Pytanie o fragment katechizmu KK
Autor |
Wiadomość |
Login2
|
 Re: Pytanie o fragment katechizmu KK
Wybacz ale wydaje mi się, że to są jakieś twoje własne filozofie i nie mam pojęcia o czym mówisz. Co to jest pełne zjednoczenie z Bogiem? Uczestniczenie w jego życiu? (myślałem, że to On uczestniczy w naszym) Jaśniej poproszę 
|
Pn lut 14, 2011 20:36 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
jaśniej to nie licz na oświecenie na forum tylko szukać tam gdzie znajdziesz. http://www.dbc.wroc.pl/Content/3081/Zogas-Osadnik.pdfco do wlasnych filozofii to bez komentarza.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pn lut 14, 2011 20:44 |
|
 |
pitong
|
jak dla mnie bycie bogami a bycie częścią Boga to 2 różne rzeczy, a przynajmniej w ogólnie przyjętym pojęciu boga. Jest to jak dla mnie bardzo dwuznaczne i niebezpieczne sformułowanie mogące doprowadzić do tego, iż niektórzy uznają, że KK mówi w sumie to samo co np. new age czy inne niektóre religie o tym, że człowiek może stać się bogiem. Tak wg. mnie z jednej strony powstają sekty, a z drugiej niektórzy ludzie zostają zniechęceni przez niezrozumienie tego pojęcia, co nie jest wcale dziwne. Powinno być to tak sformułowane, żeby każdy, nawet najprostszy człowiek mógł właściwie pojąć istotę zagadnienia
|
Pn lut 14, 2011 20:54 |
|
|
|
 |
jaacek
czasowo zablokowany
|
Ciekawy fragment przy nawracaniu Hindusów 
|
Pn lut 14, 2011 22:08 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
pojąć istotę zagadnienia? A rozumiesz prawdę "Bóg istnieje". Zastanów się nad nią i zobaczysz że mało ją rozumiesz.
|
Wt lut 15, 2011 4:14 |
|
|
|
 |
pitong
|
Nad tym chyba nie ma co się zastanawiać, bo to oczywistość:P w przeciwieństwie do omawianego problemu
|
Wt lut 15, 2011 11:29 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
to ze jest bog czy to ze jest jeden czy to ze go obchodzimy czy to ze to wszystko w okolo nas to rzeczywiste?
|
Wt lut 15, 2011 12:11 |
|
 |
pitong
|
wg. mnie prawdziwy [nie mówię o tych co się deklarują takimi być] katolik czy nawet ogólnie chrześcijanin nie powinien mieć wątpliwości związanych z tym, o czym mówisz. To ludzie z kręgów new age twierdzą, że żyjemy w matriksie i to, co widzimy, to nie jest rzeczywiste, tylko jakiś hologram czy Bóg wie co jeszcze, no ale wiadomo, co tacy ludzie sobą reprezentują. Bóg- Stworzyciel jest jeden, natomiast było i jest wiele "bogów", w które wierzyli i wierzą ludzie na całym świecie i jak pokazuje Pismo Św. mające autentyczną moc, lecz tymi "bogami" są demony w chrześcijańskim rozumieniu tego słowa i tak jak dziś możemy czasem się natknąć na różne nadprzyrodzone zjawiska przez np. okultyzm czy spirytyzm, tak i ludzie w przeszłości ich doświadczali, a ich działanie przypisywali tym "bogom", które czcili. A gdybyśmy Boga nie obchodzili, to ludzkość już dawno przestała, by istnieć lub mielibyśmy piekło na Ziemii.
|
Wt lut 15, 2011 13:13 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
|
Wt lut 15, 2011 13:19 |
|
 |
pitong
|
wiesz, było wielu filozofów mających rozmaite i niekiedy totalnie abstrakcyjne pomysły, ale tak to już jest, jak się mało robi a za dużo duma nad niektórymi zagadnieniami niekiedy chcąc koniecznie wymyślić coś nowego i oryginalnego:P Nie jest to oczywiście new age tylko właśnie rodzaj filozofii, ale jak dla mnie to tak to się trzyma kupy, jak filozofia np. Zenona z Elei:P ale każdy może mieć właśnie zdanie i każdy może sobie filozofować - mamy na szczęście jeszcze na tyle wolności, lecz wg. mnie można to postrzegać jako jakąś ciekawostkę, a nie rzeczywisty problem
|
Wt lut 15, 2011 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pitong napisał(a): Jest to jak dla mnie bardzo dwuznaczne i niebezpieczne sformułowanie mogące doprowadzić do tego, iż niektórzy uznają, że KK mówi w sumie to samo co np. new age czy inne niektóre religie o tym, że człowiek może stać się bogiem. Nie ma jak katolicy, którzy wytykają Jezusowi, że jego wypowiedzi są niebezpieczne dla doktryny katolickiej  .
|
Wt lut 15, 2011 15:57 |
|
 |
pitong
|
Cytuj: Nie ma jak katolicy, którzy wytykają Jezusowi, że jego wypowiedzi są niebezpieczne dla doktryny katolickiej wybacz, ale Jezus konkretnie nic takiego nie mówił i w tym sęk. Tu chodzi o różne interpretacje m,in, Jego słów, ale interpretacji dokonuje człowiek, a ludzką rzeczą jest się mylić i o to chodzi:P:P
|
Wt lut 15, 2011 16:06 |
|
|
|