Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 20:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Grzech to czy nie grzech? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Grzech to czy nie grzech?
maly_kwiatek napisał(a):
Kościół nigdy nie walczył z zielarstwem, uzdrawianiem w Imię Boże itp.

Walczył, choćby podczas podboju Mezoameryki - obecni tam przedstawiciele KK powszechnie inicjowali i aktywnie prowadzili walkę z tradycyjną medycyną, podobnie jak obyczajami i w ogóle kulturą, niszcząc zabytki i źródła historyczne.

So maja 15, 2010 13:36
Szeptunki też korzystaja z modlitwy w imię Boże przy uzdrawianiu a jako wiedźmy są potępiane

So maja 15, 2010 13:41
zbanowany na stałe

WaszJudasz napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Kościół nigdy nie walczył z zielarstwem, uzdrawianiem w Imię Boże itp.

Walczył, choćby podczas podboju Mezoameryki - obecni tam przedstawiciele KK powszechnie inicjowali i aktywnie prowadzili walkę z tradycyjną medycyną, podobnie jak obyczajami i w ogóle kulturą, niszcząc zabytki i źródła historyczne.

No dobrze, ulegnę, w praktyce walczył, w teorii nie.

Shamanka, możesz nam wyjaśnić dlaczego piszesz na katolickim forum ?

So maja 15, 2010 14:36
W sumie juz to wyjaśniałam, zalogowalam się by wyjaśnić pewne nieporozumienie dotyczące reiki i jakoś mi się zostało bo się w dyskusję wciagnłam

So maja 15, 2010 14:44
zbanowany na stałe

Zapytałem, bo to niełatwe pisać wśród ludzi o innych poglądach. Kiedyś zdarzyło mi się wypowiedzieć o buddyzmie wśród buddystów. Długo mnie głowa bolała potem od ich wyjaśnień :D :D :D

So maja 15, 2010 14:51
zbanowany na stałe

Jesteś człowiekiem w pierwszej kolejności, to jest najważniejsza religia która łączy wszystkich ludzi. Rozumiesz co insynuuje ?

N maja 16, 2010 9:48

czmych napisał(a):
Wszelkie wróżbiarstwo, okultyzm, Tarot, czy horoskopy dla katolika to grzech., bo nie ufa się w Miłosierdzie Boże tylko w zabobony. O ciężarze grzechu nie podejmuję się mówić, zależy od stopnia zaawansowania.
Cytuj:
Ja od dawna nie jestem związana z katolicyzmem, ani nawet z chrześcijaństwem. czy zatem zajmujac się magią popełniam grzech czy nie?

Już, to że masz takie rozterki bardzo dobrze o Tobie świadczy. Tli się iskierka nadziei, że może kiedyś się nawrócisz. To jest taki promyk, który Ci nie da spać. Nawet jak ją zepchniesz w głąb duszy, wróci ze zdwojoną siłą. Pamiętaj, przed tym nie uciekniesz.
A wracając do Twojego pytania. Tak masz grzech. Lekki, czy ciężki nie wiem, ale grzech.

Jeżeli ktoś ma przeżywać rozterki to niech nie naraża swojej wiary!
A jeżeli ktoś traktuje wróżby jako rozrywkę czy oderwanie od rzeczywistości to sam zdecyduje w "co się bawić". Jak ktoś "uwikłał" się w życie z horoskopami to niech tu zaglądnie:
http://smierc-zycie.com/zycie-z-zawada.html

Pozdrawiam

So sie 14, 2010 18:06
Nic z góry nie ejst ustalone, to my decydujemy o naszym zyciu a nie horoskop czy wróżba.

So sie 14, 2010 18:21
Jakiś czas temu była na forum dyskusja o innych grzechach (szczegółów nie pamiętam, coś o mszy?) i, o ile dobrze pamiętam, co bardziej zorientowani katolicy wypowiadali się tak: poważny grzech wymaga pełnej świadomości robienia czegoś niewłaściwego, a ponadto każdy powinien postępować wg własnego "sumienia", nawet jeśli robi co innego, niż nakazuje KRK.

So sie 14, 2010 23:00

Zgadza się - każdy ma własną wartość zła i dobra i jest ona określana wartościami bycia człowiekiem i odróżniania zła o d dobra. Pytanie tylko po co nam w tym przypadku 10 przykazań i nauki "kościołów" ?

N sie 15, 2010 0:09
Bo każda wiara i każda religia ma jakies swoje przykazania i nakazy. Wele z nich jest ponadczasowych i dotyczy prawa. Nawet tu masz kawałek z każdego kodeksu karnego: nie zabijaj i nie kradnij.
Dekalog to jaikis system wartosci etyczno morlanych i tyle.
Według mnie dobro i zło to pojęcia bardzo względne i pewne rzeczy zależą od punktu widzenia. Oczywiscie dla utrzymania jakiegoś ładu społecznego niezbędne są pewne wytyczne, ale tak naprawdę czy z punktu widzenia np demona, egzorcyzmy są sprawą dobrą? Raczej nie. Dla nas i dla ofiary demona oczywiscie tak, ale... No właśnie, w tym całym ukłądzie jest ktoś, dla kogo pewne posuniecie jest złe.
Nie twierdzę, że wobec tego nie należy nic robić. Nie. Chodzi mi tylko o ukazanie, ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a dobro i zło są wzgledne. Ale nasze dobro jest zawsze ważniejesze niż ich dobro ;) więc Egzorcyści pracy nie stracą ;)

N sie 15, 2010 5:32

KRK katolicki głosi prawde realną i obiektywną w kwestii wiary i moralności .
Zatem Jeżeli KRK głosi , że okultyzm jest zły i szkodliwy, to tak jest obiektywnie.
Dlatego niezależnie czy okultyzmem para się buddysta, katolik , ateista i ludzie z buszu , to każdemu to zaszkodzi .
Shamanko a co się stało, że zmieniłaś wyznanie ? O ile się orientuje byłaś w młodości katoliczką .

N sie 15, 2010 17:34

Moralności nie bierze się z sufitu. Prawda obiektywna i relana istnieje . Moralność się odczytuje z porządku rzeczy, Biblii, obserwacji, doświadczeń . W moralności dużo role odgrywa wizja świata materialnego i duchowego, a także człowieczeństwa.
Prawda jest tylko Jedna .

N sie 15, 2010 17:40

Metanoia napisał(a):
Moralności nie bierze się z sufitu. Prawda obiektywna i relana istnieje .

Oczywiście że tak.
Metanoia napisał(a):
Moralność się odczytuje z porządku rzeczy, Biblii, obserwacji, doświadczeń .

Tak z tym że nie muszą zachodzić wszystkie te wymienione elementy naraz żeby pojąć sens moralności i ją zdobyć.
Metanoia napisał(a):
Prawda jest tylko Jedna .

Obiektywna z pewnością. Subiektywna ? Jak najbardziej nie.

N sie 15, 2010 20:38

Wartości ponadczasowe przykazań ? No to ktoś czegoś nie przewidział. W sumie to wielu istotnych rzeczy. Jeśli już "nie zabijaj i nie kradnij" - to faktycznie łatwe do przewidzenia , to już to o dniu świętym wogóle nie pasuje od dawna - cały świat zaiwania w niedziele i święta. Tylko nie mów , że to ich uczczenie dnia świętego. Chociaż jest wyraźnie jedynie "pamiętaj" , wiec to raczej "ostrzeżenie". To jedynie mały przykładzik "mocy" dekalogu. Oczywiście to mały przykładzik i tylko mój wniosek na tą "historyjkę".
Wiadomo , że każdy ma inne "widzi mi się" dobra i zła. Nie zabijaj to jednak już wogóle Wam nie wyszło - parę osób z kręgu nauki za swe poglądy się o tym przekonało. "Czarownice" itp. Czyli w imię wiary zabijać można było , ale już w imię np samoobrony nie ? W imię obrony narodu też nie , czy jednak można? Ten dekalog to w sumie tak jest naginany pod to co pasuje jego wyznawcom. To w żaden sposób nie tłumaczy niby jego "ponadczasowości". Jakoś nikt nie przewidział molestowania dzieci , ale 9 i 10 to musiało być coś ważnego :? Przecież te dwa ostatnie przykazania to bzdura. We "krwi" mamy zazdrość , czy jak to tam inaczej nazwać , inaczej nadal siedzielibyśmy w jaskiniach. To nie zazdrość o "rzeczy" bliźniego , ale "dążenie" do tworzenia lepszych niż on rzeczy. Co do pożądania - to tu już raczej pasuje stwierdzenie "nie okazuj". Bo "nie pożądaj" to tak jak nie myśl.

Pn sie 16, 2010 22:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona