Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa?
Autor |
Wiadomość |
maraskin
zbanowany na stałe
|
meritus napisał(a): Maraskin reprezentujesz fundamentalizm protestancki, który pewniki o tym, że "Krk" jest sprzeczny z Pismem i powstał w IV wieku. W Kościele katolickim dogmaty podlegają dyskusji: są uzasadniane, bronione, choć, by być katolikiem nie można im zaprzeczać. Tw przed chwilą wspomniane i inne neoprotestanckie dogmaty są poza dyskusją. Są oczywistymi oczywistościami.
Nie zamierzam zostawać protestantem, czy kimkolwiek innym. Jestem katolikiem, lecz uważam że jakakolwiek domena przypisująca mi przynależność do danej grupy religijnej jest niepotrzebna.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Wt lis 03, 2009 23:11 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
To będzie przejaw mojego lenistwa, ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce na to odpisywać. Nie chce mi się grzebać w książkach ani pisać długich postów. Nie po raz któryś na te same zarzuty. Nie chce mi się udowadniać że nie jestem wielbłądem.
A przede wszystkim nie chce mi się dyskutować z człowiekiem, któremu piszę, że w Katechizmie są podane 2 wersje Przykazań prosto z Pisma, a który na to odsyła mnie do strony, która uparcie twierdzi co innego, wbrew faktom. To po prostu żałosne i na bardzo niskim poziomie
|
Śr lis 04, 2009 1:02 |
|
 |
meritus
|
Kamyk masz rację, wielokrotnie różnym osobom o takim światopoglądzie pokazywałem prawie paluchem w katechizmie, co tam jest napisane na temat przykazań. Ale to ich nie interesuje, mantrują te same slogany sprzeczne z faktami dalej w koło Macieju.
|
Śr lis 04, 2009 18:46 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): To będzie przejaw mojego lenistwa, ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce na to odpisywać. Nie chce mi się grzebać w książkach ani pisać długich postów. Nie po raz któryś na te same zarzuty. Nie chce mi się udowadniać że nie jestem wielbłądem. A przede wszystkim nie chce mi się dyskutować z człowiekiem, któremu piszę, że w Katechizmie są podane 2 wersje Przykazań prosto z Pisma, a który na to odsyła mnie do strony, która uparcie twierdzi co innego, wbrew faktom. To po prostu żałosne i na bardzo niskim poziomie
A może raczej przejawiasz trzymanie się tonącego statku, nieważne jak bardzo będzie on przepełnionym złem.
Czepiasz się tematu, chcesz dowodów, otrzymujesz i nie chce Ci się czytać. Kogo w ten sposób chcesz oszukujesz? Na pewno nie mnie. Więc nie widze sensu twojego uczestnictwa na tym forum. Chyba że pełnisz tutaj jakąś funkcję podważającą wszelkie ataki na rzymską organizację kościelną lub też dezinformującą? Lecz taka ocena towjej osoby byłaby pewnie odebrana przez Ciebie jako oszczerstwo. No cóż, ale ja tak to widzę.
Nic na siłę, ale czasem warto pewne sprawy poprostu zaakceptować i się z tym pogodzić a nie uciekać i głosić że już jest lepiej. Co było to było.
|
Cz lis 05, 2009 20:05 |
|
 |
jumik
|
I Kamyk bardzo dobrze robi. Po pierwsze, większość z tych rzeczy już tu była omawiana - użyj opcji "Szukaj", w przeciwnym przypadku jest to przejaw lenistwa z Twojej strony. Po drugie, jak można z kimś dyskutować, kto ignoruje fakty? Mówi się mu o tym, że w katechizmie są oryginalne przykazania, a on odsyła do jakiejś stronki, gdzie jest napisane "Kościół zmienił Dekalog". Popatrz do Katechizmu, a nie ignorujesz co się do Ciebie pisze. No chyba, że wyznacznikiem tego co jest w Katechizmie wcale nie jest Katechizm ale antykatolickie stronki.
_________________ Piotr Milewski
|
Pt lis 06, 2009 10:00 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
jumik napisał(a): I Kamyk bardzo dobrze robi. Po pierwsze, większość z tych rzeczy już tu była omawiana - użyj opcji "Szukaj", w przeciwnym przypadku jest to przejaw lenistwa z Twojej strony. Po drugie, jak można z kimś dyskutować, kto ignoruje fakty? Mówi się mu o tym, że w katechizmie są oryginalne przykazania, a on odsyła do jakiejś stronki, gdzie jest napisane "Kościół zmienił Dekalog". Popatrz do Katechizmu, a nie ignorujesz co się do Ciebie pisze. No chyba, że wyznacznikiem tego co jest w Katechizmie wcale nie jest Katechizm ale antykatolickie stronki.
Jeżeli Kamyk zna odpowiedzi to po co się o nie jeszcze raz pyta?
|
Pt lis 06, 2009 10:58 |
|
 |
jumik
|
Bo piszesz oszczerczy, tendencyjny i nieuzasadniony post (patrz Twój pierwszy post) w stylu: "Dlaczego Kościół jest zły? No dlaczego?". Pytanie o konkrety i uzasadnienie ma Ci to pokazać.
_________________ Piotr Milewski
|
Pt lis 06, 2009 12:05 |
|
 |
Johnny99
|
Chrześcijanin-antykatolik nigdy nie przeczyta ze zrozumieniem Katechizmu, bo się nim brzydzi, i z góry wie, że to stek kłamstw. Na tej samej zasadzie nie przyjmuje wyjaśnień o treściach katechizmowych - bo z góry wie, że to kłamstwa. Dodatkowo wyznaje zasadę sola scriptura, więc z góry nie bierze pod uwagę niczego, co zapisano w Katechizmie. Z tej matni nie ma wyjścia. Pozostaje tylko nienawiść 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 06, 2009 12:09 |
|
 |
Kamyk
|
Jumik w zasadzie dobrze odpisał, bo właśnie o to mi chodziło. Dzięki jumik 
|
Pt lis 06, 2009 12:20 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Z pewnością nie jestem pierwszy i nie ostatni. Takie posty były i beda sie przelewac itd. Logicznie rzecz ujmując ciągle wychodzą w tej materii nowe odkrycia. Narzuca mi się jednak znieczulica i całkowity brak zaznajominiea się z podanymi informacjami. Jedynie odezwały się osoby ktore niepodejmując tematu stanęły od razu po drugiej stronie barykady. Ale luz. Mysle że temat mozna zamknąć.
|
Pt lis 06, 2009 12:51 |
|
 |
TheJOZI
|
 Re: Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa?
Chrystus założył tylko JEDEN kościół: "Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą" A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci? Odpowiedział Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś baranki moje! I znowu po raz drugi powiedział do niego: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie? Odparł Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś owce moje! Powiedział mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie? Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: Czy kochasz Mnie? I rzekł do Niego: Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego Jezus: Paś owce moje! Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci: Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz. To powiedział, aby zaznaczyć, jaką śmiercią uwielbi Boga (J 21, 15–19). Wiecie co mnie przekonuje do Kościoła Katolickiego? To, że wszyscy krytykują właśnie ten Kościół, oto kilka komentarzy z youtube, z różnych filmików o Kościele: ''Gratuluje tym co do zycie uzywaja wlasnego rozumy i wyobrazni, a nie chole**** lektury zwanej biblia ! '' ''To wasz jahwe jest zlym duchem skoro kazal wam zabijac i niszczyc inne kultury Nienawidze was katolickie psy ! Przeklinam Was ! '' ''Przeklinam was katolicka holoto ! Jesli ktos? jest barbarzyncami to wlasnie Wy ! '' ''Ksieza sa stworzeni do pieniedzy.? '' ''Spalic Watykan  !? '' ''"Zniszcz chrzescijan spal ich domy, Perun teraz bedzie? czczony!" '' ''Niech plonie Watykan za swoje wszystkie zbrodnie'' Ale bramy Piekielne Go nie przemogą, z Chrystusem, lub przeciw Niemu!
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
Wt gru 29, 2009 13:52 |
|
 |
arcana85
|
TheJOZI napisał(a): Chrystus założył tylko JEDEN kościół: "Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą" Cytuj: Wyraz użyty tu to odpowiednik greckiego słowa pétra (rodz. żeński), które oznacza litą skałę, opokę (Mt 7:24, 25; 27:51, 60; Łk 6:48; 8:6, 13; Obj 6:15, 16) — w odróżnieniu od pétros (wyraz rodz. męskiego, oddawany jako imię własne Piotr), dosłownie „kamień; odłam skalny”. Wyraźnie stąd wynika, że gdy Jezus rzekł: „Tyś jest Piotr, i na tej skale zbuduje Kościół mój”, nie posłużył się synonimami (Mt 16:18). Różnica ta jest widoczna także w przekładzie aramejskim (syryjskim), w którym i „Piotr”, i „masyw skalny” oddano przez ki’fa’, lecz imię apostoła poprzedzono męskim zaimkiem osobowym hu, a w drugim wypadku użyto żeńskiego zaimka wskazującego hade’. Również apostołowie nie uważali, jakoby mianem „masywu skalnego” czy „opoki” Jezus określił Piotra. Świadczy o tym okoliczność, że później sprzeczali się, kto z nich jest największy (Mk 9:33-35; Łk 22:24-26). Taki spór byłby bezpodstawny, gdyby Piotrowi przysługiwał prymat jako „opoce”, na której miał być zbudowany Kościół. Pismo Święte wyraźnie wskazuje, że wszyscy apostołowie — nie wyłączając Piotra — byli sobie równi i tworzyli jednakowe „kamienie fundamentowe”, spoczywające na Chrystusie Jezusie jako na „fundamentowym kamieniu narożnym” (Obj 21:2, 9-14; Ef 2:19-22). Sam Piotr też uznawał, że to Chrystus Jezus stanowi masyw skalny (pétra), na którym jest budowany zbór (1Pt 2:4-8).
Augustyn napisał: „Albowiem nie od Piotra ‚petra’ (Skała), lecz Piotr [Petrus] od petry (Skały), jak Chrystus nie od chrześcijanina, ale chrześcijanin od Chrystusa ma nazwę. Toteż Pan powiedział: ‚Na tej skale zbuduję Kościół mój’, bo Piotr rzekł: ‚Tyś jest Chrystus, Syn Boga Żywego’. A więc, mówi, na tej skale, którą wyznałeś, zbuduję mój Kościół. ‚A skałą jest Chrystus’, na którym to fundamencie też Piotr jest zbudowany. ‚Bo nikt nie może założyć innego fundamentu, prócz tego, który jest już założony, a którym jest Chrystus Jezus’” (Homilie na Ewangelie i Pierwszy List św. Jana, tłum. W. Szołdrski, W. Kania, Warszawa 1977, traktat 124.5).
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt gru 29, 2009 15:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arkana85 - przecież wedłu ŚJ Chrystus był tylko człowiekiem....to co was obchodzi Jego Kościół???
|
Wt gru 29, 2009 15:42 |
|
 |
TheJOZI
|
Jezus jest Bogiem. Przeczytaj sobie książeczke o błędach nauki ŚJ. Kilka razy zmieniali decyzje czy mieszkańcy Sodomy i Gomory zmartwychwstaną  . Wogóle zajrzyj tu: www.andrzejwronka.com-------> Multimedia---->mp3---->kilka audycji o tym co o nich warto wiedzieć  . Jakby co to Andrzej Wronka jest teologiem, prezem Effathy, dużo audycji jest tam z tak bardzo nielubianego Radia Maryja. 
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
Wt gru 29, 2009 18:35 |
|
 |
TheJOZI
|
Oczywiście nie krytykuje ŚJ, tylko obalam ich poglądy 
|
Wt gru 29, 2009 18:35 |
|
|
|