Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 11:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Jaki Bóg ma zysk z tego ze ludzie w niego wierzą? 
Autor Wiadomość

Oczywiście ,że gdyby nie mózg nie bylibyśmy zdolni do wiary , dlatego właśnie człowiek ma tę łaskę aby wierzyć .
Wiele zwierząt posiada rozwinięte mózgi jednak nie są one zdolne do wiary w Stwórcę , gdyż ich mózgi są zbyt prymitywne.

A mi się wydaje ze mój pies wierzy w to ze to ja jestem stwórcą, wierzy ze jestem wszechmocny, wszechwiedzący i ze potrafię robić cuda których on nie potrafi. I dlatego mój pies jest moim posłusznym wyznawcą. :)

A dlaczego pies nie ma innego boga ponad mną? Bo mu niepotrzebny kiedy ma mnie.

A jaki ja mam zysk z posiadania wiernego psa jako jego Bóg? Taki ze strzeże mieszkania. Chociaż lepiej byłoby sobie zamontować elektroniczny alarm i wyszłoby taniej. I dlatego właśnie nie mam psa.

Wt maja 26, 2009 20:22
"Jaki Bóg ma zysk z tego ze ludzie w niego wierzą?" zysk ma taki, że ma wyznawców, ludzi, którzy spełniają jego wolę, no i mówią o nim na całym świecie czego sam jako Duch niewidzialny nie jest w stanie uczynić :p

Wt maja 26, 2009 20:27

Miłość nie jest obojętna na zyski. Bo miłość jest taką formą zysku obopólnego. Mężczyzna kocha kobietę nie dla kasy ale dla przetrwania genów. Kobiety w sumie tez nie dla kasy kochają mężczyzn a dla przetrwania genów.

Masz oryginalną definicję miłości - moim zdaniem błędną. No ale kombinuj dalej, kombinuj. Następne zadanie: Czy mężczyzna w świetle Twojej definicji może kochać bezpłodną kobietę? Kolejne: Czy mężczyzna w świetle Twojej definicji może kochać żonę po okresie przekwitania? Czy mężczyzna może kochać (sic!) mężczyznę? Czy świetle Twojej definicji dziecko może kochać ojca/matkę?

Chyba już dostrzegasz niedorzeczność definiowania miłości jako interesu polegającego na przetrwaniu genów.

Śr cze 03, 2009 10:59

Post Re: Jaki Bóg ma zysk z tego ze ludzie w niego wierzą?
Witam

Vacarius napisał(a):
Jeśli nie ma żadnego zysku to dlaczego nie jest mu to całkowicie obojętne czy w niego ludzie wierzą czy nie?

Żadnego zysku i żadnej kożyści .
Co z tego ze ludzie wierza ,że mają wiare ?

19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Czynisz bardzo dobrze. Jednakże i demony wierzą, a dygoczą. 20 Ale czy chciałbyś wiedzieć, o pusty człowiecze, że wiara bez uczynków jest bezczynna?
Jakuba 2:19,20

Jaki zysk dla Boga jest z ludzi którzy zginą majac wiarę w niego?

6 Bo przecież jest u Boga rzeczą prawą, by tym, którzy was uciskają, odpłacić uciskiem, 7 wam zaś, uciskanym — ulgą wespół z nami podczas objawienia się z nieba Pana Jezusa wraz z jego potężnymi aniołami 8 w ogniu płomienistym, gdy będzie wywierał pomstę na tych, którzy nie znają Boga, oraz na tych, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie o naszym Panu, Jezusie. 9 To właśnie oni poniosą karę sądową wiecznej zagłady sprzed oblicza Pana i chwały jego siły, 10 gdy przyjdzie, by się okryć chwałą w związku ze swymi świętymi i by w owym dniu odnoszono się do niego z podziwem w związku ze wszystkimi, którzy uwierzyli, ponieważ świadectwo nasze zostało wśród was przyjęte z wiarą.
2Tesaloniczan 1:6-10

Co innego jeśli postawimy pytanie :Jaki zysk lub korzyść ma Bóg z ludzi służących mu?
Bo nie wiara czyni człowieka wyjatkowym w oczach Bozych choć jest niezbedna ,ale postepowanie i posłuszeństwo zgodne z wymaganiami Bożymi. Tego nie czynia demony mimo ze mają wiare.

Pozdrawiam.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N cze 07, 2009 22:12

Czy mężczyzna w świetle Twojej definicji może kochać bezpłodną kobietę?

Przejściowo może kochać.

szmind napisał(a):
Czy mężczyzna w świetle Twojej definicji może kochać żonę po okresie przekwitania?

I to nawet bardziej. Bo żyjąc razem mogą bardziej wspomóc swoje dzieci w wychowywaniu wnuków.

szmind napisał(a):
Czy mężczyzna może kochać (sic!) mężczyznę?

Kochać przyjaźnią braterską może. Jeden drugiemu życie ratować bo tak ich geny przetrwają.

szmind napisał(a):
Czy świetle Twojej definicji dziecko może kochać ojca/matkę?

Bardzo bo bez nich nie przeżyje. Ale kiedy robi się dorosłe to coraz mniej kocha ojca i matkę. Bo już nie musi ich słuchać aby przetrwać.

Wt cze 09, 2009 21:58

szmind napisał(a):
Czy mężczyzna w świetle Twojej definicji może kochać bezpłodną kobietę?

Przejściowo może kochać.

Przejściowo tzn że co? Czym się różni miłość do bezpłodnej od miłości do płodnej?
Pewne wynikające z potrzeby przekazania genów mechanizmy psychiczne i zachowawcze nie są inteligentne. Dlatego np można uprawiać seks z prezerwatywa "dla przekazania genów".

Wt cze 09, 2009 22:55

Oczywiście ,że gdyby nie mózg nie bylibyśmy zdolni do wiary , dlatego właśnie człowiek ma tę łaskę aby wierzyć .
Wiele zwierząt posiada rozwinięte mózgi jednak nie są one zdolne do wiary w Stwórcę , gdyż ich mózgi są zbyt prymitywne.

Dlatego człowiek ma to przekleństwo, zę tak łatwo mu, w połączeniu z instynktem stadnym, ulegać zbiorowemu złudzeniu.
A co do zwierząt to skąd jesteś taki pewny? Tylko dlatego, że twój mózg (za przeproszeniem, chodzi mi o ogół ludzkości) jest tak prymitywny, że nie może zrozumieć mowy zwierząt?

Śr cze 10, 2009 7:58

Proszę nie broń tej teorii tylko się zakochaj w jakiejś kobiecie i jej powiedz, że to tylko by geny przetrwały. Sprawdź to polecam :)

Śr cze 10, 2009 8:00

Jaki zysk ma Bóg, że ludzie w niego wierzą?
Chyba taki, że dzięki temu jest coraz większy, bo w raju wszyscy są jednością - wspólnotą, a im więcej osób tym ta wspólnota większa, większa radość dla wszystkich, każdy jest inny więc jest i większe urozmaicenie:p

Cz lip 23, 2009 21:42
Moderator

Rybeczko to nie jest temat o słuszności istnienia duchowieństwa i praktyk religijnych.

(J 8, 32b)

Pn lip 27, 2009 6:18

Miłość nie jest obojętna na zyski. Bo miłość jest taką formą zysku obopólnego. Mężczyzna kocha kobietę nie dla kasy ale dla przetrwania genów. Kobiety w sumie tez nie dla kasy kochają mężczyzn a dla przetrwania genów. Tylko ze kobiety wybierają mężczyznę na podstawie tego jak sobie radzi w życiu a to oznacza ze wolą tych którzy lepiej sobie radzą czyli mają więcej kasy.

Nie masz racji i niepotrzebnie mieszasz uczucia z rozumem, to są dwie zupełnie różne sprawy. Miłość to uczucie, i jako takie jest nierozumne. Gdyby ludzie kochali się z wyrachowaniem, to żadna dziewczyna nie zakochałaby się w pijaku czy narkomanie, a jednak częst się tak zdarza.

Cytuj:
Kiedy ktoś jest zakochany to wydaje mu się ze jego miłość nie jest dla zysku. Ale wystarczy spojrzeć z boku na zakochanych i jaki mają zysk z bycia razem to widać. Jest to obopólny zysk, taki ze nikt z nich nie traci. Ale jest to zysk.

Z faktu, iż zakochani wzajemnie siebie obdarowują, a zatem każde z nich ma zysk z miłości, wcale nie wynika, iż kochają siebie dla zysku. Ale twoja obserwacja jest słuszna w tym sensie, że miłość zawsze daje zysk kochającym się ludziom. Jednak ten, kto kocha, nie kocha dla zysku.

Cytuj:
A czy miłość boża to też taki obopólny zysk, a może to zysk tylko w jedną stronę. Bo wydaje się ze tylko człowiek czerpie korzyści z tej miłości. A co ma Bóg z tego?

Przypuszczam, że Pan Bóg nie kocha nas interesownie. Oczekuje i chce naszej miłości, jak każdy kto kocha i chce być kochany. Miłość to uczucie przeciwne do nienawiści, która pochodzi od szatana.

Pn lip 27, 2009 19:13
Moderator

(J 8, 32b)

Śr lip 29, 2009 6:36
zbanowany na stałe

mnie się widzi, że Bóg zyskuje - za każdym razem miłość stworzonej przez niego istoty jest niepowtarzalna, bo, dzięki wolnej woli , istoty te są za każdym w swojej drodze do Boga niepowtarzalne. Zyskują też , wydaje mi sie, na każdym zbawionym inni zbawieni, bo mają kolejną istotę , z którą mogą dzielić się swoją miłością .. :spoko:

Śr lip 29, 2009 10:03
Bóg jest Stwórcą i Panem wszechświata i On ma prawa ustalać,żądać i wymagać
Bóg kocha bezinteresownie, ale od człowieka wymaga wiary i posłuszeństwa.
Od wiary i posłuszeństwa zależy przyszłość każdego z nas.

Przecież Jezus mówił choćby ta:

"„Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?(18) Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg.(19) Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę.(20) On Mu rzekł: Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości.(21) Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną.”"Mk 10:17-21;BT

i tak:

"Kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy Synowi, nie ujrzy życia, lecz grozi mu gniew Boży."J 3:36;BT

no i tak:

"Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym."J 6:54; BT

Tak więc Bóg daje nam życie ale i wymaga od nas.

Śr lip 29, 2009 14:00

Bóg jest Stwórcą i Panem wszechświata i On ma prawa ustalać,żądać i wymagać

A skąd ma te prawa? Głosował ktoś na niego? Teraz bez głosowania to nic nie jest ważne :-)

Czy też może rozumujesz na zasadzie "kto jest najsilniejszy, ten ma rację"?

Śr lip 29, 2009 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona