Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Klątwa dla ksieży pedofilów 
Autor Wiadomość
Post Re: Klątwa dla ksieży pedofilów
@Liam, to nam byloby milo i przyjemnie, gdyby papiez spelnial takie czy inne kryteria. Ja mam troche zaufania do Ducha sw (na podstawie takze wlasnych przezyc) i mysle, ze kazdy z nas ma jakis charyzmat, a ze nie taki jak by sie komus podobal... trudno. Ten papiez zostal wybrany i mysle, ze to co ma do zrobienia robi dobrze. A ze nie ma talentu porywania mas? Jan Pawel II masy porywal i chyba sam widzisz, ze niewiele z tego porywu zostalo. Moze teraz potrzeba solidnego oracza, ktory bedzie do znudzenia przypominal podstawy? No i przy okazji posprzata to, czego JP II nie chcial/ nie wiedzial? Kazdy ma jakas mocna strone.

Shamanka, tak myslalam, ze chodzi ci o udowodnionych sprawcow (badz faktycznych). Tyle, ze oskarza sie czasem kogos z roznych powodow.
Procedury koscielne zostaly oficjalnie i publicznie zmienione kilka lat temu i teraz (przynajmniej na zachod od Polski) kazde podejrzenie prawie ze automatycznie kierowane jest do prokuratury do wyjasnienia. I jest to jedyna sluszna metoda. Mysle, ze te wypadki, ktore przedarly sie wyzej przez lokalna zaslone milczenia, tez w wielu wypadkach konczyly sie takim, czy innym wyrokiem i kara koscielna (np zeslaniem do klasztoru zenskiego), bo procedura przeniesienia w stan swiecki dopiero od niedawna jest mozliwa bez prosby zainteresowanego. Problem w tym, ze "mlyny koscielne miela wolno", a swiat przyspieszyl i jak widac np na przykladzie katastrofy w Smolensku, wszyscy mysla, ze juz nastepnego dnia mozna miec gotowe wyniki. Kazdemu sie spieszy. Z punktu widzenia ofiar jest to zrozumiale, z punktu widzenia sprawiedliwosci, nie bardzo wykonalne.

N maja 30, 2010 18:43
Wiesz, studiowalam prawo i wiem czym się różni podejrzany od oskarżonego i skazanego :)
Ale tak w tym wypadku miałąm na myśli nie oskrazenia bo ktos komuś chce dokuczyć, a niestety takie tez sie zfdarzają i ofiarami padają niewinni księża. Ale nawet jeśli jeden przypadek byłby takiego zostawienia sprawcy bez kary, to byłoby okropne.
Mam syna i kiedy słysze o takich zboczeniach (nie ważne kto to robi, czy ksiądz czy psycholog czy uliczny żul) to mi sie nóż w kieszeni otwiera.

N maja 30, 2010 18:57
Kamala napisał(a):
Jan Pawel II masy porywal i chyba sam widzisz, ze niewiele z tego porywu zostalo.

We mnie osobiście zostało całkiem sporo i tylko o tym mogę się wypowiadać. Porywanie mas mnie akurat niespecjalnie interesowało. Już bardziej ekumenizm, który dziś budzi więcej sprzeciwów... Ale to już naprawdę kompletnie nie na temat w tym wątku.

N maja 30, 2010 19:00
Cytuj:
JP II "szedl jak burza" i udalo mu sie skandale koscielne "przeoczyc", badz nie dostrzec. Kuria i tamtejszym balaganem sie nie zajal, bo to nie bylo w jego charakterze. A sytuacja jeszcze nie byla tak napieta jak teraz. Mogl sie zajmowac ewangelizacja i jezdzeniem po swiecie (tez bylo wtedy potrzebne)
A Benedykt Kurie zna od podszewki i przypadlo mu niewdzieczne zadanie sprzatania. Ktos to musial zrobic i mysle, ze Duch sw. wiedzial, kto sie do tego najlepiej nadaje.

I tu się mylisz.
Jan Paweł II bardzo dużo wysiłku i czasu poświecił reformie kurii rzymskiej, rozwalając, modyfikując jej skostniałe struktury.
On do kurii rzymskie nieruchawej od wieków wtargnął jak wicher i zburzył słodkie, nudne administrowanie.
Pierwsze np zadanie jakie podjął i rozwiązał to była afera finansowa z bankiem watykańskim.
Afera pedofilska w USA spadła także na jego barki.
I to JPII podjął radykalne kroki pozbawiając kilku abp i biskupów urzędów w diecezjach USA, za bezczynność lub usiłowania ukrycia przestępców,
A jak przestępcy byli ukrywani świadczy przypadek abp Peatza, kilkakrotnie wysyłana dokumentacja ginęła w przepastnych szafach kurialistów.
Dopiero Wanda Połtawska osobiście wręczyła do rąk JPII dokumenty.
Co skutkowało komisją watykańską i wymuszoną rezygnacją abp.
Kolejni papieże maja problem z niesubordynowanymi hierarchami.
W koncelebrze Mszy pogrzebowej JPII uczestniczyło osobiście 2 lub 3 odsuniętych hierarchów amerykańskich.
Abp Peatz w stroju celebransa wslizguje się za ołtarz i konceleruje Msze - ostatnio podczas Mszy pogrzebowej śp L. i M. Kaczyńskich.
Pomimo, że wcześniej jego postępowanie kwestionowali wierni, np uroczyste obchody rocznicy poznańskiego czerwca.
Z tego co donosiły media biskup gnieźnieński zakazuje abpowi podobnych praktyk.

N maja 30, 2010 19:40

Co do tego zdjecia papieza, to powiem, ze usmialem sie niebywale. Taki diabelek z niego wyszedl... :)

Wg mnie ksieza-pedofile nie powinni byc traktowani w jakis szczegolny sposob. Mimo, ze pelnia funkcje zaufania publicznego. Trudno jest zhierarchizować metody i sposoby postepowania pedofilow z roznych srodowisk i zawodow. Moim zdaniem wystarczy stanowcze stanowisko kosciola wzgledem takich ksiezy, bez unikania odpowiedzilanosci i prob tuszowania oraz osadzanie ich razem z innymi-cywilnymi wiezniami (dozywotnio). To wystarczy, o reszte (atrakcje wiezienne) postaraja sie wspolosadzeni.

Pn maja 31, 2010 9:38

Shamanka napisał(a):
"Udręka księży-pedofilów w piekle będzie straszniejsza, niż innych ludzi - powiedział promotor sprawiedliwości z watykańskiej Kongregacji Nauki Wiary ks. Charles Scicluna. Tak ostre wystąpienie włoska prasa okrzyknęła watykańską klątwą wobec pedofilów w łonie Kościoła."

To i więcej na:

http://www.tvn24.pl/-1,1658521,0,1,waty ... omosc.html

A ja powiem, że w piekle najbardziej będą się smażyli... nieuczciwi sprzedawcy butów.

Coś z tego wynika :?: Nic, tak samo jest z "rewelacji" owego księdza.

Że pedofilia złem jest, i to wyjątkowo ohydnym, to wiemy wszyscy.

Przelewanie z pustego w próżne.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 31, 2010 14:05
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2