Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Ekologia 
Autor Wiadomość

Post Re: Ekologia
Elbrus, ale może być tak, że wypowiedzi członków PO, ateistów i innowierców są wyrwane z kontekstu albo coś w tym stylu. Ty przecież nie słuchasz tych wywiadów na żywo.

Śr mar 24, 2010 21:46

Daniel86 napisał(a):
Witam. Mówi się, że ekologia jest przeciwko człowiekowi. Postaram się udowodnić w tym wątku, że jest wręcz odwrotnie.

kto tak mowi ?;>

Śr mar 24, 2010 23:02

Elbrus, może też tak być, że do Radia Maryja i TV Trwam są zapraszani tylko Ci członkowie PO, ateiści i innowiercy, którzy głoszą wygodne dla o. Rydzyka poglądy. Może też tak być, że jeśli jakiś zaproszony człowiek głosi niewygodny pogląd, to się o tym nie rozmawia z nim lub się rozmawia tylko po to, by udowodnić, że nie ma racji. Technik manipulacji jest, jak widzisz, sporo.

nurhia napisał(a):
Daniel86 napisał(a):
Witam. Mówi się, że ekologia jest przeciwko człowiekowi. Postaram się udowodnić w tym wątku, że jest wręcz odwrotnie.
kto tak mowi ?;>

Chociażby autor wątku Głupota ekologów?.

Cz mar 25, 2010 10:05

Nie, autor tamtego wątku nic nie mówi o szkodliwości ekologii, ale o ludziach którzy zwą się ekologami, a w przekonaniu autora wątku przeginają. To jest zupełnie co innego. Nikt o zdrowych zmysłach nie powie że ekologia jest zła, ale mamy różne pojmowanie tego zjawiska, od stereotypu człowieka który utrudnia rozwój, do człowieka który zaprzęga własne siły i naukę, do realnej ochrony środowiska naturalnego. To pierwsze wymaga zawsze zbadania, a to drugie jest ok z założenia.

Cz mar 25, 2010 13:10

Cytuj:
Witam. Mówi się, że ekologia jest przeciwko człowiekowi.

Coś w tym jest bo o ile mogę zrozumieć dlaczego powinniśmy utrzymywać w czystości rzeki z których korzystamy, dlaczego lepiej oddychać czystym powietrzem itd. ale już to czy powinniśmy chronić wymierający gatunek pingwinów wcale nie jest już dla mnie takie oczywiste. Albo czy z powodu rzadkiego gatunku żab mielibyśmy nie zbudować autostrady bo w takich wypadkach ekologia przestaje być czymś praktycznym a staje się swego rodzaju ideologią której celem jest głównie powstrzymywanie wpływów człowieka na środowisko. To normalne, że świat się zmienia i niektóre gatunki wymierają gdy pojawia się jakiś potężniejszy drapieżnik albo zmienia się klimat itd. ale ekologom nie podoba się najwyraźniej to, że przyczyną tych zmian jest człowiek, nie wiadomo do końca dlaczego bo czy cżłowiek nie jest częścią natury? A może ekolodzy w głębi duszy skłaniają się do kreacjonizmu i stan natury sprzed rewolucji przemysłowej (a może neolitycznej albo kolonializmu?) uważają za jakiś święty i godny zakonserwowania na wieki wieków? Podejrzewam, że sami ekolodzy tego tak do końca nie wiedzą ale ich działania świadczą o dość specyficznym sposobie myślenia.

Ostatnio edytowano Cz mar 25, 2010 14:37 przez No, łącznie edytowano 1 raz

Cz mar 25, 2010 14:27
.
Wydaje mi się, że mieszasz pojęcia. Człowiek jest częścią natury, ale autostrady już nie.

A co do pingwina i żab... uczyliśmy się w szkole o ekosystemach, prawda? Jak wyginą żaby, wyginie to co je pożera, potem to co pożera to, co pożera żaby, potem to co pożera... A na końcu jesteśmy my. :D

Cz mar 25, 2010 14:30

Liam napisał(a):
.
Wydaje mi się, że mieszasz pojęcia. Człowiek jest częścią natury, ale autostrady już nie.

Na tej samej zasadzie co bobrowe tamy a jednak te drugie sa dla ekologów ok.

Cytuj:
A co do pingwina i żab... uczyliśmy się w szkole o ekosystemach, prawda? Jak wyginą żaby, wyginie to co je pożera, potem to co pożera to, co pożera żaby, potem to co pożera... A na końcu jesteśmy my. :D

Nie mówimy o wszystkich żabach tylko jakimś zagrożonym gatunku który i tak wymiera z resztą to nie jest tak, że wszystkie gatunki które pożerają żaby żywią się tylko nimi w każdym razie takie gatunki by oczywiście wyginęły a reszta znalazłaby sobie jakiś inny sposób na przetrwanie, tak działa ewolucja. Gdyby życie było tak wrażliwe jak sugerujesz nie przetrwałoby ostatnich kilku miliardów lat w których środowisko było już wielokrotnie niszczone bardziej niż człowiek by potrafił.

Cz mar 25, 2010 14:48
.
Toteż bobrowe tamy również niszczą lokalne ekosystemy. Tyle, że skala zjawiska jest o wiele mniejsza. Ale to tylko przykład. Bobry nie zanieczyszczają środowiska, w przeciwieństwie do nas.

W sprawie żab posłużyłem się skrótem myślowym, który wziąłeś dosłownie. Oczywiście, że masz rację, jednak schemat który przedstawiłem tak z grubsza działa. Nie zaraz, jutro, ale stopniowo. I chyba właśnie powolność tych procesów sprawia, że tak wielu ludzi lekceważy je, po prostu ich nie dostrzegając.

Cz mar 25, 2010 15:22
Proponuje dla dobra ekosystemów:
1. Zlikwidować drogi, autostrady.
2. Zakazać używania pojazdów innych niż rowery.
3. Zlikwidować wszystkie budynki.
4. Zamknąć ludzie w rezerwatach.

Cz mar 25, 2010 15:26

Liam napisał(a):
.
Toteż bobrowe tamy również niszczą lokalne ekosystemy. Tyle, że skala zjawiska jest o wiele mniejsza. Ale to tylko przykład. Bobry nie zanieczyszczają środowiska, w przeciwieństwie do nas.

Za to wycinają drzewa bez pozwolenia.

Cytuj:
W sprawie żab posłużyłem się skrótem myślowym, który wziąłeś dosłownie. Oczywiście, że masz rację, jednak schemat który przedstawiłem tak z grubsza działa. Nie zaraz, jutro, ale stopniowo. I chyba właśnie powolność tych procesów sprawia, że tak wielu ludzi lekceważy je, po prostu ich nie dostrzegając.

Ten schemat nie zawsze działa tak samo, jak mówiłem gdyby zabic wszystkie żaby efekt byłby odczuwalny dla wszystkich, jesli zginie jakaś niezbyt liczna odmiana efekt będzie praktycznie żaden. Liczebność wilków w europie poza pewnymi co bardziej dzikimi rejonami jak rezerwat przyrody jest bliska zeru i jakoś nikomu to nie przeszkadza, powiedziałbym nawet, że odwrotna sytuacja byłaby dla nas bardziej niebezpieczna. Wycięcie lasów pod tereny rolnicze i pastwiska kontynuowane od setek a na niektórych obszarach tysięcy lat też jakoś nie doprowadziło do katastrofy choć konsekwencje były znacznie poważniejsze niż budowa jakiejś autostrady czy nawet zanieczyszczenia z fabryk, które produkują ich z resztą coraz mniej.

Cz mar 25, 2010 22:37

bez autostrady mozna zyc, bez roslin i powietrza juz nie.jak wszystkie rosliny zgina co bedziecie jesc?pieniadze?a tak one tez sa zielone....
a z zamknieceim ludzi w rezerwatach to swietny pomysl, moze co niektorzy zmadrzeja....

Cz mar 25, 2010 23:25

No, mylisz się. Ochrona zagrożonych gatunków też jest ważna, bo gdy zagrożone gatunki wyginą, to turyści przestaną przyjeżdżać do Polski. To odbije się na wszystkich Polakach mniej lub bardziej, bo gospodarka to naczynie połączone. Wróć się do pierwszego postu, tam to właśnie dokładnie wytłumaczyłem.

Pt mar 26, 2010 10:22
zbanowany na stałe

Cytuj:
Liczebność wilków w europie poza pewnymi co bardziej dzikimi rejonami jak rezerwat przyrody jest bliska zeru i jakoś nikomu to nie przeszkadza, powiedziałbym nawet, że odwrotna sytuacja byłaby dla nas bardziej niebezpieczna.

Tutaj akurat się mylisz i to bardzo. Ze wzgledu na brak wilków, mnozy się zwierzyna płowa. Na dodatek mnoza sie jej chore i zegenerowane odmiany. Co było niemożliwe w okresie gdy wilki własnie te osobniki odławiały i tym samym regulowały ich liczebność. Teraz konieczne, wręcz niezbędne sa odstrzały. Zaden jednak myśliwy nigdy nie będzie tak doskonałym łowcą jak wilk. Poza tym bandy kretynów lataja i płacząc krzycza o niehumanitarnym strzelaniu do zwierząt.
Co do niebezpieczeństwa ze strony wilków to równierz sie mylisz. Zdrowy wilk jest niezwykle płochliwy i boi sie człowieka. Ponadto majac pod dostatkiem biegajacego po lasach jedzenia, nigdy nie skusi sie na człowieka. Człowiek nie jest uwzględniony w wilczym menu. Prawdopodobnie zanadto smierdzimy by zadowolić wysublimowane wilcze podniebienie :lol:

Pt mar 26, 2010 19:58

Cytuj:
Tutaj akurat się mylisz i to bardzo. Ze wzgledu na brak wilków, mnozy się zwierzyna płowa. Na dodatek mnoza sie jej chore i zegenerowane odmiany. Co było niemożliwe w okresie gdy wilki własnie te osobniki odławiały i tym samym regulowały ich liczebność. Teraz konieczne, wręcz niezbędne sa odstrzały. Zaden jednak myśliwy nigdy nie będzie tak doskonałym łowcą jak wilk. Poza tym bandy kretynów lataja i płacząc krzycza o niehumanitarnym strzelaniu do zwierząt.

Zależy gdzie, Polska jest jeszcze dość dzika na tle europy, jest sporo lasów itd. ale wątpie by mieli takie problemy np. w Holandii. W każdym razie chodziło mi o to, że jakoś przetrwaliśmy te zmiany, które zaczęły się jeszcze w neolicie i doprowadziły do tego, że dzikie zwierzęta zostały zepchniete na margines, lasy wycięte i zamienione w pola lub pastwiska, zniszczenie a w każdym razie zmiana środowiska większa niż w wypadku rewolucji przemysłowej a jakoś żyjemy a nawet często ten przekształcony/zniszczony krajobraz uznajemy za idylliczny.
Cytuj:
. Zdrowy wilk jest niezwykle płochliwy i boi sie człowieka.

To samo słyszałem o rekinach i chyba wszystkich innych drapieżnikach które czasem robią ludziom krzywdę... osobiście wolę tego nie sprawdzać

So mar 27, 2010 21:39

Daniel86 napisał(a):

Moderatorów proszę o nie zamykanie tego wątku. Wiem, że już jest wątek o ekologi i nawet udzieliłem się w nim, ale do tej pory nikt nie odpisał. Podobnie też jest w przypadku wątków na inne tematy.

Ochrona zagrożonych gatunków w Polsce
Gdy się słyszy, że ekoterroryści znowu protestują przeciwko budowie czegoś (np. autostrady). To wszyscy myślą, że dla ekologów ważniejsze są jakieś robaczki niż ludzie. Może i tak jest, ale ochrona zagrożonych gatunków opłaca się nam wszystkim. Jeśli zagrożone gatunki wyginą, to do Polski przestaną przyjeżdżać turyści. Kto na tym straci i kto straci miejsca pracy? Właśnie ludzie. I to nie tylko ci, którzy pracują w branży turystycznej, bo gospodarka to naczynie połączone. Przecież ludzie, którzy pracują w turystyce, nie robią tego dla pieniędzy samych w sobie. Oni te pieniądze wydają w np. w sklepach, sklepy w hurtowniach, a hurtownie w fabrykach. Z tego wszystkiego podatki ściąga państwo, które potem ma pieniądze na szkolnictwo, szpitale, budowę drug, zasiłki, emerytury itp. Więc jeśli nie będziemy chronić zagrożonych gatunków, to stracimy na tym my, wszyscy, mniej lub bardziej w pośredni sposób. Jeśli ktoś jest przeciwko ochronie zagrożonych gatunków, to tak jakby podcinał gałąź, na której siedzi.

Rybołówstwo
Rybacy mają żal do Unii Europejskiej, że ta narzuca im limity na połowy ryb, a w okresach lęgowych w ogóle tego zabrania. Rybacy mają żal do UE o to, bo rybołówstwo jest ich źródłem utrzymania. To tak, jakby zabronić piernią piec chleb. Jednak gdyby nie było tych limitów i zakazów, to rybacy wyłapaliby wszystkie ryby i nie mieliby co łowić. Wtedy rybacy sami sobie podcięliby gałąź, na której siedzą i jeszcze innym Polakom, bo gospodarka to naczynie połączone.

Oszczędzanie energii
Oszczędzanie energii to już na pewno nie jest przeciwko człowiekowi. To jest nawet proludzkie. Jeśli oszczędzicie na energii, to potem będziecie mieli pieniądze na inne przyjemności lub cele charytatywne. Po co wydawać pieniądze na nikomu niepotrzebne zostawianie sprzętu elektronicznego na trybę stand-by albo na nie wyłączaniu zbędnego światła?
Ludzie nie chcą wrzucać pieniędzy do puszek na cele charytatywne, bo twierdzą, że nie mają pieniędzy, ale tym samym ludziom nie szkoda już pieniędzy na płacenie za prąd, który został zużyty na zbędne światło albo tryb stand-by. Więcej o stand-by tutaj.
W domu nie musi być gorąco. Wystarczy, że będzie ciepło, więc nie zaszkodzi nieodkręcanie grzejników aż na maksa.

Globalne cieplnie
Wiem, że niektórzy z Was mogą nie wierzyć w globalne ocieplenie, ale oszczędzanie energii opłaca się nie tylko z punktu widzenia ekologii, ale także dla Waszych portfeli. Tym bardziej, że wiele sposobów na oszczędzenie energii nie wpływa negatywnie na komfort życia. Sami się zastanówcie nad tym, czy jest Wam potrzebne zostawianie sprzętu na trybie stand-by albo nie wyłączanie zbędnego światła.
Wielu ludzi straciło wiarę w globalne ocieplenie tylko z powodu jednej zimy. Tak, to prawda, że tak zimnej zimy nie było już od lat, ale musicie wziąć pod uwagę, że ocieplenie klimatu nie jest jedynym czynnikiem mającym wpływ na pogodę i że kiedy u nas było -30 stopni C, to na półkuli południowej byli upały jakich nie było już od lat.
Ekologia nie jest przeciwko człowiekowi, bo na globalnym ociepleniu stracą właśnie ludzie i to nie tylko pieniądze, ale również życie. Przecież to przez globalne ocieplenie są powodzie, huragany, pożary lasów i susze. To wszystko było zawsze, ale globalne ocieplenie sprawiło, że zdarza się częściej, i w miejscach, w których wcześniej się nie zdarzało.

Więc musimy popierać ekologie dla dobra nas samych.

Zgadzam się z tym, nie będe komentować po prostu tak jest i koniec :)

Śr kwi 21, 2010 13:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona