Czy takie twierdzenie może być prawdą?
Autor |
Wiadomość |
jaacek
czasowo zablokowany
|
 Re: Czy takie twierdzenie może być prawdą?
asj- no przecież wiadomo, że najświętszejszą i najprawdziwszejszą Księgą jest Koran. Gdzie indziej można znaleźć takie fajne rzeczy jak obietnica haremu dziewic po śmierci?  DDD
|
Wt lut 22, 2011 18:46 |
|
|
|
 |
asj
|
No tak, to prawie tak dobre jak miażdżenie czaszek wrogów w psalmach dawidowych... Sądzę więc, że obu tych ksiąg można się przyczepić co do dosłownej poprawności w dzisiejszych czasach :)
_________________ "There ain't no answer. There ain't going to be any answer. There never has been an answer. That's the answer." Gertrude Stein -- Charytatywne codzienne klikanie http://www.suchoparek.yoyo.pl/akcje_charytatywne.html
|
Śr lut 23, 2011 21:18 |
|
 |
asj
|
Elbrus - (przyznam, pobieżnie przejrzałam wątki, ale popraw mnie, jeśli się mylę) - wciąż pozostajesz w kręgu Tradycji katolickiej, gdy starasz się ją wyjaśnić. Uzasadniasz jej obecność dla katolika, tam, gdzie ona już istnieje. Nie przekona się tym takiego na przykład protestanta. I nadal będzie co najmniej zdziwiony, gdy powiesz mu, że Biblia jest 'Wasza'.
_________________ "There ain't no answer. There ain't going to be any answer. There never has been an answer. That's the answer." Gertrude Stein -- Charytatywne codzienne klikanie http://www.suchoparek.yoyo.pl/akcje_charytatywne.html
|
Śr lut 23, 2011 21:57 |
|
|
|
 |
jarekS
|
Elbrus napisał(a): asj napisał(a): Jak śmiesz przywłaszczyć ją jednemu wyznaniu?? To nie jest przywłaszczenie - to jest prawowierność. KKK 82 Wynika z tego, że Kościół, któremu zostało powierzone przekazywanie i interpretowanie Objawienia, "osiąga pewność swoją co do wszystkich spraw objawionych nie przez samo Pismo święte. Toteż obydwoje należy z równym uczuciem czci i poważania przyjmować i mieć w poszanowaniu" (Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 9). 1 Koryntian 4.66 A te rzeczy, bracia, tak przekazałem, by je zastosować do siebie i do Apollosa dla waszego dobra, żebyście na naszym przykładzie nauczyli się reguły: „ Nie wychodźcie poza to, co jest napisane” — abyście każdy z osobna nie byli nadęci na korzyść jednego, a przeciwko drugiemu. 7 Bo kto sprawia, że się różnisz od drugiego? I cóż masz, czego byś nie otrzymał? A jeśli istotnie otrzymałeś, to dlaczego się chełpisz, jak gdybyś nie otrzymał? Kościół za sprawą tradycji wychodzi poza to co jest napisane . Chełpi się tym ze tylko jemu powierzono depozyt wiary Taka tradycja chełpliwość i wyniosłość spowodowała odrzucenie Żydów jako narodu wybranego, ,,Pycha poprzedza upadek". Cytuj: KKK 95 "Jasne więc jest, że święta Tradycja, Pismo święte i Urząd Nauczycielski Kościoła, wedle najmądrzejszego postanowienia Bożego, tak ściśle ze sobą się łączą i zespalają, że jedno bez pozostałych nie może istnieć, a wszystkie te czynniki razem, każdy na swój sposób, pod natchnieniem jednego Ducha Świętego przyczyniają się skutecznie do zbawienia dusz" (Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 10). A to ciekawostka . Wiadomo że tradycji bez Biblii by nie było . Ale żeby nie było Biblii bez tradycji ? To moim skromnym zdaniem jest myślenie chorego na umyśle .Albo daleko idące zuchwalstwo . Cytuj: KKK 113 2. Czytać Pismo święte w "żywej Tradycji całego Kościoła". Według powiedzenia Ojców Kościoła, Sacra Scriptura principalius est in corde Ecclesiae et quam in materialibus instrumentis scripta – "Pismo święte jest bardziej wypisane na sercu Kościoła niż na pergaminie". Istotnie, Kościół nosi w swojej Tradycji żywą pamięć słowa Bożego, a Duch Święty przekazuje mu duchową interpretację Pisma świętego (secundum spiritualem sensum quem Spiritus donat Ecclesiae "według sensu duchowego, który Duch daje Kościołowi" (Orygenes, Homiliae in Leviticum, 5, 5.). Jeśli Duch Święty przekazuje Kościołowi interpretacje Biblii to czy ten duch morze być w sprzeczności z duchem Bożym pod którego natchnieniem została spisana Biblia? Modlitwa Ojcze nasz : Ojcze nasz który jesteś w niebie święć się Imię twoje …….itd Najwazniejsza rzecz na która Pan Jezus w pierwszej kolejności zwrócił uwagę . Odsyłam do tematu : I nie ma już JahweAch ta spaniała tradycja wielu szczerym osobom przysłania oczy.
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
Śr lut 23, 2011 21:58 |
|
 |
Elbrus
|
jarekS napisał(a): Wiadomo że tradycji bez Biblii by nie było . Ale żeby nie było Biblii bez tradycji ? To moim skromnym zdaniem jest myślenie chorego na umyśle .Albo daleko idące zuchwalstwo . ...albo brak wiedzy. Każdemu się zdarza. Odsyłam do tematów o Tradycji, bo tu zbytni śmietnik się zrobił, a na główne pytanie nikt jak dotąd nie odpowiedział (i dobrze, bo jeśli na ten temat również ten ktoś nie ma wiedzy, to lepiej żeby się nie wypowiadał). jarekS napisał(a): Modlitwa Ojcze nasz : Ojcze nasz który jesteś w niebie święć się Imię twoje …….itd Najwazniejsza rzecz na która Pan Jezus w pierwszej kolejności zwrócił uwagę . Odsyłam do tematu : I nie ma już Jahwe Odsyłam do mojego postu (aktualnie bez odpowiedzi - na końcu wątku).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lut 23, 2011 22:04 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
asj napisał(a): Elbrus - (przyznam, pobieżnie przejrzałam wątki, ale popraw mnie, jeśli się mylę) - wciąż pozostajesz w kręgu Tradycji katolickiej, gdy starasz się ją wyjaśnić. Jeśli wyjaśnienie wymaga spojrzenia katolickiego, to wtedy takie właśnie przyjmuję. Tutaj jest pytanie o spojrzenie żydowskie, czego niestety ~jaacek nie rozumie i nawet spróbować zrozumieć nie chce.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lut 23, 2011 22:11 |
|
 |
jaacek
czasowo zablokowany
|
asj napisał(a): No tak, to prawie tak dobre jak miażdżenie czaszek wrogów w psalmach dawidowych... Sądzę więc, że obu tych ksiąg można się przyczepić co do dosłownej poprawności w dzisiejszych czasach  Czyżby nasi umiłowani bracia, młodsi bracia w wierze (bwahahahaha...) "interpretowali" Koran?  To my, katolicy, jesteśmy we wszelkiego rodzaju interpretacjach mistrzami nad mistrzami! Bo Duch Święty uczy nas właściwie odczytywać święte księgi. Co do Psalmów, to masz: hokus pokus katolik bierza Psalma, czyta i co wyczytał? Zmiażdżone czaszki naszych wrogów to nasze grzechy/ słabości (tu dowolność interpretacji) z którymi mamy walczyć itp itd  A teraz idzie żyd, sięga po tego samego Psalma i co czyta? Że jest pupilkiem Pana Boga i takiemu Palestyńcowi może głowę zmiażdżyć. I dlatego tak na nich Jezus bluzgał od obłudnikówi plemienia żmijowego. Przykład: pewien dziennikarz pewnego tygodnika (powiedzmy, że Żyd KatawZar z tygodnika Najwyższy Czas!') opisał jak podczas blokady Palestyny żołnierze żydowscy zamknęli wszystkie drogi na przejściu granicznym, tak że ludzie wracając z pracy nie mogli dostać się do domów. Była też pewna Palestynka, która tłumaczyła, że zaraz będzie rodzić. Rasa Panów miała gdzieś co mówi gojka. No i przyszło kobiecinie rodzić w rowie. Chłopacy sobie spacerowali, jarali szlugi i opowiadali żarty. Wtedy przypomniało się pismakowi Zarowi jak to w getcie warszawskim szedł z matka po chodniku i niemiecki żołnierz zepchnął ją do rynsztoku. A Elbrus znowu plecie trzy po trzy... 
|
Śr lut 23, 2011 22:47 |
|
 |
Wiadomokto
czasowo zablokowany
|
W judaizmie Bóg jest jeden niepodzielny.
/temat
_________________ Jeśli miałbym zostać gorliwym wyznawcą jakiejś religii - wybrałbym taką, która ma najwięcej sensu - byłbym Jedi!
|
Pt lut 25, 2011 14:16 |
|
|
|