Film leciał naprawdę w telewizji, właśnie tam widziałem go poraz pierwszy, przed filmem rozmawiał z redaktorką o. Jacek Salij OP - dominikanin.
Cytuj:
ale nie wierzę że szatan ulegnie ksiedzu wymawiającemu imię Boga.. jeśliby by tak było to sztab byłby nikim.. a jest potężnym demonem, jesli wierzyć w co się o nim mówi..
Oczywiscie kapłan sam w sobie byłby nikim, jednakże jego moc nie jest jego mocą, ale otrzymał ją od Boga. Dzięki temu że przyjął sakrament kapłaństwa. W Biblii niejednokrotnie zresztą jest napisane jak nie Jezus ale jego apostołowie wyrzucali demony!
Cytuj:
Łk 10:17-20
17. Wróciło siedemdziesięciu dwóch z radością mówiąc: Panie, przez wzgląd na Twoje imię, nawet złe duchy nam się poddają.
18. Wtedy rzekł do nich: Widziałem szatana, spadającego z nieba jak błyskawica.
19. Oto dałem wam władzę stąpania po wężach i skorpionach, i po całej potędze przeciwnika, a nic wam nie zaszkodzi.20. Jednak nie z tego się cieszcie, że duchy się wam poddają, lecz cieszcie się, że wasze imiona zapisane są w niebie.
(BT)
Władza Chrystusa została udzielona jego uczniom. Dlatego kapłan mocą Bożą też potrafi! Tak jest napisane w Biblii. Zresztą jak by tak nie było, to przecież by się nie ujawniał! Bo po co się demaskować?