Marek MRB napisał(a):
marek451 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Nie spotkałem dotąd katolika który czciłby obraz lub posąg i oddawał mu cześć.
Zresztą w naszej szerokości geograficznej byłoby to dziwne: uznawanie wizerunku bóstwa za równoważne z bóstwem jest charakterystyczne dla starozytnego Wschodu.
A co z uznaniem przez kościół katolicki dzieników sw.Faustyny ?
Gdzieś tam pisze że obraz jest bóstwem ? Zacytuj !
(A nawiasem mówiąc,
niezależnie od powyższego : co rozumiesz przez "uznanie przez kościół katolicki dzieników sw.Faustyny" ?
Bo w Kościele nikt w objawienia prywatne wierzyć nie musi
Objawieniem prywatnym nazywa się autentyczne objawienie (przez słowo) skierowane do jednostki, które jednakże nie nakłada na wszystkich bezpośredniego obowiązku wiary i które nie jest przez Boga przekazane Urzędowi Nauczycielskiemu Kościoła do strzeżenia i publicznego głoszenia.
Takie mistyczne objawienie udzielone jednostce na pokierowania jej życiem i dla jej zbawienia jest całkowicie możliwe; jego respektowanie może być dla tej jednostki oczywistym obowiązkiem wiary. Uznanie takiego objawienia za autentyczne wymaga zgodności z objawieniem kościelnym (ogólnym objawieniem w Jezusie Chrystusie). Również takie autentyczne, dziejące się w głębi sumienia objawienie prywatne może być przez człowieka zdeformowane albo fałszywie interpretowane; egzaltacja i fanatyzm często są źródłem urojeń, które są subiektywnym, nagłym przejawem podświadomości, a które są fałszywie interpretowane jako objawienie prywatne.
Autentyczne objawienia prywatne mogą też stanowić podstawę profetycznej misji jednostki względem Kościoła, ale to nie znaczy, że można je traktować jako ulepszenie czy choćby uzupełnienie ostatecznego objawienia w Jezusie Chrystusie - jest to absolutnie wykluczone; mogą one tylko pobudzać Kościół do działania przystosowanego do wciąż zmieniającej się sytuacji, ale zawsze zgodnego z jedną i niezmienną Ewangelią.
K.Rahner, H.Vorgrimler, Mały słownik teologiczny, Warszawa 1987, s.287.
Kryteria oceny objawień prywatnych:
Znaki towarzyszące objawieniom (np. cuda)
Kontekst wiary
Trwałe owoce objawień (np. nawrócenia)
Aprobata Kościoła
Zob. DsCh, I/77.
Najbardziej znane objawienia prywatne uznane przez Kościół:
Guadalupe [1531] - Matka Boża objawiła się azteckiemu Indianinowi św. Juan Diego Cuauhtlatoatzin na wzgórzu Tepeyac w okolicach dzisiejszego miasta Meksyk w Meksyku. W ostatnim dniu objawień, 12 grudnia 1531 roku, w niewyjaśniony do dziś sposób powstał obraz Matki Bożej z Guadalupe. Jest to najstarsze objawienie maryjne oficjalnie uznane przez Kościół katolicki.
Paryż [1830] - Objawienia Cudownego Medalika Katarzynie Labourè
Kult NSPJ - św. Małgorzata Maria Alacoque (+1690)
La Salette [1846]
Lourdes [1858] - Matka Boża objawiła się św. Bernardecie Soubirous, wzywając przez nią ludzkość do modlitwy o nawrócenie grzeszników.
Fatima [1917] - Matka Boża objawiła się trojgu dzieciom. Wzywała ich do modlitwy różańcowej oraz do pokuty w intencji nawrócenia grzeszników.
Łagiewniki - św. siostra Faustyna Kowalska (1905-1938), "Dzienniczek"
Kibeho [1981-1989] - Słowo z Afryki. Ostatnie uznane przez Kościół objawienia maryjne.
... )[/quote]
A oto cytat o który mi chodzi
"Wieczorem kiedy byłam w celi,ujrzałam Pana Jezusa ubranego w szacie białej.Jedna ręka wznieiona do błogosławieństwa,a druga dotykała szaty na piersiach.Z uchlenia szaty na piersiach wychodziły dwa wielkie promienie,jeden czerwony ,a drugi blady.W milczeniu wpatrywałam sie w Pana,dusza moja byla przejeta bojażnią,ale i radocią wielką.Po chwili powiedział mi Jezus:
Wymaluj obraz według rysunku który widzisz z podpisem:Jezu ufam Tobie.
Pragnę aby ten obraz czczono najpierw w kaplicy waszej i na całym świecie.
Obiecuje że dusza która czczic bedzie ten obraz nie zginie.Obiecuje także ,już tu na ziemi,zwyciestwo nad nieprzyjaciółmi,a szczególnie w godzine śmierci.Ja sam bronic ją będę jako swej chwały.
Kiedy powiedziałam o tym spowiednikowi,otrzymałam taką odpowiedż,że to się tyczy duszy twojej.Mówi mi tak :Maluj obraz Boży w duszy swojej.
Kiedy odeszłam od konfesjonału-usłyszałam znowu takie słowa:
Mój obraz w duszy twojej jest.Ja pragnę aby było Miłosierdzia święto .Chce aby ten obraz,który wymalujez pędzlem,żeby był uroczyscie poświęcony w pierwsza niedziele po Wielkanocy,ta niedziela ma byc swiętem Miłosierdzia."
Jakiś komentarz ?