Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Coś nie tak?! 
Autor Wiadomość

Z takim sentymentem i zadumą czytam Twoje żale ofca_ofca bo przypominam sobie jak nie tak dawno ja też na tym forum zadawałem podobne pytania... Podziwiam Was, że wam się chce cały czas te same tematy w szerz i wzdłuż analizować i odpowiadać.

Odpowiem na te które wydają mi się interesujące a nie są narzekaniem "a bo ksiądz jest zły i nie mogę kochać mojego Boga przez to"

1.Wg mojej wiedzy ST "poprawiono/uzupełniano" przed narodzeniem Chrystusa a nie na soborach a NT nie ruszano na soborach w ogóle. Conajwyżej interpretacja niektórych sformułowań się zmieniała.

Cytuj:
Są trzy różne rodzaje materiałów dowodowych, wykorzystywanych w ocenie tekstu Nowego Testamentu. Są to: rękopisy greckie, różne przekłady Nowego Testamentu i pisma Ojców Kościoła. Nowy Testament był pierwotnie napisany w języku greckim. Istnieje ponad 5500 manuskryptów, które zawierają cały Nowy Testament albo (przeważnie) jego części. Choć nie posiadamy oryginału, kopie pochodzą z bardzo wczesnego okresu.

4. Chyba nie ma. Jest tylko fragment:
Cytuj:
Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane J20,20

Konfesjonały są dziełem Tradycji KK (która to sama w sobie jest o wiele ciekawszym tematem do polemiki- bo to z niej wynika wiele uzasadnień pytań które Cię ciekawią). Ale żeby znaleźć jakieś pozytywy to kiedyś spowiedź była publiczna a teraz nie jest :)

-w Biblii nie ma czegoś takiego jak Dziesięć Przykazań - jak sobie policzysz to wyjdzie ci dużo więcej. Są poprostu przykazania. Ponumerowanie jest poźniejszym tworem.

-drugie przykazanie (ostatnio Świadkowie Jehowy myśleli ze wstrząsną mną tym fragmentem...) tam gdzie jest fragment o obrazach nie mówi o tym że nie wolno robic wizerunków Boga, tylko że nie wolno oddawać boskiej czci obrazom samym w sobie. A w ostatnim przykazaniu nie wolno porządąć "kozy i niewolnicy bliźniego swego"...też tego nie ma..."ojej a ja tak porządałem tę kozę" :)

Moim skormnym zdaniem ciekwsze sa inne kwestie w polemice religijnej: choćby niejednorodne kryteria rozumienia tekstu(i nie mam tu na myśłi tylko gatunków literackich), ewolucja interpretacji, a także rozmowy o doświadczaniu działania Boga oraz dla rozrywki rozważania nie do rozważenia :) czyli logiczne łamigłówki dot. natury Boga.

P.S> Chyba muszę się zdecydować jaką rolę pełnię na tym forum... Czy bronić czy atakowac KK,,, Jak myślicie?

Wt maja 19, 2009 23:28

P.S> Chyba muszę się zdecydować jaką rolę pełnię na tym forum... Czy bronić czy atakowac KK,,, Jak myślicie?

Broń, bo to forum jest dziwne. Prawda się tutaj sama nie broni, więc jak najwięcej "krusajderów" jest potrzebnych.

Śr maja 20, 2009 0:41

Rzuciłeś oskarżenie. Oczekuje że je udowodnisz. Oczywiście nie tu, ale wogóle, inaczej skłonny będę uznać że kłamiesz. Pozatym post nie na temat.

Śr maja 20, 2009 12:31

Cytuj:
Dlaczego przed każdą mszą jest czytana lista sponsorów!

W całym swoim życiu nie spotkałem się z czymś takim, a byłem juz naprawdę na wielu Mszach, w Polsce i za granicą.

To podobno bardzo częsta praktyka. Napewno stosowana (regularnie) w jednej z pod jarosławskich parafii.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt maja 29, 2009 14:41

Jeśli można się dołączyc do dyskusji. Ja równiez zauwazyłem, że wielu "katolików" żywiąc jakieś osobiste urazy do osób duchownych staje z boku wspólnoty Kościoła lub co gorsza odchodzi od niej zamykając się tym samym na słowo Boże. I tego zupełnie nie rozumiem. Wszak nasz udział w Kościele ma służyć przedewszystkim nam samym, naszemu zbawieniu, naszemu rozwojowi duchowemu a nie w/w osób. Kapłani są tutaj pośrednikami między mną a Bogiem i jego słowem, pomagając nam je zrozumieć. Jeżeli nawet jakiemuś kapłanowi, który jest tylko człowiekiem zdarzy popełnic się jakiś błąd to nie jest powód bym obrażał się zaraz na samego Boga i cały Kościół. Moim obowiązkim jako katolika jest uczestniczyć w sakramencie pokuty, mszy świętej przez niego celebrowanej, wysłuchać jego kazania-wyciągając z tego odpowiednią naukę dla siebie oraz przyjąć sakrament eucharystji. Natomiast czyny duchownych oceni sam Pan bo On ich powołał do służby Kościołowi i nie do mnie ani do Was to zadanie należy. Modlitwa za naszych kapłanów i liczny udział we wspólnocie Kościoła to, to czego najbardziej im potrzeba by mieli siłę przezwycieżać trudności dnia codziennego w swojej kapłańskiej posłudze oraz widzieli w nas wiernych dobre efekty swojej duszpasterskiej pracy.

N maja 31, 2009 16:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2