Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Beatyfikacja. Uznanie cudu. 
Autor Wiadomość

Post Re: Beatyfikacja. Uznanie cudu.
szumi napisał(a):
Hmmm... wydawało mi się to tak oczywiste, że nie wyjaśniałem... Modlitwa za wstawiennictwem zmarłego, a nie żyjącego. Chyba, że ów kolega z USA będzie już po doświadczeniu śmierci. Ale wówczas będzie z pewnością wiedział o tej modlitwie.

...................................................
Drogi Moderatorze Biblia wyraznie zabrania modlic sie do zmarlych czy kierowac poprzez zmarlych modlitwy do kogokolwiek, oj jestem twoja informacja bardzo rozczarowany :(

Cz sty 20, 2011 19:32

BlankaA napisał(a):
Procedura beatyfikacyjna zakłada, ze cud musi się wydarzyc po śmierci kandydata na ołtarze. Ewentualne uzdrowienia "za życia" nie stanowią przedmiotu postępowania związanego z tym wymogiem (jakkolwiek składają się na opinię świętości, jaką się cieszył kandydat).

........................................
Prosze o wskazanie tego co napisalas w Pismie Swietym, czy bedzie to mozliwe ?? z gory dziekuje ...

Cz sty 20, 2011 19:35
Moderator

amadeus35 napisał(a):
Drogi Moderatorze Biblia wyraznie zabrania modlic sie do zmarlych czy kierowac poprzez zmarlych modlitwy do kogokolwiek, oj jestem twoja informacja bardzo rozczarowany :(

Taaa....

Jakoś mnie nie przekonuje to protestanckie gadanie...

Kościół Katolicki od początku widział w świętych wielkich orędowników u Boga.

(J 8, 32b)

Cz sty 20, 2011 20:01
amadeus35, tak czytałem Twoje wypowiedzi (niekoniecznie te w tym wątku) i mam pytanie. Czy wywyższanie się ponad resztę chrześcijan jest cechą potestantyzmu czy tylko Twoją ?? Bo widzę że często na tym bazujesz.

Pt sty 21, 2011 17:31

Prosze o wskazanie tego co napisalas w Pismie Swietym, czy bedzie to mozliwe ?? z gory dziekuje ... [/quote]

Wiesz, każdy lekarz, jak się uprze, to może szukac na obrazie usg prostaty, tyle że jeśli pacjentem jest kobieta, to jest to działanie z góry skazane na niepowodzenie. Tym niemniej brak prostaty w tym przypadku nie jest bynajmniej symptomem groźnej patologii...

Pt sty 21, 2011 20:43
Zobacz profil WWW

Czyli mogę modlić się o wstawiennictwo do mojej zmarłej ciotki? I co to w ogóle jest wstawiennictwo? Pomodlenie się do Boga, Jezusa, Ducha Świętego czy całej Trójcy jednocześnie nic nie da, ale pomodlenie się do jakiegoś niedawno zmarłego papieża, który tak na prawdę (w porównaniu do Boga) jest nikim, coś zmieni? Bóg sobie myśli "Nie, nie uzdrowię jej", "przychodzi" do niego Jan Paweł II i mówi: "Bogu, no weź..." i bam! Cud! Uzdrowienie!? Tak mam to rozumieć? Taki brak zaufana do Boga to nie grzech? Takie uciekanie od modlitwy do niego? No bo Bóg mnie nie wysłucha ale jeśli pomodlę się do PAPIEŻA do o ho ho! W sumie co się ludziom dziwić. Papieża na oczy przynajmniej widzieli. A istnienia Boga nikt nigdy nie wykaże. Słaba ta wiara w Boga skoro trzeba się zmarłymi posiłkować.

So sty 22, 2011 3:36

Co to znaczy ze ktoś jest święty?

Co to znaczy ze ktoś jest błogosławiony?

to ludzie są czy nie są równi wobec boga?

No i wreszcie jak taki prosty człowiek jak ja ma rozumieć to ze modlitwa za wstawiennictwem jest skuteczniejsza niż ta skierowana bezpośrednio do boga? Dlaczego takie coś ma miejsce?

Aha, no i najważniejsze. Skąd wiadomo ze istnieje w niebie taka możliwość jak zostanie świętym?
Tzn ja rozumiem ze to wiara,ale nawet wiara ma jakieś podstawy, teksty źródłowe.w przypadku ostatniego pytania wystarczy mi przypis z biblii.
pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz na wszystkie moje pytania.

Wt sty 25, 2011 0:52

BlankaA napisał(a):
Prosze o wskazanie tego co napisalas w Pismie Swietym, czy bedzie to mozliwe ?? z gory dziekuje ...

Wiesz, każdy lekarz, jak się uprze, to może szukac na obrazie usg prostaty, tyle że jeśli pacjentem jest kobieta, to jest to działanie z góry skazane na niepowodzenie. Tym niemniej brak prostaty w tym przypadku nie jest bynajmniej symptomem groźnej patologii...[/quote]
.................................
czy to ma byc twoja odpowiedz na moja prosbe ?? :)

Wt sty 25, 2011 22:53

No ale skąd wiadomo, że to dzięki JP2 zakonnica wyzdrowiała, a nie np. dzięki Matce Boskiej albo samego Jahwe? Przecież ona mogła niezależnie wyprosić to u syna, a i on sam mógł po prostu spontanicznie uzdrowić tę zakonnicę. Skąd WIADOMO, że JP2 miał tu swój udział?

Śr sty 26, 2011 9:59

Bazuje się na świadectwie zakonnicy i osób z jej zakonu. To Jana Pawła II prosiły o wstawiennictwo. A działał i tak sam Bóg.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 26, 2011 14:04
Zobacz profil WWW

No ale świadectwo nie dotyczy osoby ingerujacej, a jedynie osoby do której adresowano prośby oraz ustąpienia objawów choroby. Nie widzę tu bezdyskusujnego związku jednego z drugim. TO tak jak dziecko prosi mamę o czekoladkę, a tę ostatnią może dać mu tata, nieprawdaż?

Śr sty 26, 2011 16:43
Pomijając wszystko inne, to regres w stosunku do czasów Egiptu faraonów. Wtedy kaplani wykorzystywali wiedze pozytywną do utrzymywania ciemnego ludu w ryzach (np. znajomosc daty zacmienia słońca, co pięknie przedstawił Prus w "Faraonie"). Dziś, następcy Herhora, Mefresa i Mentezufisa wykorzystuja niewiedze naukowa, do uzasadnienia swych roszczeń metafizycznych.

Ale jak już o cudach Jana Pawła 2, to jak słusznie ktoś trzeźwy zauważył: w tym wypadku mamy dwa cuda - jeden to cudowne uzdrowienia, a drugi to cud uznania tego uzdrowienia za cud. Dwa w jednym, jak przystało na medialnego papieża.

Cz sty 27, 2011 2:42

Post Re:
ToMu napisał(a):
Bazuje się na świadectwie zakonnicy i osób z jej zakonu. To Jana Pawła II prosiły o wstawiennictwo. A działał i tak sam Bóg.

Allah damned!
wobec powyzszego cud nie moze byc przypisany istocie ludzkiej! tym bardziej, jesli ktos bazuje... wlasciwie to chyba na przeslankach :|

Cz sty 27, 2011 7:24
Moderator

Przypominam, że poruszamy się cały czas w sferze religii,a ta jest oparta na wierze. Wiara nie ma na swoje potwierdzenie empirycznych dowodów. Taka już jej natura.

(J 8, 32b)

Cz sty 27, 2011 7:56

W sumie racja. Przecież JP2 na tej zasadzie (bo ktoś powiedział, że modlił się do X, a po jakimś czasie coś niewytłumaczalnego się stało) wyświęcił tysiące Xów.
Czyż to nie jest absurd?

Cz sty 27, 2011 8:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona