Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 18, 2025 9:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kim był Miroslav Filipović-Majstorović? 
Autor Wiadomość
Post Re: Kim był Miroslav Filipović-Majstorović?
Wiem, nie wiem.....nie wchodzę zbytnio w tego typu zagadnienia, nie przesądzam, bo też trudno sobie wypracować oddającą prawdę opinię.

Pt sty 07, 2011 15:19

Wiesz jaka jest odpowiedź na tego rodzaju zarzuty?
To, że kilku ludzi było złych nie znaczy, że cały Kościół jest zły
To, że w jakiejś epoce kilkoro ludzi błądziło nie znaczy, że Kościół jest zły
I tak to się kręci ;)

Pt sty 07, 2011 20:35

Ale co powiesz na fakt, że ci źli (tzn. "błądzący" - zastosuję się do Waszego neologizmu) są wynoszeni na ołtarze jako WZÓR dla innych? I to jeszcze przez KOGO są wynoszeni?

So sty 08, 2011 7:41
Tomek44 napisał(a):
Ale co powiesz na fakt, że ci źli (tzn. "błądzący" - zastosuję się do Waszego neologizmu) są wynoszeni na ołtarze jako WZÓR dla innych? I to jeszcze przez KOGO są wynoszeni?

Może dlatego, że ci źli, w pewnym momencie dostrzegli, że wdepnęli w środek zła i zaczęli ratować ludzi....w linku podane, że 1,5-2 tys. Serbów i Zydów zawdzięcza życie kardynałowi.
A Talmud powiada Kto ratuje jedno życie, ratuje cały świat.

So sty 08, 2011 9:05

Jeśli Stepinac "nie dostrzegał" - do czasu zrozumienia, że faszyzm zbliża się ku końcowi - że ludobójstwo łącznie ponad 800.000 Serbów jest grzechem, to cóż to za wzór wiary?
Czy wszelkie inne zbrodnie i grzechy też tak Alus tłumaczysz? Czy tak samo powiesz o oprawcach w Auschwitz, Katyniu itd., że oprawcy po prostu "nie dostrzegali zła"? A o pedofilach też tak mówisz? Kiedy pedofilem jest nauczyciel wf - to zapewne Twój osąd jest jednoznaczny: osoba świadomie grzesząca. A kiedy pedofilem jest ksiądz-katecheta - to wg Twych mierników: "osoba błądząca, nie dostrzegająca zła"?
A czy Pius XII, który NIE REAGOWAŁ np. obłożeniem ekskomuniką aktywnych duchownych-zbrodniarzy, też "nie dostrzegał zła"? Przecież zamordowanie przynajmniej 300.000 osób w Jasenovac'u (być może nawet 700.000) nie mogło się odbyć jednego dnia, tak na zasadzie: "oooops, zbłądziłem, palnąłem głupstwo, popełniłem błąd...". Przecież to była trwająca przez wiele miesięcy świadoma eksterminacja narodu serbskiego i wykorzeniania prawosławia oraz siłowej katolicyzacji "pod lufami karabinów".
Koniunkturalne "uratowanie" 1,5-2000 osób wobec zagłady ponad 800.000 serbów jest naprawdę nieprzekonujące.

So sty 08, 2011 9:35
Tomek44 napisał(a):
Jeśli Stepinac "nie dostrzegał" - do czasu zrozumienia, że faszyzm zbliża się ku końcowi - że ludobójstwo łącznie ponad 800.000 Serbów jest grzechem, to cóż to za wzór wiary?
Czy wszelkie inne zbrodnie i grzechy też tak Alus tłumaczysz? Czy tak samo powiesz o oprawcach w Auschwitz, Katyniu itd., że oprawcy po prostu "nie dostrzegali zła"? A o pedofilach też tak mówisz? Kiedy pedofilem jest nauczyciel wf - to zapewne Twój osąd jest jednoznaczny: osoba świadomie grzesząca. A kiedy pedofilem jest ksiądz-katecheta - to wg Twych mierników: "osoba błądząca, nie dostrzegająca zła"?
A czy Pius XII, który NIE REAGOWAŁ np. obłożeniem ekskomuniką aktywnych duchownych-zbrodniarzy, też "nie dostrzegał zła"? Przecież zamordowanie przynajmniej 300.000 osób w Jasenovac'u (być może nawet 700.000) nie mogło się odbyć jednego dnia, tak na zasadzie: "oooops, zbłądziłem, palnąłem głupstwo, popełniłem błąd...". Przecież to była trwająca przez wiele miesięcy świadoma eksterminacja narodu serbskiego i wykorzeniania prawosławia oraz siłowej katolicyzacji "pod lufami karabinów".
Koniunkturalne "uratowanie" 1,5-2000 osób wobec zagłady ponad 800.000 serbów jest naprawdę nieprzekonujące.

Może nie przekonujący, ale należy domniemywać, że kardynał Stepinac zrozumiał swój grzech, dlatego później ratował ludzi.....w 1943r jeszcze faszyzm nie zbliżał się ku końcowi.
Dla mnie akurat nie jest wzorem wiary.
O zrozumieniu dokonanego ogromu zła przez oprawców faszystowskich, komunistycznych, pedofilów nic nie wiadomo.
Zbrodniarze, pedofile, swymi czynami sami zaciągają na siebie ekskomunikę, nie wymaga to potwierdzenia papieża.

So sty 08, 2011 18:30

Cytuj:
kardynał Stepinac zrozumiał swój grzech,

To kapłan kościoła katolickiego w godności wówczas arcybiskupa "może nie rozumieć", że ludobójstwo to grzech???!!! Co więcej, w sąsiednim wątku zapodałaś link z katolika.pl, gdzie pisze iż grzechem niewybaczalnym wg kościoła jest m.in. rozmyślne grzeszenie z nadzieją na miłosierdzie Boże. To Stepinac o tym "nie wiedział"???!!! Czy może dla niego ludobójstwo prawosławnych Serbów było "wykonywaniem woli Boga" tak jak np. ludobójstwo jaćwingów przez krzyżaków?

Cytuj:
dlatego później ratował ludzi.....w 1943r jeszcze faszyzm nie zbliżał się ku końcowi.

Po pierwsze: w 1943r. Hitler zaczął ponosić militarne klęski. Koniec walk pod Stalingradem nastąpił w lutym 1943r. Natomiast Japończycy serię klęsk rozpoczęli przegraną bitwą pod Midway w 1942r. Więc już wtedy było wiadomo, iż faszyzm upadnie.

Po drugie: zwróć uwagę na ten fragment z Wikipedii, który zapodałem:
Cytuj:
16 lutego 1942 londyńskie radio BBC informowało: „Do najgorszych okrucieństw dochodzi w diecezji arcybiskupa Zagrzebia [Stepinaca]. Bratnia krew płynie tam strumieniami. Prawosławnych siłą nawraca się na katolicyzm i nie słychać głosu oburzenia ze strony hierarchy”

Jak zatem widzisz Stepinac przynajmniej przez ROK CZASU drwił sobie z opinii publicznej. Rura mu zmiękła, kiedy Hitler dostał lanie pod Stalingradem.

Po trzecie: niby Stepinac pomagał ratować 2.000 osób - ale W TYM SAMYM CZASIE w dalszym ciągu katoliccy ustasze, których w dalszym ciągu Stepinac był wikariuszem wojskowym, mordowali Serbów w obozach zagłady Jasenowaca AŻ DO KWIETNIA 1945 r!!!!

Cytuj:
Zbrodniarze, pedofile, swymi czynami sami zaciągają na siebie ekskomunikę, nie wymaga to potwierdzenia papieża.

A potem ci niby "autoekskomunikowani" zostają najpierw kardynałami a potem BŁOGOSŁAWIONYMI kościoła katolickiego i stanowią dla katolików wzór wiary i człowieczeństwa......
Chodziło mi o to, że gdyby PiusXII oraz Stepinac ZAREAGOWALI poprzez jednoznaczne potępienie tychże zbrodni jako GRZECH i wyraźne stwierdzenie że np. franciszkanie, A TAKŻE KATOLICCY USTASZE którzy biorą udział w mordach Serbów sa ekskomunikowani, i ich działania nie są popierane przez kościół katolicki - wówczas z całą pewnością wielu z tych faszystów mogło by posłuchać swych hierarchów i rozmiar zbrodni byłby mniejszy. A tymczasem Pius XII i Stepinac woleli milczeć, nawet jeśli już w lutym 1942r. BBC grzmiało na cały świat, że Stepinac milczy....
Cytuj:
Dla mnie akurat nie jest wzorem wiary.

To dobrze o Tobie świadczy jako człowieku.
Ale dla: CAŁEGO kościoła katolickiego, Jana Pawła II, serwisu opoka.pl, z którego zapodałaś linka - JEST ON WZOREM WIARY.

N sty 09, 2011 7:59
Cytuj:
To kapłan kościoła katolickiego w godności wówczas arcybiskupa "może nie rozumieć", że ludobójstwo to grzech???!!! Co więcej, w sąsiednim wątku zapodałaś link z katolika.pl, gdzie pisze iż grzechem niewybaczalnym wg kościoła jest m.in. rozmyślne grzeszenie z nadzieją na miłosierdzie Boże. To Stepinac o tym "nie wiedział"???!!! Czy może dla niego ludobójstwo prawosławnych Serbów było "wykonywaniem woli Boga" tak jak np. ludobójstwo jaćwingów przez krzyżaków?

Wiele przypadków wskazuje, że może.
Ale ja nie jestem rzecznikime kardynałi i nie moją rolą jest go bronić.....to tylko moje osobiste dywagacje.

Cytuj:
Chodziło mi o to, że gdyby PiusXII oraz Stepinac ZAREAGOWALI poprzez jednoznaczne potępienie tychże zbrodni jako GRZECH i wyraźne stwierdzenie że np. franciszkanie, A TAKŻE KATOLICCY USTASZE którzy biorą udział w mordach Serbów sa ekskomunikowani, i ich działania nie są popierane przez kościół katolicki - wówczas z całą pewnością wielu z tych faszystów mogło by posłuchać swych hierarchów i rozmiar zbrodni byłby mniejszy. A tymczasem Pius XII i Stepinac woleli milczeć, nawet jeśli już w lutym 1942r. BBC grzmiało na cały świat, że Stepinac milczy....

"Milczenie" Piusa XII stopniowo zostaje ukazywane w świetle dokumentów Watykańskich, żydowskich.
Wpływu ewentualnych apeli, potępień, też nie przecaniałabym.....pomieszanie nacjonaliztycznego fanatyzmu z religijnym fundamentalizmem wytwarza żelbetonową masę niezdolną do przyjęcia racjonalnych nauk, wskazań.
I nie był to tylko ewenement okresu wojny, współcześnie w wielu miejsach na świecie ujawniają się takie postawy.

N sty 09, 2011 10:02

Paru dobrych nazistów też by się znalazło. A to znaczy, że NSDAP nie była taka zła a tylko niektórzy jej członkowie. ;-)

N sty 09, 2011 11:31

Alus napisał(a):
Cytuj:

Wiele przypadków wskazuje, że może.
Ale ja nie jestem rzecznikime kardynałi i nie moją rolą jest go bronić.....to tylko moje osobiste dywagacje.

Alus, to co napisałaś to nie żadna obrona, lecz tak naprawdę bardzo ciężkie oskarżenie kościoła katolickiego o to, jakich ludzi ustanawia biskupami i wyższymi hierarchami - ludzi, którzy są dewiantami moralnymi. Sama powiedz: jak inaczej można określić człowieka, który wiedząc jakie potworne zbrodnie dokonywali franciszkanie na Serbach - po prostu "nie rozumiał, że to grzech"?

Cytuj:
Cytuj:

"Milczenie" Piusa XII stopniowo zostaje ukazywane w świetle dokumentów Watykańskich, żydowskich.
Wpływu ewentualnych apeli, potępień, też nie przecaniałabym.....pomieszanie nacjonaliztycznego fanatyzmu z religijnym fundamentalizmem wytwarza I nie był to tylko ewenement okresu wojny, współcześnie w wielu miejsach na świecie ujawniają się takie postawy.

Popatrz: obecny papież APELUJE o zaprzestanie mordów koptów w Egipcie - czym naraził się krytyką ze strony Egiptu. Jednak papieże potrafią docenić moc apeli. Jaka jest natomiast różnica pomiedzy prześladowaniem koptów a Serbów? Ano taka, że mordercami koptów są islamiści, a nie katolicy. Czy zatem brak apeli ze strony Piusa XII wynikał tylko z faktu, że mordercami byli franciszkanie i inni swieccy katolicy-ustasze?
Dodam, że islamiści też stanowią, jak to pięknie ujęłaś: "żelbetonową masę niezdolną do przyjęcia racjonalnych nauk, wskazań". A mimo to da się "apelować". Czemu zatem Pius XII nie zatrzymał tej machiny śmierci, na której funkcjonowanie MIAŁ WPŁYW???!!!

Cz sty 13, 2011 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2