Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 17:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Kobieta jadąca na bestii 
Autor Wiadomość

Post Re: Kobieta jadąca na bestii
To jest forum dyskusyjne, a nie słup ogłoszeniowy kopiuj-wklej. Mógłbyś chociaż starać się zachować pozory i sformatować tekst. A uczciwość nakazuje podawanie źródeł cytatów

Pn wrz 13, 2010 22:21
zbanowany na stałe

Nierządnica

A Niewiasta była odziana w PURPURA I SZKARŁAT,
cała zdobna w złoto, drogi kamień i perły,
miała w swej ręce złoty puchar pełen obrzydliwości
i brudów swego nierządu. apokalipsa 17:4

Z czym,a raczej z kim kojarzy się purpura i szkarłat????

Tu trzeba zrozumienia, o mający mądrość!
Siedem głów to jest SIEDEM GÓR* tam,
gdzie siedzi na nich Niewiasta. apokalipsa 17:9

Miasto siedmiu gór,wzgórz.
Google-miasto 7 wzgórz -RZYM

Wiemy w co jest ubrana niewiasta i gdzie jej siedziba.Zagadka rozwiązana

Wt wrz 14, 2010 10:43
Purpura i szkarlat w czasach sw. Jana, niekoniecznie znaczylo to, z czym tobie sie teraz kojarzy.

Podobnie "miasto 7 wzgorz" w czasacj Jana bylo jednak siedziba innej religii.

Wt wrz 14, 2010 10:49
Kamala napisał(a):
Purpura i szkarlat w czasach sw. Jana, niekoniecznie znaczylo to, z czym tobie sie teraz kojarzy.

Podobnie "miasto 7 wzgorz" w czasacj Jana bylo jednak siedziba innej religii.

Ale kto by się tam przejmował historią, tradycją...ważne, że jak ulał pasuje do forsowanej koncepcji.

Wt wrz 14, 2010 10:58
zbanowany na stałe

Slowa Jezusa-Poprzez tradycję uniewazniliscie Słowo Boże.

On, odpowiadając, rzekł do nich: „A czemu wy naruszacie przykazanie Boże ze względu na waszą tradycję? 4 Na przykład Bóg powiedział: ‚Szanuj swego ojca i swą matkę’ oraz: ‚Kto obrzuca obelgami ojca lub matkę, niech poniesie śmierć’. 5 Ale wy mówicie: ‚Kto by powiedział do ojca lub matki: „Cokolwiek mam, dzięki czemu mógłbyś mieć ze mnie pożytek, jest darem poświęconym Bogu”, 6 ten wcale nie musi szanować swego ojca’. I TAK PRZEZ WASZĄ TRADYCJĘ UNIEWAZNILISCIE SŁOWO BOGA 7 Obłudnicy, Izajasz trafnie prorokował o was, mówiąc: 8 ‚Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami, ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone. 9 Lecz na próżno mnie czczą, gdyż jako nauk uczą nakazów ludzkich’”.mat 15:3-8

Wt wrz 14, 2010 11:34
archibald2007 napisał(a):

On, odpowiadając, rzekł do nich: „A czemu wy naruszacie przykazanie Boże ze względu na waszą tradycję? 4 Na przykład Bóg powiedział: ‚Szanuj swego ojca i swą matkę’ oraz: ‚Kto obrzuca obelgami ojca lub matkę, niech poniesie śmierć’. 5 Ale wy mówicie: ‚Kto by powiedział do ojca lub matki: „Cokolwiek mam, dzięki czemu mógłbyś mieć ze mnie pożytek, jest darem poświęconym Bogu”, 6 ten wcale nie musi szanować swego ojca’. I TAK PRZEZ WASZĄ TRADYCJĘ UNIEWAZNILISCIE SŁOWO BOGA 7 Obłudnicy, Izajasz trafnie prorokował o was, mówiąc: 8 ‚Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami, ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone. 9 Lecz na próżno mnie czczą, gdyż jako nauk uczą nakazów ludzkich’”.mat 15:3-8

Uniważniliście, bo zapominacie Jego przestrogi:
- "Kto was słucha, Mnie słuch, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał" (Łk 10,16 )

Wt wrz 14, 2010 11:46
zbanowany na stałe

Szkarłatny (intensywnie czerwony). Występuje we wzmiankach o sznurach i niciach, tkaninach i szatach, a także grzechach (Rdz 38:28, 30; Lb 4:8; Joz 2:18; Iz 1:18; Jer 4:30; Mt 27:28). Bestia opisana w 17 rozdz. Objawienia (w. 3) jest barwy szkarłatnej, co odróżnia ją od bestii z rozdz. 13. Tej szkarłatnej bestii dosiada nierządnica przyobleczona w purpurę i szkarłat (Obj 17:3-5). W ten sposób ukazano, że bestia rości sobie prawo do królewskiej władzy, a ujeżdżająca ją niewiasta żyje w zbytku i ma wysoką pozycję.

Wt wrz 14, 2010 11:52

W ten sposób ukazano, że bestia rości sobie prawo do królewskiej władzy,
Do władzy królewskiej lub kapłańskiej (por. szaty liturgiczne Aarona i jego synów Wj 28:4-6).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt wrz 14, 2010 12:43

archibald2007 zachowujesz sie jak typowy SJ: wyrywanie zdan z kontekstu i przyklejanie ich dowolnie wybranym grupom, ktorym chce sie dolozyc.

Przeczytaj tekst, ktory wkleiles, i sprobuj zrozumiec:
1) do kogo zwraca sie Jezus?
2) jak uzasadnia zarzut zmiany prawdziwego znaczenia Slowa Bozego zawartego w Dekalogu?
3) w jakim kontekscie ty uzyles Jego slow i jak one sie maja do tego "co Jezus mial na mysli" mowiac je?

Zastanow sie, czy kazdy dowolnie wybrany cytat z Pisma sw mozna dowolnie wkleic i udowodnic kazdemu, to co sie chce? Bo ja tez moglabym ci garsc cytatow przytoczyc, ktore na pewno dotycza ciebie osobiscie. Nie sadze, zebys przyjal je jako "pouczenie od Boga", mimo ze beda to Jego slowa.

Wt wrz 14, 2010 14:02
zbanowany na stałe

Kwadratura koła.Walka z wiatrakami.Ciemnosc

Wt wrz 14, 2010 14:11
Moderator

archibald2007, jeśli nie chcesz dyskutować nie musisz.
Ale musisz umieć uszanować, że inni będą mieli zdanie odmienne od Twojego.

(J 8, 32b)

Wt wrz 14, 2010 14:28

Nierządnica

A Niewiasta była odziana w PURPURA I SZKARŁAT,
cała zdobna w złoto, drogi kamień i perły,
miała w swej ręce złoty puchar pełen obrzydliwości
i brudów swego nierządu. apokalipsa 17:4

Z czym,a raczej z kim kojarzy się purpura i szkarłat????

Tu trzeba zrozumienia, o mający mądrość!
Siedem głów to jest SIEDEM GÓR* tam,
gdzie siedzi na nich Niewiasta. apokalipsa 17:9

Miasto siedmiu gór,wzgórz.
Google-miasto 7 wzgórz -RZYM

Wiemy w co jest ubrana niewiasta i gdzie jej siedziba.Zagadka rozwiązana

Idiota by na to wpadł, a nie myślisz, że może to sięgać głębiej i że Babilon to cała Ziemia, a te siedem wzgórz to siedem grzechów głównych?
Tak cały Rzym jest tylko winny tego, co się dzieje na świecie nie rozśmieszaj mnie, a może na dodatek to Watykan odpowiada za aborcie w Chinach?
Przedstawiasz pogląd na Pismo bliskie adwentystom, a co za tym idzie jak statek zatonie to Watykan, jak trzęsienie ziemi to KK., jak katastrofa lotnicza to katolicy, a Maryja urodziła Boga i potem powinna siedzieć w domu.
Otóż tak nie jest, świat jest bardziej skomplikowany i trzeba więcej mądrości by go opisywać.

Wt wrz 14, 2010 15:29
zbanowany na stałe

Staram się nie wyzywac NIKOGO od idiotów.Jasne,jestem TYLKO człowiekiem i mogę się mylic.Problemem jest to,że nie było by tych pytan i niejasnosci gdyby ludzie umieli odczytać Pismo Swięte.Jesli Bóg dał Pismo Swięte,to powinien dac równiż kogos,kto umie to Pismo odczytac.Na zdrowy rozum.A niestety,znalezc kogos kto rozumie Apokalipsę Jana jest prawie niemożliwe.I to jest cały tragizm sytuacjii.Chyba księza,proboszczowie powinni umiec odczytac tą księgę,ale czy umieją????

Wt wrz 14, 2010 16:54
zbanowany na stałe

Bo jesli pisze że-
Wszelkie Pismo od Boga natchnione [jest] i pożyteczne do nauczania*, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu.,tymoteusza 2 -3:16,CAŁE PISMO OD BOGA,TO CHYBA NIE POWINNO BYC ŻADNYCH PROBLEMÓW Z ODCZYTANIEM,ZWŁASZCZA TYCH KTÓRZY SIĘ TYM ZAJMUJĄ,I SĄ DO TEGO POWOŁANI

Wt wrz 14, 2010 16:56

Co do łacińskiego zwrotu określającego pewien stan predyspozycji do rozumienia spraw, otóż był to zwrot w kierunku ogólnym, w którym chciałem wyrazić, że ten sposób interpretowania Apokalipsy jest obecny od czasu istnienia braci protestantów.
Co do prawidłowego czytania PŚ wystarczy kupić dobre wydanie Biblii i w objaśnieniach będzie wiele szczegółów historycznych, tło wydarzeń oraz jak to odczytuje Kościół, ale jest jeszcze kolejny poziom rozumienia Pisma, osobisty.
Wynika on z osobistego rozwoju duchowego, z modlitwy, z aktualnego stanu ducha jak i aktualnych problemów życiowych i w takim wypadku pod natchnieniem Ducha Świętego możemy prowadzić rozmowę z Bogiem.
Dam takie świadectwo, kiedy postanowiłem zrobić porządek z moją wiarą po pewnej dość bolesnej modlitwie jakby spowiedzi z Bogiem, myślałem, że załatwiłem sprawę, niby załatwiłem, ale po swojemu.
Coś po pewnej chwili spowodowała, że wziąłem PŚ i otworzyłem na Ewangelii Św. Mateusza 8, 1-4 i po tym fragmencie wiedziałem, że wszystko musi się odbyć poprzez i w Kościele.
Wierzę, że ktoś inny z tego fragmentu mógł odczytać coś innego i na tym polega moc Biblii.
Miałem wiele podobnych zdarzeń, co na pewno nie można złożyć na kark przypadku.
Inna sprawa, jeśli chcesz zrozumieć coś więcej z Pism to proponuje przeczytanie tekstów Valtorty, ks. Gobbi jest tam wytłumaczone wiele znaczeń, które wykraczają poza możliwości interpretacji człowieka.
I np. o znaku bestii można napisać, że była to swastyka, ale też i czerwona gwiazda, ale jest to też uczynienie pracy bożkiem jak też nauki bożkiem, że Babilon to nie żadne miasto, ale to cała ziemia jest tak jak to miasto, urągające Bogu.

Śr wrz 15, 2010 8:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona