ci, którzy wcześniej otrzymali dobrą nowinę, nie weszli z powodu /swego/ nieposłuszeństwa, (7) dlatego Bóg na nowo wyznacza pewien dzień - "dzisiaj" - po upływie dłuższego czasu, mówiąc przez Dawida, jak to przedtem zostało powiedziane: Dziś, jeśli głos Jego usłyszycie, nie zatwardzajcie serc waszych. () Gdyby bowiem Jozue wprowadził ich do odpoczynku, nie mówiłby potem o innym dniu. (9) A zatem pozostaje odpoczynek szabatu dla ludu Bożego. (10) Kto bowiem wszedł do Jego odpoczynku, odpocznie po swych czynach, jak Bóg po swoich. (11) Śpieszmy się więc wejść do owego odpoczynku, aby nikt nie szedł za tym samym przykładem nieposłuszeństwa
I jakie wnioski wyciagniesz ? Trwa dzień odpoczynku czy nie ?
To tylko jeden z przykładów -nie wnikając w szczegóły-jak ŚJ interpretuja biblię a raczej jak sama biblia się interpretuje w kwesti odpoczynku Bożego i chrzescijan którzy mają do niego wejść .
Pozdrawiam.
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
Pt maja 22, 2009 22:26 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Odnoszę wrażenie, że dniem odpoczynku będzie 1000 letnie panowanie Chrystusa - zgadzałoby się to - jako że kolejne 1000 lat to jeden boży dzień, w tym przypadku juz siódmy. Ale to takie moje przemyslenie na podstawie Waszych postów. 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pt maja 22, 2009 22:34 |
|
 |
Joannag
|
Dural napisał(a): Mam: Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym: w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
Jeśli Bóg odpoczął od dzieła stwarzania ,to czy teraz dalej stwarza czy też dalej odpoczywa?
|
N maja 24, 2009 22:52 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Może to wieczór dnia szóstego - nie odpoczywa jeszcze, ale już nie stwarza - coś jak sobota wieczór dla nas 
/Jacek Kaczmarski/
|
N maja 24, 2009 22:58 |
|
 |
Joannag
|
Owieczka_in_black napisał(a): Może to wieczór dnia szóstego - nie odpoczywa jeszcze, ale już nie stwarza - coś jak sobota wieczór dla nas 
No nie,pisze:
Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym: w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
Zatem w siódmym dniu odpoczął.Więc nie możemy cofnąć się do dnia siódmego.
|
N maja 24, 2009 23:15 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: Zatem w siódmym dniu odpoczął.Więc nie możemy cofnąć się do dnia siódmego.
Powinno być:
Zatem w siódmym dniu odpoczął.Więc nie możemy cofnąć się do dnia szóstego.
|
N maja 24, 2009 23:16 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Joannag, rzeczywiście, zapędziłam się - to w takim razie teraz ów dzien odpoczynku jeszcze by trwał?
/Jacek Kaczmarski/
|
N maja 24, 2009 23:24 |
|
 |
Joannag
|
Owieczka_in_black napisał(a): Joannag, rzeczywiście, zapędziłam się - to w takim razie teraz ów dzien odpoczynku jeszcze by trwał?
Z tego wynika ,że tak.Bóg obecnie nie stwarza nowych bytów,czyli obecnie trwa dzień odpoczynku Bożego.
Paweł w liście do Hebrajczyków wskazał na to uwagę .
Powyżej jest link z tymi wersetami.
Jedną sprawą ,którą się zajmuje to doprowadzenie do końca sprawy z buntem niektórych stworzeń ,mam na myśli wroga Boga :
Rz 16:20 BT "Bóg zaś pokoju zetrze wkrótce szatana pod waszymi stopami. Łaska Pana naszego Jezusa Chrystusa niech będzie z wami!"
|
Pn maja 25, 2009 0:45 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Wszystko to ladnie, ale ...
Bog istnieje poza czasem.
Wyobrazmy sobie, ze jest tym siedzacym przed monitorami facetem z "Matrixa". Na jednym ekranie tworzy Ziemie na drugim wygania Adama a na jeszcze innym pakuje Durala do piekla. Chociaz istnieja ekrany zgaszone nie mozna mowic, ze przedstawiaja dni w ktorych odpoczywa.
A moze fotel w tym pokoju jest pusty? 
|
Pn maja 25, 2009 11:01 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
@ Dural
Cytuj: A moze fotel w tym pokoju jest pusty? Uśmiech...
1. nigdy nie było tam Boga
2. wyszedł, bo miał dość
3. lezy na kanapie /sorry kanap, nie moja wina, że taka deklinacja/i rzeczywiście odpoczywa *
---------------
* niepotrzebne skreślić
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn maja 25, 2009 15:03 |
|
|
|