Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 16:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy wolno płacić podatki? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy wolno płacić podatki?
liam:
Widzę, że nasłuchałeś się socjalnych teorii, których nie sprawdziłeś w praktyce - komunizm teoretycznie jest ok, tylko praktycznie jest utopią... tak się składa, że ja wierzę w to, że ludzie są dobrzy w swojej naturze... w przeciwieństwie do myślicieli socjalistycznych:

już śpieszę z wyjaśnieniami:

myśl socjalna stwierdza: każdy jest egoistą i na pewno nie zadba o Panią Stenię, trzeba powołać prawo, które określi co jest słuszne da Pani Steni, co się jej należy i urzędnika, który będzie wiedział o Pani Steni wszystko: odsyłam Orwel...

myśl moja: człowiek jest w stanie wyjść ze swego egoizmu i z natury szuka podzielenia się tym co ma... dowód: fiskalizm i poziom opieki społecznej w kraju o największym udziale akcji charytatywnych (odsyłam: sprawozdania organizacji charytatywnych)...

Jeśli chodzi o "Mój Egoizm", to jest ogromny; zapewne porównywalny do Twojego i każdego innego (no może z wyjątkiem świętych - choć z tego co sami o sobie pisali, to większość z nich uważała się za tego największego egoistę) - ale ten egoizm: 1. jest nazwany; 2. pozwala na realizację słów: "... jak siebie samego"...
Twoja ironia właściwie nie była na temat, na co zwróciłem Ci uwagę, ale skoro poruszyłeś już temat nierealności takiej gospodarki - podałem Ci odnośniki literaturowe (szukaj ich w dziale ekonomia), w których wykazane zostało przez ludzi bardziej ode mnie biegłych w ekonomii, że taka gospodarka jest całkiem realna i możliwa... zapraszam do lektury, a po takowej ewentualne przemyślenia powinny być na miejscu...

Ale z chęcią wysłucham co masz do powiedzenia w kwestii pogodzenia sprzeczności, o której wyżej napisałem... płacić na wspieranie grzechu, czy nie płacić...

Śr wrz 29, 2010 17:57
Adamek, a może byś tak przestał mnie "odsyłać do lektur" i "zachęcać do czytania" a dla odmiany sam poczytał co piszę bo mam wrażenie, że to w ogóle nie dociera...

Jeszcze raz powtórzę moje główne przesłanie: nie płać. Cudzego ewentualnego grzechu wspierał nie będziesz, a Twój własny to już tylko Twoja sprawa. Zaiste chrześcijańska postawa. :D

Śr wrz 29, 2010 18:10

Czyli jest Ci obojętne czy będę grzeszył czy nie?!

Śr wrz 29, 2010 18:43
Adamek, a Jezus grzeszyl, kiedy placil podatki i to do tego zaborcy?

A tak naprawde, to nic nie mozemy zrobic, jezeli bedziesz grzeszyl. Co bys nie myslal, na koncu bedzie to sprawa miedzy toba a Bogiem. Nasze zdanie ma tu niewielka wage....

Śr wrz 29, 2010 18:45
Adamek napisał(a):
Czyli jest Ci obojętne czy będę grzeszył czy nie?!

A nie powinno mi być obojętne? To przecież Twoje życie, co mnie do tego? Ani Twoim ojcem ani spowiednikiem nie jestem, Bóg z Tobą. :D

A tak na poważnie to nie, wcale nie o to mi chodzi. Usiłuję Ci cały czas pokazać, że moim zdaniem Twój sposób na uniknięcie grzechu nie działa: tak czy siak zawsze się można go doszukać. Nie zasilając państwa (czyli nas wszystkich) podatkami z jednej strony unikasz wspierania aktywności która kłóci się z Twoim pojęciem moralności, a z drugiej nie wspierasz również tych działań na których wszyscy zyskujemy i które są moralnie właściwe i konieczne.

W naszych czasach jedynym rozsądnym wyjściem byłoby zaangażowanie się w działalność polityczną: czynnie a przede wszystkim biernie, jeśli Ci na tym zależy. Skrzyknij takich co myślą podobnie, załóżcie partię i wejdźcie do Sejmu. Wtedy będziesz miał coś do powiedzenia na temat dystrybucji podatków i realną szansę żeby coś zmienić. Opór jednostkowy, jaki zdajesz się tu promować, może co najwyżej poskutkować problemami z fiskusem od strony realnej i niczym od strony moralności. Co właśnie staram się udowodnić.

Śr wrz 29, 2010 19:16

... to co liam i Kamala? zakładamy partię??? czy tylko pomarudzimy??

Śr wrz 29, 2010 19:32
Heh! Jakby Ci to... A kto tu konkretnie marudzi? ;) Mnie obecny system podatkowy nie przeszkadza. A w każdym razie nie na tyle żebym się angażował w politykę. Wystarcza mi czynne prawo wyborcze.

Śr wrz 29, 2010 20:17
zbanowany na stałe

Adamek odsylasz do ksiazek, a sam nie do konca rozumiesz. Panstwo ma Adamka w ... . Panstwo posiada wladze i caly aparat do narzucenia przymusu. Nie plac podatkow, pojdziesz siedziec. Juz samo namawianie do lamania prawa jest glupie. Lepiej poradz jak sie sensownie wymigac od placenia. :)

Śr wrz 29, 2010 21:34

Ja nie namawiam do niepłacenia podatków!!!
Ja wskazuję wątpliwości moralne takiej konstrukcji Państwa, w jakim przyszło mi żyć...

Domyślam się, że Państwo ma mnie w ..., ale mam wspomniane wyżej możliwości:
1. opuszczenie tego Państwa
2. żebranie
a) z korzystaniem z opieki socjalnej Państwa (ona podobno należy się bez względu na wyznawany światopogląd)
b) bez korzystania z takiej opieki
3. marudzenie, wykłócanie się, sądzenie itd - jak to do tej pory czyni lobby feministyczno-xxfilskie
4. siedzenie cichutko i potulnie.

Właściwie wszystkie wyjścia są złe! - według mojej opinii:
1. tchórzostwo, brak wiary w Boga WSZECHMOGĄCEGO.
2. nieprzyzwoite - Pan Bóg nie po to dał talenty, by je zakopywać...
3. chrześcijanin nie idzie do sądu
4. obojętność jest chyba najgorszym wyjściem - to bierne akceptowanie zła.

Może ktoś mi wskaże jeszcze jakieś inne możliwości.
(interesują mnie tylko te zalecane przez KK - inne są po prostu śmieszne i dziecinne)

Cz wrz 30, 2010 7:50
Adamek, a ty naprawde czytasz, to co my piszemy i co Pismo sw mowi?

Bo i wtedy panstwo, w ktorym przyszlo zyc Jezusowi,a potem pierwszym chrzescijanom bylo "watpliwe moralnie". Jezeli masz watpliwosci jako chrzescijanin, to pierwsze, co powinienes zrobic, to poszukac odpowiedzi w Biblii. Tam jest to proste i oczywiste: podatki nalezy placic, za rzadzacych nalezy sie modlic i starac sie samemu zyc prawidlowo, a nie szukac winy (tylko) u innych.

Na twojej liscie brakuje mi
0. Zyc wg Ewangelii
5. Aktywnie wlaczyc sie w polityke np na szczeblu lokalnym i dowiedziec sie, na jakie cele i z jakich powodow sa przeznaczane podatki
6. Zebrac ludzi podobnie myslacych i sprobowac zmienic system podatkowy

ad1) mozesz opuscic to panstwo, ale wtedy wyladujesz w innym, ktore podobnie bedzie jakas czesc podatkow przeznaczac na cele, ktore ci sie nie podobaja. A tam juz naprawde nie bedziesz mial, jako gosc nic do powiedzenia
ad 2) mozesz zebrac, ale tylko bez opieki panstwa, bo przeciez panstwo placi to z podatkow, ktore powinni przestac placic wszyscy. Wykorzystywalbys cudzy "grzech"
ad3) to jest jakies wyjscie, ale typowo "polskie" - pieniactwo
ad4) nie do przyjecia: masz obowiazek starac sie zmienic to, co jest wg ciebie zle, jezeli masz szanse to zmienic. A w demokracji taka szanse masz.

Skad wymysliles, ze chrzescijanin nie idzie do sadu? W Pismie sw jest mowa o tym, ze chrzescijanie miedzy soba nie powinni sie sadzic przed sadami cywilnymi, bo powinni to zaltwic we wlasnym gronie, jako bracia. W sprawach ze swieckim panstwem mozesz chodzic, tyle ze to panstwa nie zmieni, bo sad opiera sie na obowiazujacym prawie.

Cz wrz 30, 2010 8:08
Adamek napisał(a):
Może ktoś mi wskaże jeszcze jakieś inne możliwości.
(interesują mnie tylko te zalecane przez KK - inne są po prostu śmieszne i dziecinne)

- "Ojczyzna jest dobrem współnym wszystkich obywateli i jako taka, jest też wielkim obowiązkiem", (Pamieć i Tożsamość, JPII)
Obowiązek wobec ojczyzny zasadza się na postrzeganiu potrzeb wspólnych, ze swiadomością istnieniu w tym świecie korelacji dobra i zła.
Z racji istnienia zła nie wolno rezygnować z czynienia dobra - a tym jest łożenie wspólne w formie podatków na potrzeby współobywateli.
Jedyny człowiek o którym Jezus mówi, że znalazł się w piekle jest bogacz z przypowieści o bogaczu i Łazarzu.
I nie wymienia jego grzechów, np. rozpusta, zdzierstwo, skąpstwo, mściwość - wymienia jeden zasadniczy - obojętność.
Obojętność na los nędzarza leżacego obok jego zagrody.
Taką obojętnością jest pragnienie bezgrzeszności kosztem losu biednych, poszkodowanych, skazanych na wsparcie ludzi udzielane im poprzez różne formy, w tym podatki.
Z podatków utrzymywane sa domy dziecka, domy starości, jadłodajnie dla ubogich.

Cz wrz 30, 2010 9:25

Kamala:

0: jak wykazałem wcześniej - to po ludzku niemożliwe - zawsze wybieram jakieś zło (lub ja nie widzę możliwości) - oczywiście "U Boga nie ma rzeczy niemożliwych"... wspominając np. jedną z ostatnich świętych z Małopolski: Bóg jest Miłosierny.

5, 6:
Cytuj:
... to co liam i Kamala? zakładamy partię??? czy tylko pomarudzimy??

Co do sądu: "... jeśli ktoś cię uderzy w lewy policzek..."

Alus:
ale ja chcę łożyć na dobro wspólne... w formie datków na tacę...

Cz wrz 30, 2010 9:51

Adamek napisał(a):
ale ja chcę łożyć na dobro wspólne...
I bardzo dobrze.
Adamek napisał(a):
w formie datków na tacę...
Jaka jest twoja definicja "dobra", jaka jest twoja definicja "wspólnego"?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz wrz 30, 2010 9:57
Cytuj:
Alus:
ale ja chcę łożyć na dobro wspólne... w formie datków na tacę...

Od kiedy taca jest dobrem współnym? :o

Cz wrz 30, 2010 10:02

jak wyżej podali moi rozmówcy:
szkoły, przedszkola, służba zdrowia, sądownictwo, renty, emerytury, drogi, woda itp. itd...

Alus:
no te pieniążki zazwyczaj nie pozostają na tacy... ona ma dosyć małą pojemność i czasem to koszyk, czasem skarbonka a czasem i konto w banku... formy są różne i różniste...

Cz wrz 30, 2010 10:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona